|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Czy obiektyw Pentax SMC FA pasuje do Pentax K-5
Dr Piotr - Pon 02 Sty, 2012 Temat postu: Czy obiektyw Pentax SMC FA pasuje do Pentax K-5 Zamierzam kupić body Pentax K-5 a posiadam dwa obiektywy z analogowej lustrzanki Pentax PZ 1: Pentax SMC 28-80 FA i Pentax SMC 70-200 FA. Czy te obiektywy są kompatybilne z Pentax K-5 czy muszę kupić nowe?
Z góry dziękuję za dobra radę.
dcs - Pon 02 Sty, 2012
Dr Piotr,
Som/e/. http://kmp.bdimitrov.de/t...mary/index.html
jaad75 - Pon 02 Sty, 2012
Dr Piotr, są kompatybilne.
Dr Piotr - Pon 02 Sty, 2012
Dzięki serdeczne za szybką odpowiedź.
Jestem pod wrażeniem.
Jak jest tak dobrze to kolejne pytanie: czy ogniskowa będzie dłuższa i kąt widzenia węższy czy taki sam jak w analogowym PZ 1. Jeżeli się zmieni to o ile? Czy w takiej sytuacji sensowne jest kupienie obiektywu: Pentax 18-55 WR - w kicie kosztuje 140 PLN?
jaad75 - Pon 02 Sty, 2012
Dr Piotr napisał/a: | Jak jest tak dobrze to kolejne pytanie: czy ogniskowa będzie dłuższa i kąt widzenia węższy czy taki sam jak w analogowym PZ 1. Jeżeli się zmieni to o ile? | Będzie węższy - crop factor 1.5. Przespałeś ostatnie 10 lat?... Dr Piotr napisał/a: | Czy w takiej sytuacji sensowne jest kupienie obiektywu: Pentax 18-55 WR - w kicie kosztuje 140 PLN? | Na to już musisz odpowiedzieć sobie sam...
maput - Pon 02 Sty, 2012
Dr Piotr, weź tego 18-55, będzie Ci na cropie bardzo brakowało szerokości z tymi szkłami które masz.
Arek - Pon 02 Sty, 2012
Albo kup stałki 2.8/14, 4/15 lub 3.2/21...
maput napisał/a: | Dr Piotr, weź tego 18-55, będzie Ci na cropie bardzo brakowało szerokości z tymi szkłami które masz. |
Sorry!
A co to jest "crop" - jestem dosyć nowy amator i nie nadążam. Jeszcze raz sorry.
moronica - Pon 02 Sty, 2012
Dr Piotr, nizsze modele lustrzanek generalnie maja matryce mniejsze niz klatka filmu (zazwyczaj o wspolczynnik 1.5 lub 1.6; akurat Pentax w ogole nie produkuje lustrzanek o matrycy wielkosci klatki filmu 35mm) i dlatego obiektyw o danej ogniskowej daje wezszy kat widzenia. stad 28mm nie bedzie tak szerokie jak gdy jest podpiety do aparatu analogowego na film 35mm
Będzie węższy - crop factor 1.5. Przespałeś ostatnie 10 lat?...
Wróżka czy co? Przespałem 12. Ale wracam na jawę i nie jest to łatwe. Zaczynałem z Druhem i odbitkami stykowymi... Zorkij 4, Zenit, Potem Pentax PZ 1 i przerwa... wiele się zmieniło. Potrzebuję wsparcia i ku mojemu zdziwieniu i z ogromną satysfakcją znajdują to wsparcie. Wielkie dzięki Pozdrawiam.
PS. mam jeszcze pytanie o kartę ale to chyba nie w temacie?
[ Dodano: Pon 02 Sty, 2012 23:52 ]
moronica, Ok, kumam. Dzięki!
komor - Wto 03 Sty, 2012
Dr Piotr, dla utrwalenia i rozszerzenia wiedzy doczytaj: APS-C, Mnożnik ogniskowej.
|
|