|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe lustrzanki - Nikon D4
hijax_pl - Pią 06 Sty, 2012 Temat postu: Nikon D4 I już jest...
Notka prasowa:
http://www.nikon.com/news...flagship_01.htm
Strona na nikonimaging
http://imaging.nikon.com/lineup/dslr/d4/
Kilka filmików "hand-held"
http://nikonrumors.com/20...spx/#more-30134
W sumie specyfikacja taka jak w rumorsach była...
[ Dodano: Pią 06 Sty, 2012 10:37 ]
Z ciekawostek:
- Pola AF automatycznie się przełączają po zmianie orientacji aparatu
- wyświetlacz LCD ma gamut bliski sRGB
- dzięki zintegrowanemu czujnikowi oświetlenia zewnętrznego obraz na wyświetlaczu automatycznie dopasowuje się do warunków oświetleniowych (korygowana jest jego jasność, krzywą gamma, kontrast i nasycenie)
- przycisk wyzwalania migawki jest pochylony o 35 stopni dla lepszej ergonomii
- czujnik ekspozycji dzięki swoim 91tyś punktów jest w stanie rozpoznawać twarze i kierować na nie punkty czujnika AF.
goltar - Pią 06 Sty, 2012
Patrząc na specyfikację, godny konkurent EOSa 1D X.
Brawa dla Nikona za pójście w matrycę 16 Mpix.
hijax_pl - Pią 06 Sty, 2012
Miłym zaskoczeniem jest wielkość transmitera WT-5. W porównaniu do poprzedników to faktycznie mały gadżet nie przeszkadzający w użytkowaniu
Zastanawia mnie ten tryb HDR - czy wyrównuje pstryki, czy nie.
Doczytałem też, że można podłączyć zewnętrzny monitor przez HDMI, który przejmuje funkcję LV - to znaczy na zewnętrznym ekranie mamy obraz z matrycy, a na wbudowanym - parametry.
Sterownie AF w D4 jak w D7000
Widać rozwiązanie na tyle dobre, że adoptują w bardziej profi puszkach
Podoba mi się też to podświetlanie klawiszy na korpusie, a nie tylko górnego LCD. Nieraz psioczyłem na to w swoim
No i to płynne sterowanie przesłoną przy video. Musi być mniamuśne dla operatorów
goltar napisał/a: | Brawa dla Nikona za pójście w matrycę 16 Mpix. | Tak - ale skąd oni ją mają?
[ Dodano: Pią 06 Sty, 2012 11:38 ]
maput - Pią 06 Sty, 2012
Podświetlane przyciski to coś co bardzo bym chciał w moim sprzęcie.. Niby wszystko wiem gdzie jest, ale nocą zdarzają się pomyłki.
Co do matrycy - nie wiem czemu, ale czuje w kościach, że tym razem niekoniecznie Sony ją zawdzięczamy. Pytanie własnie komu... chyba nie Kodakowi albo Panasowi.
A czerwony trójkąt już nie jest trójkątem - to zmiana na minus
[ Dodano: Pią 06 Sty, 2012 12:34 ]
Na stronie Nikona są 4 sample ale malućkie i nic nie pokazujące. Ciekaw jestem tych wysokich czułości i DR. Jeśli byłaby to matryca w technologii podobnej do tej z 16MPix DX - może być miazga...
W sprzedaży od 16 lutego 2012 r.
jaad75 - Pią 06 Sty, 2012
Sample:
http://www.nikon.com.au/e...ID=gp11zkm9#%29
Jakoś mnie to ISO6400 nie zabiło, biorąc pod uwagę niewielką rozdzielczość i dużą matrycę...
[ Dodano: Pią 06 Sty, 2012 14:39 ]
No, ale zobaczymy jak to wygląda w RAW...
[ Dodano: Pią 06 Sty, 2012 14:42 ]
ISO100 za to wygląda świetnie - i wreszcie fajne kolory skóry w JPG...
maput napisał/a: | Na stronie Nikona są 4 sample ale malućkie i nic nie pokazujące. | Tu możesz ściągnąć w pełnym rozmiarze:
ISO100
http://www.nikon.com.au/t...yoT/gVE/VHB.jpg
http://www.nikon.com.au/t...yoT/gVE/xfP.jpg
ISO6400
http://www.nikon.com.au/t...yoT/gVE/Zob.jpg
Quaint - Pią 06 Sty, 2012
Nie rozumiem jak można na sampla dawać takie zniekształcone foto, ta dziewczyna wygląda jak z marsa, hehhhee
http://www.nikon.com.au/t...yoT/gVE/VHB.jpg
Quaint napisał/a: | Nie rozumiem jak można na sampla dawać takie zniekształcone foto, ta dziewczyna wygląda jak z marsa, hehhhee
| Właśnie fajnie wygląda - widać, że specjalnie pojechane szerokim.
Quaint - Pią 06 Sty, 2012
Ta, szeroki, dla mnie to wygląda komicznie, głowa płaska i wygląda jak spłaszczone jajko ale co kto lubi
maput - Pią 06 Sty, 2012
Póki nie udostepnią NEFów w sumie nic nie będzie wiadomo, bo cholera wie co tam przy tych zdjęciach grzebali.
ISO 6400 nie jest najgorsze.
maput napisał/a: | ISO 6400 nie jest najgorsze. | Nie no, jest ok, ale po niskorozdzielczym FX nowej generacji spodziewałem się chyba cudów...
[ Dodano: Pią 06 Sty, 2012 15:07 ]
Ale głębokość i przejścia tonalne w cieniach na niskim ISO wyglądają naprawdę super. Zwlaszcza, że to tylko JPG...
konczako - Pią 06 Sty, 2012
Kurcze...to 6400 to marne jest ale może Nikon specjalnie dał taki coś żeby później było zaskoczenie:). Po zeskanowaniu z mojego D7000 szumu z 6400 nie widać a tutaj jest bardzo widoczny na miniaturce.
kufel - Pią 06 Sty, 2012
jaad75 napisał/a: | Zwlaszcza, że to tylko JPG... | a może właśnie dlatego? chodzi mi o to że nie wiadomo co robiono z tym jpg. bo czy można mieć pewność ze to nieruszany jpg prosto z puszki? a jesli z puszki to na jakich nastawach.
konczako, bez przesady... To jest tak na oko mniej więcej 1-1.5 działki lepiej niż w moim K-5, więc postęp w stosunku do D3s niespecjalny, bo ten wypadał podobnie... Tyle, że im wyżej tym różnice były większe, więc może ISO25600 jest tu porażająco dobre...
No dlatego staram się nie oglądać na takie "przedprodukcyjne" sample bo później troche jakiś tam podświadomy niesmak pozostaje .
kufel, exif mówi, że wołane View NX - odszumianie na Normal...
kufel napisał/a: | a jesli z puszki to na jakich nastawach. |
Z exifa wynika, że:
- picture control: normal
- sharpness: 5
- contrast: normal
- saturation: normal
- brighness: normal
- hue: none
oraz:
- active d-lighting: off
- vignette control: normal
- auto distortion: off
Zdjęcie zrobione 18-lis-2011
[ Dodano: Pią 06 Sty, 2012 15:25 ]
jaad75 napisał/a: | że wołane View NX - odszumianie na Normal... | Raczej dotknięte ViewNX po skopiowaniu z aparatu za pomocą Nikon Transfer.
Ale w sumie nieważne - czekam na RAWy
kufel - Pią 06 Sty, 2012
hijax_pl napisał/a: | active d-lighting: off | o , ta informacja mnie właśnie interesowała.
tez czekam na jakies rawy.
mir - Pią 06 Sty, 2012
Myślę, że osoby, którym wydawało się, że Nikon lub Canon nowymi modelami osiągną przewagę nad przeciwnikiem głęboko się mylą. Nic się nie zmieni pod względem palmy pierwszeństwa, dalej nie będzie wiadomo kto ma lepszy flagowy model. Tyle, że zdjęcia na wysokim ISO będą lepszej jakości oraz rozpiętość tonalna i filmy HD.
dcs - Pią 06 Sty, 2012
mir,
mir napisał/a: | dalej nie będzie wiadomo kto ma lepszy flagowy model |
Przecież wiadomo.
hijax_pl napisał/a: | Raczej dotknięte ViewNX po skopiowaniu z aparatu za pomocą Nikon Transfer.
| Sugerowałem się tym, że wersji firmware aparatu nie widzę...
[ Dodano: Pią 06 Sty, 2012 15:51 ]
Wydaje mi się, czy na tym zdjęciu zapaśników widać coś jakby poziomy banding w cieniach?
kufel - Pią 06 Sty, 2012
jaad75 napisał/a: | Wydaje mi się, czy na tym zdjęciu zapaśników widać coś jakby poziomy banding w cieniach? | u mnie nie chce sie otworzyc to zdjęcie. po kliknieciu do odnośnika do oryginału otwiera mi strone glowną...
komor - Pią 06 Sty, 2012
hijax_pl napisał/a: | W sumie specyfikacja taka jak w rumorsach była... |
Łe, nie ma wbudowanego Wi-Fi ani majtanego telewizora.
Fajna maszynka, ciekawa jest ta możliwość przesyłu nieskompresowanego sygnału wideo przez HDMI. Na razie nie czytałem nic poza Optycznymi, bo nie mam czasu, ale z tego co widzę sporo fajnych rzeczy.
Co do HDR, to przecież ponoć Sony tylko wrzuca takie niepotrzebne i niedziałające ficzery, a tu proszę, w profi lustrze Nikona…
jaad75 napisał/a: | Sugerowałem się tym, że wersji firmware aparatu nie widzę... | Firmware Version 0.41
Wychodzi na jakiś przedprodukcyjny chyba komor napisał/a: | Co do HDR, to przecież ponoć Sony tylko wrzuca takie niepotrzebne i niedziałające ficzery, a tu proszę, w profi lustrze Nikona… | No może dla odmiany te HDRy zapisuje też jako RAWy...
Ale czy chodzi o jakąś rozbudowaną funkcje "wielokrotna ekspozycja" która nie jest żadną nowością w Nikonach? Czy o coś innego? Np. w D7000 można zrobic 3 zdjęcia ze skokiem i zapisze nam to od razu jako NEF.
konczako napisał/a: | Np. w D7000 można zapisać 3 zdjęcia ze skokiem i zapisze nam to jako NEF | Ze skokiem? To znaczy połączyć bracketing z wielokrotną ekspozycją? Tak się da w D7000?
Zresztą to zsumuje klatki - a nie wybierze odpowiednie dane z każdego...
moronica - Pią 06 Sty, 2012
cropy na roznych iso
http://www.alinpopescu.eu...-d4-in-romania/
pierwsze wrażenia fotpolisa
http://www.fotopolis.pl/i...erwsze-wrazenia
I jeszcze takie coś:
Cytat: | IPhone and iPad
On the basis of the demonstration that we saw, the D4′s iPhone and iPad compatibility (using HTTP) looks like a really useful facility for a range of photographers who need to control their camera remotely.
The live view image can be displayed on the iPad or iPhone screen and most of the key camera settings (though it would seem not aperture) can be adjusted via the interface. It is even possible to use the screen’s touch sensitivity to set the camera’s focus point.
We think this is a feature that will photographers will start to discover uses for and will begin to appear in other cameras. | http://www.texmach-intl.c...ikon-d4-review/
Demonstracja takiego sterowania iPadem: http://www.youtube.com/watch?v=d0DnEoqm-wc
A wersja w "wbudowanym" wifi wygląda tak:
MM - Pią 06 Sty, 2012
Optycznym nie dali do zabawy? Albo porządniej sprawdzą albo.... zabolało...
Jedno co widzę fajniejsze od Canona 1 DX to działanie z obiektywami przy f/8 i to na wielu centralnych punktach. No i ta płynna przysłona przy filmowaniu. Fajne o ile można to swobodnie zmieniać w trakcie filmowania.
Aszex - Pią 06 Sty, 2012
minirecenzja
http://www.joemcnally.com...hooting-the-d4/
hijax_pl - Sob 07 Sty, 2012
Jeszcze o możliwościach sieciowych:
Cytat: | Nikon has designed the D4 to be less dependent on the use of an accompanying laptop in the field. You can add and edit IPTC metadata through 14 fields and 10 presets, for a start. There is a standard size RJ45 port for an Ethernet cable. This enables PC control of the camera as well as FTP access. The camera also features its own HTTP web server and you can monitor the live view, focus, adjust settings, review pictures, and more, using a standard web browser, which could be via a tablet computer, PC or even a smartphone.
If a wired network connection is not convenient, a new WT-5 wireless transmitter has been developed for the D4, which now supports faster wireless N connections. You can still use the older WT-4 unit if you have one. |
jaad75 - Sob 07 Sty, 2012
hijax_pl, całkiem nieźle...
oxygenium79 - Sob 07 Sty, 2012
Wiele hałasu o nic. Canonowi ledwie co najwyżej depcze po piętach. A WiFi już dawno powinno być wbudowane, podobnie jak gps. Podniecanie się, że nowy transmiter jest mały to tak, jak się cieszyć, że pod dziurawym dachem deszcz dziś nie pada. Rewolucja cyfrowa hamuje.
oxygenium79 napisał/a: | Canonowi ledwie co najwyżej depcze po piętach. | Prawdę mówiąc wolę poczekać tak min z pół roku, aby pojawiły się recenzje użytkowników, realne zalety i problemy... zamiast dziś porównywać suche specyfikacje
Deptania po piętach też nie widzę - oba korpusy są na bardzo podobnym poziomie, a "rewolucyjnych" zmian, to akurat więcej w D4.
kufel - Sob 07 Sty, 2012
trudno oceniać po suchej specyfikacji i cyferkach. oba korpusy to podobny wysoki poziom. ciekawy jestem pracy matrycy obu puszek a to dopiero wykażą testy. jeśli ktoś teraz ocenia obie puszki to tylko wróży z fusów.
mnie ciekawi fakt że obaj producenci zmniejszyli liczbę mpix w porównaniu do swoich poprzedników. z tym że canon wg zapowiedzi ma chyba wypuścić osobną linię bardziej napakowanych puszek.
Sunders - Sob 07 Sty, 2012
jaad75 napisał/a: | "rewolucyjnych" zmian, to akurat więcej w D4 |
jaad75, ktore zmiany uwazasz za "rewolucyjne"?
kufel - Sob 07 Sty, 2012
ja bym zmiany w obu puszkach nazwał raczej ewolucyjne...
Sunders, choćby slot XQD...
kufel napisał/a: | mnie ciekawi fakt że obaj producenci zmniejszyli liczbę mpix w porównaniu do swoich poprzedników. z tym że canon wg zapowiedzi ma chyba wypuścić osobną linię bardziej napakowanych puszek. | Czyżby? Poprzednik D4 miał 12Mpix, a poprzednik 1DX (za którego uważam jednak 1D4) 16...
kufel - Sob 07 Sty, 2012
jaad75 napisał/a: | Czyżby? Poprzednik D4 miał 12Mpix, | ok, mój błąd, inny model uważałem za poprzednika...
D3x to nie reporterska puszka
jaad75 napisał/a: | slot XQD... |
To "rewolucja", ktora probuje przeprowadzic CFA. Jej powodzenie nie jest takie pewne, stad chyba rownoczesna obecnosc gniazda CF
Sunders napisał/a: | ej powodzenie nie jest takie pewne, stad chyba rownoczesna obecnosc gniazda CF | CF to chyba tylko po to, żeby przejście na nowy standard było mniej upierdliwe.
A XQD - bez tego nie wyobrażam sobie puszki reporterskiej (czyli kilkanaście fps) zapisujących RAWy z 20- i więcej megowych matryc
dcs - Sob 07 Sty, 2012
Dość zgrabny...
http://www.youtube.com/re...l1328l0.3.3l6l0
hijax_pl napisał/a: | CF to chyba tylko po to, żeby przejście na nowy standard było mniej upierdliwe |
Jesli XQD byloby "nowym standardem", to CF w aparacie tej klasy byloby raczej zbedne
Sunders napisał/a: | Jej powodzenie nie jest takie pewne | Wierzysz w to co piszesz?
[ Dodano: Sob 07 Sty, 2012 15:19 ]
Sunders napisał/a: | Jesli XQD byloby "nowym standardem", to CF w aparacie tej klasy byloby raczej zbedne | Tu chodzi tylko i wyłącznie o bezbolesny okres przejściowy. QXD już teraz są znacznie szybsze i znacznie tańsze od CF.
dcs - Sob 07 Sty, 2012
Sunders,
Tylko, że XQD nie są jeszcze dostępne.
dcs, a news na głównej czytałeś? QXD od Sony jest znacząco tańsze od wolniejszego (mimo, że jednego z najszybszych na rynku) Lexara... CF się skończył, tyle, że ostatecznego mordu na nim dokonał nie jak się spodziewałem SD, a młodszy i szybszy brat...
dcs napisał/a: | XQD nie są jeszcze dostępne |
D4 tez nie
Prawdopodobnie beda dostepne w tym samym czasie:
http://www.optyczne.pl/45...D_H-series.html
dcs - Sob 07 Sty, 2012
jaad75,
Chodzi mi o to, że na dzień dzisiejszy nie kupisz żadnej QXD.
D4 ma być w lutym. Musieli dać dwa różne sloty, żeby na początku było co w jeden włożyć.
[ Dodano: Sob 07 Sty, 2012 15:31 ]
Sunders napisał/a: | Prawdopodobnie beda dostepne w tym samym czasie |
Jakby im się poślizgnęło to D4 z 2x XQD musiałby czekać z premierą na karty
dcs napisał/a: | Jakby im się poślizgnęło to D4 z 2x XQD musiałby czekać z premierą na karty | Zawsze mogliby dorzucać ze dwie do pudełka, w promocji...
dcs - Sob 07 Sty, 2012
jaad75,
Patrz co wpisałem do wyszukiwarki
http://www.bhphotovideo.c...itialSearch=yes
[ Dodano: Sob 07 Sty, 2012 15:48 ]
W specyfikacji Canon EOS-1D X napisano:
"Karta pamięci Dwa gniazda Compact Flash (CF) Typu I/II, (niezgodne z Microdrive), zgodne z UDMA 7 " -pewnie się zmieni.
konczako - Sob 07 Sty, 2012
No faktycznie cos tam w brzuchu mnie ściska jak to oglądam ... Muzyczka jak by nadgodził jakiś super bohater i zbawca - taki aparatowy transformer czy jakoś tak. .
Coman - Sob 07 Sty, 2012
Cena (przedpłata) D4 w UK- £4799.95
http://www.jessops.com/on...83621/show.html
Coman napisał/a: | Cena (przedpłata) D4 w UK- £4799.95 |
Cena chyba dosc atrakcyjna. Zapisuje sie ktos
dcs - Sob 07 Sty, 2012
Coman napisał/a: | Cena (przedpłata) D4 w UK- £4799.95 |
Zjednoczone Królestwo dopadł kryzys. Przedpłaty jak w Polsce za komuny.
kolejna ciekawostka:
Cytat: | HDR (High Dynamic Range): shoots one overexposed and one underexposed frame in a single shutter release. The range can be widened by up to 3 EV for different looks, full of saturation and tonal gradation. The smoothness of the edge where the two exposures meet can be adjusted for a more natural look. |
hijax_pl, to akurat nic niezwykłego...
W Nikonie? I to pojedyncze otwarcie migawki? To nowość
hijax_pl, "single shutter release", to po prostu pojedyncze naciśnięcie spustu migawki, czyli najprawdopodobniej to samo, co w przypadku klasycznego bracketingu...
Hm. A już myślałem, że to wielokrotne sczytywanie matrycy
hijax_pl napisał/a: | już myślałem, że to wielokrotne sczytywanie matrycy | Domyślam się, ale chyba jeszcze nie tym razem...
sigmiarz - Nie 08 Sty, 2012
"single shutter release" które słowo z tych trzech wskazuje na wielokrotność ?
jaad75 - Nie 08 Sty, 2012
sigmiarz napisał/a: | "single shutter release" które słowo z tych trzech wskazuje na wielokrotność ? |
hijax_pl napisał/a: | shoots one overexposed and one underexposed frame in a single shutter release. |
hijax_pl napisał/a: | The smoothness of the edge where the two exposures meet can be adjusted for a more natural look. |
Luke_S - Nie 08 Sty, 2012
"shoots one overexposed and one underexposed frame in a single shutter release"
Jasno i wyraźnie jest napisane, że chodzi o dwie ekspozycje wykonane w trakcie jednego wyzwolenia migawki.
jaad75 - Nie 08 Sty, 2012
Luke_S, nie, "shutter release" to najczęściej określenie użycia przycisku wyzwalania migawki, a nie rzeczywiste otwarcie samej migawki mechanicznej. Choć oczywiście teoretycznie jest możliwe, że w tym wypadku chodzi o podwójną ekspozycję przy użyciu migawki elektronicznej, to jednak wątpię, by coś takiego miało miejsce.
No nie wiem... Gdyby było "one button press", to byłoby wiadomo, że chodzi o przycisk. Ale "one shutter release" raczej wskazuje na migawkę. Zobaczymy... Może Nikon specjalnie użył nieprecyzyjnego sformułowania, aby lepiej to zabrzmiało - nie zdziwiłoby mnie to. Z drugiej strony wiele kompaktów (i już nawet niektóre bezlusterskowce) dzięki migawce elektronicznej potrafi sczytywać kilka ekspozycji przy jednokrotnym otwarciu migawki mechanicznej, np. w trybie zdjęć seryjnych. Nie widzę powodu, aby nie można było tego zastosować w lustrzance, tym bardziej, że już i tak jest to wykorzystywane w trybie video.
hijax_pl - Nie 08 Sty, 2012
Shutter release vs shutter opening
Myśle, że wielokrotne sczytywanie danych jest możliwe ale przy elektronicznej migawce. A o takiej funkcji jakoś cicho...
dcs - Nie 08 Sty, 2012
hijax_pl,
HDR w reporterce ma sens jak można zamrozić ruch. Więc dwie ekspozycje /sczytania/ w np. 1/2000-1/1000s .
dcs napisał/a: | Więc dwie ekspozycje /sczytania/ w np. 1/2000-1/1000s . | I przesunięcie między nimi z uwagi na budowę migawki i czas potrzebny na podniesienie lustra (to w konwencjonalnym układzie)
Swoją drogą tak sobie myślę, że dla wielu bardzo zaawansowanych entuzjastów D4 będzie wystarczającym aparatem do wszystkich celów, tzn szybkiej reporterki, studia i hadeerowania w wymagających krajobrazach - to znaczy nawet jak wyjdzie 36Mpx D800 to będzie on tak samo specjalizowanym narzędziem jak dziś jest D3x.
dcs - Nie 08 Sty, 2012
hijax_pl,
Ale nie dla profi, a to przecież aparat profi /ale nie do studia/.
Ja w tym roku muszę wymienić 39Mpix, bo klienci pytają o więcej...
dcs napisał/a: | Ale nie dla profi, a to przecież aparat profi /ale nie do studia/. | Przede wszystkim dla profi
cszyszka - Nie 08 Sty, 2012
hijax_pl napisał/a: | Myśle, że wielokrotne sczytywanie danych jest możliwe ale przy elektronicznej migawce. A o takiej funkcji jakoś cicho...
|
Z matrycami CMOS możliwe jest coś co masz na myśli. Ponieważ możliwe jest zczytanie danych nie niszcząc ich. Powiedzmy, że można to robić 15 razy na sekundę a integrujesz 1 sekundę. Teraz w kążdym pikselu masz informacje uzyskane w 15 rówych odstępach. Jeżeli, jasne części obrazu nie zostaną przepalone w 1/15 (pierwsza klatka) i w każdej następnej tak to informacja z pierwszej klatki zostaje ekstrapolowana i zapisana do pliku. Czynikiem limitującym jest dostępna szybkość zczytywania. Takie metody używane są już w astronomii z powodzeniem od lat paru.
hijax_pl napisał/a: | I przesunięcie między nimi z uwagi na budowę migawki i czas potrzebny na podniesienie lustra (to w konwencjonalnym układzie) |
Lustro wcale nie musiałoby kłapać. Wystarczy, że zostanie podniesione raz, a dwoma ekspozycjami zajmie się sama migawka. To skróciłoby czas pomiędzy ekspozycjami. Przesunięciem kadru spowodowanym poruszeniem aparatu bez problemu radzi sobie teraz oprogramowanie. Gorzej z przesunięciem poruszającego się obiektu, ale jest szansa, że w małym odstępie czasu będzie ono niemal niezauważalne.
Jakimś rozwiązaniem jest też patent zastosowany przez Fuji, gdzie aparat nie wykonuje dwóch ekspozycji, tylko jedną, ale migawka elektroniczna "odcina" co drugi piksel wcześniej, niż pozostałe. W ten sposób powstają dwa obrazy o połowę mniejsze niż natywna rozdzielczość matrycy (co w dobie 24-megapikselowych matryc nie jest problemem), ale za to o różnej ekspozycji, więc soft może z nich zrobić w zasadzie prostego HDRa.
Luke_S napisał/a: | Wystarczy, że zostanie podniesione raz, a dwoma ekspozycjami zajmie się sama migawka. To skróciłoby czas pomiędzy ekspozycjami. | Przecież migawka nie będzie pracować szybciej.. Czas przesuwu lamelek między dwiema krańcowymi pozycjami jest ściśle określony. Luke_S napisał/a: | Gorzej z przesunięciem poruszającego się obiektu, ale jest szansa, że w małym odstępie czasu będzie ono niemal niezauważalne. | No i algorytmy degohostingu też już się mocno zaawansowały (a moc obliczeniowa procesorów embedded wzrosła) Luke_S napisał/a: | Jakimś rozwiązaniem jest też patent zastosowany przez Fuji, | Tyle, że to metoda na uzyskanie informacji w światłach. Rozdzielczości w cieniach nie zwiększymy...
hijax_pl napisał/a: | Przecież migawka nie będzie pracować szybciej.. Czas przesuwu lamelek między dwiema krańcowymi pozycjami jest ściśle określony. |
Tak, ale migawka nie będzie musiała "czekać" na lustro, bo to ono jest największą przeszkodą w uzyskaniu krótkich ostępów między zdjęciami w lustrzankach.
hijax_pl napisał/a: | Tyle, że to metoda na uzyskanie informacji w światłach. Rozdzielczości w cieniach nie zwiększymy... |
No to skorzystaj z zalety większej pojemności w światłach, prześwietl zdjęcie i będziesz miał więcej szczegółów w cieniach, a światła wyciągniesz w postprocesie.
hijax_pl - Pon 09 Sty, 2012
Demonstracja ficzerów filmowych D4:
http://vimeo.com/34720376
Carlo_B. - Pon 19 Mar, 2012
Zdjęcia testowe:
http://www.fotopolis.pl/i...zdjecia-testowe
hijax_pl - Wto 20 Mar, 2012
I pomiar DxO:
http://www.dxomark.com/in...sor-performance
Ciekawy jest pomiar max, niekalibrowanego ISO:
Cytat: | ISO 204800: SNR = 11.6dB, DR = 5.04 EV, Color sensitivity: 9.4 bits |
Quaint - Sro 21 Mar, 2012
hehehehe
http://youtu.be/t3C9kIbpag4
jaad75 - Sro 21 Mar, 2012
Nic wielkiego, zwłaszcza, że ten aparat nie jest typowym sprzętem do studia. Wyjdzie update i po sprawie.
No wiesz, kupujesz puszkę i nie możesz plików otworzyć ani ps ani lr a do majowego update daleko
moronica - Sro 21 Mar, 2012
Quaint, chyba nie zrozumiales o co tu chodzi
moronica napisał/a: | Quaint, chyba nie zrozumiales o co tu chodzi | Też mi się tak wydaje...
Najwyraźniej tylko ja tu zrozumiałem , to jeden z problemów o którym Adam mówi, główny to problem z połączeniem z komputerem, nie chciało ci się obejrzeć do końca....
Koleś ma akurat głównie problem z tetheringiem, bo to, że RAW-y z nowych aparatów nie otwierają się w starych wersjach oprogramowania Adobe, to nic niezwykłego - zawsze tak było i zapewne zawsze będzie. LR4 otwiera, ACR 6.7RC też, więc problemu tu nie ma.
problemem tu przedstawionym jest brak mozliwosci tetheringu. a ze plikow nie da sie otworzyc w LR3, o czym wspomnial, no to przeciez wiadomo bo dopiero LR4 jest kompatybilny z D4
edit: o spoznilam sie
hijax_pl - Sro 21 Mar, 2012
Quaint napisał/a: | główny to problem z połączeniem z komputerem, nie chciało ci się obejrzeć do końca.... | A to ciekawe, bo D4 ma wbudowany serwer FTP i WWW. I jakoś na prezentacjach wszystkim szczęka opadała jak pokazywali możliwości (swoją drogą szkooooda, że D800 tego nie ma )
Do zrzucania i sterowania zdalnego jest Nikon Camera Control Pro 2, który ma wsparcie dla nowych puszek. A to że LR4 tego nie potrafi jeszcze? No cóż.. W LR to koślawy dodatek a nie wypaśna funkcjonalność.
ghost - Sro 21 Mar, 2012
który ten pan podobno wypróbował. i nie działał.
ghost napisał/a: | który ten pan podobno wypróbował. i nie działał. | Mówisz o CCP2?
D4 ma wbudowany serwer WWW, który zastępuje CCP...
A przynajmniej tak to właśnie rozumiem.
Wsparcie dla D4 jest w CCP2 v2.10.0
Cytat: | Modifications enabled in this version
Support for the D4 has been added.
Support for the following D4 features has been added.
- Shooting at a shutter speed setting of Bulb
- Exposure Preview for Photo live view
- White Balance (LV) for Photo live view
- Specification of Shutter Speed, Aperture, Exposure Comp. and ISO Sensitivity for movie recording
The Movie sub-tab is now an independent camera control tab.
|
hijax_pl napisał/a: | Do zrzucania i sterowania zdalnego jest Nikon Camera Control Pro 2, który ma wsparcie dla nowych puszek. | Podobno też jeszcze nie działa z D4. Obejrzałeś filmik?
Ten film przedstawia problemy z nowym sprzętem i obnaża brak przygotowania ze strony nikona, nie każdy wie że musi wejść na stronę testową adobe i ściągnąć ACR beta aby móc otworzyć pliki z D4. Nie każdy chce kupować LR4 dla "kompatybilności" (zgodności po polsku moronica).
Nikon nawet w swoim firmowym sofcie Nikon Camera Control Pro nie dał obsługi D4
jaad75 napisał/a: | Podobno też jeszcze nie działa z D4. Obejrzałeś filmik? | Nie wiem jaką wersję używał ten człowiek, ale 8 lutego Nikon zaktualizował CCP2 do wersji 2.10.0 Quaint napisał/a: | nie każdy wie że musi wejść na stronę testową adobe i ściągnąć ACR beta aby móc otworzyć pliki z D4. | O czym Ty mówisz? Co ma Nikon do Adoba? Quaint napisał/a: | Nikon nawet w swoim firmowym sofcie Nikon Camera Control Pro nie dał obsługi D4 | Sprawdziłeś?
https://nikoneurope-en.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/51334/~/camera-control-pro-2.10.0-updater
Quaint, slownik jezyka polskiego http://sjp.pwn.pl/slownik/2564071/kompatybilny
nikt nie przeczy temu, ze film przedstawia problemy z tym sprzetem ale nie takie jak napisales, tzn
Quaint napisał/a: | No wiesz, kupujesz puszkę i nie możesz plików otworzyć ani ps ani lr a do majowego update daleko |
twierdzisz, ze ktos kupi D4 i z jakiegos powodu bedzie sie upieral przy uzytkowaniu LR3?
moronica napisał/a: | i z jakiegos powodu bedzie sie upieral przy uzytkowaniu LR3? | Bo kocha LR i XP?
Quaint napisał/a: | Ten film przedstawia problemy z nowym sprzętem | Ten film przedstawia jeden problem: tethering. Tethering nie jest priorytetem w przypadku puszki reporterskiej, więc problem jest marginalny, ale oczywistym też jest, że można niebawem oczekiwać jego rozwiązania. Żadna sensacja, a tak usiłujesz to przedstawić.
Quaint napisał/a: | nie każdy wie że musi wejść na stronę testową adobe i ściągnąć ACR beta aby móc otworzyć pliki z D4. | Wie to każdy, kto choć odrobinę orientuje się w temacie, zwłaszcza, że o każdych publicznych betach, czy RC informują branżowe portale.
[ Dodano: Sro 21 Mar, 2012 14:22 ]
hijax_pl napisał/a: | Bo kocha LR i XP? | I nie może znieść tego okropnego interfejsu Win7...
A co do majowego updejtu. ACR 6.7 jest oficjalnie dostępny od 5 marca
http://blogs.adobe.com/li...adobe-labs.html
W czym problem?
hijax_pl napisał/a: | Nie wiem jaką wersję używał ten człowiek, ale 8 lutego Nikon zaktualizował CCP2 do wersji 2.10.0 | Jak twierdzi 2.8 - więc najwyraźniej przestarzałej...
hijax_pl napisał/a: | O czym Ty mówisz? Co ma Nikon do Adoba? |
Aż mi się nie chce wierzyć że ty moderatorem jesteśWymoderowano.
Masz rację że nikon nie ma nic do adobe, ale jeśli nie potrafią wysłać maila do adobe mając taką kupę czasu i przygotować ludzi na wejście D4 to co to oznacza wg. ciebie? że co ma nikon do adobe?, Wymoderowano.
[ Dodano: Sro 21 Mar, 2012 14:26 ]
moronica napisał/a: | twierdzisz, ze ktos kupi D4 i z jakiegos powodu bedzie sie upieral przy uzytkowaniu LR3? |
Twierdzę że nie mam czasu na taką dziecinadę obecną na tym forum. IM OFF
Quaint, nie masz najwyraźniej pojęcia o czym piszesz... Nie po raz pierwszy zresztą... Nie zauważyłeś, że support dla nowych aparatów jest dodawany zazwyczaj trochę po premierze i dotyczy to wszystkich firm, a nie tylko Nikona?
jaad75 napisał/a: | Jak twierdzi 2.8 - więc najwyraźniej przestarzałej... | A to nie dosłyszałem.
Gościu ma zatem problem, że nie używa najnowszego softu i zżyma się, że mu stary nie działa. Tym bardziej dziwne, że filmik nowy, z wczoraj, a aplikacje (i ACR 6.7 i CCP 2.10) dostępne od dłuższego czasu już. Quaint napisał/a: | Masz rację że nikon nie ma nic do adobe, ale jeśli nie potrafią wysłać maila do adobe mając taką kupę czasu i przygotować ludzi na wejście D4 to co to oznacza wg. ciebie? że co ma nikon do adobe? | I co? Wymusić na nich by konkurencję robili dla CCP? Prosić się? Wiesz jak działają te nowe firmy? Czy też wsparcie dla LR w starych wersjach? Skoro sam robi Capture NX2?
kozidron - Sro 21 Mar, 2012
Quaint napisał/a: | nie każdy wie że musi wejść na stronę testową adobe i ściągnąć ACR beta aby móc otworzyć pliki z D4. |
ale to się samo rozumie "przez się" i nie ma w tym nic nadzwyczajnego, podobnie jak to że 4.6 jest najwyższą wersją acr jaką załadujesz do cs3, lista "wsparcia dla konkretnych modeli" jest na stronie, oficjalna, jawna i nie ma w tym nic dziwnego.
Polityka adobe jest właściwie cały czas taka sama, niezmienna i dziwić można się tylko temu, że ty się dziwisz albo, że dopiero się obudziłeś.
Podobnie jest w przypadku innych płatnych aplikacji, Quaint, gdzieś ty się uchował ?
Quaint napisał/a: | Nie każdy chce kupować LR4 dla "kompatybilności" |
o matko z córką to nie kupuj d4
komor - Sro 21 Mar, 2012
Quaint, zmień ton i nie używaj epitetów niezgodnych z regulaminem.
Co do meritum, to robisz trochę z igły widły. Diabeł tkwi w szczegółach.
sigmiarz - Sro 21 Mar, 2012
komor napisał/a: | Co do meritum, to robisz trochę z igły widły |
jeśli trochę to widełki
[ Dodano: Sro 21 Mar, 2012 17:31 ]
zdecydowanie powinni wypuścić jakieś okrojone body z tą matrycą..
[ Dodano: Sro 21 Mar, 2012 17:35 ]
hijax_pl napisał/a: | Myśle, że wielokrotne sczytywanie danych jest możliwe ale przy elektronicznej migawce. A o takiej funkcji jakoś cicho... |
elektroniczna migawka to może być po prostu odłączenie i włączenie sensorów.
Kwestia sfotware'u.
[ Dodano: Sro 21 Mar, 2012 17:40 ]
moronica napisał/a: | twierdzisz, ze ktos kupi D4 i z jakiegos powodu bedzie sie upieral przy uzytkowaniu LR3? |
zważając na fakt że LR 4 kosztuje 540 pln a update jest tańszy, przy wydatku jakim jest d4 to niewiele.
[ Dodano: Sro 21 Mar, 2012 17:41 ]
tak naprawdę oprócz ceny nie ma się do czego przyczepić, szukacie dziury w całym
Wujek_Pstrykacz - Sob 31 Mar, 2012
Miałem go wczoraj w ręku na Targach FotoVideo. Sprawia wrażenie nieprzeciętnie lekkiego, chociaż specyfikacja mówi co innego. Może to i dobrze, chociaż po podpięciu ciężkiego szkła może nie być wygodnie.
Temat nowej 85/1,8 i jej wagi to już, gdzie indziej trzeba poruszyć
Sunders - Sob 31 Mar, 2012
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | Miałem go wczoraj w ręku na Targach FotoVideo. Sprawia wrażenie nieprzeciętnie lekkiego |
Wujku, tylko tyle, żadnych wrażeń poza tym
Wujek_Pstrykacz - Sob 31 Mar, 2012
E no, reszta cud miód, ja napisałem tylko o pierwszy wrażeniu po wzięciu do rąk
hijax_pl - Sob 31 Mar, 2012
Szumi
hijax_pl napisał/a: | Szumi |
Na każdym ISO
hijax_pl - Sob 31 Mar, 2012
A nie wiem - nie sprawdzałem wszystkich wartości, a w hali na ISO100 raczej tylko ze statywu mógłbym robić
Mam przykładową fotkę dzielnie pozującego wujka_pstrykacza .
D4 z 85/1.8. ISO1600, f/1.8, 1/800s nieodszumiane, AWB
http://img17.imageshack.us/img17/7026/dsc8976w.jpg
Wywoływanie w LR4.1 bez żadnej ingerencji (wszystkie moduły develop wyłączone, moduł BASIC z wszystkimi suwakami na 0)
Fakt, trochę szumiący ten wujek
dcs - Pią 11 Maj, 2012
Testy szkieł na D4
http://www.dxomark.com/in...s-are-available
hijax_pl - Pią 11 Maj, 2012
Hm.. Poczekam na testy na D800(E)
dcs - Pią 11 Maj, 2012
Ja tam "z pewnych względów" wolę nie czytać.
|
|