forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Potrzebny obiektyw dla rodzica, Canon 60D

Ravender - Czw 05 Sty, 2012
Temat postu: Potrzebny obiektyw dla rodzica, Canon 60D
Witam na forum.

Jestem amatorem ale stanąłem przed koniecznością kupna lepszego aparatu fotograficznego. Od dwóch lat jestem szczęśliwym ojcem i namiętnie fotografuję moją córę. Niestety przez wady mojego kompaktu wiele świetnych zdjęć wygląda koszmarnie.

Swego czasu skłaniałem się do Canona 50D. Niestety kupić nówkę obecnie jest trudno i po lekturze tego i owego skłaniam się do 60D.

Planuję kupić samo body i do tego obiektyw.

Będę fotografował dziecko (czyli odległość od "obiektu" będzie raczej większa niż 4m-5m), głównie w mieszkaniu, więc przy takim sobie świetle dziennym i sztucznym (wieczorami). Czasami trafią się fotki na zewnątrz.

Ponieważ dzieci są dość nieprzewidywalne, często będę musiał chwycić aparat "w locie" i cyknąć fotę z automatu bez zastanawiania się nad ustawieniami.

Jaki obiektyw będzie nadawał się do tego zadania najlepiej? Mój limit cenowy to okolice 1500zł.

jaad75 - Czw 05 Sty, 2012

Ravender napisał/a:
Jaki obiektyw będzie nadawał się do tego zadania najlepiej? Mój limit cenowy to okolice 1500zł.
Proponuję zmienić pomysł na system i kupić D7000+35/1.8.
siosio - Czw 05 Sty, 2012

Canon EF 35 f/2.0 plus EF 50 f/1.8 - zmieścisz się w 1500 zł

[ Dodano: Czw 05 Sty, 2012 14:18 ]
a z zoomem to Tamron 17-50 f/2.8

[ Dodano: Czw 05 Sty, 2012 14:24 ]
Canon EF 28 mm f/1.8 USM - ale ten już przekroczy 1500. Nowy kosztuje od 1800 zł. Podobnie z 20 mm f/2.8

maput - Czw 05 Sty, 2012

20/2.8 do takich celów dla amatora mającego nikłe pojęcie ? Bez żartów...
edmun - Czw 05 Sty, 2012

a 50 1.8 nie nadąży z Autofocusem

Patrzę na tego nikona D7000 i też ciekawy model. W sumie nawet zaczynam się ku niemu skłaniać :)
maczetka - Czw 05 Sty, 2012

Dajcie spokoj, polecacie stalki koledze, ktory dopiero zaczyna z lustrzankami... Poza tym jakakolwiek ta pucha by nie byla to bedzie sprzetem all-round.
Proponuje ktorys zoom 2.8 (tamron, sigma) plus ewentualnie ktoras stalka 50 1.8 albo 35 1.8 w zaleznosci od systemu.

komor - Czw 05 Sty, 2012

Wy tam o ogniskowych 30 mm a mnie tymczasem zastanawia:
Ravender napisał/a:
Będę fotografował dziecko (czyli odległość od "obiektu" będzie raczej większa niż 4m-5m)

Większa niż 4-5 metrów??

dcs - Czw 05 Sty, 2012

komor,
To duże dziecko. :mrgreen:

Sunders - Czw 05 Sty, 2012

komor napisał/a:
Większa niż 4-5 metrów??

komor, a co w tym dziwnego? Ma Ravender spore mieszkanko i nie chce dziecku w zabawie przeszkadzac :smile:

[ Dodano: Czw 05 Sty, 2012 19:33 ]
dcs napisał/a:
komor,
To duże dziecko.

dcs, jak doszedles do takiego wniosku :?: :smile:

suso - Czw 05 Sty, 2012

maczetka napisał/a:
Dajcie spokoj, polecacie stalki koledze, ktory dopiero zaczyna z lustrzankami... Poza tym jakakolwiek ta pucha by nie byla to bedzie sprzetem all-round.
Proponuje ktorys zoom 2.8 (tamron, sigma) plus ewentualnie ktoras stalka 50 1.8 albo 35 1.8 w zaleznosci od systemu.

zgadzam się w 100% . Sam mam C60d . i mój tamron 17-50 2.8 + lampa nisiin sprawdza się b dobrze . Oczywiście jakaś stalka była by może lepsza , ale mniej wygodna . A do fotografii dzieci przyda się jednak zoom .

jaad75 napisał/a:
Proponuję zmienić pomysł na system i kupić D7000+35/1.8.

jaad75, czemu uwazasz ze przy odleglosciach powyzej 4-5m stalka o ogniskowej 35mm bedzie najwlasciwsza :?:

Przepraszam bardzo za nieporozumienie. Chciałem to poprawić ale niestety było już za późno. Zdanie powinno brzmieć:

"czyli odległość od "obiektu" będzie raczej NIE większa niż 4m-5m".

Swoją drogą, nie wiem czemu ale D7000 też nie można nigdzie prawie kupić. Dziwna sprawa

Sunders napisał/a:
jaad75, czemu uwazasz ze przy odleglosciach powyzej 4-5m stalka o ogniskowej 35mm bedzie najwlasciwsza :?:
Bo spodziewałem się, że chodzi o:
Ravender napisał/a:
Zdanie powinno brzmieć:

suso napisał/a:
zgadzam się w 100% . Sam mam C60d . i mój tamron 17-50 2.8 + lampa nisiin sprawdza się b dobrze . Oczywiście jakaś stalka była by może lepsza , ale mniej wygodna . A do fotografii dzieci przyda się jednak zoom .
Po pierwsze, nie było mowy o lampie, po drugie, stałka jest mniej wygodna tylko, gdy przyzwyczaisz się do zoomów i nie potrafisz stałek używać. Po trzecie, w świetle zastanym i przy ruchliwym obiekcie f/2.8 to ciemno, a po czwarte, przy f/2 łtwiej obiekt wyizolować z tła, co najczęściej przydaje się właśnie w domu. Po piąte, proponuję korpus, ktory lepiej poradzi sobie w wysokich czułościach.

jaad75 napisał/a:
spodziewałem się, że chodzi o:
Ravender napisał/a:
Zdanie powinno brzmieć:

jaad75, twoja zdolnosc do przewidywania robi wrazenie :shock: :smile:

Sunders, a ile takich tematów już tu się przewinęło? Z jakiej odległości najczęściej fotografujesz w mieszkaniach?

jaad75 napisał/a:
Z jakiej odległości najczęściej fotografujesz w mieszkaniach?

Do 5m, ostatnio najchetniej 24L, ale sadzilem ze Ravender wykosztowal sie na jakis lepszy apartament i chce przyoszedzic na sprzecie :smile:

siosio - Czw 05 Sty, 2012

Mało Nikonów d7000, bo fabryki Nikona w Tajlandii zalało...

Ale Canonów 60d jest pod dostatkiem i to w dobrej cenie w dodatku Made in Japan:)

Teraz d7000 podrożał, bo mało go na rynku.

[ Dodano: Czw 05 Sty, 2012 22:08 ]
Sunders - jak ci się foci 24L (I czy II)? Masz pełnąklatkę czy aps-c?

jaad75 - Pią 06 Sty, 2012

siosio napisał/a:
Ale Canonów 60d jest pod dostatkiem i to w dobrej cenie w dodatku Made in Japan:)
Co nie zmienia faktu, że to zdecydowanie słabszy aparat od D7000, a w systemie Canona nie ma odpowiednika 35/1.8, czyli szkła o tej jakości, jasności i w takiej cenie... :roll:
maczetka - Nie 08 Sty, 2012

jaad75 napisał/a:
stałka jest mniej wygodna tylko, gdy przyzwyczaisz się do zoomów i nie potrafisz stałek używać.

Zwlaszcza jak masz jedno szklo, ktorym chcesz zrobic fotke dziecku, trzasnac u cioci na imieninach a przy okazji jakas waska uliczke we Wloszech na wakacjach.

Wytlumaczysz mi moze w takim razie, po co wymyslono zoomy?

siosio - Nie 08 Sty, 2012

Jakby co, to przecież można dokupić przejściówkę z Canona na Nikon i doczepić tego Nikkora 35mm f/1.8 :razz:
mozer - Nie 08 Sty, 2012

maczetka napisał/a:
Zwlaszcza jak masz jedno szklo, ktorym chcesz zrobic fotke dziecku, trzasnac u cioci na imieninach a przy okazji jakas waska uliczke we Wloszech na wakacjach.

Zazwyczaj w cenie porządnego zooma możesz kupić dwie stałki :)

komor - Pon 09 Sty, 2012

maczetka napisał/a:
Wytlumaczysz mi moze w takim razie, po co wymyslono zoomy?

maczetka, powiem szczerze, że nie rozumiem czemu akurat Ty zadajesz to pytanie. Zoomy wymyślono na szybkości i wygody, nie dla jakości.
Ale faktem jest, że posiadanie jednej stałki w celu uprawiania uniwersalnej fotografii – jest poza moim zasięgiem rozumowania. Co innego, gdy posiada się choć ze dwie. :)

jaad75 - Pon 09 Sty, 2012

komor napisał/a:
Ale faktem jest, że posiadanie jednej stałki w celu uprawiania uniwersalnej fotografii – jest poza moim zasięgiem rozumowania.
Poza zasięgiem rozumowania przeciętnego zoomiarza - to fakt... :mrgreen:
maczetka - Pon 09 Sty, 2012

komor napisał/a:
powiem szczerze, że nie rozumiem czemu akurat Ty zadajesz to pytanie.

zadaje bo uwazam, ze jest bledem polecanie komus kto kupuje pierwsze szklo od razu stalki. taka rada jest uzasadniona moim zdaniem tylko wtedy kiedy chcemy uczyc sie fotografii od podstaw, od razu "na porzadnie" i traktujemy to jako etap przejsciowy. super, nauczymy sie kadrowania, zobaczymy co to jasne szklo itp.
ale jak ktos chce kupic lustrzanke i pierwsze szklo to moze fotografia stanie sie jego pasja przez duze P a moze po prostu bedzie mial dobra jakosc domowo-wakacyjnych zdjec. w takiej sytuacji decydujac sie na stalke z jedna konkretna ogniskowa mocno sie ogranicza.
nie kwestionuje przewagi stalek nad zoomami - dla wiekszosci z nas jest oczywista. chcac jednak podjac swiadoma decyzje jaka stalke kupic - w sensie ogniskowej - chcialbym nauczyc sie jaka ogniskowa najbardziej lubie. a do tego potrzebny albo zestaw stalek albo zoom.
ja przechodzilem w swojej paroletniej historii fotograficznej przez wiele ulubionych ogniskowych: zawsze standard, krotko tele, dlugo UWA. teraz wiem, ze raczej lubie szeroko ale bez przesady, czyli gdybym chcial miec tylko stalki to podstawowe 35mm (nie 50mm!) i ewentualnie 85 mm by mi wystarczylo (na ff). rzadko, ale jednak brakowaloby mi tele i 24mm (oba do krajobrazu).
ale to wiem z doswiadczenia zdobytego glownie na zoomach.

komor - Pon 09 Sty, 2012

maczetka napisał/a:
zadaje bo uwazam, ze jest bledem polecanie komus kto kupuje pierwsze szklo od razu stalki

Ale z tym to ja się akurat zgadzam. :) Pytałeś moim zdaniem o coś innego.

maczetka, chodzi właśnie o to, by długo eksplorować możliwości jednej ogniskowej, nauczyć się jej niemal na pamięć, a potem przejść do kolejnej i odkryć zupełnie nowy świat, nowe możliwości i nową inspirację. No, ale właśnie tego nie mogą pojąć Ci, co rozpoczynali zabawę z fotografią od zoomów... :roll:
komor - Pon 09 Sty, 2012

jaad75, ale to jest dobre podejście dla ucznia/studenta fotografii, a nie dla kogoś, kto chce kupić aparat do pstrykania zdjęć z imienin i wycieczek. :)
maczetka - Pon 09 Sty, 2012

jaad75 napisał/a:
maczetka, chodzi właśnie o to, by długo eksplorować możliwości jednej ogniskowej, nauczyć się jej niemal na pamięć, a potem przejść do kolejnej i odkryć zupełnie nowy świat, nowe możliwości i nową inspirację. No, ale właśnie tego nie mogą pojąć Ci, co rozpoczynali zabawę z fotografią od zoomów... :roll:

co do zasady sie zgadzam, ale...

komor napisał/a:
jaad75, ale to jest dobre podejście dla ucznia/studenta fotografii, a nie dla kogoś, kto chce kupić aparat do pstrykania zdjęć z imienin i wycieczek. :)

bo wbrew pozorom sa i tacy ;-) i stad to cale zamieszanie...

komor napisał/a:
nie dla kogoś, kto chce kupić aparat do pstrykania zdjęć z imienin i wycieczek. :)
A czy naprawdę do tego celu trzeba kupować aparat z wymienną optyką?... :roll:
komor - Pon 09 Sty, 2012

jaad75, ale czy naprawdę od razu nie wolno kupić do tego celu aparatu z wymienną optyką? :roll:

Kurczę, te wszystkie Porsche i inne Maserati to kupują wyłącznie zawodowi kierowcy rajdowi?

mozer - Pon 09 Sty, 2012

Cytat:
A czy naprawdę do tego celu trzeba kupować aparat z wymienną optyką?

A jaki inny aparat oferuje podobną jakość zdjęć? (w takim przedziale cenowym)
Większość ludzi kupuje lustrzanki/bezlusterkowce właśnie ze względu na niskie szumy i wysoką rozdzielczość wcale nie myśląc o walorach artystycznych.

hijax_pl - Pon 09 Sty, 2012

mozer napisał/a:
właśnie ze względu na niskie szumy i wysoką rozdzielczość
Oj nie byłbym taki pewien... ;)
mozer - Pon 09 Sty, 2012

hijax_pl, a jakiś kontrargument? ;)

Wielokrotnie byłem świadkiem, jak ludzie kupowali NEXy dla "lustrzankowego obrazka" czyli rozmycia tła (najfajniejsze, że demonstrowane to było na wyostrzeniu regału do którego był przywiązany aparat, a tło 5 regałów dalej i sufit hali :D )

Drugi poważny argument to były gabaryty NEXa i - tak humorystycznie - ponoć panasy u4/3 są bee bo trzeba chodzić z torbą obiektywów (dokładnie takie coś padło z ust sprzedawcy!)

komor napisał/a:
jaad75, ale czy naprawdę od razu nie wolno kupić do tego celu aparatu z wymienną optyką? :roll:
Każdy może marnować pieniądze, jeśli ma na to ochotę...
komor napisał/a:
Kurczę, te wszystkie Porsche i inne Maserati to kupują wyłącznie zawodowi kierowcy rajdowi?
A które Porsche/Maserati nadaje się do rajdów?... :razz:
mozer napisał/a:
Jak lustrzanki z ciemnym zoomem? Dowolny zaawansowany kompakt z jasną optyką.
krisv740 - Pon 09 Sty, 2012

jaad75 napisał/a:
A które Porsche/Maserati nadaje się do rajdów?...
911 - nadawało... - co się czepiasz... :mrgreen:
mozer - Pon 09 Sty, 2012

jaad75 napisał/a:
Jak lustrzanki z ciemnym zoomem? Dowolny zaawansowany kompakt z jasną optyką.

No chyba żartujesz - zaraz dojdziemy do wniosku, że wielkość matrycy jest bez znaczenia dla jakości obrazu.
Pamiętajmy jeszcze o prędkości AF i opóźnieniu migawki, co jest również wkurzające nawet w zaawansowanych kompaktach.

Ja uważam, że większość ludzi traktuje lustrzanki jako lepszy kompakt i w sumie słusznie.

[ Dodano: Pon 09 Sty, 2012 16:12 ]
hijax_pl, czyli wg Ciebie ludzie częściej kupują lustrzanki ze względu na rozmycie tła niż niskie szumy i rozdzielczość? Polemizowałbym...

mozer napisał/a:
No chyba żartujesz - zaraz dojdziemy do wniosku, że wielkość matrycy jest bez znaczenia dla jakości obrazu.
Nie, nie żartuję, zresztą piszę to nie pierwszy raz. Zapas 1.5-2 przysłony na dzień dobry praktycznie niweluje przewagę w czułości, do tego jest naprawdę szybki obecnie AF i mniej problemów z GO. Tak problemów, bo większość ludzi nie traktujących fotografii jako hobby, uważa małą GO za kłopot, a nie zaletę. Rozdzielczość nawet jeśli niższa, to i tak wystarczająca do amatorskich zastosowań... Chyba dawno nie używłeś dobrego współczesnego kompaktu, co?
Aparaty z wymienną optyką są dobrym rozwiązaniem dla kogoś głębiej zaineresowanego fotografią, dla rodzinnego pstrykacza, to naprawdę zbędny wydatek, który z dużą dozą prawdopodobieństwa wcześniej, czy później trafi w kąt.

krisv740 - Pon 09 Sty, 2012

jaad75 napisał/a:
Aparaty z wymienną optyką są dobrym rozwiązaniem dla kogoś głębiej zaineresowanego fotografią, dla rodzinnego pstrykacza, to naprawdę zbędny wydatek, który z dużą dozą prawdopodobieństwa wcześniej, czy później trafi w kąt.

i do złotych myśli! :wink:

mozer napisał/a:
czyli wg Ciebie ludzie częściej kupują lustrzanki ze względu na rozmycie tła niż niskie szumy i rozdzielczość? Polemizowałbym...
Polemizować zawsze można. Po prostu takie mam obserwacje bywając nieraz w FJ i MM ;)
jaad75 napisał/a:
Jestem tego samego zdania :)
mozer - Pon 09 Sty, 2012

jaad75 napisał/a:
Chyba dawno nie używłeś dobrego współczesnego kompaktu, co?

Prostego używałem, zaawansowanego nie :)

Nie występuje już shutter lag? Zdjęcie robi się faktycznie natychmiast?
I czy naprawdę 2 przysłony niwelują różnicę w szumach/czułości?
Czy ISO 800 współczesnego kompaktu jest faktycznie porównywalne z ISO 3200 lustrzanki?
Jeśli tak faktycznie jest, to ok - wycofuję co wcześniej napisałem.

[ Dodano: Pon 09 Sty, 2012 16:45 ]
hijax_pl napisał/a:
Polemizować zawsze można. Po prostu takie mam obserwacje bywając nieraz w FJ i MM

OK, ja nie lubię tych sklepów i rzadko tam chodzę :)

mozer napisał/a:
OK, ja nie lubię tych sklepów i rzadko tam chodzę
Ale jednak wiele ludzi tam chodzi i kupuje. Rzadziej D7000, ale częściej NEXa czy PENa ;)

mozer napisał/a:
Występuje ... niestety...
mozer napisał/a:
Czy ISO 800 współczesnego kompaktu jest faktycznie porównywalne z ISO 3200 lustrzanki?
Tak mniej więcej...
mozer - Pon 09 Sty, 2012

hijax_pl napisał/a:
Ale jednak wiele ludzi tam chodzi i kupuje.

Mnie nie stać na taki luksus ;)

mozer napisał/a:
Występuje, ale jest w większości zastosowań mało odczuwalny.
mozer napisał/a:
I czy naprawdę 2 przysłony niwelują różnicę w szumach/czułości?
Jest porównywalne, choć elastyczność pliku w obróbce jest oczywiście mniejsza.
cybertoman - Pon 09 Sty, 2012

jaad75 napisał/a:
chodzi właśnie o to, by długo eksplorować możliwości jednej ogniskowej, nauczyć się jej niemal na pamięć, a potem przejść do kolejnej i odkryć zupełnie nowy świat,
Dosc konserwatywne, sprzetowe podejscie. Nie lepiej to zajac sie obrazem, perspektywa i do niej dobierac obiektyw a nie odwrotnie?

cybertoman napisał/a:
Nie lepiej to zajac sie obrazem, perspektywa i do niej dobierac obiektyw a nie odwrotnie?
IMHO, na początku - nie.
Ravender - Nie 22 Sty, 2012

Po analizie waszych wpisów i sugestii ostateczny wybór padł na Nikona d90 + Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8.

Aparat spisuje się świetnie, jedyne czego się obawiam to serwis Nikona (trochę się naczytałem)