|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe kompakty - Canon G7 - czy warto ?
Smola - Wto 13 Lis, 2007 Temat postu: Canon G7 - czy warto ? Znajoma poprosila mnie bym jej doradzil w sprawie zakupu cyfrówki, która będzie robić dobre zdjęcia i będzie niezawodna.
Jednocześnie aparat musi być dość plaski ( tzn. bardziej zaawansowane modele Fuji, Olympusa, Sony, Canon S3 i S5 odpadają).
Przeczytałem test na optyczne.pl oraz dpreview.com. Obydwa wypadły bardzo dobrze, w pelnym znaczeniu tego slowa.
Poprzegladalem takze sample z G7. Sa ok.
Jedyna powazna wada tego aparatu jest chyba brak RAWow.
Pragne zaznaczyc, ze moja znajoma jest typowym amatorem, ktory jednak ma dosc uzerania sie z tanimi, malymi cyfrowkami.
Aparat potrzebny jest jej glownie do robienia fotek na wycieczkach, krajobrazow itp.
Nie wykluczone, ze w niedalekiej przyszlosci zaglebi sie w foto.
W moim przekoaniu Canon G7 powinien spelniac jej wymagania. Dzis nowek mozna miec za 1550 zl.
Co o tym sadzicie?
Czy ktos go moze uzywa?
P.S. Malo jest na temat G7 n naszym forum.
P_M_ - Wto 13 Lis, 2007
Zobacz, po ile stoi G9. Ten juz chyba ma RAW.
Pozostale roznice sa raczej pomijalne.
MM - Wto 13 Lis, 2007
Ja mam G9. Jak chcesz to załatwię w dobrej cenie. Zdjecia robi bardzo dobre przy ISO 80 i 100, znośne przy ISO 200. Powyżej.... jak to już gdzieś pisałem mam inny sprzęt i na takie szumy patrzę inaczej
Idąc na kompromis z ubolewaniem amator będzie zadowolony z ISO 400, powyżej to już klęska.
Aparat ma tyle możliwości i bajerów, że nawet ja mam z nim niezłą zabawę. Ale taki AWB na ulicy w zdjęciach nocnych daje tak ciała..., że zęby bolą. Na szczęście jest RAW
sluuurp - Wto 13 Lis, 2007
Chyba to już jest szaleństwo połączone z totalną bezmyślnością w wyścigu na pixele, i to wydawało by sie szanujące sie firmy. W FZ18 wystarczyło by zupełnie 5-6mpix, w G9 12,5 po co to komu??? Wydawało mi sie, że w G7 10mpix jest już za dużo i dla tego nie kupiłem tego aparatu, a tu jeszcze walnęli 12,5mpix. szok.
Niech lepiej zrobią konkurencje na wielkość fizyczną matrycy, a nie na debilne pixele.
Ludzie robią się coraz bardziej obeznani co do aparatów cyfrowych (kompaktów) i mam nadzieje, że przestaną kupować aparaty powyżej 7mpix. Może wtedy skończy sie bzdurny wyścig na pixele.
P_M_ - Wto 13 Lis, 2007
sluuurp napisał/a: | Chyba to już jest szaleństwo połączone z totalną bezmyślnością w wyścigu na pixele, i to wydawało by sie szanujące sie firmy. W FZ18 wystarczyło by zupełnie 5-6mpix, w G9 12,5 po co to komu??? Wydawało mi sie, że w G7 10mpix jest już za dużo i dla tego nie kupiłem tego aparatu, a tu jeszcze walnęli 12,5mpix. szok.
Niech lepiej zrobią konkurencje na wielkość fizyczną matrycy, a nie na debilne pixele.
Ludzie robią się coraz bardziej obeznani co do aparatów cyfrowych (kompaktów) i mam nadzieje, że przestaną je kupować. Może wtedy skończy sie bzdurny wyścig na pixele. |
Wydaje ci sie, ze przechytrzyles marketingowcow canona. Jednak podlozyles sie marketingowcom panasonica. Sprawdz ilosc pixeli na mm^2 w kazdym z tych aparatow, to zrozumiesz, co mam na mysli.
Ja wolalbym, zeby G9 mial 6MPix i matryce CMOS. Ale to sa tylko moje marzenia.
sluuurp - Wto 13 Lis, 2007
A jaka miałem alternatywę, jeżeli zależało mi na ogniskowej 28mm, dobry manual i RAW
Mam marzenie podobne do Twojego, ale to tylko marzenie i w przyszłym roku przesiadam sie na lustro bez kitu. Obiektyw kupie sobie osobno. Panasa oczywiście zostawiam.
Smola - Wto 13 Lis, 2007
MM napisał/a: | Ja mam G9. Jak chcesz to załatwię w dobrej cenie. Zdjecia robi bardzo dobre przy ISO 80 i 100, znośne przy ISO 200. Powyżej.... jak to już gdzieś pisałem mam inny sprzęt i na takie szumy patrzę inaczej
Idąc na kompromis z ubolewaniem amator będzie zadowolony z ISO 400, powyżej to już klęska.
Aparat ma tyle możliwości i bajerów, że nawet ja mam z nim niezłą zabawę. Ale taki AWB na ulicy w zdjęciach nocnych daje tak ciała..., że zęby bolą. Na szczęście jest RAW |
Milo z twojej strony. Tylko jest taki problem: Moja znajoma chciala zaplacic 1200 zl. Ja ją probuje namowic na G7 bo to tylko 300 zl wiecej, a klasa aparatu wyzej od tych po 1200 zl. Za 1500 zl to G9 nie zalatwisz Tak ?
Zakup ma byc za jakies 3 tygodnie.
A czy warto wogóle doplacać by mieć G9 ? Mysle ze G7 jej starczy. A co do braku RAWów - dla niej to nic nie zmienia. Ona nie zajmuje sie obróbką. Większość zdjęć wywołuje w popularnych labach.
Nie czytałem o G9 - więc nie wiem w czym jest tam jeszcze mocniejszy od G7. 2
,5 mln pikseli więcej jak dobrze wiemy nie ma żadnego znaczenia.
Smola - Wto 13 Lis, 2007
P_M_ napisał/a: | sluuurp napisał/a: | Chyba to już jest szaleństwo połączone z totalną bezmyślnością w wyścigu na pixele, i to wydawało by sie szanujące sie firmy. W FZ18 wystarczyło by zupełnie 5-6mpix, w G9 12,5 po co to komu??? Wydawało mi sie, że w G7 10mpix jest już za dużo i dla tego nie kupiłem tego aparatu, a tu jeszcze walnęli 12,5mpix. szok.
Ludzie robią się coraz bardziej obeznani co do aparatów cyfrowych (kompaktów) i mam nadzieje, że przestaną je kupować. Może wtedy skończy sie bzdurny wyścig na pixele. |
Wydaje ci sie, ze przechytrzyles marketingowcow canona. Jednak podlozyles sie marketingowcom panasonica. Sprawdz ilosc pixeli na mm^2 w kazdym z tych aparatow, to zrozumiesz, co mam na mysli.
Ja wolalbym, zeby G9 mial 6MPix i matryce CMOS. Ale to sa tylko moje marzenia. |
Nie da się przechytrzyć marketigowców. Nawet przy kupnie lustra i budowniu szklarni podlegamy ich dzialaniom.
Powiedzmy sobie szczerze można by było wsadzić super matryce, dużo megapikseli, pożądny pomiar balansu bieli, bombowy AF, system czyszczenia matrycy ... itd. ale po co ? Oni nam dawkują przyjemność....każda z firm chce być znacznie lepsza w danej klasie aparatu od konkurencji na tyle by odebrać jej potencjalnych klientów, ale nie obnaża się w pełni. Moim skromnym zdaniem liderzy są technicznie dużo dalej niż to co mamy obecnie na rynku, lecz stopniowo wzbogacą o te techniczne nowinki kolejne modele, po to by stali klienci i posiadacze kokurencyjnych marek wymieniali ustawicznie swój sprzęt na coraz to lepszy. W przeciwnym wypadku rynek mógłby sie teoretycznie nasycić i popyt by zmalał. W efekcie zyski producentów sprzętu zmniejszyłyby się.
MM - Wto 13 Lis, 2007
Niestety G7 już nie jest oferowane, zostają stare zapasy.
Jak się uśmiechniesz to G9 może być za 1560
Smola - Pią 16 Lis, 2007
MM super.
Prosze nie mysl, ze ja ta propozycje ignoruje.
Wrecz przeciwnie
Kolezanka tylko mysli. Musi przespac sie z tematem.
|
|