|
forum.optyczne.pl
|
 |
Nasze zdjęcia - FOTOGRAFIA CZARNO-BIAŁA Styczeń-Czerwiec 2012
komor - Nie 01 Sty, 2012 Temat postu: FOTOGRAFIA CZARNO-BIAŁA Styczeń-Czerwiec 2012 FOTOGRAFIA CZARNO-BIAŁA Styczeń-Czerwiec 2012
Strzała - Pon 02 Sty, 2012
To ja zacznę
1.
radaris - Nie 08 Sty, 2012
zimowo:
2.
3.
4.
Kinga - Nie 08 Sty, 2012
3 jak dla mnie ekstra, z fajnej perspektywy
muzyk - Nie 08 Sty, 2012
Radaris, 2 najbardziej "wciąga".
4 - piękne. Magia czarno białego.
kufel - Pon 09 Sty, 2012
dla mnie 2 tez chyba naj.
slawomirro - Wto 10 Sty, 2012
5.
kufel - Sro 11 Sty, 2012
slawomirro, 5 ciekawe. choć chyba kadrowałbym bardziej na lewo.
6.
shadows by kufel1985, on Flickr
pandorra - Czw 12 Sty, 2012
oooo uwielbiam takie eksperymenty ze światłem, a w przypadku fotografii czarno białej tym lepiej to się prezentuje. Ostatnie zdjęcie bardzo mi się podoba, zarówno pod względem kompozycji, kadru i wszystkiego, bardzo przemyslane.
cin3k - Nie 22 Sty, 2012
7.
IMG_7313 by cin3k1, on Flickr
mozer - Nie 22 Sty, 2012
2 mi się najbardziej podoba na tej stronie
6 - a gdyby tak zamiast kadrować pół na pół położyć większy nacisk na cienie?
5, 7 - zupełnie do mnie nie przemawiają.
1 - myślę, że lepszą obróbką można by tu sporo zdziałać. Chyba jednak kadrowałbym bez tej wydmy po lewej lub znajdując jakiś obiekt na pierwszy plan bardziej przyciągający uwagę.
kufel - Nie 22 Sty, 2012
mozer napisał/a: | 6 - a gdyby tak zamiast kadrować pół na pół położyć większy nacisk na cienie? | tez tak pomyślałem , ale było już za późno i mam tylko taki kadr . następnym razem spróbuje isc w to miejsce i strzelić w innej proporcji z przewagą cieni.
[ Dodano: Nie 22 Sty, 2012 18:02 ]
siódemka nie jest zła.
Tutejszyn - Nie 22 Sty, 2012
Bardzo podoba mi się jedynka. Szóstka tez i tu bym już nic nie zmieniał. Jest idealnie. Siódemka.. Jesli to znowu jest jakieś studium, zaduma nad losem człowieczym, to ja juz wolę zwykłe pstrykanie.
mozer - Nie 22 Sty, 2012
Tutejszyn napisał/a: | Jesli to znowu jest jakieś studium, zaduma nad losem człowieczym, to ja juz wolę zwykłe pstrykanie. |
Hehe. Cóż, nie rozumiemy prawdziwych artystów
hijax_pl - Nie 22 Sty, 2012
8. Przystanek
...ale to nie taki zwykły przystanek. Za tym przystankiem kryje się nurtująca i wzruszająca historia człowieka, który oczekiwał na ostatni autobus do miasta... i... wsiadł, i pojechał.
Historia pewnego człowieka
P.S.
Oczywiście i bez tej historii zrozumielibyście, co miałem na myśli, fotografując, ale chciałem Wam nieco ułatwić zadanie. W końcu duesseldorfska szkoła fotografii nie jest prosta w odbiorze.
suso - Nie 22 Sty, 2012
el-giganten Często kupuje w sklepach tej sieci .
masza - Nie 22 Sty, 2012
hijax_pl, szczerze poruszyła mnie historia Larsa. Zaiste piękny przystanek.
muzyk - Nie 22 Sty, 2012
hijax_pl napisał/a: | Oczywiście i bez tej historii zrozumielibyście, co miałem na myśli, fotografując, ale chciałem Wam nieco ułatwić zadanie. W końcu duesseldorfska szkoła fotografii nie jest prosta w odbiorze. |
Hmm, moim skromnym zdaniem, żeby historię przekazać bez opisu, potrzeba opisu w obrazie - czyli bardziej konkretnego zestawienia faktów: wózek, "paść" (rower), szyba, przystanek, a najlepiej ślady po drobinkach cementu jeszcze
kmosw - Nie 22 Sty, 2012
Dawno mnie na forum nie było, zaczynam nadrabiać:
9. Mojemu Mężowi coś w tym zdjęciu nie pasuje, wypowiedzcie się:
IMG_0204 by kmosw777, on Flickr
10.
IMG_0400 by kmosw777, on Flickr
moronica - Nie 22 Sty, 2012
mi 9 pasuje, bardziej niz 10. tylko te 2 ptaszki bym wystemplowala. ciekawy kolor, taka chlodna sepia
mozer - Nie 22 Sty, 2012
kmosw, ja chyba przyciąłbym 9 od dołu, żeby zachować symetrię koron drzew.
muzyk - Nie 22 Sty, 2012
kmosw napisał/a: | 9. Mojemu Mężowi coś w tym zdjęciu nie pasuje, wypowiedzcie się: |
Może za dużo "kur" po lewej?
hijax_pl - Nie 22 Sty, 2012
muzyk napisał/a: | Hmm, moim skromnym zdaniem, żeby historię przekazać bez opisu, potrzeba opisu w obrazie | Tyle, że ten opis był stworzony na szybko by w jakikolwiek sposób udramatyzować zdjęcie (bo chyba taka moda jest), a że przy okazji trzepnąłem też kilka zupełnie dennych pstryków, wykorzystałem je do tej opowiastki właśnie
fatman - Nie 22 Sty, 2012
kmosw, za dużo szczegółów na tym zdjęciu. Rozprasza uwagę.
Czy nie lepsze byłoby w kolorze?
kufel - Nie 22 Sty, 2012
mi sie 10 bardziej widzi. w 9 faktycznie chyba trochę za dużo elementów w kadrze.
marians - Pon 23 Sty, 2012
11. Wrocławski Rynek
12. Jedno z naroży Rynku we Wroclawiu
13. Kamienica przy wrocławskim Rynku
14. Jeszcze jedna kamienica
fatman - Pon 23 Sty, 2012
11-14 ładnie wyprostowane. W postprocesie?
Fatman - niestety tak... Nie dysponuję odpowiednim obiektywem, by takie zdjęcia mi wychodziły wprost z aparatu...
KwusheR - Pon 23 Sty, 2012
na 11 miałem niezłego mindfucka - myślałem że kamienice po prawej są odbicie tych po lewej Zdawało mi się, że po prawej jest ściana lustra - to przez zbiegające się linie.
KwusheR może to przez te dekoracje świąteczne> Wyglądają trochę jak górna, ozdobna krawędź wielkiego lustra, którego dolną krawędzią jest linia na bruku dokladnie pod dekoracjami...
panmarecq - Wto 24 Sty, 2012
marians, Fajna seria
Ode mnie zdjęcie w nawiązaniu do jednego z ostatnich zdjęć muzyka,a raczej komentarzy pod tą fotografią .
15.
niby miłość,a czegoś brakuje.
cra89 - Pon 06 Lut, 2012
16. Wygrzebane z szuflady z warsztatów tanecznych z Kubą Jóźwiakiem
moronica - Nie 26 Lut, 2012
17
18
19
20
21
Usjwo - Pon 27 Lut, 2012
moronica, ladna konwersja do b&w, widac kolory
muzyk - Wto 28 Lut, 2012
panmarecq napisał/a: | Ode mnie zdjęcie w nawiązaniu do jednego z ostatnich zdjęć muzyka,a raczej komentarzy pod tą fotografią . |
Panmarecq - świetne zdjęcie. Dziękuję, za taki bardzo ciekawy komentarz do mojego zdjęcia.
Zaaranżowana, czy zastana scena?
Moronica, ze wszystkich, 21 uważam za najlepsze.
Mogłoby być więcej kontrastu, tzn. odrobinę więcej, ale nie upieram się przy tym. Tak jak jest, też mi się bardzo podoba.
panmarecq - Czw 01 Mar, 2012
muzyk, To był przypadek.Miałem zamiar zrobić sobie parę autoportretów ze zdaniami ułożonymi za pomocą scrabbli . W polskiej wersji tej gry nie ma jednak "V". Kiedy już miałem nastawiać samowyzwalacz,mój pies wskoczył na krzesło i wyszło mi właśnie takie zdjęcie.Za komentarz dziękuję
hijax_pl - Sob 03 Mar, 2012
22 Imbryczek
masza - Sob 03 Mar, 2012
hijax_pl, chyba dawno nikt nie używał tego dzbanka... Zdjęcie jest zaprzeczeniem wyobrażenia o pysznej kawie/herbacie.
radaris - Sob 03 Mar, 2012
hijax_pl, nice
23
24
25
26
mozer - Sob 03 Mar, 2012
hijax_pl, fajna tonacja. Nie lepiej było złapać cały cień i usunąć ten kawałek ciemnego po prawej?
Majitsu - Wto 06 Mar, 2012
27.
28.
29.
jasiekcom - Wto 06 Mar, 2012
hijax_pl, imbryczek niczego sobie
radaris, najlepsze jak dla mnie 25
Majitsu, niestety ale trochę za dużo się dziej w tych kadrach i wzrok nie skupia się na tych schodach
muzyk - Wto 06 Mar, 2012
jasiekcom napisał/a: | Majitsu, niestety ale trochę za dużo się dziej w tych kadrach i wzrok nie skupia się na tych schodach |
Ale 28 jest najbliższe "prawdy" - gdyby górę przyciąć do barierek.
ashley - Wto 06 Mar, 2012
Super te schody. Faktycznie kaby od barierek zaczac pachnie takim surrealizmem
Ja dodam swoja jak zwykle poczatki wiec prosze o konstruktywne slowa krytyki.
29
30
muzyk - Wto 06 Mar, 2012
29. zlikwidowałbym dystorsję.
30. wyprostowałbym.
No wlasnie o to chodzi ze pierwsze robione jeszcze fujikiem takim hybrydowym. Swietny aparacik do nauki, ale aberracje i dystorsje to jego bardzo slaby punkt. A w drugim. Ech, ono juz jest prostowane i zeby nie wiem jak i co robic to ta wieza zawsze ucieka. Tam jest akurat miejsce w ktorym grunt sie zalamuje i to jakos tak wyglada. Probowalem z innych miejsc. Jak znajde to wrzuce linki.
muzyk - Wto 06 Mar, 2012
W 30 zwróć uwagę zwłaszcza na wieżę, jeśli ewentualnie chciałbyś wyprostować.
moronica - Wto 06 Mar, 2012
ta wieza jest ewidentnie wygieta przez dystorsje, trzeba by ja skorygowac przed korekcja perspektywy
Aaa juz wiem. Bo tam wlasnie byla korekcja perspektywy. I przez to pewnie beczka sie zrobila. A potem jej nie wyprostowalem
moronica - Wto 06 Mar, 2012
ashley, to najpierw sprobuj skorygowac dystorsje bo jak juz zaczniesz majstrowac przy perspektywie to moze byc ciezko
Chyba lepiej.
Tutejszyn - Wto 06 Mar, 2012
ashley, lepiej, ale...
moim zdaniem linie budybkków idealnie prostopadłe są błedem. Budynek powinien mieć zachowaną niewielką zbieżność ku górze. Inaczej pozostaje wrazenie (złudzenie), że budynek jest szerszy u góry, niż u podstawy.
No dobra. Tutaj stalem na ziemi i faktycznie mogloby to byc zachowane ale...
Gdybym tak wlazl na wieze pobliskiego kosciola St Mary. Bylbym juz na poziomie z ktorego budynek bedzie rowny i na dole i u gory... i co wtedy?
Gdzies mam foty z samej gory tej wiezy. Widok kozacki.
Tutejszyn - Wto 06 Mar, 2012
Samo zdjęcie da Ci odpowiedź. Likwidujesz beczkę, a potem korygujesz perspektywę, ale nie w taki sposób, aby uzyskać linie prostopadłe. W przypadku o którym mówisz, tez uzyskasz zbieżność, choć już ku dołowi. Robisz korektę zbiezności, a nie jej likwidację
Jeszcze jedno.
31.
marians - Pią 06 Kwi, 2012
32.
Shibuya - Sob 07 Kwi, 2012
To teraz ja. Moje pierwsze zdjęcia w takich kolorkach, więc czekam na Waszą opinię
33.
34.
35.
moronica - Sob 07 Kwi, 2012
kompozycja 34 chyba najlepsza sposrod nich. niestety na kazdym raza te poswiaty wokol elementow na tle nieba
fatman - Sob 07 Kwi, 2012
Też robiłem ten most na Kazimierz i szukałem swojej kompozycji ale kurrrna nie było chmur, które pasowałyby mi do mojej wizji. Najbardziej pasi mi Twoje 34. Świetna kompozycja i kontrast, lekko wyciągnięta struktura. Jak obrabiałeś?
Podoba mi się!
Dobrze, że schowałeś ten budynak na rogu Mostowej. Za diabła nie pasował mi również do tego mostu.
Graty !
90s - Sob 07 Kwi, 2012
34 i 35 bardzo ładne kadry i faktycznie trochę się rzuca w oczy jasna obwoluta.
Spróbuję pobawić się jeszcze tym zdjęciem,może uda mi się to jakoś poprawić.
Co to obróbki to, kombinowałam na różne sposoby i nie byłam zadowolona, dlatego zdecydowałam, że w kolorze jednak odpada to zdjęcie. W ostatecznej wersji wspomogłam się akcjami hdr, ale nie klikałam na gotową akcje i ok, tylko pousuwałam z akcji większość rzeczy, zostawiłam tam tylko wyostrzenie i to właśnie ono zrobiło chyba tą jasną obwódkę rzucającą się w oczy. Jak próbowałam w PS zrobić sama wyostrzenie,to nigdy nie dawało mi takiego efektu,ja to przy akcji. Dopiero uczę się obrabiać zdjęcia. Na ogól nie używam akcji,ale z tą serią zdjęć jakoś nie mogłam dojść do ładu, więc postanowiłam spróbować w ten sposób.
Aszex - Sob 07 Kwi, 2012
Spróbuj machineryhdr.
ok, jutro spróbuję
SylwekG - Wto 10 Kwi, 2012
36
moronica - Wto 10 Kwi, 2012
SylwekG, efekty w post-procesie typu sztucznie dodany szum i stylizacja na stara fotografie nie uratuja niedbale zakomponowanego zdjecia
fatman - Wto 10 Kwi, 2012
SylwekG, co jest tematem zdjęcia?
samson51 - Sro 11 Kwi, 2012 Temat postu: b/w nex3
Usjwo - Wto 17 Kwi, 2012
Z jednego ze znanych portali foto: "Some examples of not so original motifs are: pets, butterflies, the person in the end of the tunnel, homeless people, sunsets, milky water, lonely boats and the lonely tree. "
Tak wiec taki kiczyk popelnilem
37.
muzyk - Wto 17 Kwi, 2012
Usjwo, widzę MIÓD!!!
marians - Sro 18 Kwi, 2012
Wrocław...
38.
39.
40.
41.
42.
43.
44.
Kinga - Czw 19 Kwi, 2012
marians, taka mała sugestia spróbuj te zdjecia zrobic czarno-białe a nie szaro-szare
komor - Pią 20 Kwi, 2012
A mi się nawet ta szara-szarość podoba. Szczególnie 38 dobrze mi wygląda w takiej tonacji. Niestety kompresja zjadła trochę szczegółów i kadr mnie nie przekonuje, ale gradacja szarości fajna.
radaris - Wto 24 Kwi, 2012
ja też wolę czarno - białe...
90s - Wto 24 Kwi, 2012
37
ale śliczne:) Usjwo, obrazowa fotka malowana pastelami
Usjwo - Pią 27 Kwi, 2012
90s napisał/a: | 37
ale śliczne:) Usjwo, obrazowa fotka malowana pastelami |
Dlatego czesto nazywana kiczem . Dzieki
90s - Pią 27 Kwi, 2012
Dziś nazywają kiczem jutro pieją z radości.
Foto jest super i w takim bądź razie wyprzedza epokę:)
KwusheR - Nie 29 Kwi, 2012
45.
raf7775 - Sob 05 Maj, 2012
46.
marians - Pią 29 Cze, 2012
47. Ratusz w Kłodzku
48. Wieża ratuszowa w Kłodzku
49. W podziemiach Twierdzy Kłodzko
[ Dodano: Sob 30 Cze, 2012 22:16 ]
Bazylika w Wambierzycach
50.
51.
52.
[ Dodano: Sob 30 Cze, 2012 22:21 ]
UPS - zasugerowałem się fotką raf7775 i kontynuowałem nieprawidłową numerację (o 10 za małą), za co przepraszam i proszę o naprawienie (za późno zauważyłem i nie mogę sam poprawić).
Poprawione. Komor
[ Dodano: Sro 04 Lip, 2012 15:00 ]
Zamek Książ
53.
54.
55.
56.
|
|