|
forum.optyczne.pl
|
 |
Nasze zdjęcia - ZDJĘCIA NOCNE 2012
komor - Nie 01 Sty, 2012 Temat postu: ZDJĘCIA NOCNE 2012 ZDJĘCIA NOCNE 2012
raf7775 - Sro 04 Sty, 2012
1.
suso - Sro 04 Sty, 2012
ładna i technicznie poprawna fotka . Z jednym małym błędem . po prostowaniu chyba nie wykadrowałeś ramek
A to moje pstryki z Kopenhagi
[ Dodano: Sro 04 Sty, 2012 13:05 ]
a i jeszcze jedno
raf7775 - Sro 04 Sty, 2012
Fajne, szczególnie ta z kanałem.
Masz rację przekręciłem o pół stopnia i jakoś mi się ta ramka zlała z resztą zdjęcia i zapomniałem o niej.
klimekkk - Sro 04 Sty, 2012
Ładne te fotki z Kopenhagi!
suso - Sro 04 Sty, 2012
dziękuję
spootnick - Sro 04 Sty, 2012
5. Takie z mojej Szuflandii
muzyk - Czw 05 Sty, 2012
Cytat: | 5. Takie z mojej Szuflandii |
A badyle wyciąć by po lewej i będzie lepiej.
Poza tym, leci trochę w prawo.
spootnick - Czw 05 Sty, 2012
muzyk, Sprawdzilem na miarkach, nie leci. Chyba juz bardziej nie da sie badyli usunac. Ewentualnie wysteplowac. Ale jakos specjalnie mi nie przeszkadzaja.
krzysiekvtec - Czw 05 Sty, 2012
6. W kadr słup i drzewa weszły za co przepraszam, ale zbyt daleko w polach był abym poszedł przed niego
p1000096x.jpg
Zdjęcie ma zbyt duży, nieregulaminowy rozmiar, zamieniam na link.
klimekkk - Czw 05 Sty, 2012
Skoro już kolega pokazał wieżę Eifla to ja skopiuję jego pomysł i pokażę jej kopię uchwyconą pod koniec listopada. Krzaki też miałem w kadrze i to po obu stronach - wycięta za radą Muzyka
7.
8. Z tego samego wieczoru niemal po drugiej stronie ulicy
kufel - Czw 05 Sty, 2012
8 trochę nie pasuje mi kadr, wrażenie jakby woda miała zaraz sie wylać
krzysiekvtec, chyba na siłę gasiłeś światła bo coś niefajnego sie zrobiło z nimi. ( patrz lewa strona)
klimekkk - Czw 05 Sty, 2012
Im dłużej patrzyłem na tą ósemkę to też coraz bardziej mi nie pasował ten staw pod górkę.
Po wyprostowaniu mam wrażenie że budynek u góry jest szerszy niż na dole, a nie jest. Pewnie to za sprawą wklęsłej fasady.
8a.
kufel - Czw 05 Sty, 2012
8a lepiej .
klimekkk napisał/a: | Po wyprostowaniu mam wrażenie że budynek u góry jest szerszy niż na dole, a nie jest. Pewnie to za sprawą wklęsłej fasady. | no i tez pewnie kwestia tego ze robiac zdjeice zapewne nie stałeś dokładnie na wprost budynku.
juno - Pią 06 Sty, 2012
8a bardzo ładne.
9.
Skąd - wiadomo. Agfa Isoly.
10.
kufel - Pią 06 Sty, 2012
znak niefortunnie ucięty. no i nie koniecznie kadrowałbym w kwadrat
jacekwrrr - Pią 06 Sty, 2012
11.
hijax_pl - Pią 06 Sty, 2012
Chciałem napisać "obetnij z dwóch stron i wrzuć do panoram" ale już to widzę zrobiłeś
hijax_pl napisał/a: | Chciałem napisać "obetnij z dwóch stron i wrzuć do panoram" ale już to widzę zrobiłeś |
dzięki za wskazówkę ale pomyślałem wcześniej i zrobiłem panoramę, która wygląda dużo lepiej.
mozer - Pią 06 Sty, 2012
jacekwrrr, a czym 11 różni się od zdjęcia 13 z wątku HDR?
hijax_pl - Pią 06 Sty, 2012
mozer, wysokością kadru
mozer - Pią 06 Sty, 2012
hijax_pl napisał/a: | wysokością kadru |
Oj, chyba nie
kufel - Pią 06 Sty, 2012
to jest to samo zdjęcie; adres chyba ten sam
mozer, hijax_pl, kufel, to jest to samo zdjęcie co w wątku HDR potwierdzam.
chomik77 - Sob 07 Sty, 2012
11 mnie zaskoczyła xD
Aszex - Sob 07 Sty, 2012
12
jacekwrrr - Sob 07 Sty, 2012
chomik77 napisał/a: | 11 mnie zaskoczyła xD |
W jakim sensie zaskoczyła Ciebie 11
suso - Sob 07 Sty, 2012
13 mam nadzieję że szczęśliwa
edmun - Czw 12 Sty, 2012
14.
Birmingham at night by edmunek, on Flickr
15.
Birmingham at night by edmunek, on Flickr
Kinga - Pią 13 Sty, 2012
suso 13 mi sie podoba
edmun jakoś mi sie wydaje że chyba cos ci w tych zdjęciach nie wyszło
hijax_pl - Sob 14 Sty, 2012
16
Taki pstryk z wczoraj...
klimekkk - Sob 14 Sty, 2012
14 a szczególnie 15 bardzo słabe
16 bardzo pozytywnie!
fatman - Nie 15 Sty, 2012
17. Z cyklu mosty poznańskie - Most Św. Rocha
czokus - Pią 20 Sty, 2012
18.
19.
Usjwo - Sob 21 Sty, 2012
Sylwestrowo sie zrobilo , wiec poniewaz juz jutro sylwester (tak, tak, niektorzy maja sylwestra dwa razy ) chcialbym zyczyc wszystkiego najleprzego w roku smoka!!
20. ... a trzy tygodnie temu...
kufel - Sob 21 Sty, 2012
19 wyszla calkiem fajnie, choć trochę bym wyprostował kolumnę bo chyba leci.
spootnick - Nie 22 Sty, 2012
16 tak do prostowania, po za tym pozytywnie
mozer - Nie 22 Sty, 2012
19 bardzo fajna, 20 psuje krzywa opera - nie komponuje się to dobrze. Tak czy siak - najlepszego
marians - Pon 23 Sty, 2012
21. Wrocławska Katedra
22. Hala Stulecia i Iglica we Wrocławiu
23. Hala Stulecia z bliska
24. Pałac koło Katedry - Ostrów Tumski we Wrocławiu
mozer - Pon 23 Sty, 2012
marians, powtórz te kadry o właściwej porze
mozer - niewykonalne w najbliższym czasie, ponieważ nie wybieram się do Wrocławia
komor - Pon 23 Sty, 2012
marians, ciemno, ciemno… Chociaż iglica z wyłaniającą się zza niej Halą nawet interesująca, przez te zanikające w ciemności segmenty.
Z kronikarskiego obowiązku napiszę jeszcze tylko, że pałac na 24. to jest tzw. Pałac Biskupi.
Komor - noc ma to do siebie, że jest ciemno... Sztuczne rozjaśnianie... Hmmm... To nie dla mnie... A noc, w którą zrobiłem te zdjęcia, była wyjątkowo ciemna...
hijax_pl - Pon 23 Sty, 2012
marians napisał/a: | noc ma to do siebie, że jest ciemno.. | Ale tak ciemną nocą to się robi drogę mleczną a nie architekturę
Trudno jest zrobić zdjęcia astronomiczne przy pełnym zachmurzeniu Poza tym, to była jedyna noc, gdy byłem we Wrocławiu...
komor - Pon 23 Sty, 2012
marians, już ostatnio przewijało się przez forum – zdjęcia nocne robi się generalnie wieczorem a nie w nocy.
http://en.wikipedia.org/wiki/Blue_hour
Aszex - Wto 24 Sty, 2012
a Ci znowu swoje...
marians - Wto 24 Sty, 2012
komor - zdjęcia robi się wtedy, kiedy autor zdjęcia sobie zażyczy, a nie wtedy, kiedy "wypada"... Wszelkie reguły są po to, by je świadomie i z pełną premedytacją łamać... pokazując w ten sposób swój indywidualizm, który nie każdego musi zadowolić Co innego, gdybym zdjęcia robił dla kogoś. Wtedy musiałbym wziąć pod uwagę życzenia zleceniodawcy.
hijax_pl - Wto 24 Sty, 2012
marians napisał/a: | Wszelkie reguły są po to, by je świadomie i z pełną premedytacją łamać... pokazując w ten sposób swój indywidualizm, który nie każdego musi zadowolić | Oczywiście. Rozchodzi się jeno o to, by tym łamaniem stworzyć bardziej, a nie mniej interesujące dzieło
fatman - Wto 24 Sty, 2012
Oj tam... zaraz tworzyć dzieło.
Najważniejsze żeby mieć fun !
W "Nic śmiesznego" pewien gościu lubił sobie z kolegami powiercić
dziury w ścianach. Nie tworzył dzieła a ile miał zadowolenia...
moronica - Wto 24 Sty, 2012
marians, reguly lamie sie by stworzyc cos lepszego a nie dla samego lamania i by wyjsc na indywidualiste. jakos watpie w to, ze sie z premedytacja tam wybrales akurat o tej porze a nie wtedy, gdy mialbys ciekawsze swiatlo
moronica - wręcz przeciwnie... Specjalnie wybrałem sie na Ostrów Tumski i pod Halę Stulecia jak już się ściemniło... Mogłem wcześniej, ale mi pewnien Wrocławianin odradził twierdząc, że gdy jest jasno, nie ma tam niczego ciekawego do oglądania...
A dobrego światła to nie było ani razu podczas mojego pobytu we Wrocławiu.
marians napisał/a: | pewnien Wrocławianin odradził twierdząc, że gdy jest jasno, nie ma tam niczego ciekawego do oglądania... | Nie do oglądania... A pytałeś co ciekawego jest do fotografowania?
komor - Wto 24 Sty, 2012
Miałem napisać dokładnie to, co Hijax. marians, sam robiłem takie zdjęcia i wiem, że w sumie to jest kiszka. Światła poprzepalane, w cieniach nic nie ma, niebo czarne. Albo robić HDR-a albo przyjść wcześniej. Albo wybrać inny temat. Tylko Hala Stulecia ma potencjał przez to ginięcie kolejnych segmentów.
Oczywiście możesz mieć inne zdanie, ale chciałeś opinii o zdjęciach, to ją masz.
Komor - ależ oczywiście, że chciałem opinii o zdjęciach - inaczej bym ich tu nie publikował. Lubię, gdy moje prace są krytykowane, pod warunkiem jednak, że jest to krytyka konstruktywna... A HDR-a póki co mam tylko jednego na koncie (i został już opublikowany na tym forum i nawet się niektórym spodobał - był to widok z okna, w środku mglistej, księżycowej nocy).
Za wszelkie uwagi dziękuję Myślę, że temat skończony. Czekamy więc na nowe zdjęcia nocne
marians, myślę, komorowi z tymi HDRami chodziło tylko o to, że o tak późnej porze zakresy dynamiki między światłami i cieniami jest tak duży, że matryce nie dają rady. A oko widzi...
Zatem albo poprawnie naświetlisz światła tylko (co de facto zrobiłeś) albo wydłużysz ekspozycję tak, by zarejestrować coś w cieniach tyle, że wtedy światła ulegną kompletnemu przepaleniu.
Aszex - Wto 24 Sty, 2012
moronica napisał/a: | marians, reguly lamie sie by stworzyc cos lepszego a nie dla samego lamania i by wyjsc na indywidualiste. jakos watpie w to, ze sie z premedytacja tam wybrales akurat o tej porze a nie wtedy, gdy mialbys ciekawsze swiatlo |
albo nie ma czasu w tym czasie albo pracuje albo akurat przechodziło się obok albo fotografowanie zajmuje parę godzin, jak mi gdy ruszam na nocne łowy...
Usjwo - Wto 24 Sty, 2012
marians napisał/a: | komor - Wszelkie reguły są po to, by je świadomie i z pełną premedytacją łamać... |
Aby swiadomie i z pelna premedytacja lamac regulu, trzeba je bardzo dobrze i swiadomie poznac.
jacekwrrr - Pią 27 Sty, 2012
25.
26.
27.
fatman - Pią 27 Sty, 2012
jacekwrrr, deko bym WB poprawił na 26 i 27 aby śnieg był bardziej biały.
No i możesz dać jakieś +2/3 EV na nim (maska?) żeby go "odszarzyć"
pandorra - Pią 27 Sty, 2012
wow gdzie tak zasypało ??? Też bym zdecydowanie poprawiła balans bieli, śnieg jest tu nieco nienaturalny i szary, myślę, że gdyby zastosować powyższe rady, efekt byłby o wiele lepszy.
Aszex - Pią 27 Sty, 2012
nie wiem dlaczego, ale gdy patrzę na 25 to myślę, że zaraz pojawi się jakiś demon
osator007 - Pią 27 Sty, 2012
28.
klimekkk - Sob 28 Sty, 2012
28 - ciekawy pomysł. Trochę wygląda jak odbicie lustrzane Może warto by to powtórzyć przy lepszej przejrzystości powietrza bo mgła (albo mżawka) brzydko rozmazuje światło latarni.
jacekwrrr - Sob 28 Sty, 2012
fatman napisał/a: | jacekwrrr, deko bym WB poprawił na 26 i 27 aby śnieg był bardziej biały.
No i możesz dać jakieś +2/3 EV na nim (maska?) żeby go "odszarzyć" |
fatman, bardzo dziękuję za pomoc i wskazówki, które są dla mnie bardzo cenne.
Poprawione zdjęcia według wskazówek.
mozer - Sob 28 Sty, 2012
osator007, na początek całkiem ok. Zastanawiam się, czy dałoby się tak pokombinować ekspozycją, żeby podkreślić kolorystykę - tzn. biel po lewej, czerwień po prawej. Mogłoby to naprawdę fajnie wyjść
osator007 - Sob 28 Sty, 2012
Może jeszcze jedno ujęcie. Już mniej symetryczne : P
29.
jacekwrrr - Sob 28 Sty, 2012
pandorra napisał/a: | wow gdzie tak zasypało ??? Też bym zdecydowanie poprawiła balans bieli, śnieg jest tu nieco nienaturalny i szary, myślę, że gdyby zastosować powyższe rady, efekt byłby o wiele lepszy. |
pandorra, zasypało w Kasinie Wielkiej, jest tam super stok bardzo mało ludzi więc mogłem poszaleć na desce i porobić zdjęcia.
[ Dodano: Sob 28 Sty, 2012 14:08 ]
Aszex napisał/a: | nie wiem dlaczego, ale gdy patrzę na 25 to myślę, że zaraz pojawi się jakiś demon |
Aszex, zgadza się i pojawiłem się jako demon hahaha
marians - Sob 28 Sty, 2012
28 i 29 - to drugie jest wg mnie lepsze... ale wg mnie przeszkadzają "śmieci" w postaci tablic wszelakich... Na 28 jest ich zdecydowanie mniej i to poprawia jakość zdjęcia... Ale jednak sama ulica na 29 wyszła lepiej... Więc przydałoby się zdjęcie, które łączyłoby to, co najlepsze z obu zdjęć.
Aszex - Sob 28 Sty, 2012
jacekwrrr napisał/a: | Aszex, zgadza się i pojawiłem się jako demon hahaha |
już mi się przypomniało, to przez ten specyficzny odcień
http://www.youtube.com/wa...p&v=f8GThDoW9yU
rodak - Nie 05 Lut, 2012
30
31
32
33
kufel - Nie 05 Lut, 2012
z serii 33 chyba najlepsze , choć ogólnie kadry mnie nie przekonują
kasiakaaz - Nie 05 Lut, 2012
rodak, za kuflem - 33 najlepsze, ale wystempluj PD I LD.
rodak - Nie 05 Lut, 2012
kasiakaaz napisał/a: | rodak, za kuflem - 33 najlepsze, ale wystempluj PD I LD. |
wystempluj PD i LD - ?????
kufel - Nie 05 Lut, 2012
prawy dolny i lewy dolny (róg/obszar kadru)
rodak - Nie 05 Lut, 2012
kufel napisał/a: | prawy dolny i lewy dolny (róg/obszar kadru) |
aaaa, o to chodzi
34
35
kufel - Nie 05 Lut, 2012
rodak napisał/a: | aaaa, o to chodzi | takie forumowe skróty
Aszex - Pią 10 Lut, 2012
36
Opinie mile widziane (prócz że krzywe i blue hour
slawomirro - Nie 12 Lut, 2012
37.
38.
39.
40.
mozer - Nie 12 Lut, 2012
slawomirro, 37 fajne - mógłbyś tylko wyprostować.
Aszex - Nie 12 Lut, 2012
mozer napisał/a: | mógłbyś tylko wyprostować. |
Mozer, jak Cię nie lubić...
mozer - Nie 12 Lut, 2012
Aszex, hm? Chyba zostałem źle zrozumiany, choć nie wiem jak
foxx1973 - Czw 16 Lut, 2012
41.
42.
43.
44.
mozer - Czw 16 Lut, 2012
foxx1973, trochę za późno robisz te zdjęcia. Wylazły Ci artefakty kompresji. 44 pokrzywione mocno. 42 może być choć bym je rozjaśnił miejscami - trochę szaro wyszło.
foxx1973 - Czw 16 Lut, 2012
Dziękuję za komentarz.
Cały czas się uczę, jeszcze dużo mi brakuje do doskonałości.
A jeśli chodzi o zdjęcie 44 siatka pokazuje mi że jest proste, też mi się wydaje że jest krzywe, ale PS mi je tak wyprostował więc postanowiłem zostawić.
Jeszcze że tak zapytam, co to znaczy że za późno robię zdjęcia ??
Pozdrawiam.
mozer - Czw 16 Lut, 2012
foxx1973, musisz lepiej się dogadać z siatką
Prosto to mniej więcej będzie tak:
Cytat: | Jeszcze że tak zapytam, co to znaczy że za późno robię zdjęcia ?? |
To znaczy, że robisz je kiedy niebo jest zupełnie ciemne, co powoduje, że znaczne części zdjęć pogrążone są w mroku. Poczytaj o tzw. blue hour.
kasiakaaz - Czw 16 Lut, 2012
mozer, ale krzywo wyprostowałeś...
[ Dodano: Czw 16 Lut, 2012 21:50 ]
foxx1973, 42 mnie się podoba, ale trzeba by jeszcze trochę przy nim podłubać.
Aszex - Czw 16 Lut, 2012
kasiakaaz napisał/a: | mozer, ale krzywo wyprostowałeś... |
poziom trzyma, pion nie
mozer - Czw 16 Lut, 2012
kasiakaaz, napisałem przecież "mniej więcej". Nie chce mi się bawić
Aszex - Czw 16 Lut, 2012
te początki...
kasiakaaz - Czw 16 Lut, 2012
mozer napisał/a: | kasiakaaz, napisałem przecież "mniej więcej". Nie chce mi się bawić |
Ok - uznajmy, że mniej niż więcej.
foxx1973 - Pią 17 Lut, 2012
No dobra, idę pogadać z siatką, może coś z tego wyjdzie
A może te będą "lepsze"
Trochę stare, ale zawsze.
45.
46.
bhpchmiel - Pią 17 Lut, 2012
foxx1973, 45 zauważalnie leci w prawo i jest jakieś mydlane, 46 jest jakieś wyprane z kolorów - można by bardziej nasycić
mozer - Pią 17 Lut, 2012
foxx1973, czy Ty widzisz te artefakty na powyższych zdjęciach? Na niebie na 45 to jest masakra. Zmniejsz kompresję JPEGów lub zmień hosting.
Światło lepsze, kadrom trochę brakuje.
Balans bieli wydaje mi się trochę niewłaściwie ustawiony, ale patrzę na laptopie, więc nie będę definitywnych porad dawał
Usjwo - Pią 17 Lut, 2012
foxx1973 napisał/a: |
Jeszcze że tak zapytam, co to znaczy że za późno robię zdjęcia ??
Pozdrawiam. |
http://forum.optyczne.pl/...er=asc&start=45
Moze by jakis FAQ zalozyc do nocnych zdjec, bo cos czesto sie pojawia ten problem
mozer - Pią 17 Lut, 2012
Usjwo, w ten sam sposób to można by założyć FAQ do wszystkich rodzajów fotografii
Usjwo - Sob 18 Lut, 2012
mozer napisał/a: | Usjwo, w ten sam sposób to można by założyć FAQ do wszystkich rodzajów fotografii |
Ale jak wygodnie by sie komentowalo:
74. FAQ 4c, 8b, 16a-c
Aszex - Sob 18 Lut, 2012
albo RTFM: paragraf 8 ust. 2 pkt 5
[ Dodano: Sob 18 Lut, 2012 07:56 ]
Usjwo napisał/a: | FAQ 4c, 8b, 16a-c |
i dodać emoty forumowe typu:
bhpchmiel - Wto 21 Lut, 2012
47.
48.
moronica - Wto 21 Lut, 2012
47 super
moronica, dzięki
kasiakaaz - Wto 21 Lut, 2012
bhpchmiel, obydwa fajne.
szymon.k - Wto 21 Lut, 2012
Fotka to skanowany slajd ORWO + nówka Zenit 12XP, robione 20-cia lat temu w Wa-wie. Jakość taka sobie
49.
[ Dodano: Wto 21 Lut, 2012 14:45 ]
Pierwsze próby stackowania.
50.
[ Dodano: Wto 21 Lut, 2012 14:47 ]
bhpchmiel od 47 i 48 kręci się we łbie
kasiakaaz, bardzo dziękuje
szymon.k, tutaj to one są małe, ale jak się ogląda na "dużym" ekranie to dopiero się kręci
goornik - Czw 23 Lut, 2012
To ja takie trzy zapodam:
51 Wenus i Jowisz zachodzące nad Kasprowym Wierchem. Coolpix P7000
52 Orion w całej okazałości. Nikon D7000, Nikkor 50/1,4, 10 sekund przy f/2, 800 ISO. statyw Sirui T-2204 głowica Sirui B-10
53 Gołąb (to taki gwiazdozbór pod Orionem, gdyby coś...) i Syriusz w Wielkim Psie nad Kozim Wierchem, Kościelcem i Świnicą. Sprzęt i ekspozycja taka jak powyżej
Shibuya - Czw 23 Lut, 2012
Wiem, że to nie ta pora na robienie zdjęć, ale byłam tam w środku nocy i inaczej się nie dało
54.
55.
56. Łeba
57. Kraków
suso - Czw 23 Lut, 2012
każda pora na robienie zdjęć jest ok 54 i 55 jest najlepsza
fatman - Czw 23 Lut, 2012
Shibuya, Proszę "odbrązowić" i zaprezentować.
Szczególnie niebo na 57.
Mieszkałem w Krakowie ponad ćwierć wieku i niebo tam takie nie jest
Shibuya - Czw 23 Lut, 2012
Jak to nie jest, jak właśnie Ci dowód na zdjęciu dałam, że jest
A tak na poważnie, w poniedziałek będę w domu, to postaram się odbrązowić niebo, chociaż nie wiem, jak mi to wyjdzie, bo nigdy nie próbowałam czegoś takiego. Jakieś rady ?
Daruu - Nie 26 Lut, 2012
Skoro każda pora jest dobra to się odważę
58
Gorylek85 - Pon 27 Lut, 2012
Witam. Jestem poczatkujacym fotografem i mam problem ze zdjeciami w nocy:( mianowicie przy dlugim czasie naswietlania zdjecia sa rozmazane mimo ze byly robione na statywie z uzyciem pilota, wiec nie bylo drgan aparatu. Pozatym po dluzszym naswietlaniu swiatla z ktorych robia sie gwiazdki nie sa gladkie tylko tak jakby "poszarpane" widac to na duzym zdjeciu, na mniejszym rozmiarze nie widac tego, z tad pytanie czy to normalne? Czy moze ja cos zle robie? Ponizej wstawiam 2 zdjecia testowe.
1.
By gorylek85 at 2012-02-26
Ustawienia: czas naswietlania 120s, f/22, ISO 100
2.
By gorylek85 at 2012-02-26
Ustawienia: czas naswietlania 30s, f/22, ISo 400
Zdjecia sa ciemne bo byly robione w nocy. Sa to moje pierwsze zdjecia nocne zrobione lustrzanka cyfrowa. Ponizej wstawiam linki do duzych zdjec tak zeby mozna bylo zobaczyc jak to wyglada na pelnej rozdzielczosci.
1. http://img803.imageshack....33/img1206x.jpg
2. http://img208.imageshack....1/img1201ma.jpg
Przepraszam za brak Polskich znakow, pisze z za granicy.
mozer - Pon 27 Lut, 2012
Gorylek85, wygląda mi to na interferencję - spróbuj dla porównania zrobić zdjęcia na mniejszej przysłonie.
Aszex - Pon 27 Lut, 2012
Polecam fragment książki Kelbiego, od 22 strony (wcześniej to marketing) np. trzeba jeszcze podnieść lustro (nie wiem czy Twój aparat to ma) i wyłączyć stabilizację.
http://pdf.helion.pl/focwsk/focwsk-1.pdf
hijax_pl - Pon 27 Lut, 2012
Aszex napisał/a: | trzeba jeszcze podnieść lustro (nie wiem czy Twój aparat to ma) i wyłączyć stabilizację. | Podniesienie lustra przy takim czasie? Bez przesady.
A stabilizację na stojaku lepiej praktycznie zawsze wyłączać.
Inna sprawa - czy ten statyw jest stabilny?
Aszex - Pon 27 Lut, 2012
Cytat: | Podniesienie lustra przy takim czasie? Bez przesady. |
Chodzi o generalną zasadę. Doradź Gorylowi w jakim przedziale czasowym podnosić lustro. Kiedy stabilizacja obiektywu zredukuje drgania lustra?
mozer - Pon 27 Lut, 2012
E tam, jak dla mnie te rozmycia to efekt źle ustawionej ostrości i/lub zbyt dużej wartości przysłony.
[ Dodano: Pon 27 Lut, 2012 12:05 ]
Gorylek85, jak ustawiłeś ostrość?
Aszex napisał/a: | Chodzi o generalną zasadę. | Generalnie to w najgorszych lustrzankach wibracje od lustra ustępują po max 1/4s. Aszex napisał/a: | Doradź Gorylowi w jakim przedziale czasowym podnosić lustro. | Zależy od aparatu, ale generalnie kiedy czas otwarcia migawki nie jest znacznie dłuższy od "drgań lustra". Aszex napisał/a: | Kiedy stabilizacja obiektywu zredukuje drgania lustra? | A kiedy redukuje? mozer napisał/a: | E tam, jak dla mnie te rozmycia to efekt źle ustawionej ostrości i/lub zbyt dużej wartości przysłony. | Dokładnie tak.
AF mógł się pogubić lekko, a ręczne ustawianie poprzez przekręcenie pierścienia "do końca" tez daje rozmazanie.
Wysoka liczba przesłony co się przekłada na dyfrakcję (widać to po poszarpanych gwiazdkach) a co zatem idzie utratę ostrości.
30s przy słabym statywie też może wpłynąć destrukcyjnie.
Jeśli był włączony IS - to też może powodować rozmazanie.
Ot i cała filozofia
Aszex - Pon 27 Lut, 2012
hijax_pl napisał/a: | Generalnie to w najgorszych lustrzankach wibracje od lustra ustępują po max 1/4s. |
Ale jeśli zdjęcie trwa 1/2 sek to efekt wibracji może być widoczny...
Cytat: | Zależy od aparatu, ale generalnie kiedy czas otwarcia migawki nie jest znacznie dłuższy od "drgań lustra". |
Tzn o ile dłuższy? W tym canonie który ma Goryl...
hijax_pl napisał/a: | A kiedy redukuje? |
Przy czasie odpowiednio krótkim gdy ta stabilizacja działa. Jest to uzależnione od wydajności stabilizacji, ogniskowej etc.
Aszex napisał/a: | Tzn o ile dłuższy? W tym canonie który ma Goryl... | Ja bym zakładał, że powyżej 1/20s. Ale nie wiem ile w tym Canonie wycisza się lustro. Aszex napisał/a: | Przy czasie odpowiednio krótkim gdy ta stabilizacja działa. | Ale stabilizacja w obiektywie/korpusie nie jest w stanie takich wibracji zredukować - inna częstotliwość
Znasz jakiś układ IS, który koryguje też wibracje od lustra?
mozer - Pon 27 Lut, 2012
To chyba jednak zależy od statywu. Co z tego, że w korpusie wibracje wygasną jak statyw nadal będzie wzbudzony?
Aszex - Pon 27 Lut, 2012
Cytat: | Znasz jakiś układ IS, który koryguje też wibracje od lustra? |
W lustrzankach sony z serii slt...
mozer - Pon 27 Lut, 2012
Aszex, ta, a obiektyw przybetonowany do podłoża ma IS o wydajności 1000 EV ;P
Aszex - Pon 27 Lut, 2012
mozer napisał/a: | a obiektyw przybetonowany do podłoża ma IS o wydajności 1000 EV |
Zajedwabiście długo...
Dla obiektywu 50mm na apsc wydajność na poziomie, liczona na oko, 65 EV to jakieś 18 000 000 000 lat. Dłużej niż istnieje nasz wszechświat...
Aszex napisał/a: | Cytat: | Znasz jakiś układ IS, który koryguje też wibracje od lustra? |
W lustrzankach sony z serii slt... | A możesz łaskawie odpowiedzieć na pytanie?
Aszex - Pon 27 Lut, 2012
Nie wiem.
Gorylek85 - Wto 28 Lut, 2012
Ostrosc byla ustawiana recznie ale ciezko jest ustawic ostrosc na tak odlegle punkty, AF tez probowalem ale bylo jeszcze gorzej. Stabilizacji nie wylaczylem, lustro jest podnoszone na czas naswietlania, a statyw troche stary ale masywny i stabilny. Dzisiaj sprobuje jeszcze raz uwzgledniajac to co napisaliscie powyzej, czyli IS wylaczony, mniejsza przeslona i sprobuje znalezc cos blizszego na co latwiej bedzie ustawic ostrosc. Dzieki za szybkie odpowiedzi. Jak zrobie jakies "przyzwoite" zdjecie to wstawie:)
[ Dodano: Wto 28 Lut, 2012 05:21 ]
Aszex napisał/a: | Polecam fragment książki Kelbiego, od 22 strony (wcześniej to marketing) np. trzeba jeszcze podnieść lustro (nie wiem czy Twój aparat to ma) i wyłączyć stabilizację.
http://pdf.helion.pl/focwsk/focwsk-1.pdf |
Dzieki za link do ebooka napewno przeczytam:)
[ Dodano: Wto 28 Lut, 2012 08:14 ]
Zrobilem dzis kilka zdjec testowych i po wylaczeniu stabilizacji jest duzo lepiej:) zmniejszenie f/ tez pomoglo. Ostrosc jest o wiele lepsza nawet na AF:) Zdjec narazie nie wstawiam bo nic ciekawego nie fotografowalem.
hijax_pl - Wto 28 Lut, 2012
Gorylek85 napisał/a: | Zrobilem dzis kilka zdjec testowych i po wylaczeniu stabilizacji jest duzo lepiej:) zmniejszenie f/ tez pomoglo. Ostrosc jest o wiele lepsza nawet na AF:) Zdjec narazie nie wstawiam bo nic ciekawego nie fotografowalem. | No i super. To teraz poluj na ciekawy kadr
I poczytaj też o "blue hour"
Aszex - Wto 28 Lut, 2012
i to
http://www.fotografuj.pl/.../page/1#content
mozer - Wto 28 Lut, 2012
Gorylek85, ten Twój aparat chyba ma Live View? Powinien się sprawdzić przy ustawianiu ostrości - ja nawet na gwiazdach ustawiałem.
fatman - Wto 28 Lut, 2012
Shibuya napisał/a: | [...]postaram się odbrązowić niebo, chociaż nie wiem, jak mi to wyjdzie, bo nigdy nie próbowałam czegoś takiego. Jakieś rady ? |
Pobaw się suwaczkiem WB w ACR.
Gorylek85 - Sro 29 Lut, 2012
mozer napisał/a: | Gorylek85, ten Twój aparat chyba ma Live View? Powinien się sprawdzić przy ustawianiu ostrości - ja nawet na gwiazdach ustawiałem. |
Tak Canon 550D ma Live Wiew i bardzo dobry wyswietlacz. Znalazlem juz 2 miejsca gdzie mozna zrobic w miare ladne i ciekawe zdjecia nocne:) Ale najpierw musze jeszcze popracowac nad przyslona i czasem naswietlania tak aby swiatla wygladaly lepiej, po wczorajszych zdjeciach ostrosc jest ok, ale swiatla i kolory mogly by wyjsc lepiej.
[ Dodano: Sro 29 Lut, 2012 06:42 ]
Mam jeszcze pytanie... Czesto na zdjeciach z dlugim naswietlaniem pojawiaja mi sie te tak zwane artefakty( odbicie swiatla od soczewki obiektywu ) jak wyeliminowac ten problem?? I czy filtr UV podczas robienia zdjec nocnych pogarsza jakosc obrazu lub kolorow?
mozer - Sro 29 Lut, 2012
Gorylek85, filtr UV właśnie powoduje dodatkowe bliki - lepiej go zdjąć przy foceniu pod światło. Jeśli flary powstają bez filtra, to jedyne co możesz zrobić, to kombinować z ustawieniem aparatu i przysłoną.
hijax_pl - Sro 29 Lut, 2012
mozer napisał/a: | Jeśli flary powstają bez filtra | To znaczy, że to może być tez tani i kiepski obiektyw (brak powłok na wszystkich powierzchniach soczewek, które tego wymagają)...
mozer - Sro 29 Lut, 2012
hijax_pl, obiektyw 18-55 Nie dramatyzowałbym - w eLkach też się zdarzają
90s - Wto 06 Mar, 2012
60.
Oslo by night by Sanches90s, on Flickr
61.
Oslo at night City by Sanches90s, on Flickr
62.
Tower Bridge London by Sanches90s, on Flickr
hijax_pl - Wto 06 Mar, 2012
90s, nakręcałeś filtr efektowy?
90s - Wto 06 Mar, 2012
Tak 4 stars polaroida
cybertoman - Wto 06 Mar, 2012
Nie bedzie nic o "blue hour"?
mozer - Wto 06 Mar, 2012
cybertoman, a na którym zdjęciu Ci jej brakuje?
Zdjęcie Oslo - rewelka!
cybertoman, mnie tam czerń na tych zdjęciach nie przytłacza to nie wspominam.
mozer napisał/a: | cybertoman, a na którym zdjęciu Ci jej brakuje? | Mnie? Nie brakuje. Ale ja tez nigdy nie glosilem dogmatyzmu w stylu "Zdjec nocnych nie robi sie w nocy".
Kinga - Wto 06 Mar, 2012
90s, świetne! 61 mnie urzeka
moronica - Wto 06 Mar, 2012
cybertoman, zauwaz ze tylko na jednym niebo jest jednolicie czarna plama
mozer - Wto 06 Mar, 2012
cybertoman, skoro tak teraz nie głosimy, to chyba jednak nie taki wielki dogmatyzm tu panuje
cybertoman napisał/a: | Ale ja tez nigdy nie glosilem dogmatyzmu w stylu "Zdjec nocnych nie robi sie w nocy". | Dogmat dobry dla osób, które nie wiedzą jak zdjęcia robić
A jak już zasady mają w małym palcu i garściami z nich czerpią to zaczyna się celowe tych zasad łamanie. Np 20min ekspozycją w środku ciemnej nocy
GND - Gang Niekonsekwentnych Dogmatystow.
witkot - Sro 07 Mar, 2012
90s- Najbardziej mi się podoba 61.
90s - Sro 07 Mar, 2012
Nie spodziewałem się tak wielu miłych słów zwłaszcza na tak specjalistycznym forum.
Dziękuje ślicznie
Co do czarnego nieba to celowo go tak wyciemniam, choć zdaje sobie sprawę że na wydruku będzie to czarna plama, ale w końcu pokazuje to co widzę albo to jak chciałbym to widzieć.
Druga sprawa że w południe w bezchmurny dzień mamy niebieską plamę:) więc co za różnica czy ta plama ma kolor czarny czy niebieski?:)
Wiem że brzmi to mało profesjonalnie ale nie jestem profesjonalistą więc robię co chce ze swoimi pracami, mój wizerunek nie ucierpi na tym a ja się w taki sposób uczę.
63.
London factory by Sanches90s, on Flickr
64.
London Parlament by Sanches90s, on Flickr
65.
i Jedno z moich ulubionych,
London at night by Sanches90s, on Flickr
hijax_pl - Sro 07 Mar, 2012
90s napisał/a: | i Jedno z moich ulubionych,
| A mi wyjątkowo nie pasuje. Parlament i fabryczka są OK (inaczej bym kadrował), choć też nie wywołują jakichś nadmiernie entuzjastycznych reakcji
mozer - Sro 07 Mar, 2012
W porównaniu z 61 słabe są Z tych trzech pierwsze naj.
90s - Sro 07 Mar, 2012
to są jedne z moich pierwszych zdjęć jakie w ogóle zrobiłem.
Jakie kadrowanie byś proponował do fabryki?
cybertoman - Sro 07 Mar, 2012
90s napisał/a: | Co do czarnego nieba | Z mojej strony to nie byl zarzut w stosunku do zdjec, tylko male przekomarzanko z amatorami "blue hour". 61 mi sie podoba.
mozer - Sro 07 Mar, 2012
cybertoman, ale to nie chodzi o to, że "blue hour", bo tak, tylko o to, że _najczęściej_ po prostu wtedy wszystko lepiej wygląda
hijax_pl - Sro 07 Mar, 2012
90s napisał/a: | Jakie kadrowanie byś proponował do fabryki? | Dla mnie jest zbyt ciasne - wWolałbym więcej przestrzeni dookoła niej.
Np: uciąłbym więcej dołu i dodał więcej z lewej. By ustawić fabrykę w takiej perspektywie zbiegającej się gdzieś w kadrze, a nie poza nim.
A z parlamentem zrobić panoramę, czyli ciachnąć 2/3 nieba.
90s - Sro 07 Mar, 2012
Dziękuje za uwagi faktycznie w obu przypadkach efekt byłby lepszy. Myślę powtórzyć to turne po Londynie i ponownie podejść do tych obiektów. więc każda rada cenna będzie.
Co do Blue hour to faktycznie wszystko lepiej wygląda choć nie da się być wszędzie o tej samej porze.
mozer - Sro 07 Mar, 2012
90s, akurat nie piłem do Ciebie
90s - Sro 07 Mar, 2012
Chciałem też coś od siebie napisać:)
zdjęcia ostatnio dodane to są jedne z moich pierwszych.
te jako pierwsze dodane jako ostatnie.
Nie mam zbyt wiele prac, ale tutaj można je niemal wszystkie zobaczy
http://www.flickr.com/photos/90s/
a tak miedzy bogiem a prawdą to moja dziewczyna robi dużo lepsze fotki ode mnie.
mamy wspólną stronę nawet
www.s999.co.uk
FuzBal - Sro 07 Mar, 2012
90s, przez ciebie będę musiał zbierać szczękę z podłogi...
90s - Czw 08 Mar, 2012
Dzięki FuzBal, ja mam tak samo gdy oglądam fotki na 1x.com
[ Dodano: Sob 10 Mar, 2012 10:19 ]
66.
Oslo Highway 180 ,E6 by Sanches90s, on Flickr
Gorylek85 - Sob 17 Mar, 2012
Witam ponownie:) Nareszcie przestalo padac w "Krainie Deszczowcow" i znow mozna bylo poprobowac zrobic jakies nocne zdjęcia:) Zdjęcia nie tak artystyczne jak wasze. Tym razem z Blue hour + red hour:)
67
By gorylek85 at 2012-03-16
Niestety te kable zauwazylem dopiero na kompie:(
kozidron - Sob 17 Mar, 2012
67 - pochył + sznurki przez środek nie dodają estetyki. Nie przymykaj powyżej F8 (generalnie f11 to juz górna granica), jeżeli statyw jest lichy, lub powiedzmy stoisz w miejscu, w którym nawet cięzki statyw nie daje rady (drgania) nie bój sie podwyższyć iso nawet do 800 własnie po to żeby zniwelować "poruszenie" i skrócić czas naswietlania.
O doborze godziny, obróbce, czy doborze a raczej cierpliwości z czekaniem na odpowiednią przejrzystość nie wspominam, chyba że celem jest "pokazanie własnie tej nieprzejrzystości"
Gorylek85 - Sob 17 Mar, 2012
Niestety sznurki zauwazylem dopiero po powrocie do domu (nie zauwazylem ich na tle chmur wiec sa na wszystkich zdjeciach), z przyslona i czasem ciagle eksperymętuje.
Zdjecia nie byly robione ze statywu bo akurat go nie mialem ze soba:( za statyw posluzylo wiadro po farbie dociazone betonowa plyta(improwizacja) z tad pochyl, zdjecie wyszlo ostre moze nie widac tego na pomniejszonym zdjeciu ale nie jest poruszone. Ogulnie to ciagle sa zdjęcia "testowe", nadal się ucze:)
Walczykk - Sro 21 Mar, 2012
jak na zdjęcia 'testowe' to i tak są bardzo bardzo dobre
czonek - Czw 22 Mar, 2012
poszukiwania gazu z "głupków", wiertnia Szymkowo
68.
Egon1916 - Nie 01 Kwi, 2012
moje pierwsze zdjęcie
69.
bhpchmiel - Nie 01 Kwi, 2012
Egon1916, gdzie stoi ta 19-tka?
Wujek_Pstrykacz - Nie 01 Kwi, 2012
Na mój gust to 17-tka. Ale może źle widzę
bhpchmiel napisał/a: | Egon1916, gdzie stoi ta 19-tka? |
Osiedle XXX-Lecia LLP Mirosławiec Górny
bhpchmiel - Nie 01 Kwi, 2012
Wujek_Pstrykacz, to będzie jednak Lim-6 bis
bhpchmiel napisał/a: | Wujek_Pstrykacz, to będzie jednak Lim-6 bis |
tak Lim który z resztą latał po mirosławieckim niebie.. a teraz jest pomnikiem. Jak mi się uda to strzelę jeszcze Su-22 który też jest pomnikiem w Mirosławcu.Jeśli można to poproszę o ocenę mojego zdjęcia. Z góry dzięki za opinnie
kwscore - Nie 01 Kwi, 2012
70.
71.
witkot - Nie 01 Kwi, 2012
Egon1916 -Tak na początek to witamy.
A odnośnie foty to z mojej strony zapytam co chciałeś pokazać.
Samolot,budynki,latarnię czy też jakiś przejeżdzający pojazd Spróbuj skupić się na jednym konkretnym obiekcie.Ogólna zasada co za dużo to niezdrowo
Technicznie nie oceniam.Może koledzy.
Pozdrawiam.
Egon1916 - Pon 02 Kwi, 2012
witkot napisał/a: | Egon1916 -Tak na początek to witamy.
A odnośnie foty to z mojej strony zapytam co chciałeś pokazać.
Samolot,budynki,latarnię czy też jakiś przejeżdzający pojazd Spróbuj skupić się na jednym konkretnym obiekcie.Ogólna zasada co za dużo to niezdrowo
Technicznie nie oceniam.Może koledzy.
Pozdrawiam. |
chciałem ustrzelić samolot..wyszło jak wyszło. Auto przejeżdżało przypadkowo...Dopiero się uczę i zależy mi na tym aby dowiedzieć się co robię źle..Pozdrawiam
bhpchmiel - Pon 02 Kwi, 2012
Egon1916, jeśli chciałeś ustrzelić samolot to stałeś zdecydowanie za daleko... Ja na Twoim miejscu podszedłbym bardzo blisko, dosłowne wlazł pod niego, tak żeby na zdjęciu poczuć jego ogrom Jak masz czas to pokombinuj
Przykładowa fotka:
http://forum.optyczne.pl/...php?pic_id=5374
Egon1916 - Pon 02 Kwi, 2012
bhpchmiel napisał/a: | Egon1916, jeśli chciałeś ustrzelić samolot to stałeś zdecydowanie za daleko... Ja na Twoim miejscu podszedłbym bardzo blisko, dosłowne wlazł pod niego, tak żeby na zdjęciu poczuć jego ogrom Jak masz czas to pokombinuj
Przykładowa fotka:
http://forum.optyczne.pl/...php?pic_id=5374 |
świetna fotka. Czasu mam bo ten samolot z okna bolku widzę.. Problem w tym że jeszcze nie posiadam statywu i wszystko strzelam z ręki..Ale dla chcącego nic trudnego A jak fota wygląda o strony technicznej???
Pozdrawiam
marians - Pią 06 Kwi, 2012
72.
73.
Aszex - Pią 06 Kwi, 2012
już pojawiły się ogródki?
marians - Pią 06 Kwi, 2012
Jak widać na załączonym obrazku Zdjęcie zrobione w środowy wieczór, a środa w Kraku była wyjątkowo ciepła (dopiero wieczorem się pogoda zepsuła).
Aszex - Sob 07 Kwi, 2012
W 2010 i 2011 byłem w październiku i też można było siedzieć, wprawdzie tam gdzie były grzejniki, ale było fajnie
forrest - Sob 07 Kwi, 2012
Ogródki to tam już były przynajmniej od połowy marca
KwusheR - Sob 07 Kwi, 2012
72 Strasznie słaba jakość i chyba ciut leci w lewo.
73 Szkoda, że niebo takie ciemne. Granatowe ładnie by kontrastowało z tymi kamieniczkami.
marians - Wto 08 Maj, 2012
74. Pomnik Poległych Stoczniowców w Gdańsku
75. Gdańska starówka widziana z Góry Gradowej
Egon1916 - Czw 10 Maj, 2012
76.
mozer - Czw 10 Maj, 2012
Egon1916, ? Co to ma być?
Egon1916 - Pią 11 Maj, 2012
mozer napisał/a: | Egon1916, ? Co to ma być? |
możesz sprecyzować swoje pytanie ????
KwusheR - Pią 11 Maj, 2012
76 - nie bardzo rozumiem o co w tym zdjęciu chodzi. Totalny bałagan z prawej cuś, na górze rurki, z lewej flara, pośrodku dziewczyna obrócona plecami, a z prawej natomiast wieża kościoła : P
broczek - Pią 11 Maj, 2012
mozer napisał/a: | Egon1916, ? Co to ma być? |
Podglądacz
KwusheR napisał/a: | 76 - nie bardzo rozumiem o co w tym zdjęciu chodzi. Totalny bałagan z prawej cuś, na górze rurki, z lewej flara, pośrodku dziewczyna obrócona plecami, a z prawej natomiast wieża kościoła : P |
właśnie to jest nie typowe zdjęcie i o to mi chodziło..widziałeś film teorię chaosu ??? niby chaos a wszystko miało swoje miejsce
hijax_pl - Pią 11 Maj, 2012
Egon1916 napisał/a: | właśnie to jest nie typowe zdjęcie i o to mi chodziło.. | Możesz rozwinąć myśl? Jaki cel Ci przyświecał przy robieniu tego zdjęcia? Powiedz też co chciałeś pokazać, bo w zasadzie patrzę i patrzę i.. nie wiem o co chodzi.
Jakbym miał strzelać to bym obstawiał fascynację tęczową gwiazdką z przysłony f/22.
KwusheR - Pią 11 Maj, 2012
Egon1916, tak, oglądałem lecz nie widzę związku z Twoim zdjęciem. Twoim zdaniem wszystko na tym zdjęciu ma swoje miejsce?
KwusheR napisał/a: | Egon1916, tak, oglądałem lecz nie widzę związku z Twoim zdjęciem. Twoim zdaniem wszystko na tym zdjęciu ma swoje miejsce? |
tak. Możecie krytykować ale właśnie o to chodziło. O krytykę. Koleżanka siedzi zmęczona po ciężkim dniu relaksująca się podziwiając kościół nocą ..tak to widzę
moronica - Pią 11 Maj, 2012
Egon1916, nie ma sensu dorabiac filozofii do tego zdjecia. twarzy nie widac wiec mimika odpada, mowy ciala tu tez nie za bardzo. jaki ona ma nastroj i co robi (poza siedzeniem) naprawde nie da sie jednoznacznie wywnioskowac nie bedac tam. to cos po prawej na dole to nawet nie wiadomo, czy czyjes ramie czy plecak czy co. zdjecie jako calosc lezy - kompozycja, swiatlo, kolorystyka, przekaz. wstawiales juz lepsze zdjecia
90s - Pią 11 Maj, 2012
Egon1916 napisał/a: | Koleżanka siedzi zmęczona po ciężkim dniu relaksująca się podziwiając kościół nocą |
to teoretycznie lepsze wyjaśnienie jak teoria chaosu:)
Nie mam zwyczaju krytykować ale myślę że spokojnie jesteś w stanie zrobić dużo lepsze zdjęcie skoro teraz już wiesz co chciałeś pokazać.
Tak nawiasem mówiąc to masz chyba dead pixela nad głową modela, bo na gwiazdę to nie wygląda
MNISZKA - Pią 11 Maj, 2012
Odpuść sobie filozofię i szukaj tematu dla zdjęcia mi to wpajają non stop
77.
moronica - Pią 11 Maj, 2012
gorna polowa zdjecia praktycznie nic nie wnosi do tego zdjecia, za to na dole balagan - poucinane slupy, wystajacy kawalek lampy. zdjecia nocne warto robic gdy niebo jest nadal granatowe, inaczej bedzie wychodzilo takie ciemnobrazowe
mozer - Sob 12 Maj, 2012
Egon1916, zanim zrobisz zdjęcie zastanów się co chcesz na nim pokazać - na jakie elementy należałby zwrócić uwagę widza, a jakich elementów należałoby uniknąć. Próba pokazania wszystkiego nie jest najczęściej dobrym pomysłem. Poza tym przydałoby się choć minimum wiedzy na temat zasad kompozycji.
MNISZKA - Nie 13 Maj, 2012
78
kasiakaaz - Nie 13 Maj, 2012
MNISZKA, musisz zaopatrzyć się w statyw.
mozer - Nie 13 Maj, 2012
MNISZKA, to samo co napisałem już w innym wątku
Jak chcę ciekawą górę uzyskać to dół mam czarny
Aszex - Nie 13 Maj, 2012
To wytnij, zdjęcie nie musi mieć formatu 3:2
Pomysł niezły
raf7775 - Nie 13 Maj, 2012
Lub połącz 2 ekspozycje.
mrooq - Nie 13 Maj, 2012
79. Zdjecie zrobione 6 maja ok 1 nad ranem z gory Sufar Loaf kolo Dublina. Obiektyw (17-40L) skierowany w strone ksiezyca ktory tamej nocy swiecil wyjatkowo okazale. widac takze latarnie i zatotke Wicklow. Irlandia
witkot - Nie 13 Maj, 2012
MNISZKA napisał/a: | Jak chcę ciekawą górę uzyskać to dół mam czarny |
Zainwestuj w filtr połówkowy.
raf7775 - Nie 13 Maj, 2012
2 ekspozycje łatwiejsze w zastosowaniu, mniej ustawiania.
Dziś robiłem cały dzień z ręki po dwie -1ev i +1ev, (słoneczny dzień, duży kontrast) po połączeniu bardzo fajnie to wychodzi.
Fawu - Pon 28 Maj, 2012
mrooq napisał/a: | 79. Zdjecie zrobione 6 maja ok 1 nad ranem z gory Sufar Loaf kolo Dublina. Obiektyw (17-40L) skierowany w strone ksiezyca ktory tamej nocy swiecil wyjatkowo okazale. widac takze latarnie i zatotke Wicklow. Irlandia |
Ładnie wyszło, może tylko zbyt centralnie ta "lampa"
mrooq - Wto 29 Maj, 2012
[quote="Fawu"] mrooq napisał/a: | może tylko zbyt centralnie ta "lampa" |
cos w tym jest prawdy
jelonekI - Nie 03 Cze, 2012
70. jest niebanalne i ciekawe, reszta to miasta....
pozdro
raf7775 - Nie 24 Cze, 2012
80. trzy kolory
broczek - Pon 25 Cze, 2012
Wtrącę klasycznie, z kolorów brakuje granatowego
homar6 - Wto 26 Cze, 2012
A co myslicie o takim czyms?
Marx76 - Wto 03 Lip, 2012
Całkiem fajne, mnie się podoba. W pierwszej sekundzie wygląda jak deszcz meteorytów.
Jak długo to naświetlałeś ?
ziolopex1 - Wto 03 Lip, 2012
a moze jakies wysokie napiecia ktos ma?
[ Dodano: Wto 03 Lip, 2012 22:04 ]
i jeszcze jedno tym razem spokojniejsze
osator007 - Nie 08 Lip, 2012
81. Kołobrzeg, Molo Noc
komor - Czw 12 Lip, 2012
osator007, fajowe, podoba mi się, także i konwersja do cz-b. Kolegów od piorunów informuję, że w zasadzie to mamy osobny wątek na to, może tam warto wrzucać takie foty. Dla zmyłki nazwa wątku to FOTOGRAFIA - RELACJA Z BURZY.
Marx76 - Pią 13 Lip, 2012
Rozumiem. Komor jeżeli możesz, a zapewne tak, to przenieś je do działu "burz". W zasadzie przed wstawieniem zdjęcia szukałem takiego wątku, no ale niestety nie udało mi się go znaleźć. Sry...
marians - Pon 23 Lip, 2012
82. Ratusz Głównego Miasta w Gdańsku
83. Nabrzeże Wisłoujście w gdańskim porcie
hijax_pl - Pon 23 Lip, 2012
marians, nie masz poziomicy na statywie?
marians - Pon 23 Lip, 2012
@hijax_pl - przecież jest prosto - poza krzywymi latarniami, których przecież nie wyprostuję, bo mnie straż miejska pogoni
ciepol - Pon 23 Lip, 2012
Most Poniatowski w Warszawie
84
komor - Pon 23 Lip, 2012
ciepol, w tym dziale, w wątkach tematycznych fotki numerujemy na zasadzie n+1 od poprzedniego użytkownika, czyli Twoja jest 84. Poprawiłem.
ciepol - Wto 24 Lip, 2012
ok ,dzięki
studioP - Czw 26 Lip, 2012
Dzień dobry.
Wczoraj trochę u nas grzmiało:
85.
Na więcej zdjęć i opis, serdecznie zapraszam tutaj:
Pozdrawiam
Piotrek
90s - Czw 26 Lip, 2012
85. klasa fotka,szkoda że dołu trochę nie wyciąłeś bo i krajobraz niczego sobie
90s napisał/a: | 85. klasa fotka,szkoda że dołu trochę nie wyciąłeś bo i krajobraz niczego sobie |
Czekaj, bo nie rozumiem. To za dużo dołu (bo krajobraz kiepski), czy za mało, bo krajobraz niczego sobie?
Pozdrawiam
Piotrek
90s - Czw 26 Lip, 2012
W sam raz tylko że za ciemny:)
masza - Czw 26 Lip, 2012
studioP, świetne zdjęcie. A poza tym bardzo fajnie czyta się Twoje fotohistorie.
PS Mam wrażenie, że 90s chciał napisać "wyciągnąłeś" zamiast "wyciąłeś", tylko mu autokorekta namieszała albo inny chochlik.
90s - Czw 26 Lip, 2012
masza, masz racje, nie zauważyłem że babola mi autokorekta zrobiła.
dzięki za zwrócenie uwagi:)
Aaaa, to teraz rozumiem. Ciągnąłem trochę dół, ale mocno zaczynał szumieć.
Dziękuję za dobre słowo na temat zdjęcia i mojej pisaniny.
Pozdrawiam
Piotrek
ashley - Nie 29 Lip, 2012
Korzystajac z dobrodziejstwa bezchmurnego angielskiego nieba. Ktore pewnie dlugo nie potrwa, oraz rosnacego lysola. Taki oto pstryk popelnilem. Coraz bardziej lubie moj nowy sloik. I coraz bardziej mi brak dlugosci
86.
ksiezyc1 by Aszli, on Flickr
FuzBal - Nie 29 Lip, 2012
87.
88.
90s - Pon 30 Lip, 2012
88.
Bardzo ładne
[ Dodano: Pon 30 Lip, 2012 14:23 ]
89.
Blackpool Eye by Sanches90s, on Flickr
mozer - Sro 01 Sie, 2012
90s, ładnee, szkoda trochę tego nabrzeża
MNISZKA - Sro 01 Sie, 2012
Zniżę poziom
90.
szycho1992 - Czw 02 Sie, 2012
91.
Arkowal - Sro 08 Sie, 2012 Temat postu: Nocne zdjęcie Proszę o Wasze opinie tego nocnego zdjęcia.Jestem poczatkujący, a koledzy twierdzą, że zbyt ciemna. Z góry dziękuję.
mozer - Sro 08 Sie, 2012
Arkowal, to nocnych jest odpowiedni wątek, przeczytaj regulamin. "ZDIĘCIE"? Litości...
Arkowal - Sro 08 Sie, 2012
Może mógłbys rozwinać wątek litości,co nie tak?Dzięki poczytam.
mozer - Sro 08 Sie, 2012
Wyraz "ZDIĘCIE" nie tak
Jeśli chodzi o zawartość to mało interesująca - niedopracowany kadr, niedoświetlone.
mozer-Ty chyba sobie jaja robisz To moja najlepsza fota!niedopracowany kadr?Wydawało mi sie,że juz się lepiej dopracować nie da Gdybym dał dłuzszy czas,wydaje mi sie,że zdiecie straciło by na klimacie.Wykonałem kilka ujęć z róznymi czasami jak i przysłoną,ale ta wydaje mi się najlepsza.Co Twoim zdaniem mógłbym poprawić?
moronica - Sro 08 Sie, 2012
Arkowal, przede wszystkim zdjecie leci w prawo, ten uciety slup po lewej mozna bylo sobie darowac jak i ta nieoswietlona bryle budynku za nim i skupic sie na tej rozswietlonej wodzie i jej odbiciach w tafli a ten budynek dalej niech sluzy jako tlo. teraz jest balagan, nie wiadomo co jest tematem zdjecia, poszczegolne elementy zamiast skupiac uwage - rozpraszaja ja gdyz zaden z nich nie jest dominujacy ani zaden nie stanowi tla. jedno dobre ze sie wybrales tam gdy niebo jeszcze troche kolorku mialo. ale fakt, zdjecie ogolnie za ciemne
bhpchmiel - Sro 08 Sie, 2012
Arkowal, mozer ma rację - jak dla mnie ta forka trochę trąca zwykłym pstrykiem
Ok.Czyli uważacie,że dane zdiecie wygladało by dużo lepiej gdyby było więcej światła?no i gdybym sobie podarował słup po lewej?
moronica - Sro 08 Sie, 2012
Arkowal, generalnie tak choc oczywiscie nie wystarczy teraz tego przyciac i podbic ekspozycje tylko wrocic tam i jakos sensowniej to zakomponowac
mozer - Sro 08 Sie, 2012
Arkowal, proszę Cię.... Ten wyraz to zdJęcie
kufel - Sro 08 Sie, 2012
a ja wroce do poptrzednich zdjec: FuzBal, 90s, udane.
szycho1992, Twoje z potencjałem- widziałbym w BW i ewentualnie na długim czasie + rozmyte chmury
Hmm to ja juz nic nie kumam wydawało mi się ok,no może za wyjatkiem tego słupa po lewej, juz nic nie kumam Tak się starałem a tu proszę
mozer - Czw 09 Sie, 2012
Arkowal, oglądaj więcej zdjęć, zajrzyj na 1x.com
bhpchmiel - Czw 09 Sie, 2012
Arkowal, tu nie ma co biadolić, tylko czytać, patrzeć, wyciągać wnioski i próbować robić lepsze fotki
90s - Czw 09 Sie, 2012
mozer napisał/a: | zajrzyj na 1x.com | po wejściu na 1x.com człowiek dochodzi do wniosku że trzeba było sobie inne hobby znaleźć
Usjwo - Czw 09 Sie, 2012
90s napisał/a: | mozer napisał/a: | zajrzyj na 1x.com | po wejściu na 1x.com człowiek dochodzi do wniosku że trzeba było sobie inne hobby znaleźć |
albo podejsc ambitnie i zaplanowac ze wstawi sie tam z 10 zdjec
Arkowal - Czw 09 Sie, 2012
Poczytam,popatrze.Z drugiej strony ja mam lusto dopiero tydz czasu,a to były tak naprawdę pierwsze zdiecia
[ Dodano: Czw 09 Sie, 2012 20:10 ]
Apropo 1x.com to są fajne foty,ale dużo jest fotek miksowanych w fotoshopie lub innych graficznych programach a to już inna bajka,która nie każdego interesuje
90s - Pią 10 Sie, 2012
Usjwo napisał/a: | albo podejsc ambitnie i zaplanowac ze wstawi sie tam z 10 zdjec |
No to jeszcze zostało mi 8 ) choć ambitniej byłoby pojechać na warsztaty 1xcomców
marians - Czw 06 Wrz, 2012
93. Molo w Gdańsku
94. W parku w Gdańsku Brzeźnie
95. Jak wyżej
96. Widok z plaży Gdańsk Brzeźno w kierunku Sopotu i Gdyni (od lewej - molo w Gdańsku, Sopot, Gdynia).
97. Gdańska starówka nad Motławą (widok z mostu przez Bramą Zieloną)
98. Ratusz Głównego Miasta w Gdańsku
99. Motława w Gdańsku
100. Zielona latarnia przy wejście do gdańskiego portu (podziękowania dla SOPG za udawanie, że nie widzą jak robię to zdjęcie z miejsca gdzie nie wolno mi było być i robić zdjęć )
101. Pomnik Obrońców Wybrzeża na Westerplatte
102. Nabrzeże Ziółkowskiego w Gdańsku
103. Dźwigi portowe na Nabrzeżu Oliwskim w Gdańsku
104. Baza promowa PŻB w Gdańsku
105. Dźwigi na nabrzeżu WOC I w Gdańsku
106. Widok z Nabrzeża Ziółkowskiego w kierunku Terminalu Promowego Westerplatte (Gdańsk)
kasiakaaz - Czw 06 Wrz, 2012
marians, 97 bardzo przyjemne, 98 też fajnie wyszło z tymi duchami, 103 - bardzo mi się podoba - jest dobre i ma potencjał. Jakby przy nim jeszcze podłubać w mroczno-złowrogim klimacie (może B&W?), byłoby świetne.
moronica - Pią 07 Wrz, 2012
najbardziej mi sie te portowe zdjecia podobaja. ujecia Motlawy i Dlugiego Targu niestety bardzo oklepane, mowie to jako Gdanszczanka. z kazdego stojaka z pocztowkami spozieraja podobne ujecia ale duzo lepiej wykonane. Dlugi Targ - balagan kompletny, mozna bylo poczekac az sie jakos ludzie lepiej tam zakomponuja
marians - Pią 07 Wrz, 2012
kasiakaaz - może coś takiego?
107.
[ Dodano: Pią 07 Wrz, 2012 00:53 ]
moronica - chyba moje zdjęcia nie są tak złe, jak te tandetne pocztówki jakich pełno na każdym rogu?
marians, pocztowki sa tandetne ze wzgledu na tandetne rameczki, kiczowate napisy, itp. ale jesli spojrzysz na same zdjecia na nich (przynajmniej na sporej czesci z nich) to sa to standardowe, oklepane widoczki ale staranniej zakomponowane, o przykuwajacych oko zywych kolorach, czesto ciekawszym niebie niz to, ktore akurat trafilo sie danej nocy, z ladna gra swiatel (tak wazna w ujeciach nocnych). jesli sie wykonuje zdjecie z miejsca, z ktorego codziennie wykonywane sa setki zdjec, to naprawde trzeba sie wykazac dbaloscia o detale albo jednak poszukac jakiejs nietypowej perspektywy, miejsc ktore niekoniecznie kazdy turysta widzial, albo przynajmniej tak je pokazac, jak nie widzi ich przecietny przechodzien
dla przykladu (nie moje zdjecie), kompozycja prawie identyczna (masz o jeden budynek wiecej po lewej)
Czy naprawdę uważasz, że to zdjęcie jest lepsze od mojego? Nienaturalna kolorystyka, mało ciekawe odbicia w wodzie, prześwietlone... Zdjęcie ma przyciągać wzrok, ale nie jak latarka, która świeci prosto w oczy...
A jeśli chodzi o pocztówki - nie mówiłem o ramkach, tylko o tym co wewnątrz. Nieciekawe kompozycje, przejaskrawienia różnego rodzaju (kolorystyka, światła itp...). No ale każdy ma prawo do własnego gustu...
marians, ze na zdjeciu sa przepaly nie znaczy, ze jest przeswietlone. na twoich zdjeciach rowniez przepaly sa nawet mimo tego, ze kilka zakwalifikowalabym jako niedoswietlone. wierne oddanie rzeczywistosci i realistyczna kolorystyka w fotografii nie sawsze sa czyms porzadanym, czesto chcac oddac charakter miejsca i jego klimat nalezy podrasowac to i owo a JPG prosto z puszki bywa najwierniejsza reprezentacja rzeczywistosci jednoczesnie bedac daleko od fotograficznej wizji autora fotografii. a to powyzsze zdjecie to zaden ideal, gdyby ktos je tu wstawil to i tak bym powiedziala, ze to oklepany widoczek. glownym moim zarzutem jako kogos, kto przez 25 lat mieszkal w Gdansku, bylo to ze takich i identycznych ale pod takim czy innym wzgledem lepszych zdjec jest na peczki. twoim brakuje dopracowania i jakiegos indywidualnego spojrzenia na te miejsca
moronica - odpowiedni klimat można stworzyć i bez przejaskrawień. Moje podejście do zdjęć nocnych jest inne, niż "jedyne słuszne", ale to już inna bajka...
Piszesz: "JPG prosto z puszki bywa najwierniejsza reprezentacja rzeczywistosci jednoczesnie bedac daleko od fotograficznej wizji autora fotografii" - z drugą częścią zdania całkowicie się zgadzam, dlatego wszystkie swoje zdjęcia robię w formacie RAW i poddaję obróbce. Zdjęcie 97 wprost z puszki pod względem kolorystyki niewiele się różni od zaprezentowanego przez Ciebie przykładu... Zdjęcie JPG prosto z puszki wykonane w nocy przy wielu różnych źródłach światła rzadko bywa wierną reprezentacją rzeczywistości.
mozer - Pią 07 Wrz, 2012
Nie chciałem się wtrącać, ale jednak napiszę, że się zgadzam z Moroniką.
Poza tym powinieneś wg mnie unikać na zdjęciach jakichś przypadkowych krzaków i innych elementów - to odnośnie pozostałych fot.
I dalej:
99 eksponującego banner z J.Lopez nie rozumiem.
Na 96 większość zdjęcia to czerń.
Latarnię na 100 pewnie dałoby się jakoś ciekawie ująć.
102 - tu krzak, tu znak, tam samochody - brak jakiejś kompozycji - o co biega?
itd.itp.
Pomyśl lepiej nad jedną dobrą kompozycją zamiast tyle tego trzaskać.
[ Dodano: Pią 07 Wrz, 2012 20:47 ]
marians napisał/a: | Moje podejście do zdjęć nocnych jest inne, niż "jedyne słuszne", ale to już inna bajka... |
Żeby łamać zasady, trzeba je najpierw poznać...
mozer:
99 - nie pomyślałeś, że może właśnie ten banner jest tematem zdjęcia? no tak - nie pasuje Ci to, bo jak banner jakiejś Lopez może być tematem zdjęcia...
96 - na tym zdjęciu nie ma w ogóle czerni (by Ci to udowodnić musiałbym Ci pokazać histogram), więc jeśli widzisz czerń na tym zdjęciu to znaczy, że masz coś nie tak z ustawieniami jasności i/lub kontrastu monitora,
100 - dałoby się, jakbym miał łódkę...
102 - tu rzeczywiście znak i stojące za nim samochody trochę psują, ale nie rzucają się aż tak bardzo w oczy... Natomiast krzak jest tam gdzie być powinien (stanowiąc pierwszy plan zdjęcia).
Poza tym przyzwyczaiłem się już, że moje zdjęcia Ci się raczej nie podobają
komor - Pią 07 Wrz, 2012
marians napisał/a: | Czy naprawdę uważasz, że to zdjęcie jest lepsze od mojego? Nienaturalna kolorystyka, mało ciekawe odbicia w wodzie, prześwietlone... |
Za mozerem, dla mnie też zdjęcie zacytowane przez moronikę jest lepiej naświetlone niż Twoje, marians. Te Twoje fotki podobają mi się pod wieloma względami, ale raczej w cieniach dla mnie za ciemne. Np. na 106. pomnik wisi w ciemności, być może zdjęcie to wymaga HDR-a, w każdym razie przy tym poziomie czerni wychodzi dość dziwnie z tym wiszącym pomnikiem.
komor - 106 jest w pewnym sensie HDR-em właśnie ze względu na pomnik, który w oryginalnej wersji tego zdjęcia jest białą plamą.
mozer - Pią 07 Wrz, 2012
marians napisał/a: | Poza tym przyzwyczaiłem się już, że moje zdjęcia Ci się raczej nie podobają |
Np. 94 mi się podoba - tylko te schodki bym usunął z kadru.
Wiesz, generalnie jak Tobie się własne zdjęcia podobają, to ok - innym nie muszą
Jednak czasem dobrze jest odłożyć świeże prace do szuflady i nabrać do nich trochę dystansu.
marians napisał/a: | 96 - na tym zdjęciu nie ma w ogóle czerni (by Ci to udowodnić musiałbym Ci pokazać histogram), więc jeśli widzisz czerń na tym zdjęciu to znaczy, że masz coś nie tak z ustawieniami jasności i/lub kontrastu monitora, |
(10,5,2) to nie jest czerń? Nie miałem na myśli dosłownie (0,0,0)
mozer - jestem bardziej krytyczny w stosunku do swoich zdjęć, niż Ci się wydaje. Nie umiem robić zdjęć - to jest fakt niezaprzeczalny. A że czasem uda mi się zrobić zdjęcie, które sie komuś podoba, to bardziej przypadek niż efekt mojej pracy.
Stuku - Pią 07 Wrz, 2012
marians napisał/a: | mozer - jestem bardziej krytyczny w stosunku do swoich zdjęć, niż Ci się wydaje. Nie umiem robić zdjęć - to jest fakt niezaprzeczalny. A że czasem uda mi się zrobić zdjęcie, które sie komuś podoba, to bardziej przypadek niż efekt mojej pracy. |
Ojoj zbyt krytyczny jesteś.
Owszem np 93 (zupełnie nie rozumiem tego zdjęcia - więcej wody, mniej mola i światła), 102 (krzak w tle coś tak jest), 96 (ciemność i coś w tle) nie powalają. Ale jakbyś popracował tak nad 97, 99 (wywaliłbym całą lewą stronę bo jest nieciekawa) to byłby bardzo fajne prace. Dodatkowo podstawa w zdjęciach nocnych - balans bieli. Na 101 jest jeszcze fajnie, ale cała reszta ma nieciekawą dominatę żółci.
Ewentualnie możesz pobawić się B/W.
Pozwoliłem sobie na próbę poprawić jedno z Twoich zdjęć:
Dodatkowo w PS wywaliłem z nieba gwiazdy. Moim zdaniem lepiej to wygląda.
moronica - Sob 08 Wrz, 2012
Stuku, tak z ciekawosci, czemu wstawiasz swoj copyright na poprawce czyjegos zdjecia?
kasiakaaz - Sob 08 Wrz, 2012
marians napisał/a: | kasiakaaz - może coś takiego?
107. |
marians, powyciągałabym więcej szczegółów, a jednocześnie nadałabym bardziej mroczny klimat. Ale to moja wizja...
komor - Sob 08 Wrz, 2012
moronica napisał/a: | czemu wstawiasz swoj copyright na poprawce czyjegos zdjecia? |
Nazwisko Marian Szutlak bardziej pasuje do marians niż do Stuku, więc raczej OK ale fakt, że trochę dmuchanie na zimne z tym wstawianiem czyjegoś podpisu.
Stuku - Sob 08 Wrz, 2012
moronica napisał/a: | Stuku, tak z ciekawosci, czemu wstawiasz swoj copyright na poprawce czyjegos zdjecia? |
Szczerze wrzuciłem to w LR i po obróbce to coś wyskoczyło. To nie jest mój podpis
Soniak10 - Sob 15 Wrz, 2012
Fujifilm X-S1, statyw, ISO 200, f/11, 1/2,3 sek.
kozidron - Wto 18 Wrz, 2012
Stuku napisał/a: | To nie jest mój podpis |
Jakby nie patrzeć, trochę to obciachowe, niezależnie czy to twoja praca czy kogoś innego, a w tym przypadku dodatkowo zastanawia, bo to jest praca kogoś innego.
Zawsze dziwi mnie strach przed tym, że ktoś komuś ukradnie miniaturkę 600x900 do tego jeszcze wątpliwych lotów.
Soniak10 ja wiem, że symetria jest pięknem głupców ale nie dało się tego złapać bardziej symetrycznie ?
nienietaktak - Wto 18 Wrz, 2012
kozidron, tak?
f/8.0, 2,5 sec, ISO 100, aparat na glebie
111.
Soniak10 - Wto 18 Wrz, 2012
kozidron napisał/a: | nie dało się tego złapać bardziej symetrycznie ? |
Wszystko można, ale to była moja pierwsza seria zdjęć nocnych robiona nowym nabytkiem - Fuji X-S1 - i po prostu chciałem zobaczyć, jak ten sprzęt będzie się spisywał przy różnych ustawieniach ISO, czasu, przy różnych programach. Poa tym rzeczywiście staram się unikac symetrii, być może czasami niepotrzebnie .
Dołączam jeszcze parę przykładów z tej sesji, zarówno w (prawie) całym kadrze, jak i próbę kadrowania.
[ Dodano: Sob 22 Wrz, 2012 21:58 ]
A to dzisiejsza etiuda nt wschodu słońca
[ Dodano: Sob 22 Wrz, 2012 22:00 ]
A to dzisiejsza etiuda nt wschodu słońca
adf1985 - Pią 26 Paź, 2012
115.
116.
117.
Fawu - Sob 27 Paź, 2012
Mam wrażenie że leci w lewo,zbyt duże przepały,chociaż na moim wyświtlaczu tak bardzo nie przeszkadzają Poza w/w ok.
hofman - Pon 29 Paź, 2012
Mi się 116 podoba.
118
119
mozer - Pon 29 Paź, 2012
hofman, 119 byłoby fajne, ale dół to bym odciął - gdzieś ponad tym cieniem.
marians - Nie 11 Lis, 2012
120. Groby obrońców Westerplatte
121. Ruiny koszar na Westerplatte
122. Pomnik Obrońcow Wybrzeża na Westerplatte
[ Dodano: Pon 12 Lis, 2012 17:06 ]
123. Molo za klifem
124. Molo w Gdyni Orłowie
Soniak10 - Pią 23 Lis, 2012
Trzy fotki z dzisiejszej mgły.
Marx76 - Sob 24 Lis, 2012
marians 120. Podoba mi się
Soniak10 Klimat z ławkami fajny, ale ziarno widać, szkoda bo całkiem fajne, na tle drzewa najbardziej. Może delikatnie odszumić i będzie elegancko.
adf1985 - Sob 24 Lis, 2012
128.
129.
130.
131.
Soniak10 - Sob 24 Lis, 2012
Marx76 napisał/a: | Może delikatnie odszumić i będzie elegancko |
Niestety, próbowałem ( w PSE 10) i albo za mało umiem albo szumy na tyle spore, że bez degradacji zdjęcia nie da się wiele poprawić.
adf1985: zdjęcia super, zwłaszcza 125 i 126 (jak dla mnie) z tym, że przesunąłeś numerację o dwa numery w dół.
adf1985 - Nie 25 Lis, 2012
Przepraszam, źle podejrzałem poprzedni post . Proszę moderatora o wprowadzenie korekty, bo nie mam już możliwości edycji posta.
PS. Dziękuję za opinie .
Marx76 - Nie 25 Lis, 2012
No tak, numeracja nam szwankuje. marians też pomylił (118,119) a kolega Soniak10 jedno wstawił bez numeracji
Soniak10 - Nie 25 Lis, 2012
Marx76 napisał/a: | a kolega Soniak10 jedno wstawił bez numeracji |
Łeeeee! To niemożliweee! To ni ja - to ON...
Jasny gwint, kurdebalans, coś z tym trzeba zrobić, jeżeli jest to ważne. Panie Admin - czy nie da się wstawić jakiegos osobnego pola do wpisywania numeru zdjęcia w danym wątku? A jeszcze lepiej, zeby w tym polu był podpowiadany kolejny numer, hę? Cywilizacja już zna takie rzowiazania
KwusheR - Nie 25 Lis, 2012
Soniak10, Ale czy tak trudno zobaczyć numer poprzedni i dopisać właściwy do posta? Cywilizacja zna takie rozwiązanie od jeszcze bardziejszego dawna : P
marcin2781 - Nie 25 Lis, 2012
KwusheR napisał/a: | Soniak10, Ale czy tak trudno zobaczyć numer poprzedni i dopisać właściwy do posta? |
Widocznie jemu sprawia to problem
mrooq - Nie 25 Lis, 2012
132. Vicktoria Hourbour, Hong Kong
133. Convention and Exhibition Centre z lewej, Avenue of Stars z prawej, Hong Kong
marcin2781 - Nie 25 Lis, 2012
mrooq, Świetne fotki 129 za czystość .
adf1985 - Nie 25 Lis, 2012
134.
kwscore - Nie 25 Lis, 2012
135.
Usjwo - Pon 26 Lis, 2012
mrooq 128 chyba odszumianie zjadlo jakosc, swiatla sie zlewaja
mrooq - Pon 26 Lis, 2012
Usjwo napisał/a: | mrooq 128 chyba odszumianie zjadlo jakosc, swiatla sie zlewaja |
na 7D trzeba tym suwakiem Noise troche pojezdzic...znajac 7D, jednak wydaje mi sie w tym przypadku ze niemial niewidoczne to jest, przynajmniej jak na moje oko
mozer - Pon 26 Lis, 2012
mrooq, 128 - mam zdjęcie z drugiej strony Chyba rzeczywiście przegiąłeś z odszumianiem, bo moje było z konieczności z ręki na ISO3200, a wydaje mi się ostrzejsze...
PS. No i bym wyprostował...
mrooq - Pon 26 Lis, 2012
mozer napisał/a: | 128 - mam zdjęcie z drugiej strony Chyba rzeczywiście przegiąłeś z odszumianiem, bo moje było z konieczności z ręki na ISO3200, a wydaje mi się ostrzejsze...
PS. No i bym wyprostował... |
troche tam wialo mimo wszystko 4s eskopozycji... i teraz widze ze gd wykorektowal foto do 1000 pixeli na 90% quality bo widac artefakty. mam oczywiscie RAW i jeszcze raz mu sie przyjze dokladnie z bliska wieczorem. PS wydaje mi sie ze jest proste...
pozdr
mozer - Pon 26 Lis, 2012
mrooq napisał/a: | PS wydaje mi sie ze jest proste... |
Spójrz chociażby na najwyższy budynek (ten okrągły) - ewidentnie przechyla się w prawo
komor - Wto 27 Lis, 2012
Numeracja rzeczywiście poszła w krzaki i to już dość dawno. Poprawiłem od momentu, od którego to miało sens, niestety część komentarzy będzie się odnosiła do nieprawidłowych numerów.
hofman - Czw 29 Lis, 2012
136
Soniak10 - Nie 02 Gru, 2012
Toruń nocą
[ Dodano: Pon 03 Gru, 2012 21:21 ]
Fuji X-S1
Marx76 - Pią 07 Gru, 2012
138.
Kościół św. Trójcy
lvl3ha - Pią 07 Gru, 2012
139.
Zdjcie robione o 2 w nocy