|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe aparaty bez lustra z wymienną optyką - Jakim skrótem określać "bezlusterkowce"?
Soniak10 - Czw 05 Sty, 2012 Temat postu: Jakim skrótem określać "bezlusterkowce"? Lustrzanki kliszowe znane są pod symbolem SLR od "Single-Lens-Reflex", cyfrowe DSLR, z lustrem półprzepuszczalnym SLT, dawniejsze lustrzanki dwuobiektywowe znane były powszechnie jako TLR (Twin-Lens-Reflex). Kompakty to wprawdzie "kompakty", ale to słowo jest przynajmniej krótkie, dobrze się wymawia i wpada w ucho (podobnie zresztą jak trochę tajemniczo-magiczno-poetycko brzmiące określenie "lustrzanka"). Natomiast "bezlusterkowiec" to nie tylko wyraz długi i taki-jakiś-nijaki-taki, ale w dodatku przywołuje na myśl jakiś rodzaj ułomności, coś w rodzaju "bezręki", "beznogi", bezzębny" czy coś podobnego. Wicie-rozumicie o czym mówię? No to czekam na propozycję.
A oto moja, tak na początek: Mirrorless-Interchangeable-Lens-Camera, w skrócie - MILC. Może być? Podaję w wersji angielskojęzycznej, bo to daje "gwarancję szansy" (ulubione określenie różnych kancelarii prawnych ) na rozpowszechnienie akronimu w skali "worldwide".
Pozdro
moronica - Czw 05 Sty, 2012
Soniak10, ktos juz na to wpadl
http://en.wikipedia.org/w...ble-lens_camera
funkcjonuja jeszcze skroty DSLM (Digital Single Lens Mirrorless) i EVIL (Electronic Viewfinder with Interchangeable Lens)
Soniak10 - Czw 05 Sty, 2012
@moronica: czyli znowu Kolumb musiał mnie wyprzedzić do tej Hameryki? A ja miałem jeszcze tyle (świetnych) pomysłów!
A tak całkiem poważnie : DSLM to trąci plagiatem akronimu DSLR i jest do oryginału za bardzo podobne, biorąc pod uwagę faktyczno-fizyczne różnice między tymi systemami. Z kolei EVIL - czuć SIARĄ! Łeee... Czyli najlepszy jest akronim MILC (obiektywny jestem, no nieee?!)
Pozdro
moronica - Czw 05 Sty, 2012
Soniak10, Kolumba kilku gosci do Ameryki wyprzedzilo
grzegorz_maj - Sob 07 Sty, 2012 Temat postu: Re: Jakim skrótem określać "bezlusterkowce"? Nazwa już jest: Compact System Camera, CSC, albo kompakt systemowy. Ta nazwa jest używana przez producentów. EVIL z przyczyn oczywistych był nie do przyjęcia. MILC był kiepski ze względu na marketing, jak można reklamować coś, co w nazwie ma "brak".
Google: Compact System Camera
Chris62 - Pon 09 Sty, 2012 Temat postu: Re: Jakim skrótem określać "bezlusterkowce"?
grzegorz_maj napisał/a: | EVIL z przyczyn oczywistych był nie do przyjęcia. |
Ale faktem jest, że to taki diabeł wśród aparatów
Dla zadufanych w produkcji lustrzanek wk...cy diabeł...
|
|