|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - nikon czy sony alpha
vikimiki - Pią 06 Sty, 2012 Temat postu: nikon czy sony alpha Witam serdecznie.Mam pewien problem. Zamierza kupić nowy aparat i nie mam pojęcia jaki.Poprzednio miałem zwykły cyfrowy,ale teraz chciałbym kupić trochę lepszy.I mam pytanko jaki mi polecacie.Znalazłem dwa w internecie. oto one Sony Alpha SLT-A35 18-55 mm + 55-200 mm i Nikon D5100 18-105 VR .Chodzi mi żeby był prosty w obsłudze.z góry dzięki za pomoc.
kufel - Pią 06 Sty, 2012
z tych dwoch brałbym tren drugi.
no i nie ten dział
czytales ten ?
dcs - Pią 06 Sty, 2012
vikimiki,
Nikon D5100 18-105 VR.
W Sony Alpha SLT-A35 wyświetlacz się nie gibie /w A55 -tak/
Jak Sony, to A580, albo te A55.
maput - Pią 06 Sty, 2012
vikimiki, a co najczęściej fotografujesz ? Do czego potrzebujesz nowego aparatu ? Filmowanie jest dla Ciebie ważne ?
dcs - Pią 06 Sty, 2012
kufel,
Ten "wątek", co podlinkowałeś vikimiki będzie czytać rok.
kufel - Pią 06 Sty, 2012
dcs, podlinkowlałem ten wątek bo wcześniej zapytanie kolegi vikimiki o aparat wcześniej było w niewłaściwym dziale (wolne tematy). teraz jest już przeniesione
choc racja, powinienem nazwac to dzial , a nie watek
vikimiki - Pią 06 Sty, 2012 Temat postu: nikon czy sony alpha najczęściej fotografuje córkę na podwórku i jakieś imprezy rodzinę.a co nagrywania wideo to czasami aparat by tez się przydał.a ta alpha jest lepsza od nikona d 5100 Sony Alpha SLT-A55 + 18-55/3,5-5,6 .
sorki nie wiedziałem gdzie opisać mój problem.
hijax_pl - Pią 06 Sty, 2012
vikimiki napisał/a: | .a ta alpha jest lepsza od nikona d 5100 Sony Alpha SLT-A55 + 18-55/3,5-5,6 | Do filmowania - lepsza. Do fotografowania - D5100 lepszy.
Na Twoim miejscu brałbym bez zastanowienia vikimiki napisał/a: | Nikon D5100 18-105 VR |
dcs - Pią 06 Sty, 2012
vikimiki,
Wygodniej się filmuje z odchylanym wyświetlaczem. A 35-tka jego nie ma.
jaad75 - Pią 06 Sty, 2012
hijax_pl napisał/a: | Do filmowania - lepsza. | To akurat też dyskusyjne...
hijax_pl - Pią 06 Sty, 2012
Zakładam, że osobom, które chcą sobie machnąć jakiś krótki filmik (np 20min bieganie dzieci po podwórku z jednego ujęcia) urzeknie AF tego aparatu.
Ci, którzy mają ambicje filmowe - w tym przypadku D5100 będzie lepszy (moim zdaniem) a w ogóle to powinien spojrzeć na korpusy Canona, np 600D.
RB - Pią 06 Sty, 2012
Inaczej - do zdjęć i filmowania na początek i tak jeden pies. I zadne pie... o obrazowaniach, rozdzielczościach, głebiach tonalnych tego nie zmienią. Ambitne filmowanie nikonem też se włóż w buty - jak potrafisz to alfą 55 tez bez kłopotu sfilmujesz, jak nie potrafisz to bedziesz klął na też na nikona (zresztą żadne cudo do filmowania, moim zdaniem nic od a55 nie lepsiejsze w tym względzie - a po prostu inne).
Zobacz co Ci bardziej pasuje. W obsłudze to dwa zupełnie różne aparaty. Zakładam, ze chcesz porobić sobie zdjęcia a nie 'rozwijać się' (jeden z najpiękniejszych nic nie oznaczających wytrychów nadużywanych na tym forumie...). Zdjęcia na poziomie tutejszych galerii (może z wyjątkiem kilku najlepszych ptasich i pewnie lotniczych - na tym się nie znam ani ani) zrobisz każdym z tych korpusów.
Co do canona - jak chcesz w czasie filmowania móc kontrolować wiecej (jest kontrola jest zabawa... albo gniocik albo sława...) - kupuj. Jak chcesz podczas filmowania mieć spokój i znośne wyniki - kupuj alfę.
Po prostu - jak w przyszości masz jakieś potyrzeby obiektywowe - to zobacz w jakim systemie znajdziesz taki jaki chcesz. Jak ich nie masz - możesz wybrac drogę bezpieczna (tzn. może będę chcia jakiś dłuuugi świetny obiektyw za jeszcze rozsądne pieniądze, albo naprawdę dłuuugi nza nierozsadne) no to nie masz wyjścia i kupujesz Canona bądź Nikona. Jeśli raczej nie będziesz błąkał się w okolicach 10 tysięcy za obiektywik do celów dziwacznych - kup cokolwiek. Pentax nota bene też ma fajne korpusy.
vikimiki - Nie 08 Sty, 2012
dzieki za pomoc
|
|