|
forum.optyczne.pl
|
 |
Nasze zdjęcia - FOTOGRAFIA W PODCZERWIENI 2012
komor - Nie 01 Sty, 2012 Temat postu: FOTOGRAFIA W PODCZERWIENI 2012 FOTOGRAFIA W PODCZERWIENI 2012
diamond - Wto 06 Mar, 2012
Sezonu jeszcze nie ma ale coś z szuflady
1.
nozomi - Nie 18 Mar, 2012
Niestety jeszcze bez liści Nawet nie wiedziałem, że gołe gałęzie też odbijają trochę podczerwieni Kolorystyka jaka jest taka, jest, Canona 1000d ciężko niestety ujarzmić, już ze 2 lata próbuję znaleźć właściwy WB, ale to nie takie proste
2.
3.
Walczykk - Sro 21 Mar, 2012
jakoś mrocznie mi się kojarzą te zdjęcia, co nie zmienia faktu że są bardzo dobre
diamond - Sro 28 Mar, 2012
Też bez liściastego mam
4
5
veenee - Pon 30 Kwi, 2012
4. fajne, tylko wywalilbym te badyle z pierwszego planu
ophiuchus - Pon 30 Kwi, 2012
Pany, a ja mam takie pytanie, czy jest sens kupować filter IR do aparatu ze standardowym uzbrojeniem matrycy? Czy lepiej kupić sobie jakiś przerobiony tani korpusik i dopiero wtedy zaopatrywać się w filtry...?
dcs - Pon 30 Kwi, 2012
ophiuchus,
http://www.astrosurf.com/luxorion/photo-ir-uv.htm
nozomi - Pon 30 Kwi, 2012
ophiuchus,to tylko zależy od wygody fotografowania, po przeróbce korpusu wszystko widzisz przez wizjer. Problem leży w tym czy chce ci się kadrować potem zakładać filtr i używać statywu i tak co zdjęcie.
Jak cię stać to jasne, że lepiej byłoby przerobić
Ja ostatnio jestem happy.... Pentax k100D uzyskuje czasy 1/5 sek szok, poza tym zero grzejącej się matrycy i fioletowego zafarbu na bokach, w porównaniu z Canonem 1000D 25-30 sek.
Stare 6 megapixelki na CCDku miały bajecznie słabe filtry dolnoprzepustowe.
Przykład wczoraj z działki - ob. Fujinon EBC 2.8/35 M42, Hoya IR72, przysłona f/4, czas 1/5 sek, iso 400:
mozer - Pon 30 Kwi, 2012
nozomi napisał/a: | po przeróbce korpusu wszystko widzisz przez wizjer |
No ale chyba nie po założeniu filtru odcinającego widzialne
A na nieprzerobionym przed założeniem filtra też widać
veenee - Pią 04 Maj, 2012
filtr "odcinajacy widzialne" jest zamontowany na matrycy, wiec w wizjerze wszystko widac jak trzeba
diamond - Czw 17 Maj, 2012
7
8
robaall - Nie 27 Maj, 2012
Witam
Rowniez chcialem sie dolaczyc do dyskusji o fotografii IR - probowalem z nikonem d300s i filtrem ale efekty byly mierne , przerobilem kompakcik canona do IR ale to rowniez bylo nie to . W koncu kupilem przerobionego nikona d70s i panie i panowie to jest to . Jestem zadolony i teraz fotografie maja mase szczegolow i wszystko pasuje jak ulal ( przynajmniej dla mnie )
multics - Nie 27 Maj, 2012
robaall, zdjęcia może i fajne ale kompresja je pożarła.
robaall - Nie 27 Maj, 2012
hehehe sorki ale tak to juz jest z debiutantami nie popatrzylem jaki moze byc rozmiar zdjec i wrzucilem te ' miniaturki'
Bumber - Sob 10 Lis, 2012
Czas odkurzyć wątek
12.
|
|