forum.optyczne.pl

Lornetki - Celestron UpClose 20x50 - wada okularu?

babu2 - Pią 06 Sty, 2012
Temat postu: Celestron UpClose 20x50 - wada okularu?
Witam.
Zakupiłem w jednym ze sklepów internetowych lornetkę Celestron UpClose 20x50. Sprzęt dotarł szybko, jednak po rozpakowaniu i rozpoczęciu pierwszych obserwacji zaniepokoił mnie niewyraźny obraz w centrum pola widzenia. Z początku myślałem, że przy takim powiększeniu tak małej gabarytowo lornetki to normalne, jednakże po dokładnym przyjrzeniu się optyce zauważyłem, iż soczewki obu okularów mają na środku małe plamki. Wygląda to tak, jakby nie do końca były pokryte warstwą antyodblaskową.

Mam więc pytanie, czy taki stan rzeczy jest powodem do reklamacji sprzętu, czy ten tym po prostu tak ma?

Pozdrawiam.
Adam

Abs - Pią 06 Sty, 2012

Mam w pracy kilka lornetek Celestron 10x50, sprawdzałem dwie i obie miały niewielką nieostrość. Problemu nie drążyłem (na okulary nie patrzyłem) - bo sprzętu zawodowo nie używam więc dalej się tym nie interesowałem. Przypuszczam, że wszystkie te Celestrony mają kiepską rozdzielczość obrazu, której nie da się wyregulować. Znacznie lepsze z budżetówek są Voyagery czy Yukony. Na obiektywy spojrzę w poniedziałek. Jeśli nie upłynęło 10 dni od zakupu możesz lornetkę odesłać bez tłumaczenia. Jeśli upłynęło a chciałbyś jednak wymienić - czasem można się dogadać w sklepie.
babu2 - Sob 07 Sty, 2012

Sprawdzałem dwie inne lornetki (10x50 i 10x32) i nic takiego nie ma. Soczewki okularów nie mają żadnych wad a obraz jest bez zarzutu.
Tu natomiast nie ma możliwości ustawienia ostrości, bo gdy ustawi się ją w osi to nieostrość występuje po bokach i na odwrót. W miarę dobrze widać tylko gdy patrzy się tak jakby trochę bokiem, blisko krawędzi pola widzenia.
Wszelkie opinie dotyczące tej lornetki są dość dobre i nikt nie zgłasza podobnego problemu.

kivirovi - Pon 09 Sty, 2012

Te lornetki sa bardzo budzetowe i maja rozne wady wykonania. Opisana przez Ciebie jak najbardziej kwalifikuje sie do wymiany, ale jak dostaniesz nowa, to okaze sie, ze moze miec problemy innego rodzaju.
Abs - Pon 09 Sty, 2012

W 10x50 okulary są "czyste". Jedyny owal jaki można tam dojrzeć to źrenica wyjściowa.
babu2 - Pon 09 Sty, 2012

Dzięki za opinie.
Dziś odsyłam lornetkę z powrotem do sklepu. Zobaczymy co powiedzą. Dam znać jak rozpatrzono reklamację i co przysłano w zamian.
Pozdrawiam!

Abs - Pon 09 Sty, 2012

Napisz koniecznie jak się sprawa zakończy. Powodzenia.
babu2 - Pią 13 Sty, 2012

Dzwoniłem dziś do tego sklepu. Miły pan powiedział, że nie widział jakichkolwiek nieprawidłowości na szkłach okularów i że odsyłają lornetkę jako naprawioną.
Ma wrócić na początku przyszłego tygodnia.

madibar - Pią 13 Sty, 2012

bubu2 a co to za sklep???
daj link,i nie koniecznie będzie to reklama,a raczej antyreklama...

babu2 - Pią 13 Sty, 2012

Poczekajmy na przysłanie paczki. Odbiorę, obejrzę, porobię zdjęcia i wtedy napiszę.

[ Dodano: Sro 18 Sty, 2012 21:04 ]
Wolałem nie ryzykować (wszak miał przyjechać ten sam egzemplarz) i zamieniłem go na Celestrona UpClose 10-30x50 zoom.
Sprzęt dojechał i jak na razie jest nieźle. Co prawda to zoom, więc ma małe pole widzenia (65-22/1000m) i jest dość ciemna na maksymalnym powiększeniu, jednakże ostrość jest do zaakceptowania, no i powłoki soczewek nie mają żadnych wad.