|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Który kompakt z dobrym trybem auto i super zoomem?
edi7777 - Czw 05 Sty, 2012 Temat postu: Który kompakt z dobrym trybem auto i super zoomem? Hej, szukam aparatu bo stary Olympus sp-560uz się popsuł. Siłą rzeczy wpierw zastanawiałem się nad sp570 bo ma fajne manualne sterowanie zoomem. Mam w domu też Sony tx1 i w sumie to po tym jak działa w nim tryb auto (w takim wykonywane jest 95% zdjęć) to szukam jakiegoś modelu tej firmy. Fajny też byłby może jakiś Canon... z fuji nigdy nie miałem styczności. Chciałbym kupić jakiś sprzęt raczej używany albo nietrafiony prezent w okolicach 500zł. Proszę o jakieś sugestie:) Pozdrawiam.
jannik - Nie 08 Sty, 2012
Polecam Panasonic Lumix Fz28
Przez ostatnie kilka lat przetestowałem kilka "czołowych" kompaktów (hybryd), super-kompaktów (typu Canon G11 i Sams EX1) oraz bezlusterkowca NX10
Biorąc pod uwagę uniwersalność, relację cena-jakość-funkcjonalność Fz28 wygrał zdecydowanie (posiadam go pół roku i jestem b. zadowolony).
Równie dobry jest Fz18 (miąłem), ale jednak Fz28 ma kilka udoskonaleń.
Fz38 jest droższy, ale wcale nie lepszy, a następne to już marketingowy szajc.
A jeśli nie przeszkadzałby ci mały monitor, karty CF i wolniejsza praca aparatu, a zależy ci głównie na dobrej jakości zdjęć, to w tej cenie polecam:
Fuji s6500
Nikon cp8800
pozdro
|
|