|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lampy błyskowe i oświetlenie - Podłączenie lamp studyjnych do aparatu
lukaszmozdzen - Wto 03 Sty, 2012 Temat postu: Podłączenie lamp studyjnych do aparatu Jako nowy forumowicz i nadal jeszcze amator zakupiłem sobie dwie lampy studyjne (reszta akcesoriów w drodze). I problem już na starcie: jak podłączyć te lampy do aparatu? bo kabel do synchronizacji jakiś taki mi nieznany widziałem tzw wyzwalacze radiowe ale czy w moim wypadku rozumiem potrzebuje jeden odbiornik i dwa nadajniki tak? a jak to zrobić przewodowo? Bo chyba jakoś się da a tej informacji nijak nie mogę znaleźć. Dodam że aparat to Canon 550d.
Dziękuję za wszelką pomoc i przepraszam za pewnie głupie i lamerskie pytanie
Łukasz
komor - Wto 03 Sty, 2012
Potrzebujesz pewnie złącze PC (tak się nazywa ten kabelek koncentryczny o niewielkiej średnicy). Ponieważ w 550D nie ma takiego złącza, musisz się zaopatrzyć w kostkę na gorącą stopkę, np. taką:
Kostka synchro z gniazdem PC. Jeśli do lampy dostałeś kabel zakończony z obu stron wtykiem typu Jack, to niestety musisz albo kupić prześciówkę albo kupić nowy kabel PC, najlepiej dość długi. Np. taki: Przewód Synchro Kabel Synchronizacyjny 5m PC-PC. Zakładam, że w kupionych lampach błyskowych masz gniazdo PC. Jeśli nie ma i jest tylko gniazdo Jack, to potrzebujesz np. to: Kabel synchronizacyjny 5m : Jack 1/4(6,35mm) - PC. Jeśli w lampie masz obydwa gniazda to ja bym wybrał kabel z Jackiem z jednej strony, bo złącze PC to jedno z bardziej badziewnych, jeśli wykonane jest w standardzie „chińskim”, a z takimi najczęściej można się spotkać.
lukaszmozdzen - Wto 03 Sty, 2012
Mam ten kabelek jack (wchodzi do lampy)-PC. Wygląda że ta kostka będzie ok ale czy w wypadku gdy mam dwie lampy potrzebuję dwie takie kostki gdzie jedna wchodzi na drugą? Trochę śmiesznie to będzie wyglądać
jaad75 - Wto 03 Sty, 2012
komor napisał/a: | Zakładam, że w kupionych lampach błyskowych masz gniazdo PC. | komor, zazwyczaj jest jack. Od lat...
komor napisał/a: | bo złącze PC to jedno z bardziej badziewnych, jeśli wykonane jest w standardzie „chińskim”, a z takimi najczęściej można się spotkać. | Oj, widzę tu duże wpływy Davida H...
lukaszmozdzen, lampy, nawet te badziewne, mają wbudowaną fotocelę - użyj kabla do jednej, druga odpali z fotoceli. To samo możesz zrobić z radiem - kupujesz tylko parę odbiornik nadajnik do jednej lampy.
komor - Wto 03 Sty, 2012
jaad75 napisał/a: | Oj, widzę tu duże wpływy Davida H. |
To nie wpływ Świętego Strobista ale smutne doświadczenie.
Kabelki do kupienia na aukcjach czy sklepach typu Frippers są strasznie badziewne, często się rozginają, nie kontaktują od zwykłego użytkowania. W lampie gniazdo PC ma często gwint pozwalający wkręcić kabel PC tak, żeby się pewnie trzymał, ale mnie nie udało się takiego kabla kupić. Zdaje się do niektórych zestawów radiowych dają takie porządne kabelki.
komor napisał/a: | Zdaje się do niektórych zestawów radiowych dają takie porządne kabelki. | Nie wiem - do Pocketów dodawali takie najzwyklejsze na świecie, ale działają bez zarzutu już ładnych parę lat...
Sprawdziłem i faktycznie lampa błyska gdy użyję lampy wbudowanej ale na zdjęciu nie widzę różnicy, tak jakby nie było idealnej synchronizacji. W czym może być problem? Czy może ja źle myślę? Poza tym jeśli mam użyć jednej lampy połączonej kablem a drugą z fotocelą to czemu nie mogę użyć obu z fotoceli? Czy wtedy ta jedna lampa odpali drugą bez potrzeby użycia wbudowanej.
mozer - Wto 03 Sty, 2012
lukaszmozdzen, bo błyska Ci pewnie w reakcji na błysk pomiarowy lampy wbudowanej. Jeśli się da, to wyłącz w niej TTL (ale pewnie się nie da, więc klops:P).
Te Twoje lampy nie mają funkcji fotoceli z ignorowaniem przedbłysku?
lukaszmozdzen napisał/a: | Poza tym jeśli mam użyć jednej lampy połączonej kablem a drugą z fotocelą to czemu nie mogę użyć obu z fotoceli? | Dlatego, że przedbłysk pomiarowy TTL odpali Ci lampy za wcześnie, a w Twoim aparacie nie ma możliwości wyłączenia go.
Lampa którą kupiłem jest raczej z tych tanich Nie ma za wielu funkcji, prawie żadnej poza tym że mogę ją włączyć na światło ciągłe (oczywiście nie za długo pewnie by się nie przegrzała) i test. To raczej tak na początek zabawy z portretami. W miarę czasu i powiększenia swej wiedzy przejdę na lepszy i profesjonalniejszy sprzęt.
Poza tym gdy robię błysk pomiarowy to lampa błyska, ale gdy przy przytrzymanym przycisku poczekam te 3 sec aż lampa znów będzie gotowa i zrobię zdjęcie to lampa znów błyśnie, ale nie idealnie chyba. Na oko czuję że jest ok, ale zdjęcie mówi co innego
lukaszmozdzen napisał/a: | poza tym że mogę ją włączyć na światło ciągłe (oczywiście nie za długo pewnie by się nie przegrzała) | To nie światło ciągle z palnika, tylko tzw. pilot (do podglądu rozkładu światła) - nie przegrzeje się, chyba, że zamkniesz lampę w jakimś małym, szczelnym modyfikatorze.
lukaszmozdzen napisał/a: | Poza tym gdy robię błysk pomiarowy to lampa błyska, ale gdy przy przytrzymanym przycisku poczekam te 3 sec aż lampa znów będzie gotowa i zrobię zdjęcie to lampa znów błyśnie, ale nie idealnie chyba. | Opisywanym sposobem błyśnie w odpowiednim momencie i "idealnie", jeśli idealnie ustawisz parametry lampy i aparatu. Pamiętaj, że oba urządzenia obslugujesz całkowicie manualnie - zero trybów automatycznych.
W takim wypadku przyjmijmy że tak jest a ja różnicy nie zauważam spróbuję jakieś testy później wykonać. Dodatkowe pytanie: czy w portretach, zdjęciach studyjnych używa się wbudowanej lampy jako jednej z paru? bo jeśli nie to mi ten patent i tak nie pomoże i chyba zakupie zestaw do przesyłu radiowego.
lukaszmozdzen napisał/a: | czy w portretach, zdjęciach studyjnych używa się wbudowanej lampy jako jednej z paru? | Nie. Wbudowanej nie używa się w ogóle.
Dlatego jej nie ma w 5D MKII ok, podsumowując fotocela fajny bajer ale w wypadku studia kompletnie nie przydatna?
Dziękuję jaad75 i mozer za rozwianie moich wątpliwości i pomoc
mozer - Wto 03 Sty, 2012
lukaszmozdzen, fotocela jest imho przydatna tylko musisz wyzwalać czymś bez TTLa. Możesz zrobić wyjście kablowe na pierwszą lampę z kostki synchro (albo jeszcze lepiej taniego radia manualnego) zakładanej na sanki. Druga będzie wyzwalana wtedy pierwszą.
lukaszmozdzen napisał/a: | podsumowując fotocela fajny bajer ale w wypadku studia kompletnie nie przydatna? | Absolutnie nie - właśnie w studio, gdzie lampy "widzą się" bez problemu jest przydatna najbardziej i można wtedy zaoszczędzić na ilości odbiorników radiowych. Tyle, że zwykła fotocela nie nadaje się do wyzwalania lamp przy pomocy wbudowanej, jeśli ta nie może pracować w trybie manualnym.
Dokładnie tak chłopaki, miałem na myśli nieprzydatność w wypadku użycia wbudowanej
mozer - Wto 03 Sty, 2012
Chociażby użyć wyzwalacza YongNuo RF-602 - koszt ~150 zł.
tak trochę z boku zapytam, jaki wymiar powinien mieć dobry softbox? taki żeby nie był za mały co bym później nie musiał zmieniać na większy
mozer - Wto 03 Sty, 2012
lukaszmozdzen, no w Twoim zestawie jest nieprzydatna. Trzeba by mieć lampę ignorującą przedbłysk.
lukaszmozdzen napisał/a: | tak trochę z boku zapytam, jaki wymiar powinien mieć dobry softbox? taki żeby nie był za mały co bym później nie musiał zmieniać na większy | Zależy do czego...
mozer - Wto 03 Sty, 2012
lukaszmozdzen, jakby był jeden słuszny wymiar to nie produkowali by innych Wszystko zależy od zastosowań.
Domowe studio fotograficzne zlokalizowane w pokoju bez okien
cel: zdjęcia jakieś portretowe chyba, może akty
50cm x 70cm będzie ok?
lukaszmozdzen napisał/a: | 50cm x 70cm będzie ok? | Jako uniwersalny - zdecydowanie za mały. Taki rozmiar nadaje się raczej do oświetlania popiersia.
mozer - Wto 03 Sty, 2012
To ja się przy okazji zapytam, czy przy podłączaniu do softboxów lamp systemowych stosujecie na lampie dyfuzory, żeby uniknąć hot spotów, czy nie ma takiej potrzeby?
mozer, ja akurat używam takiego typu softboksa, którego konstrukcja pozwala uniknąć hot spota. Ale ogólnie zależy jaki masz zapas "mocy" w danej sytuacji - czasem lepszy hot spot niż niedoświetlone zdjęcie...
mozer - Wto 03 Sty, 2012
jaad75 napisał/a: | takiego typu softboksa, którego konstrukcja pozwala uniknąć hot spota |
A to jakaś konstrukcja objęta tajemnicą, czy możesz doprecyzować?
mozer, Westcott Apollo 28.
[ Dodano: Wto 03 Sty, 2012 17:58 ]
BTW, ostatnio tę konstrukcję zerżnął Phottix:
http://www.phottixstore.c...la-softbox.html
mozer - Wto 03 Sty, 2012
jaad75, a, kumam, dzięki.
patigol - Nie 12 Lut, 2012
Czy ktoś z Was wie gdzie mogę kupić krótki kabel synchro mini jack-PC? Chodzi mi o takie coś: http://www.mega-pixel.pl/...30cm-150cm.html
hijax_pl - Nie 12 Lut, 2012
patigol, a ten link co podałeś to nie jest ok?
patigol - Nie 12 Lut, 2012
Niestety nie, od dłuższego czasu jest informacja, że produkt niedostępny...
hijax_pl - Nie 12 Lut, 2012
Google mi pokazało takie coś: http://www.mega-pixel.pl/...zacyjny-PC-2-5m
patigol - Pon 13 Lut, 2012
To jest właśnie ten link który podałem wyżej:)
hijax_pl - Pon 13 Lut, 2012
O faktycznie Coś mnie musiało przyćmić...
|
|