|
forum.optyczne.pl
|
 |
Filtry, konwertery i soczewki - konwerter Raynox do obiektywu canon 18-135 IS
forsyth - Nie 01 Sty, 2012 Temat postu: konwerter Raynox do obiektywu canon 18-135 IS Czy ktoś stosował makro konwerter Raynoxa z tym obiektywem?. Jeśli tak może się podzielicie swoimi wrażeniami. Słyszałem, że nie z każdym obiektywem Reynox działa poprawnie dlatego ten pościk. Dzieki
hijax_pl - Nie 01 Sty, 2012
A słyszałeś też może dlaczego nie z każdym?
forsyth - Nie 01 Sty, 2012
Nie słyszałem dlaczego:). Na tym forum ktoś pisał że podobno bardzo winietuje i jakość zdjęć jest bardzo słaba z tym obiektywem ale nikt tego nie potwierdził ani nie zaprzeczył. Ja osobiście nie widzę powodu dla którego konwerter ten miałby działać gorzej z jednymi a lepiej z drugimi obiektywami ale nie mam w tej materii doświadczenia dlatego pytam.
edmun - Pon 02 Sty, 2012
A który Raynox? Bo jest ich kilka i nie wiem czy pytasz o DCR-250
forsyth - Pon 02 Sty, 2012
Opinia była o DCR-250 Ale może ktoś ma jakieś inne modele Reynoxa np DCR-150. Generalnie szukam dobrej jakości konwertera makro do tego obiektywu a podobno Reynox jest najlepszy biorąc pod uwagę relację cena/jakość.
hijax_pl - Pon 02 Sty, 2012
forsyth, a wiesz jak się pracuje z takim konwerterem?
DCR-250 ma soczewkę o szerokości 43mm, którą nakładasz na obiektyw o wielkości soczewki.. powiedzmy 60mm. Widzisz różnicę? To oznacza, że na takich ogniskowych, dla których kat widzenia będzie tworzył pole nie mniejsze od soczewki ranoxa - będziesz miał winietę. To znaczy: zaczernienia rogów.
By temu zaradzić należy ustawić całkiem sporą ogniskową, sam Raynox zaleca ogniskowe powyżej 75mm...
DCR-150 ma mniejsze powiększenie (4,8 dioptrii) w stosunku do DCR-250 (8 dioptrii)
Dzieki hijax_pl tego nie wiedziałem. Bardzo przydatne informacje dla mnie na temat działania tego ustrojstwa. 18-135 ma 67mm więc ta różnica by była jeszcze większa.
Ciekawe czy im większą średnica soczewki tym większa potrzebna jest tutaj ogniskowa żeby uniknąć winiety. Jeśli ktoś używa tego obiektywu i któregoś z konwerterów Reynoxa może podzieli się informacją na jakiej ogniskowej minimalnej winieta ustępuje.
forsyth napisał/a: | 18-135 ma 67mm więc ta różnica by była jeszcze większa. | 67mm to gwint filtra. Soczewka nie jest taka duża - dlatego napisałem ok 60mm forsyth napisał/a: | Jeśli ktoś używa tego obiektywu i któregoś z konwerterów Reynoxa może podzieli się informacją na jakiej ogniskowej minimalnej winieta ustępuje. | Wrócę do domu to mogę zrobić taki eksperyment. Rozumiem, że masz aparat APS-C?
Tak matryca APS-C EOS 600D. No gdybyś mógł to sprawdzić by było super. Może ogniskowa max 135 nie jest wystarczająca i winietowanie będzie się nadal pojawiać wtedy nie warto kupować konwertera do tego obiektywu. Będę bardzo zobowiązany
[ Dodano: Pon 02 Sty, 2012 11:46 ]
Znalazłem fajnego bloga gdzie dziewczyna robi makro właśnie 250 Raynoxem i to na zwykłym kicie 18-55. Dla mnie bomba.
http://www.fotoania.pl/2011/09/rawy/
edmun - Pon 02 Sty, 2012
forsyth, na flickrze znajdziesz grupę która za pomocą raynoxa wykonuje prawdziwe cuda. pamiętam że był też jeden magik który używał chyba Sony 100 wraz z Raynoxem i jego makro wgniatało w ziemię. za nic nie mogę odnaleźć o kogo chodzi.
link który przedstawiłeś nie jest czymś bajecznym... ot zwykłe makro z pszczółką
no może i zwykłe makro ale jako, że nie miałem doświadczenia z konwerterami spodziewałem się dużo gorszych rezultatów stąd moja chwilowa podnieta:). Widzę, za nieduże pieniądze można zrobić naprawdę dobre makro. Cieszy mnie to. Teraz tylko kwestia co kompatybilnośćią 250 z moim szkiełkiem. hijax_pl ma przeprowadzić zakrojone na szeroką skalę eksperymenty i zaawansowane badania w celu ustalenia zależności długości ogniskowej do występowania winietowanka przy fotach robionych 250-tka:)
forsyth napisał/a: | że nie miałem doświadczenia z konwerterami spodziewałem się dużo gorszych rezultatów | Bo w stosunku do soczewek macro które można zakupić już od 30zł (komplet!) jakość Raynoxa to po prostu kosmos...
Poza tym - 18Mpx które masz można użyć do przycięcia kadru dość mocnego (nawet jak winieta mocna jest to wykrajamy środek kadru i jest cacy)
forsyth napisał/a: | hijax_pl ma przeprowadzić zakrojone na szeroką skalę eksperymenty i zaawansowane badania w celu ustalenia zależności długości ogniskowej do występowania winietowanka przy fotach robionych 250-tka:) | Spokojnie.. Założę Raynoxa na obiektyw, włączę LV i ustalę minimalną wartość ogniskowej, dla której nie ma zaczernienia rogów...
dcs - Pon 02 Sty, 2012
hijax_pl,
Sam jestem ciekawy. Jakbyś to robił zobacz jak przysłanianie pomaga.
dcs napisał/a: | Jakbyś to robił zobacz jak przysłanianie pomaga. | Sprawdzę, sprawdzę
komor - Pon 02 Sty, 2012
forsyth napisał/a: | Widzę, za nieduże pieniądze można zrobić naprawdę dobre makro. |
No… jeszcze parę innych warunków trzeba spełnić. Z większością z nich będzie trudniej niż z samym kupnem Raynoxa.
Komor oczywiście masz rację. Makro w samo w sobie jest ciężkim kawałkiem chleba. Ale jeśli ktoś się na to porywa to chyba świadomie:) Mam nadzieje, że miałeś na myśli ogólne zasady dotyczące zdjęć makro a nie konkretnie tego konwertera. Chyba, że jest on szczególny i wymaga spełnienia dodatkowych warunków determinujących zrobienie dobrego zdjęcia. Pozdrawiam
kajlen - Pon 02 Sty, 2012
Spokojnie, zdaje się, że chodziło o normalne zasady pracy przy makrofotografii
No, chyba, że ja o czymś nie wiem.... (używam Raynoxa w zasadzie od momentu zakupu dslr z matrycą aps- i na efekty nie narzekam jakoś specjalnie
W zasadzie, gdy przełączam aparat w tryb DX, to nawet na 28mm nie ma winiety na LV - jak patrzę w wizjer to widzę, że zaczernienia są na granicy kadru DX. Im ogniskowa większa tym bardziej zaczernienie niknie.
Także dla canonowego APS-C będzie ciut lepiej (bo mniejsza matryca)
Oczywiście im większa ogniskowa - tym większe powiększenie.
Dzięki hijax za pomoc. Już szukam jakiejś 250 na allegro. Pozdrawiam
[ Dodano: Wto 03 Sty, 2012 15:43 ]
No i sobie poszukałem. Same DCR-150. Gdzie w kupić DCR-250 w miłej dla oka cenie?
kajlen - Wto 03 Sty, 2012
Czy ktoś spotkał się już z takim czymś?
http://allegro.pl/konwert...1999493606.html
Piszą tam, że daje dwukrotnie większe powiększenie niż dcr 250.
hijax_pl - Wto 03 Sty, 2012
A jaka cena jest miła?
Co do 202: już z 8 dioptriami 250ki bedziesz miał problem a z 25 dioptriami to nawet profesjonaliści maja problem by zrobić dobre zdjęcie...
To masz zestawienie: http://raynox.co.jp/engli..._slr/index.html
forsyth - Wto 03 Sty, 2012
hijax_pl napisał/a: |
Co do 202: już z 8 dioptriami 250ki bedziesz miał problem a z 25 dioptriami to nawet profesjonaliści maja problem by zrobić dobre zdjęcie... |
No wlaśnie dlatego sie zastanawiam czy nie zakupić jednak 150. Koleżanka robi 250-tką ale zakłada ją na zwykły obiektyw 18-55 i nawet ciekawie jej to wychodzi. Na moim szkle 18-135 IS 150tka powinna być już wystarczająca żeby zajrzeć jakiemuś owadowi prosto w ślepia:)
Ten 202 to jest takiś potwór...
A na stronie podanej przez hijaxa jest jeszcze 505, który ma 32 dioptrie. Ja zadaję więcpytanie: jak nimi obydwoma pracować? Bo to chyba nierealne jest. jaka tam jest głębia po założeniu na 105 mm macro? Kto tego używa, i do czego?
Dziwne, że nigdzie nie ma dcr 250. Jest na brytyjskim Amazonie, ale cena nie jest super-niska.
http://www.amazon.co.uk/R...25611672&sr=8-1
Wysyłka do Polski jest chyba darmowa od 25 funtów.
kajlen napisał/a: | Bo to chyba nierealne jest. jaka tam jest głębia po założeniu na 105 mm macro? Kto tego używa, i do czego? | Przy takich powiększeniach to 3xS: Statyw, Sanki, Światło
Poczytałem troszkę na zagranicznym forum fanatyków Raynoxa. Wrzucam linka dużo ciekawych informacji
http://www.pentaxforums.c...ro-club-11.html
Kupuje 150 dla moich potrzeb myślę że wystarczy. A może jeszcze ktoś mnie oświeci jak jest z ostrzeniem. Podobno Raynoxy mają stałą odległość ostrzenia czyli zawsze trzeba sie zbliżyć idealnie na taką samo odległość do fotografowanego przedmiotu bo szkło nie będzie ostrzyć?
forsyth napisał/a: | A może jeszcze ktoś mnie oświeci jak jest z ostrzeniem | Bujasz się... forsyth napisał/a: | Podobno Raynoxy mają stałą odległość ostrzenia czyli zawsze trzeba sie zbliżyć idealnie na taką samo odległość do fotografowanego przedmiotu bo szkło nie będzie ostrzyć? | Stałą dla konkretnej ogniskowej obiektywu...
hijax_pl napisał/a: | Bujasz się... |
To chyba będę sie bawił w makro w piątki wieczór po buteleczce wina. Ostrość złapie raz dwa:)
quote="forsyth"]Podobno Raynoxy mają stałą odległość ostrzenia czyli zawsze trzeba sie zbliżyć idealnie na taką samo odległość do fotografowanego przedmiotu bo szkło nie będzie ostrzyć?[/quote]Stałą dla konkretnej ogniskowej obiektywu...[/quote]
Dokładnie tak, jak mówi hijax.
Z tym ostrzeniem na pewno będziesz miał trochę łatwiej na dcr 150 niż na dcr 250 ze względu na większą głębię.
forsyth - Czw 05 Sty, 2012
No i kupiłem DCR-150 i jestem troszkę rozczarowany bo winietuje strasznie i to przy max ogniskowej. Wstawiam foto zrobione na szybko.
Oczywiście da się to uratować bo robię zdjęcia w RAWach a duża rozdzielczość w 600D daje możliwość okrojenia bez dużej straty na jakości ale nie tego się spodziewałem szczerze mówiąc.
hijax_pl - Czw 05 Sty, 2012
Ustaw ostrość na nieskończoność...
DX, 75mm, DCR-250
DX, 135mm, DCR-250
DX, 300mm, DCR-250
Jesteś wielki hijax:) Ja idiota na AF wyskoczyłem zamiast na manualu. Teraz dużo lepiej
Dobrze, że napisałem bo bym się przez tego raynoxa na kochanej małżonce wyżywał pewnie.
Dziękuję jeszcze raz.
forsyth napisał/a: | Ja idiota na AF wyskoczyłem zamiast na manualu. | Wiesz.. AF, czyli ustawiania ostrości na małe dystanse to w nowych obiektywach redukcja ogniskowej, czyli z 135mm robi się np "70"
Dołożyłem jeszcze przykład z 300mm i DCR-250. Fotka zrobiona przy f/32 a i tak głębia tandetna. No i nie do utrzymania takie coś - robiłem ze statywu, na sankach i odpalane z wężyka
Jak na takie ultra makro to głębia całkiem całkiem, przynajmniej jak dla mnie:). W sobotę ładna ponoć pogoda ma być to może coś ciekawego upoluje. pozdrawiam
kajlen - Czw 05 Sty, 2012
Nie no, od razu tandetna głębia. Właściwa dla takiej konfiguracji sprzętu po prostu. Tylkoobiekt fotografowany za "głęboki" A jak wiadomo, im mniejsza głębia tym więcej zabawy
@forsyth Myślę, że mimo ładnej pogody możesz mieć problemy ze światłem jeśli nie używasz zewnętrznej lampy.
kajlen napisał/a: | Tylkoobiekt fotografowany za "głęboki" | Specjalnie tak obiekt ustawiony by właśnie było widać głębię przy f/32
forsyth - Pią 06 Sty, 2012
kajlen napisał/a: | Myślę, że mimo ładnej pogody możesz mieć problemy ze światłem jeśli nie używasz zewnętrznej lampy |
Zdaje sobie sprawę ale jestem w trakcie wymiany całego sprzętu ze starego analoga eos300v(co dziwne znalazł się amator na taki sprzęt) więc do lampy zewnętrznej dojdę za jakieś 2 miesiące. Puki co musi wystarczyć statyw i światło zastane. No chyba że taki zamiennik dla canona ale nie wiem czy nie będę żałował bo czegoś mi zabraknie i nie lepiej dozbierać do lampy canona
http://www.e-fotojoker.pl...-canon-mark-ii/
Na razie kupiłem zwykły dyfuzor do lampy wbudowanej ale do makro się nie sprawdzi niestety za to do portretów i innych zdjęć z fleszem idealny.
kajlen - Pią 06 Sty, 2012
Forsyth i tak będziesz mial lampę szybciej niż ja. Kasa już jest (od niedawna), ale na zakup zdecyduję się dopiero jak skończę edukację (będzie więcej czasu na zdjęcia) czyli końcem czerwca
forsyth - Sob 07 Sty, 2012
kajlen napisał/a: | Forsyth i tak będziesz mial lampę szybciej niż ja. Kasa już jest (od niedawna), ale na zakup zdecyduję się dopiero jak skończę edukację (będzie więcej czasu na zdjęcia) czyli końcem czerwca |
No ja niestety przed każdym wydatkiem na sprzęt zastanawiam sie 10 razy bo na koniec czerwca na świat przyjdzie mój pierwszy syn wiec szaleństwo z kasą teraz nie jest na miejscu. Oczywiście lampę się jeszcze dokupi bo to podstawowe wyposażenie ale już jakieś jasne szkiełka stałki czy dobry tele musi poczekać co najgorsze nie wiem ile. Chyba powinienem raczej wskoczyć na jakieś forum dla przyszłych zagubionych ojców:)
kajlen - Sob 07 Sty, 2012
Hej hej, pamiętaj, że zawsze więcej zależy od fotografującego niż od sprzętu jaki posiada A jaka jest radość, kiedy mimo braku świetnego jasnego sprzętu zdjęcie jednak wychodzi nadspodziewanie dobre
|
|