|
forum.optyczne.pl
|
 |
Nasze zdjęcia - FOTOGRAFIE STATKÓW 2012
komor - Nie 01 Sty, 2012 Temat postu: FOTOGRAFIE STATKÓW 2012 FOTOGRAFIE STATKÓW 2012
Tu o łodziach, okrętach, statkach i innych pływających jednostkach.
90s - Czw 08 Mar, 2012
1.
HMS Belfast & Tower Bridge London by Sanches90s, on Flickr
matys - Czw 08 Mar, 2012
Ładnie go uchwyciłeś. Przechodząc obok niego, jakieś dwa tygodnie temu, nie miałem pomysłu jak złapać go całego i żeby było ciekawie. Tobie udało się to w 100% i to jeszcze na tle TB
90s - Czw 08 Mar, 2012
Dziękuje matys, zazdroszczę Ci mieszkania w Londynie. to najlepsze miasto jakie do tej pory widziałem jeśli chodzi o tematy do fotografii. Wszystko masz pod nosem i najwięcej charakterystycznych budynków.
Ja mieszkam w Burton on Trent w stolicy magazynów i piwa angielskiego. czyli full patologia pod każdym względem:)
Dałem to foto do statków bo zabrakło odpowiedniego światła by dopełnić całości, ale skoro jesteś na miejscu to może Tobie się uda:)
bhpchmiel - Pią 09 Mar, 2012
fajnie wyszedł ten krążownik... nastrojowo
polsteam - Sro 21 Mar, 2012
takie (nowe dla tego portu) holowniki będzie można niedługo zobaczyć w Gdańsku...
chyba zostaną tam dłużej...
http://www.facebook.com/m...21031587&type=1
- - - - - - - - - - - -
tutaj zjawa, która bywała w Gdyni (jako Mona Lisa), a teraz już stoi zacumowana na stałe chyba w emiratach arabskich, czy gdzieś jako pływający hotel...
ten z kolei stateczek pływał kiedyś na linii Gdynia-Karlskrona (zdjęcie z Gdyni)
a teraz buja się po wodach nowozelandzkich
jeszcze jeden obrazek z Gdyni
unikatowy w światowej flocie statek typu COB (container-oil-bulk), choć w ostatnich (wielu) latach używany raczej jedynie jako produktowiec
- - - - - - - - - - - -
w najbliższym czasie będą dwie pływające ciekawostki do sfotografowania w Gdyni
niestety żadna z nich nie będzie wpływała do portu zachodniego, a więc nie będzie "osiągalna" / widoczna z bardzo bliska (nie będzie przepływać koło Ostrogi Pilotów - pirsu przy kapitanacie portu), no, ale telefoto spokojnie stamtąd łapie główki falochronu - wejście do portu
jedna z tych ciekawostek to spory byczek i pewnie będzie obracany dłużej w awanporcie...
- http://www.facebook.com/N...206189532818455
- http://www.facebook.com/N...113605318763450
Walczykk - Sro 21 Mar, 2012
pierwsze zdjęcie jest niesamowite
broczek - Czw 22 Mar, 2012
ad.1
Fajny klimat. Jednak im dłużej patrzyłem, to coś mi nie do końca w tym kadrze pasowało. Chyba wolałbym linię horyzontu niżej, tak bardziej klasycznie.
marians - Wto 08 Maj, 2012
5. Holownik "Ocean Suplier" wchodzi do gdańskiego portu
6. "Sołdek" na Motławie w Gdańsku
7. Żaglowiec "Oceania" przy nabrzeżu Ziółkowskiego w Gdańsku
8. Holowniki tańczące przy wejściu do gdańskiego portu
9. Prom "Baltivia" przy nabrzeżu Ziółkowskiego w Gdańsku
10. Prom "Baltivia" wyrusza w rejs do Szwecji
11. Kontenerowiec "Emma Maersk" (największy i najdłuższy kontenerowiec świata) w czasie przeładunku przy terminalu DCT w gdańskim Porcie Północnym
90s - Wto 08 Maj, 2012
9 klasa kadr, statek robi wrażenie
5. ten holownik to jak kościół wygląda:) jak wiarołamacz:)
MNISZKA - Pią 11 Maj, 2012
Bardzo mi się podoba 1. zdjęcie
raf7775 - Sob 12 Maj, 2012
90s,
Jakiś czas temu robiłem panoramę stojąc na środku jego długości ale średnio to wyszło i odpuściłem (mowa o fotce nr 1)
cobi31 - Pon 14 Maj, 2012
Witam kolegow kilka fotek z urodzin portu w Hamburgu
komor - Pon 14 Maj, 2012
cobi31, numerujemy zdjęcia na zasadzie n+1 w stosunku do poprzedniego autora, czyli zaczynasz od 13 a nie od 1, w Twoim przypadku.
marians - Nie 22 Lip, 2012
Jeszcze raz prom Baltivia, tym razem z pilotówki (podziękowania dla pana Henia - kapitana Pilota-20 z portu w Gdańsku).
15.
16.
17.
mozer - Nie 22 Lip, 2012
marians, 17 - fajne niebo, więc ponownie: zwiększyłbym jego udział w kadrze kosztem wody
marians - Nie 22 Lip, 2012
Clipper Odyssey
18. Stojący przy nabrzeżu WOC2 w Gdańsku
19. Jak wyżej... ale już po odcumowaniu
20. Clipper Odyssej ścigany przez Baltivię po wyjściu z gdańskiego portu (Baltivia wygrała)
21.
Roan - Pon 30 Lip, 2012
22. ORP Błyskawica
bhpchmiel - Pon 30 Lip, 2012
Roan, ładnie wyszło...
Roan - Pon 30 Lip, 2012
bhpchmiel, dzięki za dobre słowo
MNISZKA - Pon 06 Sie, 2012
23
infocyk - Czw 16 Sie, 2012
Tak wakacyjnie: Augustów 2012, pływanie na byle czym
24.
25. 3. miejsce
26. 2. miejsce
27. 1. miejsce
28.
elnino - Czw 16 Sie, 2012
fajna imprezka chyba była 27 z młockarnią hehe dobre
infocyk - Sob 18 Sie, 2012
29. Na Niegocinie.
Egon1916 - Sob 25 Sie, 2012
30.
cybertoman - Sob 25 Sie, 2012
infocyk napisał/a: | 29. Na Niegocinie. | Biegnaca po falach
infocyk - Pią 31 Sie, 2012
31. Wspomnienia z Mazur, takie lekko ptasie
marians - Czw 06 Wrz, 2012
32. Avila Star przy nabrzeżu WOC 1 w Gdansku
33. Avila Star wychodzi z gdańskiego portu
34. Prom Baltivia nocujący w Bazie Promowej PŻB w Gdansku
35. Jeszcze raz Baltivia widziana z nabrzeża WOC I w Gdańsku (podziękowania dla Panów z SOPG, że przymknęli oko na moje kręcenie się po terenie Wolnego Obszaru Celnego w Gdansku bez przepustki
36. Astor wpływa do gdańskiego portu (widok z Nabrzeża Ziółkowskiego)
37. Samochodowiec Viking Odessa wychodzi z gdańskiego portu
38. Tasman Mermaid przy nabrzeżu WOC I (widok z WOC II, Gdańsk)
Stuku - Czw 06 Wrz, 2012
39. Będąc ostatnio w Krynicy Morskiej udało mi się ustrzelić coś takiego:
Nie mam pojęcia co to za jednostka. Wiem tylko że na przednim żaglu był napis Remontowa.
Soniak10 - Sob 08 Wrz, 2012
Jeżeli już bawimy się w śledczych, to może ktos potrafi zidentyfikować i tą jednostkę? Bandera chyba brytyjska albo w każdym razie coś z UK. Zdjęcie pochodzi z Grecji, Zakyntos, z sierpnia br.
[ Dodano: Sob 08 Wrz, 2012 19:55 ]
I znowu zapomniałem zanumerować zdjęcie. Powinna być 40-ka.
marians - Sro 12 Wrz, 2012
41.
mozer - Sro 03 Paź, 2012
42.
kuba3d6 - Sro 10 Paź, 2012
43.
moronica - Sro 10 Paź, 2012
kuba3d6, po co az f/25? rozdzielczosc poszla na leb
coś właśnie patrze że po zmniejszeniu i konwersji do jpeg jakoś poszła do lasu.
a co do f/25 , ehh robiłem zdjęcie w preselekcji czasu , iso dałem trochę większe bo chwilę przedtem było całe niebo zachmurzone i ciemno, a potem zapomniałem zmniejszyć i ......., niestety jeszcze dużo błędów popełniam, ale dopiero się uczę musicie mi wybaczyć, dzięki waszym uwagom, szybciej przyjdzie mi nauka, przynajmniej mam taką nadzieję .
a co oprócz tego o zdjęciu powiecie ?
mozer - Sro 10 Paź, 2012
moronica, hm.... czy na takim pomniejszonym obrazku nieostrość wywołana wysoką liczbą przysłony byłaby zauważalna?
O zdjęciu mogę powiedzieć, że nie za bardzo widzę w takim kadrze zasadność pionowej kompozycji. Może jakby się skupić albo na chmurach, albo na odbiciu to miałoby to sens?
mysle, ze mogloby byc lepsze w poziomie i nieco luzniej. warto sie rowniez zdecydowac, czy dac wiecej wody czy nieba zamiast dawac motyw glowny na srodeczku. kolory mi nie pasuja, nie wiem czy swiatlo bylo nieciekawe czy to wina obrobki, podejrzewam ze i to i to. brakuje mi tu mocniejszego kontrastu zamiast podbijania nasycenia barw
mozer, nie wiem. mysle, ze gdyby byla spowodowana wylacznie przesadna kompresja JPG to artefakty bylyby duzo bardziej widoczne. choc oczywiscie warto zapisywac zdjecie przy mozliwie najnizszej kompresji jesli ma byc do pokazania na forum foto
dzięki za wszystkie uwagi, mam ujęcie w poziomie, ale niestety też jakość nie powala, to chyba też wina tego że oprócz dużego F, zdjęcie robiłem na maksymalnej ogniskowej obiektywu i z tego połączenia nic dobrego nie wyszło. No ale nic następnym razem będzie lepiej.
mozer - Sro 10 Paź, 2012
moronica, to raczej kwestia resamplingu bez wyostrzania przy zmniejszaniu niż kompresji czy ustawionej przysłony. Oczywiście mogę się mylić, ale nie sądzę żeby nieostrości dyfrakcyjne rozlewały się na ponad 2 piksele a to zdjęcie jest zmniejszone pewnie ponad 3 razy.
mozer, osobiscie nie znam programu, ktory by az tak rozmywal przy skalowaniu w dol. jest jeszcze jedna mozliwosc - moze to radykalny crop (np przekadrowanie z poziomu do pionu) zdjecia, ktore w wyniku kiepskiej rozdzielczosci i dyfrakcji oraz mozliwe ze rowniez slabej przejrzystosci powietrza ostroscia nie grzeszylo. samo skalowanie takiego mydla nie doda
dcs - Sro 10 Paź, 2012
A odszumianie?
mozliwe. ciezko bedzie dojsc co to bylo konkretnie, za malo informacji i autor sprawuje zbyt mala kontrole nad procesem wykonywania i obrabiania zdjecia
moronica napisał/a: | mozer, osobiscie nie znam programu, ktory by az tak rozmywal przy skalowaniu w dol. jest jeszcze jedna mozliwosc - moze to radykalny crop (np przekadrowanie z poziomu do pionu) zdjecia, ktore w wyniku kiepskiej rozdzielczosci i dyfrakcji oraz mozliwe ze rowniez slabej przejrzystosci powietrza ostroscia nie grzeszylo. samo skalowanie takiego mydla nie doda |
radykalny crop to nie jest, chociaż rzeczywiście zdjęcie było robione w poziomie, a to jest jego połowa, co nie zmienia faktu, że nawet w oryginale, jakość jest jakaś dosyć słaba jak się dokładnie przyjrzeć
moronica napisał/a: |
mozliwe. ciezko bedzie dojsc co to bylo konkretnie, za malo informacji i autor sprawuje zbyt mala kontrole nad procesem wykonywania i obrabiania zdjecia |
dużo błędów popełniłem przy tym jednym zdjęciu, aż mnie to przeraża, niestety wiedza to nie wszystko i potrzeba doświadczenia żeby umieć ją wykorzystać w praktyce, dlatego będę dalej robił zdjęcia i męczył was moim gniotami, aż mi się uda
teraz zadaje sobie pytanie, dlaczego robiłem te zdjęcia w preselekcji czasu, wystarczyło zmienić tryb na priorytet przysłony i pewnie efekt byłby dużo lepszy
heh tak to się kończy jak się chce wszystko za szybko
hofman - Nie 14 Paź, 2012
Canary Wharf.
44
45
46
marians - Nie 11 Lis, 2012
47. Prom Scandinavia podczas tankowania w Gdańsku
48. Elly Maersk przy terminalu DCT w Gdańsku
49. Samochodowiec City of St. Petersburg przy nabrzeżu WOC 2 w Gdansku
50. Jak wyżej...
moronica - Nie 11 Lis, 2012
marians, zdjecie ci sie zdublowalo
Maersk jest dobry, wszystko co powinno bylo sie w kadrze znalezc jest w nim zawarte i nic wiecej. na 47 niedobre rzeczy sie dzieja na niebie po lewej i lekki balaganik sie zrobil po prawej na dole
marians - Nie 11 Lis, 2012
51. Kontenerowce przy terminalu DCT w Gdańsku
|
|