forum.optyczne.pl

Nasze zdjęcia - ASTROFOTOGRAFIA 2012

komor - Nie 01 Sty, 2012
Temat postu: ASTROFOTOGRAFIA 2012
ASTROFOTOGRAFIA 2012
maziek - Pon 13 Lut, 2012

A co tu takie puchy?

<dumnie> 1. </dumnie>

kufel - Pon 13 Lut, 2012

maziek, które to już "zielone" w Twoim zbiorze? ;)
maziek - Pon 13 Lut, 2012

Ale one wszystkie takie mikre :) ...
kufel - Pon 13 Lut, 2012

maziek napisał/a:
Ale one wszystkie takie mikre :)
no ale są :)
komor - Wto 14 Lut, 2012

maziek, w Fotoszopie to namalowałeś, nie? :)
maziek - Sro 15 Lut, 2012

cii...
cygnus - Czw 08 Mar, 2012

A tam, w fotoszopie... wystarczy achromat dość długoogniskowy :)

Oglądanie gołym okiem nieba, zwłaszcza w dzień, nie daje informacji o seeingu. A ten nad Kanałem La Manche jest zwykle marny.

Ale Słoneczko mamy aktywne, przedwczorajszy rozbłysk i koronalny wyrzut masy znowu rozpalił nadzieje na zorzę polarną. Wbrew wszystkim przeciwnością - jednak cyknąłem naszą życiodajną gwiazdę.

Rubinar 1000, filtr mylarowy Baader Planetarium, D90, statyw fotograficzny

enricia - Sob 10 Mar, 2012
Temat postu: Księżyc
Moje pierwsze zdjęcie księżyca, zrobione 7.03.2012, Canon 550D, Tamron 70-300.

mozer - Sob 10 Mar, 2012

enricia, nie wiem jak inni, ale ja nic nie widzę.
hijax_pl - Sob 10 Mar, 2012

mozer, bo to zdjęcie z nowiu ;)

enricia, źle link wkleiłaś. Użyj tagów IMG a nie URL i podaj link bezpośrednio do zdjęcia.

enricia - Sob 10 Mar, 2012

3.

No i już:)

mozer - Sob 10 Mar, 2012

enricia, trzeba było dać ISO 100-200. Po co Ci czas 1/4000 s?
enricia - Nie 11 Mar, 2012

robiłam inne zdjęcia z ISO 200, efekt nie był zadowalający, czas taki krótki, bo zdjęcie było robione bez statywu.
hijax_pl - Nie 11 Mar, 2012

1/500s starczyłaby z zapasem ;)
enricia - Pon 12 Mar, 2012

Sprawdzę next time;]
papatki - Pon 19 Mar, 2012

No to chyba:

nr. 4

Dam coś nieco bardziej odległego i coś bardziej na czasie (w sensie obiektów nieba wiosennego).

http://www.kaluzny.pl/wor...1_17III2012.jpg

Kilka słów na temat nocki tutaj: http://wp.me/p2dnX0-59
Kilka słów na temat obiektu: http://wp.me/p2dnX0-5d

Pozdrawiam!

Walczykk - Sro 21 Mar, 2012

WOW :shock: wygląda obłędnie
papatki - Nie 25 Mar, 2012

nr 5
Księżyc w fazie ~1% z 23 marca 2012

Kilka fotek więcej + mały opis: http://wp.me/p2dnX0-5u

Arek - Nie 25 Mar, 2012

Koniunkcja Księżyca i Jowisza i samolotu ;)
goornik - Nie 25 Mar, 2012

To ja wrzucę coś z dzisiejszej koniunkcji Księżycowo-planetarnej

Czystego nieba życzę!

Arek - Nie 25 Mar, 2012

To jeszcze jedna fota tym razem z ogniskowej 100 mm. Samolotu już nie ma, jest za to Wenus :)
sławek_38 - Nie 25 Mar, 2012

Też dzisiejsze ale inne ogniskowe...
Arek - Nie 25 Mar, 2012

Te z Orionem i Plejadkami bardzo przyjemne. Ja już się szykuje na focenie Wenus w Plejadach.
sławek_38 - Nie 25 Mar, 2012

jeszcze tydzień, oby pogoda dopisała... (mam ściągawkę Stellarium, całkiem fajna)
nozomi - Nie 25 Mar, 2012

12. Łysy sfocony słabą 3 setką

kwscore - Nie 25 Mar, 2012

Betelgeuse - Pon 26 Mar, 2012

Hejka
Księżyc z 2 marca :)

http://img215.imageshack....07/img74602.jpg

Arek - Pon 26 Mar, 2012

Pikny!
Arek - Pon 26 Mar, 2012

No to jeszcze Wenus plus Księżyc z dzisiaj.
Wujek_Pstrykacz - Pon 26 Mar, 2012

Ło, musze podwiesić szkło na głowicę i spróbować coś sfocić :smile:
Arek - Pon 26 Mar, 2012

Pińcetką na APS-H powinieneś zmieścić i Księżyc i Wenus, choć będą się rozbijać po rogach. Masz pole po przekątnej wynoszące 4 stopnie a odległość środków obu ciał od siebie to trochę ponad 2 stopnie.

Moja fotka to minimalny crop z 280 mm i APS-C.

Amedos - Pon 26 Mar, 2012

Ja coś tam pofocilem, ale jakoś mało ciekawe, ale dzieki za info ;) w sumie więcej byście takich informacji na stronie główej pisali ;)
19

Wujek_Pstrykacz - Wto 27 Mar, 2012

Dzisiaj spróbuje i ja, ale jaki będzie efekt, zobaczymy :neutral:
Betelgeuse - Wto 27 Mar, 2012

Księżyc jeszcze ciepły :)
20.
http://img140.imageshack....79/img75912.jpg

Pzdr

komor - Wto 27 Mar, 2012

Betelgeuse, przypominam, że forumowy limit na wielkość zdjęć to jest 1024 piksele (punkt 27 regulaminu). Jak zdjęcie warto obejrzeć w pełnym detalu (co w astro jest pewnie częste) to polecam wygenerować wariant w okolicach 800–1000 pikseli (z lekkim ostrzeniem po resamplingu) i podlinkować pełną wersję jako link, który zainteresowana osoba może sobie kliknąć.
nowam - Wto 27 Mar, 2012

Mi trafiły się chmurki:

21

i samolot :-)

22

Ale byłem tak zafascynowany widokiem, że nie myślałem o kadrowaniu.

mozer - Wto 27 Mar, 2012

nowam, klimatyczne ujęcia :)

Amedos, przyzwoicie wyszło :)

Arek, lepiej wstawiać zdjęcia z zewnętrznego hostingu linkując je w znacznikach img - klikanie w miniaturki jest upierdliwe.

Betelgeuse, dobra robota, ale pełna rozdzielczość trochę odebrała uroku ;)

Arek - Sro 28 Mar, 2012

mozer napisał/a:
Arek, lepiej wstawiać zdjęcia z zewnętrznego hostingu linkując je w znacznikach img - klikanie w miniaturki jest upierdliwe.

Nie klikaj... Skoro to taka ciężka praca ;)

Betelgeuse - Sro 28 Mar, 2012

Zdjęcie bez żadnej obróbki, tak jak wyszło z puszki i troche skompresowane :)
Do tego jeszcze atmosfera troche niestabilna i ciągle mi ktoś drzwi od balkonu otwierał :evil:

Arek - Sro 28 Mar, 2012

To ja jeszcze dorzucę Księżyc z dzisiaj z Maka 127/1500. Wiało trochę, a teleskop był na zwykłym statywie foto więc trochę brakowało stabilności i prowadzenia.
pich - Sro 28 Mar, 2012

A gdy się chce zmieścić w jednym kadrze Księżyc, Jowisza i Wenus to wyjdą maleństwa - jak w załączeniu
maziek - Nie 01 Kwi, 2012

24. Właściwie to nie wiem, jak się to zjawisko nazywa... Halo? jakieś mocno szerokie. Najjaśniejsza "gwiazda" z lewej to Mars...

kufel - Nie 01 Kwi, 2012

maziek napisał/a:
Właściwie to nie wiem, jak się to zjawisko nazywa... Halo?
najprawdopodobniej to właśnie zwykle halo jest:)
bhpchmiel - Pon 02 Kwi, 2012

halo? Mam i ja :mrgreen:
25.

maziek - Pon 02 Kwi, 2012

Ładne halo!
cybertoman - Wto 03 Kwi, 2012

Wielkie halo.
Arek - Sro 04 Kwi, 2012

Wenus i Plejady razem. Dorzuciłem właśnie fotkę do galerii:
http://forum.optyczne.pl/...php?pic_id=6863

nowam - Czw 05 Kwi, 2012

To ja jeszcze nieśmiało z 26 marca

26
Księżyc i Wenus

27
Księżyc, Wenus i Jowisz

oraz w celu dokształcenia się wraz zapytaniem:

28
Wenus w Plejadach

Jest to efekt pracy zespołowej, tzn, ja fociłem, 200 mm, f/4,0 2 sek., ISO800, z balkonu, statyw fotograficzny, 21 RAWów złożonych przez Syna za pomocą DSS, dodłubane ImageMagick. A pytanie jest o to jak focić i czym oraz jak składać, żeby uzyskać lepsze rezultaty?

arek. - Wto 10 Kwi, 2012

Również à propos artykułu nt. koniunkcji z 25-26. marca, z nadzieją na więcej takich ostrzegawczych artykułów ;)

29.

Venus, Jupiter and the Moon por Arek Olek, en Flickr

bhpchmiel - Sro 11 Kwi, 2012

arek., ładny widoczek strzeliłeś :wink:
arek. - Sro 11 Kwi, 2012

bhpchmiel, dzięki ;) fajne miejsce, a pomyśleć, że mieszkam tu 4 lata i byłem tam pierwszy raz :) optycznym należy się medal.

Oczywiście numerka zapomniałem, 29. jakby co

goornik - Czw 12 Kwi, 2012

A ja coś wrzucę z wyjazdu Wielkanocnego
Nikon 1V1* + 10-30 na F=10mm f/3,5, 30 sekund, 800 ISO
30

* - 1V1 to taki zupełnie nieudany bezlusterkowiec Nikona. Jeśli o nim nie słyszeliście, nic nie tracicie

papatki - Sro 18 Kwi, 2012

31. Sięgamy duuuuuuuuużo głębiej i dalej. Obiekt nazywa się Łańcuch Markariana (od nazwiska odkrywcy i charakterystycznego ułożenia galaktyk). Na zdjęciu jest część tej grupy.

Więcej informacji na temat obiektu zdjęcia itp.: http://wp.me/2dnX0
Pozdrawiam!

Fawu - Czw 19 Kwi, 2012

Cytat:

31. Sięgamy duuuuuuuuużo głębiej i dalej. Obiekt nazywa się Łańcuch Markariana (od nazwiska odkrywcy i charakterystycznego ułożenia galaktyk). Na zdjęciu jest część tej grupy.

Ciekawa fota.... dzięki takim można łatwiej zrozumieć pasjonatów astrologii i astrofotografii :wink:

papatki - Pią 20 Kwi, 2012

Fawu napisał/a:

Ciekawa fota.... dzięki takim można łatwiej zrozumieć pasjonatów astrologii i astrofotografii :wink:

Porównanie miłośnika A S T R O N O M I I do astrologii w środowisku traktowane jest w sposób mocno alergiczny, coś jak z żartu w którym ktoś myli filatelistę z pedofilem.... ;)

cygnus - Sob 21 Kwi, 2012

32. Bardzo aktywne dzisiejsze Słońce.

Szkoda że rozdzielczość musiałem tak zredukować...

kufel - Sob 21 Kwi, 2012

cygnus napisał/a:
Szkoda że rozdzielczość musiałem tak zredukować...
zawsze możesz wrzucić linka do pliku o większej rozdzielczości ;)

[ Dodano: Sob 21 Kwi, 2012 23:23 ]
btw, to zapewne jakieś manualne szkło. jaka ogniskowa? 500mm??

cygnus - Nie 22 Kwi, 2012

kufel napisał/a:
zawsze możesz wrzucić linka do pliku o większej rozdzielczości ;)
[ Dodano: Sob 21 Kwi, 2012 23:23 ]
btw, to zapewne jakieś manualne szkło. jaka ogniskowa? 500mm??

To JEST link ale na stronę która tylko 800 pix przyjmuje.

- Rubinar 1000 mm f/10 przeogniskowany, a więc trochę "dłuższy" niż nominalnie.
- filtr mylarowy Baader Planetarium,
- Nikon D90,
- statyw fotograficzny,
- pojedyncza klatka 1/250 s.

Powinienem dodać ostrzeżenie:
Nie wolno eksperymentować ze Słońcem bez specjalistycznego filtra!

mozer - Nie 22 Kwi, 2012

cygnus, zawsze możesz umieścić na stronie, która pozwala na inne rozdzielczości - choćby google ;)

Ten filtr mylarowy to po prostu folia ND5?

cygnus - Sro 25 Kwi, 2012

mozer napisał/a:
Ten filtr mylarowy to po prostu folia ND5?

Tak przypuszczam. Kiedy to kupowałem (8 lat temu) w pewnym sklepie w Polsce - folia była dostarczona anonimowo, jako filtr Baader Planetarium. Cięli oryginalne na zamówiony wymiar i wysyłali bez żadnej metryczki producenta.

kwscore - Czw 26 Kwi, 2012

33

KwusheR - Czw 26 Kwi, 2012

Bez ludzia byłoby lepsze. Albo gdyby ludź przesunął się na prawo od drzew : ) Niebo lux.
piwonia - Czw 26 Kwi, 2012

Fota nr 33 jest wprost genialna! Gwiaździste niebo po prostu jest bezbłędne. Nawet pokusiłabym się następnym razem o strzelenie samego krajobrazu bez żadnej osoby na pierwszym planie.
To niebo jest tak urzekające, że aż nie mogę przestać na nie patrzyć :)

kwscore - Pią 27 Kwi, 2012

Takich zdjęć bez luda w tle jest masa w mojej galerii flickr :wink:

z tej samej nocy co poprzednie

34.

arek. - Sro 02 Maj, 2012

cygnus napisał/a:
32. Bardzo aktywne dzisiejsze Słońce.

A propos tego zdjęcia, 6. czerwca od wschodu słońca (4:33) do 6:54 (słońce 19° nad horyzontem) będzie można obserwować w Polsce tranzyt Wenus przez tarczę słoneczną. Ostatnia okazja była w 2004 roku, następna będzie w 2117. :)

Pomocna strona http://www.transitofvenus.org/

mozer - Nie 06 Maj, 2012

35. Wprawdzie kolega ophiuchus mnie ubiegł w galerii, ale co tam, też se wrzucę "superksiężyc" ;)

KwusheR - Nie 06 Maj, 2012

Nosz kurde u mnie wczoraj chmury były... a już rower i statyw gotowe były na wyruszenie w pole : /
cygnus - Pon 07 Maj, 2012

Nie mogę zrozumieć, po co tyle wrzawy o ten "superksiężyc". Na zdjęciach nie ma żadnej różnicy oprócz minimalnie lepszego wypełnienia klatki przy bardzo długiej ogniskowej (ponad metr). I tak zdjęcie się kadruje, przycina. Wizualnie różnica jest zupełnie niezauważalna.
A na zdjęciach pełni z obiektami ziemskimi - efekt zależy od ogniskowej i od perspektywy, trochę większa średnica kątowa Księżyca nie ma żadnego znaczenia.

90s - Pon 07 Maj, 2012

Szkoda że żadnego info nie widziałem bo chętnie bym też popstrykał.
niektóre fotki naprawdę extra z tej nocy
http://viola.bz/weekends-supermoon-may-5-2012/

moronica - Pon 07 Maj, 2012

to przedprzedostatnie to na bank fake ;)
mozer - Wto 08 Maj, 2012

cygnus, każdy pretekst jest dobry dla promocji astronomii ;)
90s - Wto 08 Maj, 2012

moronica napisał/a:
to przedprzedostatnie to na bank fake ;)

tak samo myślę ale pierwsze masakra. ciekawe czy faktycznie tak wielki tam księżyc mieli, dziś rano nawet duży mi się wydawał:)

Arek - Wto 08 Maj, 2012

mozer napisał/a:
cygnus, każdy pretekst jest dobry dla promocji astronomii ;)

Dokładnie. A różnicę jednak widać. W stosunku do apogeum mamy 16% zysku w rozmiarze i ponad 0.3 mag w blasku :)

90s - Wto 08 Maj, 2012

Arek a jest możliwość by info o takich rzeczach znajdowały się na głównej bo nie interesuje się zbytnio astronomią ale chętnie bym też swych sił spróbował?. teraz muszę czekać 10 lat:)
Arek - Wto 08 Maj, 2012

Od czasu do czasu coś wrzucam. Teraz możesz spróbować sfocić wielką grupę plam na Słońcu:
http://spaceweather.com/i...4l4fb9gstk9nup7

Tylko musisz mieć specjalny filtr słoneczny, albo zaczekać do zachodu lub wschodu.

90s - Wto 08 Maj, 2012

dobrze kojarzę te plamy to wzmożona aktywność słońca i za jakiś czas pojawią się zorze polarne?
Księżyc bym popstrykał w jakiejś fajnej ekspozycji jak w tym zamieszczonym linku ale na słońce to się raczej nie będę porywał zwłaszcza z lunetą i bez filtrów:)
spodziewany jest jakiś deszcz meteorytów w tym roku lub inne jeszcze ciekawe zjawiska?

mozer - Wto 08 Maj, 2012

90s, zorze wiążą się z rozbłyskami, które powodują wyrzut materii w kierunku Ziemi - same plamy nie oznaczają jeszcze rozbłysku. Deszcze meteorów występują kilka razy w roku, więc będziesz miał okazję się wykazać ;)
90s - Wto 08 Maj, 2012

mozer napisał/a:
90s, zorze wiążą się z rozbłyskami, które powodują wyrzut materii w kierunku Ziemi - same plamy nie oznaczają jeszcze rozbłysku. Deszcze meteorów występują kilka razy w roku, więc będziesz miał okazję się wykazać

Dziękuje mozer za wyjaśnienie. co do meteorytów to proszę o dwutygodniowe wcześniejsze info bym się przygotował:)

Zjak - Pią 11 Maj, 2012

Już 6 czerwca br. będziemy mogli zobaczyć w Polsce ciekawe zjawisko astronomiczne polegające na przejściu planety Wenus na tle tarczy słonecznej. Więcej informacji na tvnmeteo.pl
Będzie to ostatnie takie zjawisko w tym wieku! Poprzednie było w 2004r i było widoczne w Polsce. Zrobiłem wtedy kilka fotek, jeszcze na filmie i tradycyjnym sprzętem foto bo nie mam lunet, teleskopów itp.

sławek_38 - Wto 22 Maj, 2012

Tak sobie patrzę przez lornetkę i widzę, że Wenus jest jak księżyc zaraz po nowiu, nie mam tak dobrego sprzętu żeby efekt sfotografować a szkoda, może ktoś spróbuje?
komor - Sro 23 Maj, 2012

sławek_38, http://wiadomosci.onet.pl...,wiadomosc.html
Arek - Pią 25 Maj, 2012

Zaćmienie Słońca 20.05.2012 - wszystkie fazy. EOS 50D + Sigma 120-400 OS + folia Baadera.
multics - Pią 25 Maj, 2012

Arek, rewelacja!
arek. - Sob 26 Maj, 2012

Co do wspomnianego przeze mnie i Zjaka 6. czerwca - Katedra Astronomii UP i Polskie Towarzystwo Astronomiczne organizują obserwacje tranzytu Wenus na Kopcu Kościuszki. Wstęp wolny. Szczegóły tutaj http://www.krakow.astrono...pcu-ko-ciuszki/

Dodatkowo kopiec może się okazać miejscem na ciekawe kadry.

Ja nie mam za bardzo sprzętu do takich zdjęć, ale sama obserwacja, to już coś :) A gdzie będą wtedy pozostali optyczni?

ptasiarz - Nie 27 Maj, 2012

90s napisał/a:
dobrze kojarzę te plamy to wzmożona aktywność słońca i za jakiś czas pojawią się zorze polarne?
Księżyc bym popstrykał w jakiejś fajnej ekspozycji jak w tym zamieszczonym linku ale na słońce to się raczej nie będę porywał zwłaszcza z lunetą i bez filtrów:)
spodziewany jest jakiś deszcz meteorytów w tym roku lub inne jeszcze ciekawe zjawiska?

Jak już rój popędzi do ziemi, koniecznie przygotuj jeden z zestawów
http://www.astropix.com/HTML/SCOPES/SCOPE23.HTM
http://farm1.static.flick..._7adf078d9d.jpg

Arek - Pon 28 Maj, 2012

To jeszcze takie ujęcie z zaćmienia.
papatki - Sro 06 Cze, 2012

Super te fotki zaćmieniowe.
Ja miałem dziś szczęście na tranzyt:
38.

:)

maziek - Sro 06 Cze, 2012

Super, ja się naszykowałem ze wszystkim co ma jakieś soczewki ale pogoda wspaniale "dopisała" ;) ... Tak, że muszę poczekać do następnego razu, nadzieja w medycynie ;) ...
multics - Sro 06 Cze, 2012

papatki, swietnie zlapane.

Ja podobnie jak maziek bylem przygotowany, jednak pogoda nie dopisala...

Arek - Sro 06 Cze, 2012

Kurcze ale Ci papatki zazdroszczę tego Słoneczka... Ja miałem na balkonie przygotowaną lunetę Pentaxa 80ED do wizuala, Maka 127 mm z 1Ds MkIII do foto i Sigmę 4.5/500 z TC 1.4x oraz Nikonem D3x też do foto... I wszystko się zmarnowało, bo pogoda zrobiła się o 7:30...

Maziek, w 2016 jest tranzyt Merkurego.

papatki - Sro 06 Cze, 2012

Właśnie rozmawiałem z Dominikiem (www.astrophotography.pl) i oni pognali z Wawy aż pod Toruń. Ja prawdę mówiąc podszedłem do sprawy lajtowo.... Foty robiłem z 5DmkII + FSQ106N + Barlow Celestron Ultima x2 :) Teraz przyjdzie nam poczekać 4 lata do tranzytu Merkurego, ale on jest znacznie mniejszy...
goornik - Sro 06 Cze, 2012

Arek - ty limit udanych zdjęć Słońca wyczerpałeś w USA :)
Papatki - Merkury jest dużo mniejszy, więc trzeba zainwestować w większą "lufę"

Ja w 2004 fociłem Wenus z EQ-5 Intesem, w tym roku podszedłem do tematu mobilnie i wygrałem na tym - godzinę po wschodzie Słońca spędziłem pod chmurami w obserwatorium w Bukowcu, po czym poszedłem po rozum do głowy, wsiadłem w machinę i pognałem na zachód, za krawędź frontu chmur....

maziek - Sro 06 Cze, 2012

Ja jestem dobrej myśli i czekam na równoczesny tranzyt Wenus i Merkurego!
goornik - Sro 06 Cze, 2012

Etam; tranzyt Saturna na Księżycu poproszę! (Zakrycie+Odkrycie już widziałem...)
krzys13k - Sro 06 Cze, 2012

papatki, gratulacje, jakość prawie jak z SDO ;)
nowam - Sro 06 Cze, 2012

Ech, ja tam takiego sprzętu to nie mam, ale skoro wstałem o 3-ciej, żeby o 4-tej być na molo w Brzeźnie, to i pokażę co złowiłem, chociaż się dopiero uczę :oops:

nr 39:

nr 40:

nr 41:

nr 42:

nr 43:

W ogóle mieliśmy w Gdańsku fenomenalne szczęście. Kilka godzin po tranzycie nieba już w ogóle zza chmur nie było widać.

Arek - Sro 06 Cze, 2012

nowam - gratulacje. Bardzo fajne fotki.
goornik - Czw 07 Cze, 2012

No to ja coś wrzucę
Nikon 1V1 + MTO 10/1000 filtrowane Baaderem
44

Ja przy pracy:
45

papatki - Czw 07 Cze, 2012

Nowam - bardzo fajne ujęcia!

Pozwolę sobie dodać jeszcze ujęcie składak - 7 pojedynczych ekspozycji na jednym zdjęciu. Świetnie widać jak seeing (falowanie warstw powietrza) poprawia się wraz z tym jak Słońce wznosi się ponad horyzont.

46.

Pozdrawiam!

Arek - Czw 07 Cze, 2012

Ja mogę z tranzytu pokazać tylko takie zdjęcie...
nowam - Czw 07 Cze, 2012

papatki napisał/a:
Świetnie widać jak seeing (falowanie warstw powietrza) poprawia się wraz z tym jak Słońce wznosi się ponad horyzont.

Dziękuję za uświadomienie :mrgreen:

Właśnie się okazało, że mam więcej udanych zdjęć, niż sądziłem :grin: Wcześniej się zastanawiałem, co robiłem nie tak, że "dziura" od Wenus raz jest równiutko okrągła, a raz nie :???:

maziek - Czw 07 Cze, 2012

Nowam, świetne zdjęcia, prawdę mówiąc sam liczyłem na coś takiego, najlepiej jeszcze z zielonym promieniem na górze i rolnikiem orzącym pole sylwetkowo z przodu :) ...

Arek to widać nie był pewien, gdzie Słońce wstaje ;) ...

nowam - Czw 07 Cze, 2012

Też liczyłem, ale mi statek przedefilował przed tarczą akurat wtedy, gdy filtry na obiektywie zmieniałem :cry:

Nr 48:

Niestety słonko przepalone, nie zdążyłem ustawić ekspozycji, za chwilę statek był już hen, przy falochronie Nowego Portu. Flarę celowo zostawiłem. Bardziej się to do działu krajobraz, niż do astro nadaje :oops:

kwscore - Wto 12 Cze, 2012

49.

50.

51.

Arek - Sob 07 Lip, 2012

Słonko znów dokazuje. Aktywny obszar nr 1515, który wczoraj popisał się najbardziej energetyczną flarą typu X powoli zachodzi, a po drugiej stronie wschodzi jeszcze bardziej efektowna grupa plam.

50D + 100-400L + TC1.4x + folia Baadera.

Arek - Nie 08 Lip, 2012

Kolejne Słonko niecałą dobę później. Zestaw ten sam.
mozer - Nie 08 Lip, 2012

52. Wielki Obłok Magellana

kwscore - Wto 10 Lip, 2012

53.

Arek - Sro 11 Lip, 2012

Plamka nr 1520 rośnie i jest teraz blisko środka tarczy. Dzisiaj więc zdecydowałem się pobawić w prymitywny digiscoping. Ustawiłem lunetę Pentax 80ED z okularem Vixen LVW 13 mm i z ręki przystawiłem do niego Leikę DLUX-5 z zoomem ustawionym na maksa. Efekty może nie powalają, ale coś tam widać.
cygnus - Czw 12 Lip, 2012

Hm... To digiscoping? Rezultat zniechęcający.
Żeby osiągnąć sensowny rezultat wszystko trzeba solidnie dopiąć na ostatni guzik, a nie po prostu przyłożyć.
Dla mnie - sensowny digiscoping to przystawki umożliwiające fotografowanie w ognisku głównym, ale powiększenie już nie to...

Arek - Czw 12 Lip, 2012

cygnus napisał/a:
Żeby osiągnąć sensowny rezultat wszystko trzeba solidnie dopiąć na ostatni guzik, a nie po prostu przyłożyć.

Zdaję sobie z tego sprawę. Ale przejściówki do mocowania aparatu nie mam. Do takich plamek przydałoby się też większe powiększenie, bo 39x które jest z LVW jest trochę za małe.

Arek - Czw 12 Lip, 2012

To jeszcze dalsza dokumentacja ewolucji plamki nr 1520...
kwscore - Pią 13 Lip, 2012

56

Arek - Nie 15 Lip, 2012

Dzisiejszego ranka miało miejsce zakrycie Jowisza przez Księżyc. Byliśmy umówieni z Maźkiem na wspólny wypad za miasto w celu obserwacji tego zjawiska. Ale o 2:30, kiedy mieliśmy wyjeżdżać było prawie 100% zachmurzenia, więc zrezygnowaliśmy. Położyłem się spać, ale coś mnie obudziło trochę po 3:10. Wstałem do okna, a tam pojawiło się trochę dziur. Wystawiłem szybko do ogródka 50D + 100-400L + TC1.4x i walcząc z chmurami wysokimi oraz średnimi cyknąłem kilka fotek. Poniżej dwie z nich. Jedna mocniej naświetlona, żeby pokazać księżyce Jowisza. Druga tuż przed zakryciem Jowisza przez Księżyc i obu ciał przez chmury...
komor - Pon 16 Lip, 2012

To ja skromnie, pierwsze koty za płoty. Słoneczko focone przy pomocy prostej lunetki Delta Optical 65ED podpiętej do 50D. Folia Baadera ND5. Niestety nie udaje mi się ustawić lepiej ostrości (lub lepszej nie ma? :) ) Czy fakt, że folia Baadera nie jest idealnie równo ma znaczenie?

59.

Sun 1409 by komor, on Flickr

A propos dyskusji dotyczącej ile powinien kosztować statyw w stosunku do kosztów lunety to powiem, że moje Manfrotto 055XProB plus głowica 410 Junior wcale nie daje mi super-komfortu przy tych powiększeniach, jeśli chodzi o fotografowanie – ustawianie ostrości powoduje znaczące drgania. Do obserwacji jest OK, bo oko przyłożone do okularu stabilizuje, ale jak się fotografuje to jest znacznie gorzej, tym bardziej, że lustrzanka APS-C zbiera tylko wycinek pola widzenia, czyli powiększenie rośnie w stosunku do obserwacji okiem.

Arek - Pon 16 Lip, 2012

To ja pokażę to samo z Maka127 plus 50D.
komor - Pon 16 Lip, 2012

No widzę, że sporo ćwiczenia jeszcze mnie czeka. :oops: A te plamy co mam po lewej stronie i na dole to na matrycy mam w takim razie, tak jak podejrzewałem…
goornik - Pon 16 Lip, 2012

[quote="komor"]Czy fakt, że folia Baadera nie jest idealnie równo ma znaczenie?
Nie - z moich doświadczeń wynika, że nawet pofalowana i pomarszczona folia Baadera nie wpływa znacząco na ostrość obrazu.
Podstawowy problem to ostrość obrazu, a właściwie trudność w ręcznym jej ustawieniu.

A Arkowi gratulujemy zakrycia :!:

multics - Pon 16 Lip, 2012

Są plamy na słońcu to teraz:

61

aurora 1 by mz.multics, on Flickr

62

aurora 3 by mz.multics, on Flickr

komor - Pon 16 Lip, 2012

Wow. Piękne. Widzę, że Szkocja, czyli wystarczająco północna północ, żeby zorzę złapać? Fajne.
multics - Pon 16 Lip, 2012

Dzięki komor:) Faktycznie te zdjęcia zostały zrobione w Szkocji (Edynburg - prawie w centrum miasta, stąd też dużo niepożądanego światła) ale ta zorza była widzialna również na wysokości Leeds.
cygnus - Czw 26 Lip, 2012

63.
D90 + Rubinar 1000 (z uszkodzonym meniskiem) + folia Baader Planetarium

Upalne południe nie jest najlepsze do fotografowania Słońca, atmosfera jest bardzo rozdygotana...

Arek - Czw 26 Lip, 2012

Cygnus - chylę czoła. Wreszcie jakiś konstruktywny post z konkretem w postaci zdjęcia. Ostatnio miałeś zwyczaj tylko narzekać ;)
cygnus - Czw 26 Lip, 2012

Przeciez narzekam, a to na seeing, a to na sprzęt...
Zdjęcia cały czas publikuję, ale w innym wątku.

studioP - Wto 31 Lip, 2012

Próbowałem ostatnio swoich sił. Fociłem obiektywem niepełnoklatkowym, podpiętym do C5DMk2, bo zawsze można wyciąć format APSC, a szumy mniejsze niż w 50D.
Próbowałem uchwycić Mleczną Drogę, ale kiepsko wyszło i nie ma się czym chwalić. Za to udało się złapać takiego oto meteorka. Sporo się działo, głównie perseidów, ale też całkiem dużo innych, między innymi ten:

64.

Czekam na jakiś chlodny front i przy lepszej widoczności jeszcze raz spróbuję.

Pozdrawiam
Piotrek

mozer - Wto 31 Lip, 2012

studioP, czy ja wiem - wygląda raczej na flarę satelity Iridium.
studioP - Wto 31 Lip, 2012

Hm... sam się nad tym zastanawiałem. Zdjęcie zostało zrobione 28 lipca, 9 minut po północy. Flary tej nocy były o 23:36 (27.07) i 1:16 (28.07). Stąd myśl, że to meteor.
Irydium byłby widoczny dłużej. Na iso 1600 powinno być widoczne przedłużenie toru satelity.
Załączam crop z Raw-a. Popatrzcie i oceńcie.

grack - Sob 11 Sie, 2012

Dzisiejsza i jutrzejsza noc będzie obwita w ciekawe widoki na nocnym niebie http://odkrywcy.pl/kat,11...g4sticaid=6ef7d .Może komuś uda się zrobić jakieś ciekawe zdjęcia, chociaż zapowiada się raczej pochmurna noc w całej Polsce :sad: Ja w każdym razie spróbuję o ile pokaże się kawałek bezchmurnego nieba :smile:
90s - Sob 11 Sie, 2012

Dzięki grack, czekałem na takie info. oby tylko dziś w nocy niebo było czyste

[ Dodano: Nie 12 Sie, 2012 05:41 ]
Tragedia nic nie złapałem, komuś coś wpadło?

MariuszSca - Nie 12 Sie, 2012

Coś mi wpadło, ale nie jestem pewien co.
To moje pierwsze zdjęcia tego typu, a nawet nie znam się na astronomii. Oczywiście w nocy widziałem kilkanaście perseidów, ale tych które widziałem na pewno, nie udało mi się uwiecznić.
http://i1245.photobucket....12_01-07-32.jpg
http://i1245.photobucket....12_00-38-40.jpg
http://i1245.photobucket....12_00-37-56.jpg

Pozdrawiam

mozer - Nie 12 Sie, 2012

MariuszSca, pierwszy to raczej meteor, pozostałe to mi bardziej na satelity wyglądają.
MariuszSca - Nie 12 Sie, 2012

Dziękuję za odpowiedź
Arek - Pon 13 Sie, 2012

Chłopaki z Pracowni Komet i Meteorów działali w tym roku intensywnie. Złapanych zjawisk z Perseidów mają sporo. W tym fajne zdjęcie, na którym widać aż pięć Perseidów na raz (autor K. Polakowski):
http://www.pkim.org/files/dsc_0603.jpg

goornik - Sro 15 Sie, 2012

Ja też polowałem, ale wszystkie Perseidy leciały mi gdy migawka była zamknięta.
Ale wrzucę coś takiego - Droga Mleczna od Tarczy do Jaszczurki. W roli głównej Trójkąt Letni. Niestety Light Pollution w aglomeracji łódzkiej jest coraz gorsze :sad:

65. Nikon D3, Samyang 24/1,4 na f/2,8, 15", 3200 ISO, ze statywu

Tworas - Czw 16 Sie, 2012

Ja też się wybrałem na Perseidy :)
niestety nie w kulminacyjną noc ale dwie później. Widziałem może sześć zjawisk a złapać aparatem udało się jedno :)

66.

w sumie jestem zadowolony bo to mój pierwszy złapany meteor :)

spróbowałem też zrobić drogę mleczną i wyszło mi tak:

67.

baracuda - Czw 16 Sie, 2012

brak poprawnej numeracji

Zrobione przy okazji.

68.

komor - Czw 16 Sie, 2012

Numeracja naprawiona. baracuda, w zasadzie Twój obrazek jest kilka pikseli za duży, wg regulaminu.
baracuda - Czw 16 Sie, 2012

sorry komor, poprawię się :wink:
pitras - Pią 17 Sie, 2012

baracuda, 68 zaje...fajne. Widzialem dwa podobne zjawiska we Wloskiej Ligurii ale nic nie sfotografowalem :(
baracuda - Pią 17 Sie, 2012

pitras, polazłem co innego sfotografować a zrobiłem to :)
Arek - Pią 17 Sie, 2012

Tyle, że to jest samolot a nie meteor.
mozer - Pią 17 Sie, 2012

Arek, tnx captain obvious ;)
baracuda - Sob 18 Sie, 2012

Arek napisał/a:
że to jest samolot.

A jak to rozpoznać, co jest co ?

kufel - Sob 18 Sie, 2012

baracuda napisał/a:
A jak to rozpoznać, co jest co ?
baracuda, Ty tak na powaznie? :)
mozer - Sob 18 Sie, 2012

baracuda, a myślałem, że to był żart... Meteor przelatuje przez ułamek sekundy i nie pozostawia za sobą smug kondensacyjnych ;P
kufel - Sob 18 Sie, 2012

mozer napisał/a:
nie pozostawia za sobą smug kondensacyjnych ;P
tym bardziej dwóch równoległych ;) no i ślad po meteorze zostaje trochę krócej niz po samolocie,a o roznicy w prędkościach już nawet nie wspominam :P
baracuda - Sob 18 Sie, 2012

Niebo nigdy mnie mnie interesowało, no chmury, księżyc,
nawet nie polowałem na żaden samolot w życiu, więc
pytam zamiast potakiwać że jaja se robię.

edit

jak wcześniej napisałem, leciało to pstryknąłem

cumulus - Nie 19 Sie, 2012

69. M31

Montaż EQ 3-2 napęd jedna oś
Canon 1000d + EF-S 55-250mm

Tworas - Nie 19 Sie, 2012

cumulus, faaajne :)
kwscore - Pon 20 Sie, 2012

70.

71.

goornik - Pon 20 Sie, 2012

Zrobione w Bieszczadach, Nikon D3, Samyang 24/1,4 przy f/2,8, 2000 ISO, 30" prowadzone z EQ-5 alignowanego na biegun "na oko"
Lekko "aromatyzowane i sztucznie barwione"
72

Arek - Pon 20 Sie, 2012

Zasięg imponujący ale dla mnie za dużo żółtego.
hijax_pl - Pon 20 Sie, 2012

goornik, bardzo fajowe niebo :) baardzo :)
ophiuchus - Pon 20 Sie, 2012

goornik, droga mleczna wylewa Ci się na horyzont ;p Ekstra zdjęcie :] To jedna ekspozycja?
goornik - Pon 20 Sie, 2012

Tak - jedna klatka, bez darków, flatów, stackowania. Po prostu JPEG z puszki.
Co do kolorów - balans bieli był ustawiony na "Słońce", przede mną, na dole jest lekka łuna od Cisnej (chyba)
Powiem wam, że Samyang naprawdę wymiata na niebie. Ostrość nawet w samiućkim narożniku klatki jest super, przy f/2,8 oczywiście. Ogniaskowane na mocno powiększonej gwieździe w Live View.

Arek, obiektyw jest z Korei, robiony przez "żółtków", więc tak z kolorem ma być :lol:

No to jeszcze, z tej samej nocy
Okolice α Cygni (Deneb) z całkiem nieźle widzoczną "Ameryką Północną" Nikkor 180/2,8 IF-ED, przy f/4

73

Tworas - Wto 21 Sie, 2012

goornik, 72 wymiata :)
sthwild - Sro 29 Sie, 2012

74. Ksiezyc dzisiaj w nocy

Arek - Pią 19 Paź, 2012

Obecnie, na granicy konstelacji Byka, Oriona i Bliźniąt dzieją się ciekawe rzeczy. Na niewielkim obszarze nieba znajduje się kilka fajnych obiektów. Pierwszym jest bardzo jasny Jowisz. Trochę pod nim i na lewo (pierwsza czerwona strzałka) znajduje się Westa - jedna z największych planetoid. W lewym-dolnym rogu zdjęcia mamy Ceres. Nad Ceres znajduje się jeszcze ładna gromada otwarta M35.

Zdjęcie wykonałem aparatem Sony NEX-6 z obiektywem Zeiss 1.8/24. Powstało przez złożenie 16 ekspozycji (każda 8 sekund na ISO 3200). Wynikowe zdjęcie to dość mocny crop. Nie było prowadzenia.

Ceres i Westa wciąż jaśnieją i będą w opozycji na początku grudnia. Wtedy jest szansa dojrzenia ich gołym okiem!

cygnus - Wto 23 Paź, 2012

Ad 75
Ruda poświata tła sprawia nierzyjemne wrażenie...

Planetoidy to smaczek tylko dla wyjadaczy. Nigdy nie wyglądają efektownie. A M-35 w tej skali też nie powala.

Dziękujemy za poglądową "mapkę nieba", dzięki której wiemy co i gdzie. Warto wytoczyć wielką armatę i spróbować wizuala.
Szansa na dojrzenie planetoid gołym okiem teoretycznie jest, ale wyłowienie konkretnego obiektu to wyzwanie. Proponuję lornetkę.

cumulus - Sro 24 Paź, 2012

76. Andromeda podejście nr 2 ;)

77.M42 w Orionie

78. Plejady

PS. Montaż eq 3-2, klatki po 30sek każda, canon 1000d + ef-s 55-250mm, iso 1600
-Andromeda to koło 1h materiału
-M42 5min
-Plejady koło 30min

qufel - Pią 16 Lis, 2012

Witam
To moje pierwsze próby w astrofotografii i nie wiem jeszcze co fotografuję :mrgreen: Pytanie do znawców - co widac na zdjeciu? Chodzi mi o ten jasny obiekt i to skupisko powyżej , na prawo od niego. Dodam jeszcze że to wschodnia strona nieba.

ophiuchus - Pią 16 Lis, 2012

To skupisko to Plejady, a jasny obiekt - Jowisz. Okolice gwiazdozbioru Byka, dla ścisłości.
qufel - Pią 16 Lis, 2012

Dziekuje :)
smokacz - Pią 16 Lis, 2012

80 ośmielam się wstawić moją wypocinę, choć przy tych powyżej to marny łobrazek. Ale ponieważ został zrobiony karkołomną metodą i coś jednak udało się uwiecznić, wstawiam.

Arek - Pią 14 Gru, 2012

Ostatniej nocy było maksimum roju Geminidów, w którym można było zobaczyć około 100 meteorów na godzinę. Wyjechaliśmy więc z Szymonem 40 km od Wawy, żeby poobserwować i pofocić. Wzięliśmy dwa zestawy: 1Ds MkIII z 2/50 oraz D3x z 24-70 mm ustawiony na 26 mm. Oba strzelały na ISO 1600 robiąc 20-25 sek ekspozycje przez 2 godziny. Pierwszy złapał 8 meteorów drugi 17. Najładniejsza sztuka pochodzi z Nikona. Była bardzo jasna (na poziomie -5 mag), pojawiła się obok Kastora i Polluksa i zostawiła po sobie ładny, rozwiewający się ślad. Sekwencja trzech klatek poniżej. To duży crop.
KwusheR - Sro 19 Gru, 2012

81.

kufel - Sro 19 Gru, 2012

pełnia to nie jest dobry moment na zdjęcia księżyca ;)
KwusheR - Pią 21 Gru, 2012

Dlaczego?
moronica - Pią 21 Gru, 2012

bo wychodzi plasko, ciezko wydobyc jego fakture

przyklad korzystniejszego kadru