|
forum.optyczne.pl
|
 |
Nasze zdjęcia - FOTOGRAFIA MAKRO Styczeń-Czerwiec 2012
komor - Nie 01 Sty, 2012 Temat postu: FOTOGRAFIA MAKRO Styczeń-Czerwiec 2012 FOTOGRAFIA MAKRO Styczeń-Czerwiec 2012
fatman - Pon 02 Sty, 2012
Zaczynamy z nowym rokiem
1. Rekin "pennejad"
Daniel*1977 - Wto 03 Sty, 2012
Trochę mu się gdzieś przysło
2
Play tetris by Daniel*1977, on Flickr
Aszex - Wto 03 Sty, 2012
trzecie
Daniel*1977 - Wto 03 Sty, 2012
Niezaprzeczalnie mam ładniejszą matrycę
mozer - Wto 03 Sty, 2012
Daniel*1977, zrób zdjęcie ekranu z wyświetlonym zdjęciem ekranu
Simbi - Wto 03 Sty, 2012
To i ja coś wrzucę w nowym roku . Świeże z dziś , niestety trochę ostrość poleciała ,ale oba robale zwiały po kilku zdjęciach nie dając szansy na poprawkę. Mam nadzieję,że chociaż z kadrowaniem już u mnie lepiej
4
5
6
7
Aszex - Wto 03 Sty, 2012
skąd wziąłeś te biedronki?
Simbi - Wto 03 Sty, 2012
W trawie była . Sprzątałam ogród i sobie chodziła po źdźbłach . Nie pierwsza jaką spotkałam w ostatnich dniach. Zimy w tym roku nie będzie
mozer - Wto 03 Sty, 2012
Simbi, wg mnie powinnaś popracować nad światłem. Jest za twarde.
dcs - Wto 03 Sty, 2012
Simbad,
Kombinowałaś z dyfuzorem?
Aszex - Wto 03 Sty, 2012
Simbi, oj sorry za płeć...
mozer, jasne... Simbi będzie bawić się rozpraszaczami etc...
mozer - Wto 03 Sty, 2012
Aszex napisał/a: | mozer, jasne... Simbi będzie bawić się rozpraszaczami etc... |
He? Nie rozumiem - dlaczego nie?
Simbi - Wto 03 Sty, 2012
mozer no tak ,a zdjęcia robione jak akurat świeciło ładnie słońce i się cieszyłam,że nie mam znów szarówki do pstrykania.
Chyba muszę kupić inny dyfuzor Właśnie te zdjęcia biedronki są robione tak jak polecałeś z nagięciem pod kątem dcs i kurcze lipa ! Robal był bez kombinacji, nie miałam jak nagiąć, bo musiałam i tak się w szparę wciskać z aparatem. Nic nie naszywałam na środek materiału, bo nie mam nic odpowiedniego ,a przez sylwestra nie było głowy do innych eksperymentów. Tyle tylko,że kładłam dyfuzor w stronę obiektywu tak jak pisałeś
Aszex - Wto 03 Sty, 2012
Simbi, pokaż ten dyfuzor... mam podobny sprzęt, to może mi się przyda...
Simbi - Wto 03 Sty, 2012
Aszex napisał/a: | Simbi, pokaż ten dyfuzor... mam podobny sprzęt, to może mi się przyda... | jest tutaj dyfuzor w starym wątku pod koniec strony
dcs - Wto 03 Sty, 2012
Simbi,
Jak przysłonisz /trochę, jak pisałem, albo całkowicie/ to miejsce, w które świeci środek żarnika lampy /i może poniżej/ powinno nie być tego bliku.
Simbi - Wto 03 Sty, 2012
No pokombinuje jak znajdę jakiś odpowiedni materiał . Na razie nic mi do głowy nie przychodzi co by tu pociąć żeby pasowało. Chyba ,że nada się atłasowa biała tkanina ?
Aszex - Wto 03 Sty, 2012
Gdzie go zamówiłaś i czy bawiłaś się takimi zakładanymi na lampę:
http://allegro.pl/dyfuzor...1994017314.html
http://allegro.pl/dyfuzor...2029591557.html
mozer - Wto 03 Sty, 2012
Simbi, może zamiast rozpraszać lepiej by było skierować światło w bok i odbić od białej powierzchni. Pewnie trochę w plenerze karkołomne rozwiązanie, ale może coś wykombinujesz
dcs - Wto 03 Sty, 2012
Simbi,
Choćby "płatki do demakijażu" -czy jak im tam.
Simbi - Wto 03 Sty, 2012
Kupowałam w Łodzi, ale mają go wystawionego na allegro dyfuzor
Te co podałeś do mnie nie pasują - nie mam sanek do lampy zewnętrznej Jedynie z czym kombinowałam to z opakowaniem po kliszy ,ale ciągle mi zlatywała i nie był to dobry patent
[ Dodano: Wto 03 Sty, 2012 17:32 ]
dcs no płatki by się znalazły jutro wyjdę do ogrodu i może wyszukam czegoś co się jeszcze rusza i wypróbuję
Aszex - Wto 03 Sty, 2012
Pasują do naszych aparatów
Simbi - Wto 03 Sty, 2012
mozer, tylko jak to zrobić w gąszczu trawy ? Nie wiem zbytnio jak odbijać światło od jakiejś kartki
[ Dodano: Wto 03 Sty, 2012 17:34 ]
Aszex, a jak mocujesz bez sanek ?
mozer - Wto 03 Sty, 2012
Simbi, myślę, że jeśli już chcesz rozpraszać światło to musisz poszukać jakiegoś lepszego materiału do tego celu. Może jakiś matowy biały plastik byłby lepszy?
Aszex - Wto 03 Sty, 2012
Ja nie mam, czasami tylko używałem pudełka po kliszy lub jakiegoś plastikowego kubka. Ponieważ, jak dla mnie, różnice nie były duże, to przestałem. Jednak z tymi dyfuzorami można by spróbować.
http://allegro.pl/dyfuzor...1977452184.html
mozer - Wto 03 Sty, 2012
Aszex, to co proponujesz ma wg mnie za małą powierzchnię. Przydałoby się coś większego. Ewentualnie można by to zastosować jako "dyfuzor wstępny"
Simbi - Wto 03 Sty, 2012
Niestety nie mam doświadczenia w ogóle z dyfuzorami, chyba po prostu muszę wypróbować różne sposoby. Niestety właśnie brak tych sanek mnie mocno ogranicza,a z dyfuzorami typu "hand made" nie da rady, bo dotknęło mnie beztalęcie konstrukcyjne ,a widziałam że niektórzy konstruują sobie fajne wynalazki
W użyciu opakowania po kliszy wychodziło jeszcze gorzej niż z tym co mam teraz
dcs - Wto 03 Sty, 2012
Simbi,
Może być watolina, albo po prostu biały materiał.
Jak nie pomoże, to murzyna tzn. coś co zasłoni środek w 100 procentach /choćby owalny krążek z brystolu/.
mozer - Wto 03 Sty, 2012
Ludzie robią makro bez takich kombinacji - trzeba tylko odpowiednio dobrać grubość i wielkość dyfuzora. Materiałowy raczej się nie sprawdzi.
Simbi - Wto 03 Sty, 2012
dcs, wypróbuję i coś wrzucę do oceny.
Dzięki wszystkim za pomoc
[ Dodano: Wto 03 Sty, 2012 17:49 ]
mozer, no tak, trzeba tylko wiedzieć co i jak Mnie na tym etapie ciężko nawet ocenić prawidłowo własne zdjęcia. Już co nieco wiem dzięki ludziom z tego forum i pewnych rzeczy staram się unikać.
mozer - Wto 03 Sty, 2012
Simbi, dlatego na początku lepiej pobawić się w Adama Słodowego zamiast kupować różne wynalazki
Simbi - Wto 03 Sty, 2012
Hehe no tak, z moimi dwoma lewymi rękoma to powstałyby zdecydowanie ciekawe konstrukcje Nie dla mnie takie zabawy , chyba,że coś wybitnie prostego - jak wywiercenie w czymś dziury, czy wycięcie,ale zdolności do konstruowania mam genetycznie pominięte
[ Dodano: Wto 03 Sty, 2012 22:04 ]
Aszex, właśnie przeglądałam dokładnie te aukcje, które podałeś i rzeczywiście do tego jednego nie potrzeba gorącej stopki. Może się skuszę na niego jak już mi nic nie wyjdzie z tym moim. Dzięki za podrzucenie linka
[ Dodano: Sro 04 Sty, 2012 14:42 ]
dcs dziś mi się poszczęściło i znalazłam obiekt do fotografowania. Zrobiłam łatkę na dyfuzorze po środku i pstryknęłam kilka zdjęć na próbę. Nie wiem czy ta larwa miała lepszy "pancerz" do zdjęć, czy też jest po prostu lepiej jest ze światłem. Nie wyszły mi takie ostre przepalenia . Oceńcie proszę
8
9
[ Dodano: Sro 04 Sty, 2012 18:36 ]
Jeszcze jedno z dziś. Biedronka na kamieniu
10
Przy 8 i 9 proszę o ocenę światła, które lepsze
Vicol - Sro 04 Sty, 2012
Może zacznę od końca.
w 10 biedronka jest ostra, ale ten nieostry kamień z przodu odwraca od niej uwagę.
w 9 tło odwraca uwagę od tego czegoś na liściu, ale zdjęcie 8 jest chyba najlepsze, dobre tło, światło IMO lepsze, larwa mogła być ostrzejsza
mozer - Sro 04 Sty, 2012
Simbi, wg mnie jest dużo lepiej - przynajmniej jeśli chodzi o światło
W kadrach pewnie można by trochę poprawić, ale są bardziej dopracowane niż poprzednio
dcs - Sro 04 Sty, 2012
Simbi,
Fakt, przepałów nie ma. Szkoda, że w kroplach brak "iskierek".
Najłatwiej byłoby dobrać łatkę robiąc zdjęcia w domu na nasłonecznionym /nie od północy/ parapecie z listkiem, biedronką i kropelkami wody. Mogłabyś na bieżąco zmieniać i pstrykać.
Duża łatkę zrobiłaś? Ja myślałem o owalu ~7x9cm /chyba o tym nie napisałem/.
Simbi - Sro 04 Sty, 2012
Fajnie,że coś się poprawiło. Zawsze jakaś motywacja
Vicol no przy tej 10 faktycznie kamień popsuł ujęcie.
mozer dzięki śliczne za ocenę
dcs patent działa Troszkę było to upierdliwe, bo nie mocowałam na stałe żeby właśnie porównać i dopiero zdecydować czy warto. Zarzuciłam prostokątny kawałek białego materiału tak żeby wypełnił mi cały środek równomiernie. Rozmiar nieco większy od tego co podałeś.
Biedronki zostały na dworze , może jutro jakąś znów znajdę , to ją przytargam do domu i może na spokojnie uda się na niej potestować różne ustawienia.
dcs - Sro 04 Sty, 2012
Simbi,
Żeby pojawiły się "iskierki" w kropelkach to albo: łatkę przesunąć lekko w prawo/lewo, albo cały dyfuzor okręcić na obiektywie -o 1/3-1/2 szerokości dyfuzora /wycinka koła /.
Simbi - Czw 05 Sty, 2012
dcs, pokombinuję, choć nieco mnie to irytuje , no i jeszcze będzie trzeba to czymś przytwierdzić.
Dziś przyszedł nowy wynalazek Kupiłam na próbę ten , który polecił Aszex. Z mocowania jestem bardzo zadowolona , ładnie trzyma , nic nie lata. W tym moim tekstylnym jest trochę zbyt dużo luzu i czasem muszę go poprawiać.
Światło mam nadzieję pomożecie ocenic
Niestety pogoda pod psem i o wyjściu do ogrodu mogę zapomnieć, wszystko się pochowało. Na szczęście tych larw mam kilka w otoczeniu domu i dziś kolejnej zrobiłam próbę z tym nowym dyfuzorem. Przepaleń nie widać , nie wiem tylko czy barwa ok. Tamta larwa miała ładniejszy kształt i kolorki,ale jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma
I jak na tym nowym ?
11
dcs - Czw 05 Sty, 2012
Simbi,
Ciemnawe, niska rozpiętość tonalna, /może inne ISO?/ to wina poniekąd obiektu i tła.
Simbi - Czw 05 Sty, 2012
Kurcze jakoś tak dziwnie , może dlatego,że tło było też w odcieniu brązu ? Iso 100 ustawiłam . Może przy innym świetle będzie lepiej . Zdjęcie robione w altanie
Na razie czekam,aż mi się bateria w aparacie naładuje
dcs - Czw 05 Sty, 2012
Simbi napisał/a: | W tym moim tekstylnym jest trochę zbyt dużo luzu i czasem muszę go poprawiać. |
Może wprowadź gumkę w to oczko na obiektyw w dyfuzorze.
Simbi - Czw 05 Sty, 2012
Gumka jest .Muszę ciaśniej ja zszyć , ale sprawdzi się to tylko przy konwerterze,bo normalnie i tak będzie się kręciło ( śliska powierzchnia ) . Z tym jest o tyle lepiej,że jak chcę zdjąć konwerter i pstryknąć sobie coś innego to nie gonię za dyfuzorem, który zlatuje i mam go na stałe u góry przyczepionego . Z kolei tego nowego nie nagnę jak bym np potrzebowała, a tamten mogę . Wszystko na swoje plusy jak widać. Trzeba tylko poćwiczyć
Wixa - Pią 06 Sty, 2012
Nie wiem czy coś takiego to już makro... czy nie, ale proszę o ocenę
12
mozer - Pią 06 Sty, 2012
Wixa, przyjemne w odbiorze. Zapomniałaś o numerku
Wixa - Pią 06 Sty, 2012
mozer napisał/a: | Wixa, przyjemne w odbiorze. |
Dziekuję
mozer napisał/a: | Zapomniałaś o numerku |
Nie wiedziałąm, z etrzeba,a le juz jest
mozer - Pią 06 Sty, 2012
A jeśli chodzi o dział, to najbardziej pasuje "fotografia kwiatów", ale zimą gdzieś przepadł na kolejnych stronach
Simbi - Sob 07 Sty, 2012
Dziś napotkany odorek
13
i kropelka deszczu
14
kufel - Sob 07 Sty, 2012
całkiem ok. jedynie może bym trochę aparat przechylił w lewo przy kadrowaniu bo noga prawie ucięta.
14 też OK.
Simbi - Sob 07 Sty, 2012
Dziękuję za ocenę
Mam pytanie odnośnie fotografowania czarnych owadów o błyszczącym pancerzu ( jak np. karaluchów ) . Jak sobie radzicie z ich fotografowaniem by nie było przebłysków i żeby owad był widoczny,a nie tworzył ciemnego obrazu ? Próbowałam jednego sfotografować,ale zdjęcia wyszły bardzo złe.
kufel - Sob 07 Sty, 2012
Simbi napisał/a: | Próbowałam jednego sfotografować,ale zdjęcia wyszły bardzo złe. | na kontrastowe sytuacje można polecić RAW i obróbkę
Simbi - Sob 07 Sty, 2012
Tak wyszło:
15
Dodam,że karaluch był znalezionym trupkiem, chciałam poćwiczyć na czymś o innej barwie. Do tej pory nie robiłam zdjęć martwych owadów, gołym okiem wyglądał na świeżego.
To "najlepsze" ze zdjęć tego owada. Nie wiem co robię nie tak.... Pomijając fakt,że strasznie ciężko złapać ostrość na czarnym
[ Dodano: Sob 07 Sty, 2012 16:24 ]
kufel napisał/a: | Simbi napisał/a: | Próbowałam jednego sfotografować,ale zdjęcia wyszły bardzo złe. | na kontrastowe sytuacje można polecić RAW i obróbkę |
no tak, ale to już wyższa szkoła jazdy dla amatora
Aszex - Sob 07 Sty, 2012
Simbi, jak sprawuje się nowy dyfuzor?
moronica - Sob 07 Sty, 2012
Simbi, tak wychodza zdjecia jak lampa blyska od przodu, nawet z dyfuzorem. dlatego zazwyczaj lampki dedykowane do makro znajduja sie po bokach
mysle, ze gdybys podbila iso, pozwolila na wieksza ingerencje swiatla zastanego i blysnela tylko leciutko dla doswietlenia to mogloby wyjsc lepiej
Simbi - Sob 07 Sty, 2012
Aszex napisał/a: | Simbi, jak sprawuje się nowy dyfuzor? |
no jestem z niego dużo bardziej zadowolona niż z tego tekstylnego. Zdjęcie odorka robiłam z tym właśnie dyfuzorem . Dzięki za podrzucenie linka do aukcji
moronica dziękuję za wskazówki . Mam jeszcze tego trupka, więc pokombinuję z tym iso , przesłoną i zrobię zdjęcia pod innym kątem. Takie dyfuzory po bokach u kogoś gdzieś widziałam i się właśnie zastanawiałam przy czym mogą się lepiej sprawdzać [/b]
chomik77 - Sob 07 Sty, 2012
Naprawdę ładne, masz talent
Simbi, dyfuzory po bokach? ja mowilam o malych lampkach ustawionych po bokach
Aszex - Sob 07 Sty, 2012
moronica, do fz18 raczej nie podłączy się zewnętrznych lamp błyskowych... chyba że zwykłe oświetlenie...
rozumiem choc nie zmienia to faktu, ze na wprost oswietlenie kiepsko wychodzi. przydalby sie jakis dyfuzor, ktory by swiatlo pokierowal od gory
Simbi - Sob 07 Sty, 2012
No właśnie brak gorącej stopki . Oczywiście chodziło mi o lampy , ciągle temat dyfuzora i stąd moje "przekręcenie" Niestety sama nie zmontuję sobie takowego,ale jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma. Jak na razie na ten drugi dyfuzor nie narzekam.
Powoli zaczynam utwierdzać się w przekonaniu,że fotografowanie mnie kręci na tyle by zacząć myśleć nad innym aparatem. Jak "dojrzeję" to może wtedy będę mieć większe możliwości
chomik77 dziękuję
mozer - Sob 07 Sty, 2012
Simbi, zawsze możesz pomyśleć o lampie manualnej wyzwalanej błyskiem wbudowanej
Simbi - Sob 07 Sty, 2012
mozer, podrzucisz jakiegoś linka ?
mozer - Nie 08 Sty, 2012
Simbi, rozejrzyj się za lampami Yongnuo i szukaj funkcji "fotocela, na drugi błysk".
Np. YN 460-II, YN 560.
Simbi - Wto 10 Sty, 2012
mozer patrzyłam, zastanawiam się czy z moim mizernym doświadczeniem ogarnę temat użycia odpowiednio takiej lampy. Druga kwestia to przymierzam się do zmiany aparatu na inny model, tylko nie wiem w co celować . Z fz18 jestem zadowolona , no prawie ( brakuje mi tej stopki i uchylnego lcd ). No ale to nie temat do tego wątku...
Nowe....
16
17
masza - Wto 10 Sty, 2012
Bardzo podoba mi się mała głębia ostrości na 16. A i kolory ładne.
mozer - Wto 10 Sty, 2012
Simbi, nie wiem, czy akurat aparat tu coś zmieni - no może poza tą stopką. Przecież dobrze Ci idzie. Reszta przyjdzie z doświadczeniem Trzeba przede wszystkim opanować światło.
Simbi - Wto 10 Sty, 2012
masza, dziękuję za pozytywną ocenę
mozer, no właśnie też mam wątpliwości czy coś zmieni. Żałuję,że nie kupiłam wyższego modelu, problemu drobiazgów by nie było.
Żeby było śmieszniej - uczepiłam się tej makrofotografii, a panicznie boję się niektórych owadów i pająków. Dobry sposób na fobie , ale z bliska są tak piękne,że ciężko nie patrzeć.
mozer napisał/a: | Simbi Trzeba przede wszystkim opanować światło. |
Z tym światłem walczę i się nie poddaję . Zaczynam już mimowolnie oglądać pojemniki po jakimś płynie czy się nada żeby coś zrobić. Chyba to już jakieś zboczenie jak znajdę złoty środek na dobry dyfuzor, który sprawdzi mi się w 80% zdjęć to będę mniej wydziwiać
Aszex - Sro 11 Sty, 2012
Simbi, a może to?
http://www.trochetechniki...438,page,1.html
http://www.forfoto.pl/showthread.php?tid=1614
Simbi - Sro 11 Sty, 2012
Aszex, widziałam dużo takich samoróbek, wiele osób sobie chwali. Ja nie mam zdolności do konstruowania niestety , z tego dyfuzora co kupiłam ostatnio jestem najbardziej zadowolona,jednak mogłoby być lepiej. Tylko zaczął się mi rozklejać
Dziś robiłam próbę na kolejnym ciemnym "obiekcie". Wpadł mi w obiektyw wałęsak łąkowy. Takie to małe,że się nieźle namęczyłam żeby go uchwycić i nie poruszyć ręką. Niestety tylko tak udało mi się go ująć z bliska
18
mozer - Sro 11 Sty, 2012
Simbi napisał/a: | ale z bliska są tak piękne |
Zazwyczaj osoby, które boją się pająków mają odmienne zdanie
Aszex - Sro 11 Sty, 2012
Simbi, używasz jakiegoś konwertera lub soczewki makro?
Simbi - Sro 11 Sty, 2012
mozer, no i właśnie tu jest paradoks ale to taka moja wewnętrzna walka ze samym sobą. Podobają mi się ,są niesamowicie zbudowane, ale bardzo się ich boję. Obym tylko nie potłukła aparatu jak emocje wezmą górę
Szerszenie to mój koszmar i ich zdjęć z pewnością jeszcze długo w moim wydaniu nie zobaczycie. Kiedyś zostałam dotkliwie pożądlona i tego strachu nawet najlepszymi zdjęciami nie wypędzę
Aszex, tak używam raynox-a 250
A o myślicie o aparacie CANON PowerShot SX10 is kontra fz18 ?
Kinga - Sro 11 Sty, 2012
Simbi 16 ma świetne kolory a ten stwór na 18 jest z bliska przerażający Fajnie ci to wychodzi, podziwiam cierpliwość!
mozer - Sro 11 Sty, 2012
Simbi, poszukaj czasem trochę:
http://www.optyczne.pl/in...arat&test_ap=87
http://www.optyczne.pl/in...arat&test_ap=61
kufel - Sro 11 Sty, 2012
16 całkiem fajna
Simbi - Sro 11 Sty, 2012
mozer, widzisz z odnalezieniem jakiś ogólnych testów nie mam problemu, z interpretacją danych technicznych aparatu pod kątem makro jest kiepsko, stąd moje pytanie . Niestety nie znalazłam opinii porównawczych , które dadzą mi odpowiedź, które z parametrów danego modelu będzie korzystniejsze do zdjęć makro, a takie mnie interesują . Nie pytam z lenistwa czy chęci nabicia postów. Rozważam ten model z różnych powodów, tylko niestety nie wiem czy w ogóle warto .Dla większości z Was pewne zagadnienia, zależne od siebie parametry są oczywiste, dla mnie wciąż to problem
kufel, dzięki
[ Dodano: Czw 12 Sty, 2012 15:02 ]
Może ciut lepiej z tym światłem ?
18
Oprzędzik pręgowany
19
Kowal
20
cybertoman - Czw 12 Sty, 2012
Oczy, nos, usta - rysunek na grzbiecie wyglada jak afrykanska maska
Aszex - Czw 12 Sty, 2012
Co zmieniłaś ze światłem? Bardzo fajne.
Simbi - Czw 12 Sty, 2012
cybertoman, hehe zupełnie nie zwróciłam uwagi,ale rzeczywiście tak to wygląda
Aszex, dziś miałam to szczęście,że ryjkowiec był w miarę mało rozbiegany i mogłam pokombinować. Tego patentu nie zastosuję na co dzień, ale akurat te jego zdjęcia były robione z tym dyfuzorem co Ty mi poleciłeś + warstwa białego papieru . Na deszczu się nie sprawdzi niestety
marcin2781 - Wto 17 Sty, 2012
WITAM.Dawno nic tu nie wrzucałem więc wrzucę trochę szufladowych fotek
21
22
23
24
25
Pozdrawiam
maput - Wto 17 Sty, 2012
24. zdecydowanie najlepsze
mozer - Wto 17 Sty, 2012
marcin2781, mi się wszystkie podobają
marcin2781 - Wto 17 Sty, 2012
maput, mozer, dzięki panowie
Simbi - Wto 17 Sty, 2012
Moi faworyci to 21 i 24 22 też niczego sobie
Kinga - Sro 18 Sty, 2012
Jak dla mnie 22 naj
Wixa - Wto 31 Sty, 2012
Moje wczorajsze nudy, jeszcze cieplutkie
Uchwycić Kit'em coś małego... oj trudno, więc taka średnia jakość
26
27
28
29
kufel - Wto 31 Sty, 2012
marcin2781, fajna seria.
Wixa, 28 chyba naj, choc ja sie nie znam
marcin2781 - Wto 31 Sty, 2012
kufel, Dzięki, już mi się zapasy powoli kończą
Wixa, Też mi się wydaje że 28 leprze od pozostałych, przynajmniej kwiat cały,ja bym próbował inaczej to doświetlić deko za mało światła, za ciasno jak dla mnie . POZDRO
kufel - Wto 31 Sty, 2012
marcin2781 napisał/a: | kufel, Dzięki, już mi się zapasy powoli kończą | byle do wiosny
komor - Sro 01 Lut, 2012
Wixa, przede wszystkim za ciemne – płatki, które najprawdopodobniej są bardzo jasne lub białe, wyszły szare. Kłaniają się: tryb manualny albo kompensacja ekspozycji.
Co do światła to o ile pamiętam walczysz z dyfuzorem na lampę wbudowaną, tak?
mozer - Sro 01 Lut, 2012
Wixa, pilnuj także, żeby nie ucinać samych czubków elementów na zdjęciu - jak ciąć, to solidnie.
marcin2781 - Nie 05 Lut, 2012
Witam wszystkich mróz za oknem więc z nudów zrobiłem trzy fotki
30
31
32 Symulacja filmu Fujichrome
Wixa - Nie 05 Lut, 2012
Dziękuję z rady, nie nie mam dyfuzora, oswietlam wbudowaną lapma błyskową, więc racja wyszły za ciemne.... ale to też późna pora
komor - Nie 05 Lut, 2012
marcin2781, za ciemne. Jeżeli ten kwiatek jest biały to powinien świecić mi z monitora, inaczej zdjęcie jest mdłe i nieatrakcyjne. Widzę po EXIF-ie, że używasz manualnego trybu, ale czemu w nim jest: Compensation: -1? Naświetlając białe obiekty musimy zwiększać ekspozycję, żeby oszukać światłomierz robiący z wszystkiego szarość.
Wixa, to samo dotyczy Twoich zdjęć. To, że pora była późna, nie oznacza, że kwiatek ma wyjść ciemny. No chyba, że moc lampy błyskowej nie daje rady, ale wtedy zwiększyłbym czułość, żeby otrzymać jasne zdjęcie, a nie ciemnicę.
marcin2781 - Nie 05 Lut, 2012
komor, Dzięki za słuszne uwagi zapomniałem dodać że to był mały teścik bo chciałem zobaczyć jak wyjdzie po dopięciu do N50 mm Raynoxa .Muszę przerobić lub zrobić nowy dyfuzor .
Jivul - Pon 06 Lut, 2012
Wixa, mi troszkę wizualnie przeszkadzają Twoje logo/copyrighty... są duże, kanciaste, jasne i rzucają się w oko przez co ciężko skupić się na zdjęciu (opinia maksymalnie subiektywna). Kwiatek miał być głównym tematem, a tu na wielkim czarnym tle nagle biały prostokąt. Może jakby zrobić znaczek w negatywie to myłoby już lepiej.
Wixa - Pon 06 Lut, 2012
DZiękuje z aopinie... chciałąm zrpobić takie jakieś mneijsze z przeźroczystym tłem, ale nie miałąm jak i gdzie ;(
S. Kawka - Wto 07 Lut, 2012
33.Z szuflady
[ Dodano: Wto 07 Lut, 2012 10:04 ]
34.
[ Dodano: Wto 07 Lut, 2012 10:06 ]
35.
Fawu - Wto 07 Lut, 2012
33 Dla mnie bomba, 34 bdb, 35 ciut za ciemne
AuThoR - Wto 07 Lut, 2012
Fawu napisał/a: | 33 Dla mnie bomba, 34 bdb, 35 ciut za ciemne |
...a w stosunku do 34 jest też trochę zimniejsze
S. Kawka - Sro 08 Lut, 2012
37.
Z szuflady c.d.
S. Kawka - Sro 08 Lut, 2012
36.
Z szuflady c.d.
Ogończyk wiązowiec
[ Dodano: Sro 08 Lut, 2012 10:46 ]
38.
[ Dodano: Sro 08 Lut, 2012 12:17 ]
39.
[ Dodano: Czw 09 Lut, 2012 09:30 ]
40.
marcin2781 - Czw 09 Lut, 2012
Witam to ja coś wrzucę
38
39
40
Pozdrawiam
Kinga - Czw 09 Lut, 2012
marcin2781 piękne! szczególnie 39 jak dla mnie
marcin2781 - Sob 11 Lut, 2012
Kinga, Dzięki za odwiedziny
Trochę inne Makro
41
kaiser64 - Nie 12 Lut, 2012
42.
kufel - Nie 12 Lut, 2012
kaiser64, całkiem fajne; odszumilbym tło trochę.
marcin2781 - Pon 13 Lut, 2012
43
maziek - Pon 13 Lut, 2012
44.
Daniel*1977 - Pon 13 Lut, 2012
43 super
44 ciekawe zjawisko, ostatnio jak byłem w domu i robiłem zdjęcia o świcie przy -32 w miejscach gdzie podwiewał wiatr było pełno podobnie wyglądających tworów na sniegu.
marcin2781 - Wto 14 Lut, 2012
Dzięki
45
46
Daniel*1977 - Czw 16 Lut, 2012
Mi generalnie zdjęcia z takim kontrastem bardzo pasują
47
4.5 by Daniel*1977, on Flickr
48
Go down by Daniel*1977, on Flickr
49
Cover by Daniel*1977, on Flickr
50
Pages by Daniel*1977, on Flickr
51
ONE by Daniel*1977, on Flickr
SylwekG - Sob 18 Lut, 2012
To i ja może coś wrzucę. Zdjęcia słabe, ale to tylko kompakt. Cukier: Canon a490 + mikroskop stereoskopowy Olympus 20x
52
53
forsyth - Nie 19 Lut, 2012
To ja wrzucę moją zabawę z cytrynką i kroplami z pomocą raynoxa-150
54.
55.
56.
bhpchmiel - Pon 20 Lut, 2012
forsyth, 55 56 bardzo na tak
Daniel*1977 - Pon 20 Lut, 2012
Kropelki lux, może sam kiedyś coś wyczaruje. Na razie kombinuje z odkurzaczem, a mam niespotykany już chyba egzemplarz.
Daniel*1977, z odkurzaczem - oho, będzie się działo
Aszex - Pon 20 Lut, 2012
Daniel*1977 napisał/a: | Na razie kombinuje z odkurzaczem, a mam niespotykany już chyba egzemplarz. |
No, w końcu...
[ Dodano: Pon 20 Lut, 2012 13:11 ]
bhpchmiel napisał/a: | Daniel*1977, z odkurzaczem |
a przez kogo? no przez Ciebie bhpchmiel
http://forum.optyczne.pl/...r=asc&start=450
i następna strona...
no nieeee... Permanentna inwiligacja!!
forsyth - Pon 20 Lut, 2012
Daniel*1977 napisał/a: | Kropelki lux, może sam kiedyś coś wyczaruje |
Dzięki chłopaki za ocenę. Przeglądałem twoją stronę Daniel. Braku kreatywności to Ci zarzucić na pewno nie można;)
Daniel*1977 - Pon 20 Lut, 2012
forsyth, Jak by to powiedziała moja córka - Oj tam tatusiu - sporo tego to z lenistwa jest, jak nie chce mi się wychodzić to kombinuję
SylwekG - Pon 20 Lut, 2012
57
58
59 - stary preparat - muszka - obiektyw achr. 6x
S. Kawka - Czw 23 Lut, 2012
60.
Dla odmiany coś z szuflady
Simbi - Pon 27 Lut, 2012
Powoli świat owadów się budzi
Świeży złotook z dziś
61
S. Kawka - Wto 28 Lut, 2012
62.
No to jeszcze jedno z szufladki.
pajakinom - Sob 03 Mar, 2012
to ja moze tez dam coś od siebie
63.
S. Kawka - Nie 04 Mar, 2012
64.
Dwa w jednym - kwiat i motylek.
Simbi - Pon 05 Mar, 2012
65
90s - Wto 06 Mar, 2012
59 zdjęcie jak z mikroskopu.
65.
Dragonfly by Sanches90s, on Flickr
66.
Macro nr.3 ladybug by Sanches90s, on Flickr
Wixa - Sro 07 Mar, 2012
65 świetne!
90s - Czw 08 Mar, 2012
Macor nie jest moją mocną stroną ale dziękuje.Zresztą mam tylko jedno szkło i jest to Carl Zeiss Jena Pancolar 1,8/50 który montuje odwrotnie do puszki.
67.
Watch Skeleton 1920 mechanism by Sanches90s, on Flickr
68.
Soap bubble by Sanches90s, on Flickr
69.
Soap bubbles by Sanches90s, on Flickr
70.
Lavende by Sanches90s, on Flickr
Aszex - Czw 08 Mar, 2012
pozamiatałeś jak mawia młodzież...
mozer - Czw 08 Mar, 2012
65 i 68 naj!
Simbi - Czw 08 Mar, 2012
90s 65 rewelacyjne ! 68 mnie powaliła na kolana - bajeczna
Wixa - Czw 08 Mar, 2012
A jaka masz puszkę? zazdroszczę talentu.. foty są przeboskie! Mi przypadłą do gustu 69, też super!
Kinga - Czw 08 Mar, 2012
90s, 68 i 69 genialne!
90s - Czw 08 Mar, 2012
dziękuje Wixa i Kinga i wszystkiego najlepszego z okazji dnia kobiet.:)
Puszkę mam 5d mkII a ważki to stocki z 10 albo i więcej zdjęć, bo przez FF i odwrócony obiektywie, GO ma może z milimetr.kupa pracy przy takich zdjęciach
natomiast fotkę 72 zrobiłem canonem 85mm 1,8
71.
Dragonfly by Sanches90s, on Flickr
72.
grass by Sanches90s, on Flickr
fever321 - Pią 09 Mar, 2012 Temat postu: Troszkę macro roślinnego od nowicjusza forumowego Wszelkie uwagi mile widziane.
73.
74.
75.
76.
77.
78.
79.
80.
81.
82.
mozer - Pią 09 Mar, 2012
Od macro jest odpowiedni wątek - wystarczyło zerknąć parę linijek wyżej...
fever321 - Pią 09 Mar, 2012
83.
84.
85.
86.
komor - Pią 09 Mar, 2012
fever321, przyłączyłem Twój osobny temat o makro roślinnym do istniejącego już tematu makro. W tym dziale trzymamy się istniejących już wątków tematycznych, nie zakładamy swoich, chyba że okaże się, iż czegoś brakuje na liście tematów.
Ok, dzięki. "Nasze fotografie" i "przeczytaj zanim..." nie wyklucza zakładanie swoich albumów, więc wrzuciłem dwa nowe, za co przepraszam. Widać, że jestem, ale uczę się i już nie popełnię tego błędu.
Cytat: | W tym dziale trzymamy się istniejących już wątków tematycznych... | może warto i tym wspomnieć w "przeczytaj zanim..."?
witkot - Pią 09 Mar, 2012
90s - No kolego rządzisz przez ostatnie dni w tym dziale. 65(twoje),68,71 bardzo na TAK
fever321- Nie jestem znawcą ale ostrość,szumy zdecydowanie do poprawy. 79 całkiem, całkiem
90s - Pią 09 Mar, 2012
Dzięki wielkie witkot choć przeszperałem sobie trochę te tematy i dużo świetnych prac się tutaj znajduje, ja wysypałem co miałem w kilka dni stąd takie wrażenie pewnie.
fever321 mi się podoba 78 i 86 choć popracowałbym nad obróbka by jeszcze więcej z nich wyciągnąć, i zmienił podpis bo ten strasznie rozprasza zarazem nic nie mówiąc kto jest autorem
Kurcze, już i tak przymykam obiektyw do f10-f13 a mimo to nie ma jakiejś rewelacyjne głębi. Może sprzęt nie ten. 400D i odwrócony kit mam, ale z przeniesioną elektroniką. Część fotek jest robionych przez mieszek z Soligorem 100 macro. Już odstawiłem ten obiektyw, bo kiepsko z niego wychodziło.
hijax_pl - Pią 09 Mar, 2012
fever321 napisał/a: | już i tak przymykam obiektyw do f10-f13 a mimo to nie ma jakiejś rewelacyjne głębi. Może sprzęt nie ten. | GO zależy od użytej przesłony i uzyskanego powiększenia, a nie marki obiektywu
pawelrr1984 - Sob 10 Mar, 2012
87.
forsyth - Czw 15 Mar, 2012
71. cokolwiek to jest to podoba mi się.
fever kadry mogą być jednak brak ostrości i to na pewno nie wina obiektywu. Wydaje mi się, że fotki robione z ręki a przy makro fotki z reki to już wyższa szkoła jazdy.
Używaj do makro zawsze statywu z założonymi sankami nastawczymi bo ułatwiają niesamowicie ustawienie ostrości. Jak masz opcję live view w aparacie też zawsze jej używaj. Eliminujesz drgania wywołane otwieraniem i zamykaniem się lustra. No i kuleje postprodukcja. Jak masz to w RAWach to możesz wyciągnąć dużo, dużo więcej z tych zdjęć.
A i foty owadów tylko rano jak są ospałe możesz spokojnie sprzęt rozstawić i nie zwieją tak szybko.
TomaszB - Nie 25 Mar, 2012
71 - genialne zdjęcie
Gorylek85 - Czw 29 Mar, 2012
Witam:) ja tez postanowilem cos wrzucic z makro. Komentarze i uwagi mile widziane;)
87
By gorylek85 at 2012-03-28
88
89
90
91
92
93
i jeszcze suszone roslinki:)
94
95
Fawu - Czw 29 Mar, 2012
Gorylek85 napisał/a: | Witam:) ja tez postanowilem cos wrzucic z makro. Komentarze i uwagi mile widziane;) |
88 Ładne masohistyczne szkoda uciętych kończyn, mnie najbardziej podoba się 90 i 94
[ Dodano: Czw 29 Mar, 2012 09:55 ]
96
S. Kawka - Pon 02 Kwi, 2012
97.
[ Dodano: Pon 02 Kwi, 2012 17:52 ]
98.
Zwiastuny wiosny
Fawu - Pon 02 Kwi, 2012
kadrował bym na skos
ładnie ale przeszkadza drugi kwiat w tle,według mnie
SylwekG - Pon 02 Kwi, 2012
Martwy komar:
99
100
Grzyb - obiektyw 24x, okular 10x:
101
S. Kawka - Pon 02 Kwi, 2012
102.
Dzięki za sugestię - teraz poprawiony kadr.
Fawu - Pon 02 Kwi, 2012
SylwekG napisał/a: | Martwy komar:
99 |
fotka też "martwa", niestety
SylwekG napisał/a: | Grzyb - obiektyw 24x, okular 10x:
101 |
Tytuł fotki ma pomóc w przekazie twórcy i tu pomógł bo w życiu bym się nie domyślił: co zacz
parametry sprzętu interesują niewielu , chyba,że fotka wybitna albo w jakiś sposób specyficzna ale w tym przypadku nic nie mówi i fotka słabiuuutka
[ Dodano: Pon 02 Kwi, 2012 19:04 ]
Lepiej ale przy okazji powiększyłeś i bardziej widać przepalenia na końcach listków i kwiat za duży w kadrze. Wracając do skosu tak sobie myślałem o okolicach 45stopni
marcin2781 - Pon 02 Kwi, 2012
Witam trochę dawno tu nic nie wrzucałem , więc się pochwalę
Bajkowe krople
103
104
105
106
Pozdro
kasiakaaz - Wto 03 Kwi, 2012
Fawu napisał/a: | Tytuł fotki ma pomóc w przekazie twórcy i tu pomógł bo w życiu bym się nie domyślił: co zacz
parametry sprzętu interesują niewielu , chyba,że fotka wybitna albo w jakiś sposób specyficzna ale w tym przypadku nic nie mówi i fotka słabiuuutka
|
Fawu, raczej trudno strzelić artystycznie interesującą fotkę spod mikroskopu (nie mając super-hiper sprzętu), choćby z tej przyczyny, że oświetlenie zawsze będzie spłaszczać i tak już płaski obiekt. Myślę, że tu żadnego przekazu nie ma. Ot ciekawostka, jak wygląda naprawdę to, czego nie dostrzegamy na co dzień.
SylwekG, kombinuj dalej, mnie akurat rozczochraniec się podoba.
Co do zdechłego komara, zgodzę się z Fawu - nic interesującego.
marcin2781, rzeczywiście bajkowe te krople - piękne, zwłaszcza 103 i 104.
SylwekG - Wto 03 Kwi, 2012
107
108
kasiakaaz - całkowicie się zgadza, mikro to nie to samo co makro. O ile makro mamy milimetrowe głębie ostrości, to w mikro mamy mikrometrowe. Co do podawania sprzętu - to zawsze się podaje w przypadku mikrofotografii, żeby obserwator miał jakiś punkt odniesienia.
Poniżej fotka jakiegoś glona (?) - obiektyw 62x (głębia ostrości w jego przypadku wynosi ok. 0,0015mm):
109
Fawu - Wto 03 Kwi, 2012
kasiakaaz napisał/a: |
Fawu, raczej trudno strzelić artystycznie interesującą fotkę spod mikroskopu (nie mając super-hiper sprzętu), choćby z tej przyczyny, że oświetlenie zawsze będzie spłaszczać i tak już płaski obiekt. Myślę, że tu żadnego przekazu nie ma. Ot ciekawostka, jak wygląda naprawdę to, czego nie dostrzegamy na co dzień. |
Przyjmuje do wiadomości ale jakoś mnie to nie przekonuje może nowy temat? mikrofotografia???
SylwekG - Pią 06 Kwi, 2012
110
Aszex - Pią 06 Kwi, 2012
108? co to?
pablopicasso - Pią 06 Kwi, 2012
111.
112.
nie jestem pewien czy ten dzial ale jakos tak mi podpasowalo
SylwekG - Pią 06 Kwi, 2012
Aszex napisał/a: | 108? co to? |
To coś takiego jak to, tylko inny wzór.
[ Dodano: Wto 10 Kwi, 2012 12:10 ]
113
114
Gorylek85 - Sob 14 Kwi, 2012
115
By gorylek85 at 2012-04-14
116
117
118
119
120
121
122
123
124
125
S. Kawka - Nie 15 Kwi, 2012
126.
[ Dodano: Nie 15 Kwi, 2012 13:09 ]
127.
marcin2781 - Nie 15 Kwi, 2012
Gorylek85, Hmm co do twoich zdjęć to 115 do 119 można nazwać makro ale kolejne 120np. zdjęcie skopane za dużo szczegółów na zdjęciu to trawa przeszkadza na pierwszym planie włazi w obiektyw
121 to samo
122 Obciąłeś skrzydło
123 Badyl na pierwszym planie
Po za tym nic ciekawego nie pokazałeś
[ Dodano: Nie 15 Kwi, 2012 13:13 ]
S. Kawka, Spoko fotki
Gorylek85 - Pon 16 Kwi, 2012
Kilka fotek z dzisiejszego spaceru
128
By gorylek85 at 2012-04-15
129
130
131
132
133
134
135
136
137
138
139
140
128-133 skala 1:1
Od 134 skala 1:2.2
Wszystki zdjecia robione z reki, ostrzone z odleglosci 4-5cm od obiektywu do owadow.
135 obciete skrzydelka ale mnie sie podoba tak:)
k33l - Pon 16 Kwi, 2012
Gorylek85 czeka Cię dużo pracy nad kompozycją zdjęcia, na wiekszości zdjęć kuleje strasznie. Poucinane skrzydła, nogi itp.
mozer - Pon 16 Kwi, 2012
Bez przesady - 133 jest dla mnie git.
Ogólnie to może tak iść w jakość, a nie ilość przy prezentacji
S. Kawka - Wto 17 Kwi, 2012
141.
[ Dodano: Wto 17 Kwi, 2012 18:38 ]
142.
Fawu - Wto 17 Kwi, 2012
Dooobre, tylko poco ta gałązka z lewej psuje odbiór
[ Dodano: Wto 17 Kwi, 2012 20:46 ]
Gorylek85 napisał/a: | Kilka fotek z dzisiejszego spaceru
128 |
Gorylek85 napisał/a: | Wszystki zdjecia robione z reki, ostrzone z odleglosci 4-5cm od obiektywu do owadow. |
To jak zostały wykonane zainteresuje ewentualnie forumowiczów ale generalnie liczy się efekt końcowy
k33l napisał/a: | Gorylek85 czeka Cię dużo pracy nad kompozycją zdjęcia, na wiekszości zdjęć kuleje strasznie. Poucinane skrzydła, nogi itp. |
Trochę więcej staranności i będzie ok.
muzyk - Sro 18 Kwi, 2012
Gorylek85 napisał/a: | Kilka fotek z dzisiejszego spaceru
128
|
Bardziej przyłożyć by się do ostrości, bo ta w makro jest bardzo potrzebna, zwłaszcza w tak bliskim makro. Nie twierdzę, że cały obiekt, ale tam gdzie ma być ostrość... niech będzie jak żyleta, wówczas wymiatasz strasznie.
Oczywiście 133 świetne, a 136 byłoby jeszcze lepsze, gdyby ostrość była na oczach.
Gorylek85 - Pią 20 Kwi, 2012
Witam ponownie:) Dzieki za komentarze:) ciagle sie ucze i strzelam makro tylko z reki. Przesiadlem sie z kompakta na lustrzanke zaledwie 2 miesiace temu. Do makro stosuje stare obiektywy m42 + tuby do makro + 2X lub 3X telekonwerter + 3 dyfuzory wlasnej roboty na wbudowana lampe. Robienie zdjec takim zestawem nie jest latwe, i niestety lekki podmuch wiatru lub ruch reki wyrzuca obiekt z kadru. Ostrosc ciezko ustawic bez potwierdzenia ostrosci z aparatu wiec wszystko ostrze na oko, odleglosc ostrzenia to 2-5cm od owada wiec dosc malo ale taka zabawa mnie cieszy:) Ciagle pracuje nad ostroscia i nad kadrami, owady sa poobcinane na skali wiekszej niz 1:2 bo to dopiero poczatki i trzeba sie wyrobic i nabrac wprawy. A tu kolejne zdjecie, tym razem tylko jedno:)
143
By gorylek85 at 2012-04-19
Na tym zdjeciu owad jest obciety bo bydlak nie miescil sie caly w kadrze:) Chodzilo mi tylko o uchwycenie glowy, nie calego owada.
arietiss - Sob 21 Kwi, 2012
Gorylek85 napisał/a: | Chodzilo mi tylko o uchwycenie glowy, nie calego owada. |
Popracuj nad rozciągnięciem GO. Żeby tu choć głowa była ostra, a nie jej ledwie ułamek... Lustro jest w tej dziedzinie niezbyt wdzięczne. Czasami jedynym rozwiązaniem jest robienie sklejek.
S. Kawka - Sob 21 Kwi, 2012
144.
Rusałka pawik na kwiecie Klonu
[ Dodano: Nie 22 Kwi, 2012 18:04 ]
145.
[ Dodano: Nie 22 Kwi, 2012 18:10 ]
146.
cygnus - Sro 25 Kwi, 2012
muzyk napisał/a: | Oczywiście 133 świetne, a 136 byłoby jeszcze lepsze, gdyby ostrość była na oczach. |
Byłoby lepsze gdyby w ogóle było ostre. To jest pewnie crop, całość nie jest ostra.
Problemem nie jest KOMPOZYCJA tylko w ogóle kadrowanie i uchwycenie obiektu w strefie ostrości. Przy zdjęciach z ręki żywych owadów, bez żadnych sztuczek z unieruchamianiem kwiatka, z ręcznym ustawianiem ostrości uzyskanie poprawnego technicznie kadru jest wielką loterią a wtedy okaże się, że coś się ucięło. Duża GO czyli silne przysłanianie to problemy z czasem naświetlania i uniknięciem poruszenia, za chwilę będzie konieczna lampa błyskowa itd. Albo wysokie ISO a wtedy dostaniemy obrazek nadający się tylko do internetu.
Parę uwag z moich skromnych doświadczeń z manualnym obiektywem, zdjęciami z ręki i na żywo:
Łatwiej można poćwiczyć z nieruchomymi obiektami, jeśli jeszcze można o coś oprzeć sprzęt. Np. troszkę przestraszyć skakuna, czasem ze strachu nieruchomieje, i wtedy mam kilkdziesiąt sekund na kadrowanie, dokładne ustawienie ostrości przy nawet dość długich czasach, jeśli mogę oprzeć obiektyw o podłoże.
Można też dosyć dokładnie przymierzać się do pająka, jeśli uda się go nie spłoszyć.
S. Kawka - Sro 25 Kwi, 2012
147.
Nierówna walka
Gorylek85 - Czw 26 Kwi, 2012
cygnus napisał/a: | muzyk napisał/a: | Oczywiście 133 świetne, a 136 byłoby jeszcze lepsze, gdyby ostrość była na oczach. |
Byłoby lepsze gdyby w ogóle było ostre. To jest pewnie crop, całość nie jest ostra.
Problemem nie jest KOMPOZYCJA tylko w ogóle kadrowanie i uchwycenie obiektu w strefie ostrości. Przy zdjęciach z ręki żywych owadów, bez żadnych sztuczek z unieruchamianiem kwiatka, z ręcznym ustawianiem ostrości uzyskanie poprawnego technicznie kadru jest wielką loterią a wtedy okaże się, że coś się ucięło. Duża GO czyli silne przysłanianie to problemy z czasem naświetlania i uniknięciem poruszenia, za chwilę będzie konieczna lampa błyskowa itd. Albo wysokie ISO a wtedy dostaniemy obrazek nadający się tylko do internetu.
Parę uwag z moich skromnych doświadczeń z manualnym obiektywem, zdjęciami z ręki i na żywo:
Łatwiej można poćwiczyć z nieruchomymi obiektami, jeśli jeszcze można o coś oprzeć sprzęt. Np. troszkę przestraszyć skakuna, czasem ze strachu nieruchomieje, i wtedy mam kilkdziesiąt sekund na kadrowanie, dokładne ustawienie ostrości przy nawet dość długich czasach, jeśli mogę oprzeć obiektyw o podłoże.
Można też dosyć dokładnie przymierzać się do pająka, jeśli uda się go nie spłoszyć. |
Witam!
To nie jest croop, zadne z moich zdjec ktore wstawilem w tym watku nie bylo w zaden sposob obcinane a jedynie zmniejszone do wielkosci akceptowanej przez to forum. Napisales prawde co do zdjec z reki, i tak dla jasnosci wszystkie moje zdjecia zrobione sa z reki obojetnie w jakiej skali, uzywam lampy wbudowanej z dyfuzorem wlasnej roboty(przedluzka kierujaca strumien swiatla centralnie przed obiektyw nie z gory), uzywam max iso 800 i migawki 125-200, zdjecia robie za dnia lub wieczorem i wbrew obiegowej opinii owady wcale tak szybko nie uciekaja mimo ze musze zblizyc obiektyw na odleglosc 3-5cm(przednia soczewka-owad). Max przyslona w maualnym obiektywie to 16 wiec nie da sie uzyskac takiej GO jak nowoczesnymi obiektywami z przyslona 32 lub wyzsza, ostrze przy zamknietej przyslonie czyli obraz w wizjerze jest ciemny nie tak jak w nowych obiektywach gdzie przyslona zamyka sie dopiero w momecie robienia zdjecia. Robienie zdjec starymi obiektywami nie jest latwe i wymaga cierpliwosci, ale ja to wlasnie lubie:) dlatego nie kupilem raynoxa czy drogiego obiektywu makro a 30 letni zestaw do makro. A tu nowe zdjecia:
148
By gorylek85 at 2012-04-26
149
150
151
152
S. Kawka - Pią 27 Kwi, 2012
153.
Pszczoła miodna
nemos_22 - Sob 28 Kwi, 2012
Gorylek lepiej chyba zrezygnowac z tych konwerterow; max powiekszenie to nie wszystko,
swoja droga ja tez foce makro z reki;)
154. ostro ciete;
155.
S. Kawka - Nie 29 Kwi, 2012
156.
W drodze do pracy
mozer - Nie 29 Kwi, 2012
S. Kawka, pięknie złapane, gratulacje!
S. Kawka - Wto 01 Maj, 2012
157.
Już pracuje
90s - Wto 01 Maj, 2012
S. Kawka oba zdjęcia robią duże wrażenie
158.
Chrabąszczyk
[ Dodano: Wto 01 Maj, 2012 16:57 ]
159.
[ Dodano: Wto 01 Maj, 2012 16:58 ]
160.
MNISZKA - Wto 01 Maj, 2012
Spróbuje ze zdjęciem z innej beczki
161
kajtek19891 - Wto 01 Maj, 2012
S. Kawka świetnie złapane momenty
162.
Edit - właśnie zauważyłem - brudną mam matryce
163.
Jeszcze jedno ujęcie Chrabąszcza
Sunders - Wto 01 Maj, 2012
S. Kawka napisał/a: | Jeszcze jedno ujęcie Chrabąszcza |
Fajne. Tegoroczne
Tak - nawet dzisiejsze.Pojawiło się ich dość dużo.Można poszaleć.
poisonivy666 - Sro 02 Maj, 2012
to będzie mój pierwszy post wogóle na tym forum mimo iż konto mam już od kilku lat ale stwierdziłem że podzielę się skrawkiem swojej starej twórczości robione bodajże Canonem 50D i kitowcem na odwrotnym mocowaniu plus lampa pierścieniowa
164
mozer - Sro 02 Maj, 2012
poisonivy666, wygląda trochę jak próbka spod mikroskopu
poisonivy666 - Sro 02 Maj, 2012
bawiłem się swego czasu w troche ekstremalne makro a to są kły jadowe bodajże P. Murinusa (ptasznik słoneczny) w stadium L5
S. Kawka - Czw 03 Maj, 2012
165.
Wyjątkowo pajączek wodny
MNISZKA - Czw 03 Maj, 2012
166
167
S. Kawka - Pią 04 Maj, 2012
168.
Dwa w jednym
vandal7 - Nie 06 Maj, 2012
pajaczek wodny super.
169.
170.
Aszex - Nie 06 Maj, 2012
MNISZKA, 166-wow
S. Kawka - Pon 07 Maj, 2012
171.
Pajączek
MNISZKA - Wto 08 Maj, 2012
172
infocyk - Wto 08 Maj, 2012
MNISZKA, raczej rzadko komentuję zdjęcie "nie ptaków", ale to nie jest makro. Makro to m.in. wyeksponowany ostry szczegół/detal w odpowiednie skali odwzorowania. A to to raczej nie jest .
MNISZKA - Wto 08 Maj, 2012
Skora tak to przepraszam bym zedytował ale minęło 60 min
infocyk - Wto 08 Maj, 2012
infocyk, następny będzie lepszy.
S. Kawka - Wto 08 Maj, 2012
173.
Na Mleczyku
mozer - Wto 08 Maj, 2012
infocyk napisał/a: | infocyk, następny będzie lepszy. |
Dobrze, dobrze, ale niech kolega już nie gada sam ze sobą
S. Kawka, przyjemne te ostatnie zdjęcia. Może ciut bardziej zdecydowanie przydałoby się umieścić obiekt - w centrum lub mocnym punkcie
S. Kawka - Sro 09 Maj, 2012
174.
W oczekiwaniu na przekąskę.
k33l - Czw 10 Maj, 2012
Moje pierwsze w tym roku skakuny
175.
176.
S. Kawka - Czw 10 Maj, 2012
177.
Listkowiec cytrynek
[ Dodano: Czw 10 Maj, 2012 20:04 ]
178.
raf7775 - Sob 12 Maj, 2012
MNISZKA,
166 Ci się udało.
S. Kawka - Nie 13 Maj, 2012
179.
[ Dodano: Nie 13 Maj, 2012 20:51 ]
180.
ashley - Czw 17 Maj, 2012
181.
Moc Heliosa z pierscionkami.
arietiss - Czw 17 Maj, 2012
S. Kawka, 179,180 coś z kolorkami... Jakaś taka dziwna zieleń?
S. Kawka - Czw 17 Maj, 2012
182.
179,180 - rzeczywiście nieco zbyt jasne.
[ Dodano: Czw 17 Maj, 2012 13:32 ]
183,
[ Dodano: Czw 17 Maj, 2012 13:33 ]
184.
Gorylek85 - Pią 18 Maj, 2012
S.Kawka robisz świetne zdjęcia, czasem lekko prześwietlone jak 179 i 180 ale i tak dobre:). Jakią masz lampę? interesuje mnie tylko moc lampy, i dyfuzor jaki stosujesz? Oczywiście jesli to nie tajemnica:)
ashley jeśli chodzi o powiększenie to ciekawy jestem Twojej opinji na temat powiekszenia jakie ja uzyskuję robiąc zdjęcia z ręki:
183
By gorylek85 at 2012-05-17
184
jestem w stanie uzyskac jescze 2X większe powiększenie niż na zdjęciu 184 ale z reki juz się nie da zrobic w miarę ostregao zdjęcia, jedynie statyw z sankami(niestety nie posiadam) i wczesna pora do owadów oraz zewnętrzna lampa błyskowa i dobry dyfuzor( stąd pytanie o lampę i dyfuzor do Pana S.Kawka) na chwilę obecną używam wbudowanej lampy i przedłużki aby obiektyw nie zasłaniał światła.
Na koniec trochę mniejsze powiększenie:
185
S. Kawka - Pią 18 Maj, 2012
186.
Gorylek 85 - wszystkie moje zdjęcia robione są z ręki bez lampy i bez dyfuzora.
Staram się aby na zdjęciu był cały obiekt a nie tylko jego część .
[ Dodano: Pią 18 Maj, 2012 16:00 ]
187.
Na 186 - Nartnik, poniżej Pałątka pospolita
Do makro - używam Tamrona 90 Makro
Gorylek85 - Pią 18 Maj, 2012
Dzięki za odpowiedź. Masz świetne rezultaty bez lampy:) ale i dobry obiektyw, sam o nim myslałem ale jest dość drogi:(. Ja lubię pobawić się w duze powiększenia a przy nich jest znaczna utrata światła więc lampa jest konieczna.
S. Kawka - Sob 19 Maj, 2012
188.
[ Dodano: Sob 19 Maj, 2012 07:06 ]
189.
[ Dodano: Sob 19 Maj, 2012 07:07 ]
190.
Gorylek85 - Sob 19 Maj, 2012
191
By gorylek85 at 2012-05-18
192
193
194
195
Dzisiaj zrezygnowałem z ekstremalnych powiększeń i dbałem o to aby cały owad mieścił się w kadrze. Skala od 1:1 - 1.3:1
S. Kawka - Sob 19 Maj, 2012
196.
Gorylek85 - Nie 20 Maj, 2012
197
By gorylek85 at 2012-05-19
mozer - Nie 20 Maj, 2012
S. Kawka, mam takie pytanie - czy Tobie się podoba takie ostre światło na zdjęciach?
marcin2781 - Nie 20 Maj, 2012
Witam moje pierwsze makro w tym sezonie
198
199
200
201
202
Może coś do gustu przypadnie
S. Kawka - Nie 20 Maj, 2012
203.
Mozer -ostre światło na moich zdjęciach to raczej kwestia ekspozycji a nie gustu.
Bedzie korekta w tym kierunku.Dzięki za uwagę.
mozer - Nie 20 Maj, 2012
S. Kawka napisał/a: | ostre światło na moich zdjęciach to raczej kwestia ekspozycji a nie gustu. |
Raczej twardości oświetlenia, a nie ekspozycji
marcin2781, mi przypadły. Może ciut kadrowanie można by poprawić, ale co tam - ważne, że światełko fajne
moronica - Nie 20 Maj, 2012
marcin2781, wazki super, zwlaszcza pierwsza. delikatnie i plastycznie to wyszlo
dcs - Nie 20 Maj, 2012
moronica,
Kto rano wstaje, ten ...ma ładne światło.
arietiss - Pon 21 Maj, 2012
marcin2781, plus! Ładne światło, dobra ostość - nieźle!
marcin2781 - Pon 21 Maj, 2012
mozer, moronica, arietiss, Dzięki za komentarze nie ukrywam ,że troszkę się obawiałem.
dcs napisał/a: | moronica,
Kto rano wstaje, ten ...ma ładne światło. |
To jest prawda ko rano wstaje....
Miles67 - Pon 21 Maj, 2012
Fajne zdjęcia. Czy moim Sony DSC-HX100V można cos takiego zrobić? Początkujący jestem.
maziek - Pon 21 Maj, 2012
Tradycyjnie zaniżę poziom ...
Z serii "i tak cię widzę bracie..."
204.
205.
206.
207.
P.S. Wahy super. Ja za leniwy jestem ...
S. Kawka - Wto 22 Maj, 2012
208.
[ Dodano: Wto 22 Maj, 2012 18:43 ]
209.
marcin2781 - Wto 22 Maj, 2012
Siema
210
211
212
pozdro
komor - Sro 23 Maj, 2012
marcin2781, 210 bardzo udany punkt widzenia, gdyby jeszcze ostrość dopisała to byłoby genialne.
S. Kawka - Sro 23 Maj, 2012
213.
[ Dodano: Sro 23 Maj, 2012 10:18 ]
214.
maziek - Sro 23 Maj, 2012
To ja wrzucę odrobinę seksu w pokrzywach...
215.
216.
217.
i, dyscyplina dodatkowa...
218. Po...
kasiakaaz - Sro 23 Maj, 2012
maziek, na 218 domaluj papierosa... Albo lepiej dwa.
dcs - Sro 23 Maj, 2012
maziek, Parzenie, jak to w pokrzywach.
S. Kawka - Czw 24 Maj, 2012
219.
[ Dodano: Czw 24 Maj, 2012 16:30 ]
220.
[ Dodano: Czw 24 Maj, 2012 16:32 ]
221.
rodak - Czw 24 Maj, 2012
222
S. Kawka - Pią 25 Maj, 2012
223.
Zasnęła w cieniu
[ Dodano: Pią 25 Maj, 2012 13:51 ]
224.
marcin2781 - Sob 26 Maj, 2012
Witam to kolejne moje Makro
225
226
227
228 A to wykonane Sigmą 90mm 2,8 Macro
Fawu - Sob 26 Maj, 2012
marcin2781 napisał/a: | Witam to kolejne moje Makro |
Piękna seria,"mi się" szczególnie 226
S. Kawka - Sob 26 Maj, 2012
229.
Bielinek rukiewnik
ashley - Nie 27 Maj, 2012
230
Dzisiejsze lowy z heliosem.
mozer - Nie 27 Maj, 2012
ashley, dobrze wyszło Adapter z potwierdzaniem ostrości?
AuThoR - Nie 27 Maj, 2012
231. I'm watching you....
ashley - Nie 27 Maj, 2012
AuThoR, Co ja paczam
mozer, Adapter niby z potwierdzeniem. Ale jak sie zejdzie ponizej f5 to juz tylko na oko. Chyba juz za ciemno bo adapter nie potwierdza. Poza tym przy tak minimalnych ruchach czasem nawet na niego nie czekam.
marcin2781 - Nie 27 Maj, 2012
To kolejne tym razem dziś rano robione i wszystkie robione S90mm 2,8 MACRO + Raynox250
232
234
235
236
237
Pozdro
mozer - Nie 27 Maj, 2012
236 - WOW! Reszta też świetna
multics - Nie 27 Maj, 2012
A dla mnie 234 - WOW, pozostałe fajny bokeh mają
AuThoR - Nie 27 Maj, 2012
marcin2781, bardzo fajna seria. Tylko jedna moja uwaga.....wykorzystaj max size zdjęć na forum powinno się je oglądać w całej okazałości
S. Kawka - Pon 28 Maj, 2012
238.
Pszczołowaty zapylacz
Fawu - Pon 28 Maj, 2012
Podoba się to, jak i wcześniejsze.
mozer - Pon 28 Maj, 2012
ashley, no tak, AF działa gdzieś do 5.6... Faktycznie trochę to niepraktyczne w makro. Tym bardziej pogratulować, że ostrość tam gdzie trzeba
AuThoR, to 231 nie jest zbyt zaczerwienione/zapomarańczowione? Mina fajna
S. Kawka - Pon 28 Maj, 2012
239.
Wygłoba szczawiówka
[ Dodano: Pon 28 Maj, 2012 19:38 ]
240.
AuThoR - Pon 28 Maj, 2012
mozer napisał/a: | AuThoR, to 231 nie jest zbyt zaczerwienione/zapomarańczowione? Mina fajna |
nie wiem tak se pociągnąłem suwakami
ale ogólnie to było jeszcze wschodzące pomarańczowe słońce...trochę dodałem też od siebie
marcin2781 - Pon 28 Maj, 2012
mozer, multics, AuThoR, Dzięki za komentarze
S.Kawka hmm nie dbasz o tło za dużo jest przeszkadzajek
241
240 Światełka brakuje
242
243 Najbardziej lubię je fotografować
244
S. Kawka - Wto 29 Maj, 2012
245.
[ Dodano: Wto 29 Maj, 2012 08:29 ]
246.
[ Dodano: Wto 29 Maj, 2012 08:35 ]
247.
marcin 2781
Niestety nie zawsze żywe modele pozwalają na dobór tła , zwłaszcza jeśli chce się pokazać różne gatunki owadów.
szymon708 - Wto 29 Maj, 2012
Witam forumowiczów
248.
249
250.
kajtek19891 - Wto 29 Maj, 2012
251.
mozer - Wto 29 Maj, 2012
kajtek19891, łaa, ale łeb! To focus-stacking?
kajtek19891 - Wto 29 Maj, 2012
mozer, tak, ale tylko 3 klatki, robione z ręki
mozer - Wto 29 Maj, 2012
kajtek19891, robi wrażenie Ulepszyć trochę światło i będzie git
Miles67 - Wto 29 Maj, 2012
A widzieliście to
http://www.youtube.com/wa...ature=fvwp&NR=1
dcs - Wto 29 Maj, 2012
Miles67 napisał/a: | A widzieliście to |
Mi się nie podoba. Mogłaby mieć więcej ciała.
marcin2781 - Wto 29 Maj, 2012
S. Kawka napisał/a: | Niestety nie zawsze żywe modele pozwalają na dobór tła , zwłaszcza jeśli chce się pokazać różne gatunki owadów. |
Hmm ja prze ważnie dobieram sobie tło i usuwam to co mi przeszkadza,a tym bardziej ,jak się robi zdjęcia z samego rano około 05:00 nic nie ucieka , a sądząc po twoich zdjęciach robisz je w ostrym słońcu.247 wygląda jakbyś walcem przejechała- spłaszczone
szymon708, Ładna seria
kajtek19891, Super mordka
hijax_pl - Wto 29 Maj, 2012
Miles67 napisał/a: | A widzieliście to | Wolę to: http://www.fototv.pl/wide...rski-macro.html
elnino - Sro 30 Maj, 2012
ja niestety nie dysponuję takimi przybliżeniami
252.
253. skakać, nie skakać?
AuThoR - Sro 30 Maj, 2012
ooooo......szymon708, całkiem fajna seria next time w mirowie zrobimy lepsze
szymon708 - Sro 30 Maj, 2012
AuThoR napisał/a: | ooooo......szymon708, całkiem fajna seria next time w mirowie zrobimy lepsze |
Tak gadałeś o tych optycznych, że postanowiłem i tu się pokazać Taaa next time zaszalejemy
S. Kawka - Czw 31 Maj, 2012
254.
[ Dodano: Czw 31 Maj, 2012 09:08 ]
255.
elnino - Czw 31 Maj, 2012
256.
257.
szymon708 - Czw 31 Maj, 2012
258.
multics - Czw 31 Maj, 2012
szymon708, 258 bardzo udane.
S. Kawka - Pią 01 Cze, 2012
259.
Świtezianka dziewica
[ Dodano: Pią 01 Cze, 2012 08:49 ]
260.
A to mordka Świtezianki
marcin2781 - Pią 01 Cze, 2012
szymon708, Super fotka
szymon708 - Sob 02 Cze, 2012
marcin2781 napisał/a: | szymon708, Super fotka |
dzięki
261.
S. Kawka - Sob 02 Cze, 2012
262.
Nietuzinkowe owady
[ Dodano: Sob 02 Cze, 2012 08:05 ]
263.
marcin2781 - Sob 02 Cze, 2012
Witam kolejne moje kadry.
264
265
266
267
elnino - Sob 02 Cze, 2012
268.
AuThoR - Sob 02 Cze, 2012
ładnie i czysto chłopaki...podobają mi się ostatnie foty choć nie ukrywam, że czegoś mi w nich brakuje....ale musiałbym pomyśleć czego nie moja kategoria więc nie będę myślał
S. Kawka - Nie 03 Cze, 2012
269.
Świtezianka zżera motylka
marcin2781 - Nie 03 Cze, 2012
S. Kawka, 269 A moim zdaniem zwykły pstryk z rodzajów " O ważka zrobię jej zdjęcie " Zdjęcie nie estetyczne .A stać cię na lepsze zdjęcie.
Fawu - Nie 03 Cze, 2012
Cytat: |
S. Kawka, 269 A moim zdaniem zwykły pstryk z rodzajów " O ważka zrobię jej zdjęcie " Zdjęcie nie estetyczne .A stać cię na leprze zdjęcie. |
Hm... a Ciebie pewnie, na pisanie bez błędów
S. Kawka - Pon 04 Cze, 2012
270.
Uśmiech Pałątki
maziek - Pon 04 Cze, 2012
Dobre .
Kinga - Pon 04 Cze, 2012
S. Kawka, 270 niezłe!
S. Kawka - Pon 04 Cze, 2012
271.
Pszczolinka - ta bużka jest mniej
sympatyczna
dcs - Pon 04 Cze, 2012
S. Kawka,
W futrze o tej porze roku? -Ekstrawagancja.
marcin2781 - Wto 05 Cze, 2012
272
273 Ten sam tylko inaczej skadrowany
Pozdro
S. Kawka - Sro 06 Cze, 2012
274.
Makro sytuacyjne - pajączek i jego zdobycz.
[ Dodano: Sro 06 Cze, 2012 18:00 ]
275.
No i jest przekąska
[ Dodano: Czw 07 Cze, 2012 08:27 ]
276.
Chrząszczyk
kwscore - Czw 07 Cze, 2012
277.
Fawu - Czw 07 Cze, 2012
To...makro
kwscore - Czw 07 Cze, 2012
Tak
maziek - Pią 08 Cze, 2012
278. Nie-wiadomo-co, tukano-oso-skorpion - wojsiłka pospolita. Kilkanaście mm w naturze.
S. Kawka - Pią 08 Cze, 2012
279.
[ Dodano: Pią 08 Cze, 2012 08:19 ]
280.
maziek - Pią 08 Cze, 2012
Jeśli mogę wyrazić swoje zdanie to ogólnie bardzo fajnie a momentami świetnie, ale wydaje mi się, że albo masz źle ustawiony balans bieli albo używasz nadmiernie suwaczków kolorów, bo często na Twoich zdjęciach zieleń ma chemiczny, nienaturalny odcień. Widać to np. na 280. Czasami też trochę przesadzasz z ostrzeniem (np. 274).
281. Koń.
moronica - Pią 08 Cze, 2012
S. Kawka, to zielone super
maziek, to mi sie bedzie po nocach snilo
S. Kawka - Sob 09 Cze, 2012
282.
Żuk wiosenny
[ Dodano: Sob 09 Cze, 2012 10:26 ]
283.
marcin2781 - Sob 09 Cze, 2012
Witam
284
S. Kawka - Nie 10 Cze, 2012
285.
Kruszczyca złotawka
[ Dodano: Nie 10 Cze, 2012 07:28 ]
286.
[ Dodano: Nie 10 Cze, 2012 07:29 ]
287.
[ Dodano: Nie 10 Cze, 2012 07:33 ]
288.
Trzmielik
marcin2781 - Nie 10 Cze, 2012
Siema dziś też jedno zdjęcie
289
mozer - Nie 10 Cze, 2012
285 i 288 fajne. Światło Ci się na zdjęciach widzę poprawiło
S. Kawka - Pon 11 Cze, 2012
290.
W środku Róży - cieplutko i jest co powcinać
[ Dodano: Pon 11 Cze, 2012 07:46 ]
mozer - korzystam z uwag i doskonalę swoje umiejetności ( nie zawsze z dobrym skutkiem )
marcin2781 - Nie 17 Cze, 2012
291
292
293
294
S. Kawka - Pon 18 Cze, 2012
295.
Czerwończyk dukacik
[ Dodano: Pon 18 Cze, 2012 06:40 ]
296.
marcin2781 - Wto 19 Cze, 2012
297
298
S. Kawka - Sro 20 Cze, 2012
299.
Pająk
[ Dodano: Sro 20 Cze, 2012 18:37 ]
300.
Mały i duży
SylwekG - Sob 23 Cze, 2012
301
302
303
304
S. Kawka - Sob 23 Cze, 2012
305.
Jeszcze raz " pałątkowo " - uwolniona z pajęczej sieci ładnie pozowała
[ Dodano: Sob 23 Cze, 2012 20:38 ]
306.
marcin2781 - Sob 23 Cze, 2012
SylwekG, Hmm co by tu napisać co by nie być złośliwym co tobie się podoba w twoich zdjęciach? Co nam chciałeś pokazać? Biedronka źle skadrowana tło nie czyste, 302 to już całkiem leży tak jak i poprzednie, 303 ,304 kamienie wiemy jak wyglądają . O CO KAMAN?
S. Kawka, 305 Coś z ostrością nie trafione , 306 szkoda że drugie oko poza GO
AuThoR - Sob 23 Cze, 2012
S. Kawka, obserwuję twoje foty od jakiegoś czasu...ogólnie dobra robota...ale uważam, że powinieneś iść krok na przód. Trochę nie wykorzystujesz tła i wg mnie często masz na fotach (tak jak na 296) połączenie dobrego doświetlenia z ciemnym tłem.
Nie jestem ekspertem w makro, ale mam wrażenie, że to nie jest dobre dla tych fot.
S. Kawka - Nie 24 Cze, 2012
307.
Wszystkie te zdjęcia posiadają tło naturalne - może nie za ciemne.
[ Dodano: Nie 24 Cze, 2012 08:57 ]
308.
[ Dodano: Nie 24 Cze, 2012 09:00 ]
309.
marcin2781 - Nie 24 Cze, 2012
310
311
312
ashley - Pon 25 Cze, 2012
Kawka masz talent i zdrowie. Marcin 291 majstersztyk
Teraz ja z serii moc Heliosa.
313
Pan komar we wlasnej osobie.
Rafał Celadyn - Pon 25 Cze, 2012
...wszystko fajnie ,tylko że to muchówka z rodziny Tipulidae ,potocznie nazywanych komarnicami,rodzaj prawdopodobnie Nephratoma sp.,komary to inna rodzina -Culicidae ...tyle systematyki ,warto spróbowac oznaczać sobie fotografie, żeby później ktoś grzebiąc po necie nie robił się "na szaro"
Pozdrawiam
Rafał.
S. Kawka - Wto 26 Cze, 2012
314.
[ Dodano: Wto 26 Cze, 2012 20:17 ]
315.
Strzępotek ruczajnik
[ Dodano: Wto 26 Cze, 2012 20:19 ]
316.
Osa na swoim zniszczonym domku.
AuThoR - Wto 26 Cze, 2012
S. Kawka, z tej serii 315 wyszło naprawdę świetnie. Lubię gdy tło rozmazuje się w taki sposób
szymon708 - Sro 27 Cze, 2012
317.
AuThoR - Sro 27 Cze, 2012
szymon708, trochę zimno
szymon708 - Sro 27 Cze, 2012
Bo to scena grozy Nie mogłem ubrać w ciepłe przyjemne kolorki
marcin2781 - Sro 27 Cze, 2012
318
S. Kawka - Sro 27 Cze, 2012
319.
Owad z kobiecą twarzą.
[ Dodano: Sro 27 Cze, 2012 20:10 ]
320.
szymon708 - Nie 01 Lip, 2012
321.
322.
323.
324.
325.
326.
327.
328.
329.
340.
S. Kawka - Nie 01 Lip, 2012
341.
Kilka ujęć tego samego owada.
[ Dodano: Nie 01 Lip, 2012 11:19 ]
342.
[ Dodano: Nie 01 Lip, 2012 11:20 ]
343.
[ Dodano: Nie 01 Lip, 2012 11:21 ]
344.
W czasie lotu
elnino - Nie 01 Lip, 2012
345.
346.
S. Kawka - Wto 03 Lip, 2012
347.
[ Dodano: Wto 03 Lip, 2012 07:48 ]
348.
Daniel*1977 - Wto 03 Lip, 2012
Zacne robactwo, ja jakoś nie mam cierpliwości polować
marcin2781 - Wto 03 Lip, 2012
349
S. Kawka - Sro 04 Lip, 2012
350.
[ Dodano: Sro 04 Lip, 2012 08:10 ]
351.
elnino - Sro 04 Lip, 2012
352. po prostu biedroneczka
Daniel*1977 - Sro 04 Lip, 2012
353
Bullet hole by Daniel*1977, on Flickr
354
Blue triangle by Daniel*1977, on Flickr
355
Little spring by Daniel*1977, on Flickr
356
Frozen drop by Daniel*1977, on Flickr
ziolopex1 - Sro 04 Lip, 2012
~elnino zdjecie 352 jakim obiektywem uzyskujesz takie makro bo mi za cholere nigdy nie wyszlo nic takiego choćbym nie wiadomo jak sie staral:)
[ Dodano: Sro 04 Lip, 2012 21:33 ]
mi jedynie z makro takie coś się udało el crab
354.
elnino - Sro 04 Lip, 2012
ziolopex1 napisał/a: | zdjecie 352 jakim obiektywem |
to akurat nikkorem 35mm z założonym raynoxem250
S. Kawka - Czw 05 Lip, 2012
355.
[ Dodano: Czw 05 Lip, 2012 13:56 ]
356.
Daniel*1977 - Czw 05 Lip, 2012
357