|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe lustrzanki - D80 + używany obiektyw
Frenetic - Sro 04 Sty, 2012 Temat postu: D80 + używany obiektyw Witam, jestem posiadaczem Nikona d80, i chciałbym zakupić sobie do niego jakieś używane szkło, myślałem nad Nikorem Af 28-80mm f/3.3-5.6, kiedyś jednak trafiłem na czyiś post na jakimś innym forum, że po zamocowaniu tych starszych obiektywów, do cyfrowych lustrzanek, ogniskowa zmienia się na x1.5 nawet więcej. i tutaj moje pytanie, czy jest to prawda i czy dzieje sie tak zawsze i czy znajdę w ogóle jakieś starsze używane szkła, które by tego mnożnika "nie miały" Pozdrawiam, Kuba
hijax_pl - Sro 04 Sty, 2012
Frenetic napisał/a: | i tutaj moje pytanie, czy jest to prawda i czy dzieje sie tak zawsze | I tak i nie.
Tak - dzieje się tak ze wszystkimi obiektywami, a winny temu jest sensor w aparacie.
Nie - nie zmienia się ogniskowa ale kąt widzenia obiektywu (zmiana ogniskowej znaczyłaby, że .. soczewki są z galarety i zmieniają swój kształt
Możesz spokojnie kupować "stare szkła"
Taki poglądowy obrazek o co chodzi...
Frenetic - Sro 04 Sty, 2012
dzięki dzięki, ale chodzi mi o to dokładnie, czy jeżeli zamontuje np taki 28-80mm do D80 to na tej najmniejszej ogniskowej, będą zdjęcia wychodziły jak z 28mm czy jak z 28mm*1.5 czyli jak z 42mm.
wiem że troche zagmatwanie to piszę, ale tylko tak mogę wytłumaczyć swoje pytanie.
ponieważ jednak zależy mi na tym żeby był jakiś szeroki-kąt.
MC - Sro 04 Sty, 2012
Na D80 to już raczej zbyt szeroko nie będzie. Obrazek będzie taki jakbyś do aparatu na kliszę 35mm podłączył obiektyw o ogniskowej 42mm.
kufel - Sro 04 Sty, 2012
Frenetic napisał/a: | czy jeżeli zamontuje np taki 28-80mm do D80 to na tej najmniejszej ogniskowej,będą zdjęcia wychodziły jak z 28mm | nie
Frenetic napisał/a: | czy jak z 28mm*1.5 czyli jak z 42mm. | tak
jelsi chcialbys miec 28 mm z tego szkla tu mislabys go podlaczyc do apratu pelnoklatkowego. innymi słowy: podłączając to szkło do d80 będzie to nie 28mm,tylko Frenetic napisał/a: | 28mm*1.5 czyli jak z 42mm. |
a wszystkie nowe obiektywy, juz nie zmieniają tego kąta widzenia , czy nawet jak bym kupił http://allegro.pl/okazja-...2019118678.html też by było x1.5
hijax_pl - Sro 04 Sty, 2012
Frenetic napisał/a: | będą zdjęcia wychodziły jak z 28mm czy jak z 28mm*1.5 czyli jak z 42mm | Będą na 28mm wychodziły jak 28*1,5 założone na aparat pełnoklatkowy Frenetic napisał/a: | ponieważ jednak zależy mi na tym żeby był jakiś szeroki-kąt. | To szukaj wśród obiektywów dedykowanych do DX. Gdzie ogniskowe są mniejsze od 20mm. Czyli wśród nowych obiektywów...
[ Dodano: Sro 04 Sty, 2012 18:23 ]
Frenetic napisał/a: | a wszystkie nowe obiektywy, juz nie zmieniają tego kąta widzenia | Korpus Ci zmienia kąt widzenia. A nowe obiektywy są projektowane pod mniejsze matryce. I takiej np Sigmy 10-20 na FF raczej nie poużywasz sobie (z uwagi na zaczernienia rogów)
MC - Sro 04 Sty, 2012
Frenetic napisał/a: | a wszystkie nowe obiektywy, juz nie zmieniają tego kąta widzenia |
Czy obiektyw jest nowy czy stary - nie ma znaczenia.
Pamiętasz jak na fizyce uczyli co to jest ogniskowa?
MC napisał/a: | Pamiętasz jak na fizyce uczyli co to jest ogniskowa? |
Pamiętam pamiętam, dziękuje za odpowiedzi juz wszystko rozumiem.
|
|