forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Nikkor AF-S 50mm czy 35mm?

Aleksandrossa - Czw 05 Sty, 2012
Temat postu: Nikkor AF-S 50mm czy 35mm?
Szukam dobrego i w miarę niedrogiego obiektywu do portretów :)
Szczególnie chcę nim robić portrety psom i ew.ludziom. Zależy mi też żeby w miarę dobrze radził sobie ze zdjęciami w ruchu.
Co się lepiej sprawdzi- 50mm 1.8 czy 35mm 1.8?

hijax_pl - Czw 05 Sty, 2012

W sensie AF? Podobnie. Dadzą radę. A do jakiego korpusu je chcesz przykręcić?
35 da szersze kadry, 50 węższe.

Af-s, mam nikona d5000 więc inny niż af-s nie zda egzaminu...
Po czasie żałuję że wzięłam d5000 ale cóż...

hijax_pl - Czw 05 Sty, 2012

Aleksandrossa napisał/a:
więc inny niż af-s nie zda egzaminu...
Pytając o AF nie pytałem o obiektywy AF-D, ale o to czy chodzi Ci o szybkość silników obu obiektywów
Aleksandrossa napisał/a:
Po czasie żałuję że wzięłam d5000 ale cóż...
Dlaczego?

hijax_pl napisał/a:
Pytając o AF nie pytałem o obiektywy AF-D, ale o to czy chodzi Ci o szybkość silników obu obiektywów

No między innymi o szybkość i celność :)

hijax_pl napisał/a:
Dlaczego?

ceny obiektywów z af-s są wyższe niż af i w sumie trudniej dostępne (tzn.nie jakoś bardzo ale większość jest zwykłych af)

moronica - Czw 05 Sty, 2012

Aleksandrossa, obecnie zdecydowanie wiecej jest obiektywow AF-S (wsrod systemowych gdyz wszelkie Tamrony, Sigmy, Tokiny itd maja wlasne oznaczenia i rowniez praktycznie wszystkie nowe obiektywy sa wypuszczane na rynek wyposazone w silnik). ostatnie bastiony AF-D upadaja (50mm f/1.8 juz jest, 85mm f/1.8 bedzie jutro)

choc srubokret dobra rzecz, bardzo sobie cenie

lotofag - Pią 06 Sty, 2012

Aleksandrossa napisał/a:

ceny obiektywów z af-s są wyższe niż af i w sumie trudniej dostępne (tzn.nie jakoś bardzo ale większość jest zwykłych af)

A sprawdzałaś czy powielasz jakąś zasłyszaną czy przeczytaną w necie opinię? ;)
Przeczytaj post moronicy, obecnie już praktycznie nie ma obiektywów AF/AF-D poza jakimiś niedobitkami, a wszystkie nowsze wypusty Nikona to AF-S. Dopiero co pojawił się news o nowej wersji 85/1.8G, czyli chyba ostatniego szkła na którego brak w wersji z silnikiem mogli narzekać "amatorzy".
A jeśli takie 35/1.8G czy 50/1.8G są nadal za drogie, to nie stety - fotografia to nei jest tanie hobby i są to jak na optykę tanie produkty :|

komor - Pią 06 Sty, 2012

lotofag napisał/a:
obecnie już praktycznie nie ma obiektywów AF/AF-D poza jakimiś niedobitkami, a wszystkie nowsze wypusty Nikona to AF-S

Ale mówisz o liście aktualnych produktów Nikona, czy o realnej ofercie sklepowej? Bo być może koleżance Aleksandrossa chodzi o to drugie.

moronica - Pią 06 Sty, 2012

komor, tak na to patrzac to Nikon ma w swojej aktualnej ofercie jeszcze jakies 8 obiektywow manualnych tyle ze ich zazwyczaj na prozno szukac w fotograficznych sieciowkach. silnik sie przydaje ale jak kogos wezmie na uzywki
ov_Darkness - Sob 07 Sty, 2012

W puszkach z wyższych półek najważniejszą zmianą jest nie silnik a lepsza ergonomia, lepsza jakość wykonania i WIZJER.
AF-S'y mnie osobiście nie przekonują tak bardzo, bo albo są potwornie wydmuszkowate, albo fajnie wykonane, ale przy okazji drogie jak pierun.
A mnie jako amatorowi brakuje stałoogniskowego szerokiego kąta (ekwiwalentu 24mm).
Jak jeszcze odświeżą 180/2.8 (może być VR i makro), to będę w niebie.

lotofag - Sob 07 Sty, 2012

komor napisał/a:
Ale mówisz o liście aktualnych produktów Nikona, czy o realnej ofercie sklepowej? Bo być może koleżance Aleksandrossa chodzi o to drugie.

komor, po przeczytaniu iluś tam narzekań na brak śrubokręta w EL Nikona i kręcenia w rodzaju "ceny obiektywów z af-s są wyższe niż af i w sumie trudniej dostępne (tzn.nie jakoś bardzo ale większość jest zwykłych af)" gdzie nawet najtańszy gniot z zestawu handlowego to AF-S, nie wspominając już o odświerzeniu typowych stałek będących w zasięgu typowego amatora, to co można o tym powiedzieć? ;)
Chodzi pewnie o zakup konkretnie 50/1.8D (no bo wszyscy muszą mieć jasną 50kę ;) ) i żal że nie będzie AF z tanimi korpusami N jest ekstrapolowany na rzekomą drogość i niedostępność ogółu szkieł AF-S. Czy realna oferta sklepowa N to same starocie i kilka trudno dostępnych szkieł AF-S? ;)

komor - Sob 07 Sty, 2012

lotofag, tak naprawdę rozchodzi się o 35G, 50G i teraz zamykające temat 85G. Pozostałe stałki albo mają jakieś inne alternatywy, albo są i tak na tyle drogie, że są poza tym tematem.
35G od dłuższego czasu jest na rynku, więc z jego dostępnością raczej nie ma problemu. Ale pewnie 50D ciągle jeszcze częściej jest obecne na półce sklepowej niż 50G, stąd być może narzekanie. Na przystępny cenowo obiektyw 85/1,8 z działającym AF-em – użytkownicy najtańszych puszek N niestety jeszcze trochę sobie poczekają.

Aleksandrossa - Pią 27 Sty, 2012

Wybór padł na 50mm ;)
W dodatku w necie najtaniej można kupić za 800zł a mi w sklepie sprowadzą nówkę za 650 :)
Aż w szoku jestem :p

konczako - Sob 04 Lut, 2012

35/1.8G jest bardziej uniwersalna. Pokazuje pazury w pomieszczeniu. Portrety z bliska radzę nią nie robić ale dzieciaki czy zwierzaki fajnie wychodzą. Świetny kontrast, dobra praca pod światło, ślicznie rozmywa tło przy bliskich kadrach. 50/1.8G nada się do klasycznych portretów. Ma troszkę szybszy AF niż 35 (jeśli rozmawiamy o wersji G). Zdecydowanie na początek polecam 35/1.8 jako uniwersalne szkło. Celowo do portretu 50/1.8 wypadnie lepiej choć do ciasnego porteru nie próbuj chyba że wykadrujesz kard przed wywołaniem.
Ja osobiście w przyszłości będę celował w ogniskową 85mm, 105mm, 135mm do portretu. Jeśli przejdę kiedyś na FF 50mm/1.8 zostawię jeśli nie to pewnie sprzedam. Do porteru jednak trochę za "szeroka" a jako uniwersalne szkło za "wąska".