|
forum.optyczne.pl
|
 |
Filtry, konwertery i soczewki - Filtr kołowy czy typu cokin?
mtyran - Wto 03 Sty, 2012 Temat postu: Filtr kołowy czy typu cokin? Od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem kupna filtrów (tabaczkowy oraz szary 0,3 i/lub 0,9). Cały czas obstawałem przy cokinie, ale ostatnio zacząłem rozważać, czy te same filtry kołowe nie będą lepszym rozwiązaniem.
Wiem, że z cokinami można więcej kombinować, np. 2 filtry jednocześnie (powodujące jednak spadek jakości zależny od jakości filtrów), z kolei nakręcanych nie można regulować w płaszczyźnie pionowej - czy faktycznie często może to przeszkadzać? Jednak cały system cokin wydaje mi się delikatny, a tak szkło się nakręca i spokój...
Dlatego prosiłbym o doradzenie w tej kwestii i podzielenie się doświadczeniem.
mozer - Wto 03 Sty, 2012
mtyran, do połówkowych to tylko system cokina, ale zwykłe szare to wygodniej nakręcane. Poza tym kto broni nakręcić więcej filtrów?
mtyran - Wto 03 Sty, 2012
Nada się, czy lepiej sobie odpuścić http://allegro.pl/zestaw-...988561107.html? Ktoś korzystał? Jestem dosyć mocno ograniczony funduszami, toteż oglądam najniższą półkę..
mozer - Wto 03 Sty, 2012
mtyran, odpuścić. Takie noname'y to tylko pogorszą Ci jakość obrazu. Trzymaj się firm tj. Hitech/Lee. Z uwagi na ceny raczej tych pierwszych
hijax_pl - Wto 03 Sty, 2012
Rozważ zatem filtry cyfrowe.
Hmm 89zł za filtr, cenią się..
Będę się musiał zastanowić, który bardziej potrzebny na początek - 0,3 czy 0,9.
A jak wygląda sprawa w przypadku zabrudzenia filtra, czy choćby pozostawienia odcisków palców (również ta kwestia zdaje się przemawiać na korzyść nakręcanych szkieł)?
hijax masz na myśli jakieś przeróbki w komputerze, bo o takowych to jeszcze nie słyszałem?
mozer - Wto 03 Sty, 2012
Skąd taki wniosek? Mi się wydaje, że slotowe łatwiej czyścić, bo nie mają gwintu na brzegach.
Cyfrowy filtr - możesz selektywnie ściemniać fragmenty zdjęcia na komputerze lub składać kilka ekspozycji.
kasiakaaz - Wto 03 Sty, 2012
mtyran napisał/a: | Będę się musiał zastanowić, który bardziej potrzebny na początek - 0,3 czy 0,9. |
mtyran, 0,9 przyda się bardziej na początek.
mtyran napisał/a: | hijax masz na myśli jakieś przeróbki w komputerze, bo o takowych to jeszcze nie słyszałem? |
Obróbka na komputerze.
[ Dodano: Wto 03 Sty, 2012 23:48 ]
mozer napisał/a: | Skąd taki wniosek? Mi się wydaje, że slotowe łatwiej czyścić, bo nie mają gwintu na brzegach.
|
mozer, mz jeden czort.
Czyli co, wystarczy przetrzeć zwykłą chustką, bądź koszulką i jest ok? Wiadomo jak czasami w plenerze jest z możliwościami..
mozer - Wto 03 Sty, 2012
kasiakaaz napisał/a: | mozer, mz jeden czort. |
Mi zawsze brud zostaje przy gwincie
[ Dodano: Wto 03 Sty, 2012 23:50 ]
mtyran, a to taki wydatek kupić sobie ściereczkę z mikrofibry?
kasiakaaz - Wto 03 Sty, 2012
mozer, trzeba zapuścić paznokcie...
mozer ściereczkę jak najbardziej posiadam, ale jak napisałem, różnie w życiu bywa
a obróbki i sztucznego filtrowania wolałbym uniknąć
Przy okazji możecie polecić jakiś dobrze zaopatrzony sklep w Poznaniu, bądź internetowy, gdzie mógłbym nabyć te filtry, tudzież inny osprzęt?
hijax_pl - Sro 04 Sty, 2012
mozer napisał/a: | Mi zawsze brud zostaje przy gwincie | Co zapewne nijak nie wpływa na samo zdjęcie mtyran napisał/a: | wystarczy przetrzeć zwykłą chustką, bądź koszulką i jest ok? | Tak robię i jest OK. Inna sprawa, że delikatny brud w zasadzie nie przeszkadza w zdjęciu - co innego zapaćkanie jakimś kremem czy wazeliną techniczną mtyran napisał/a: | a obróbki i sztucznego filtrowania wolałbym uniknąć | Robisz analogiem? Jeśli nie to skąd taka deklaracja?
kasiakaaz - Sro 04 Sty, 2012
mtyran napisał/a: | Przy okazji możecie polecić jakiś dobrze zaopatrzony sklep w Poznaniu, bądź internetowy, gdzie mógłbym nabyć te filtry, tudzież inny osprzęt? |
mtyran, skąpiec.pl, ceneo.pl, Allegro - pełno tego...
mtyran - Sro 04 Sty, 2012
hijax_pl robię cyfrakiem, a mam wrażenie, że używając tradycyjnych filtrów, będzie to lepiej wyglądało, aniżeli obróbka na kompie w moim wykonaniu
mozer napisał/a: | mtyran, do połówkowych to tylko system cokina, ale zwykłe szare to wygodniej nakręcane. Poza tym kto broni nakręcić więcej filtrów? |
Czyli podsumowując - na początek potrzebowałbym szarą nakrętkę 0,9 i cokina tabaczkowego, ale do niego potrzebuję cały system, więc muszę rozważyć czy nie skusić się również na nakręcane szkło Muszę znaleźć zdjęcia zrobione przy użyciu obydwu typów filtrów, żeby subiektywnie stwierdzić czy szkiełka ustępują miejsca cokinowi.
kasiakaaz te instytucje są mi znane, jednak chodziło mi o coś typu cyfrowe.pl, gdzie jednorazowo mogę zaopatrzyć się w potrzebny sprzęt, bez konieczności opłacania kosztów przesyłki kilkoro różnym sprzedawcom.
mtyran napisał/a: | a mam wrażenie, że używając tradycyjnych filtrów, będzie to lepiej wyglądało, aniżeli obróbka na kompie w moim wykonaniu | I tak i nie. Jeśli scena nie wykracza poza możliwości rejestracyjne matrycy - wtedy nie widzę różnic między filtrem cyfrowym a rzeczywistym. Inna sprawa, że skoro się mieści scena na matrycy - to po co się męczyć z filtrami - no chyba , że chodzi o efekty jak tabaczek na niebo (który i tak bez problemu nałożysz w kompie)
Z drugiej strony, gdy scena wychodzi poza możliwości matrycy to wtedy się stosuje lampy, polary, fejdery - by sprowadzić scenę do zakresu rejestrowanego przez matryce
Można mieć tego świadomość techniczną, a można być zupełnym technicznym dyletantem i tylko obserwować histogram
mtyran napisał/a: | Czyli podsumowując - na początek potrzebowałbym szarą nakrętkę 0,9 |
mtyran, to chcesz połówkę, czy cały?
Co do Cokina tabaczkowego, to rozważ, czy w ogóle jest sens go kupować. Obawiam się, że będziesz zawiedziony efektami. Mz lepiej zainwestować w różne opcje szarych.
Chcę połówkę.
Marumi dobra firma?
Połówka nakręcana jest mało praktyczna...
Czyli jakby nie patrzeć, wszystkie znaki wskazują na cokina
A powiedzcie jeszcze, czy adapter i holder również potrzeba markowy, czy to już nie ma takiego znaczenia?
mtyran napisał/a: | czy adapter i holder również potrzeba markowy, czy to już nie ma takiego znaczenia? | Zależy jaki, np do Z-PRO nie znalazłem chińczyka, ale do P jest ich pełno za parę złociszy...
Adapter czy oryginalny czy podróba to w zasadzie kawałek tego samego metalu - nic specjalnego.
Holder - podejrzewam, że oryginał wytrzyma dłużej (taki np Hitecha jest aluminiowy cały), ale z drugiej strony chińczyk kosztuje ok 10zł...
[ Dodano: Sro 04 Sty, 2012 17:43 ]
A - i pamiętaj, że im gęstszy filtr (wyższe ND) tym większa szansa na niezapowiedziany zafarb
Jeszcze jedna rzecz - osłona przeciwsłoneczna często bywa potrzebna, czy tylko w skrajnych przypadkach?
mtyran napisał/a: | osłona przeciwsłoneczna często bywa potrzebna |
Przeciwdziała flarom, a one są na skutek silnego bocznego światła.. Światła, a nie słońca
W związku z tym mam taką manierę, że zawsze mam ją założoną (no chyba, że akurat montuje holder cokina)
mtyran napisał/a: | A powiedzcie jeszcze, czy adapter i holder również potrzeba markowy, czy to już nie ma takiego znaczenia? |
mtyran, ja mam P - chińczyka, adapter metalowy, holder plastik - sprawuje się całkiem dobrze. Mz nie ma sensu przepłacać.
mtyran - Wto 10 Sty, 2012
Żeby nie tworzyć nowego tematu, to spytam tu jeszcze o filtr polaryzacyjny do 150zł maksymalnie - Hoya / Marumi / Hama - na którą firmę warto się skusić? Ewentualnie który model, bo z tego co znalazłem, wynika że model Hoya Green lepiej sobie odpuścić. Zresztą zdjęcia z użyciem tegoż nie zachęcają..
hijax_pl - Wto 10 Sty, 2012
Najlepszy stosunek cena/Jakość miała szara Hoya. Całkiem fajowe są też nowe polaryzatory Hoyi HRT. Co do reszty -poczytaj test polarów: http://www.optyczne.pl/7....yzacyjnych.html
mtyran - Wto 10 Sty, 2012
Test widziałem, jednak ceny powalają na kolana, a następnie dają w pysk obuchem
komor - Czw 12 Sty, 2012
mtyran napisał/a: | Żeby nie tworzyć nowego tematu, to spytam tu jeszcze o filtr polaryzacyjny do 150zł maksymalnie |
mtyran, ale przecież są już wątki dotyczące tego problemu. Nie trzeba więc tworzyć nowego, wystarczy przeczytać… Nawet jeden jest przyklejony na górze działu…
|
|