forum.optyczne.pl

Lampy błyskowe i oświetlenie - Oświetlenie samochodu lampą błyskową

beumont - Nie 08 Sty, 2012
Temat postu: Oświetlenie samochodu lampą błyskową
Witam wszystkich,

zamierzam zakupić zestaw składający się z dwóch parasolek i dwóch lamp błyskowych tylko nie wiem za bardzo jakie. Chciałbym uzyskać efekt jak na tym zdjęciu:

http://www.flickr.com/photos/cartern/5511499674/

Czy uda mi się to za pomocą 580ex i parasolki?

A co sądzicie o takim zestawie:
http://allegro.pl/zestaw-...2021255991.html

Z tym że nie wiem za bardzo jak zasilić to?

Byłbym wdzięczny za pomoc bo mam już mętlik w głowie co kupić, a w nocy bez oświetlenie nie popstrykam...

jaad75 - Nie 08 Sty, 2012

beumont, ale przeczytałeś, że zalinkowane zdjęcie to kompozyt z czterech różnych ekspozycji? Ponieważ trzy były błyskane, to żeby powtórzyć efekt przy pomocy jednej ekspozycji potrzebujesz trzech lamp i naświetlania na zastane. W nocy bez problemu wystarczą do tego speedlighty i odpadnie Ci problem zasilania.

Jaad75, dzięki za odpowiedź.

Tak czytałem że jest to zrobione za pomocą jednej lampy speedlight i nałożeniu na siebie kilku zdjęć. Tylko teraz się zastanawiam czy kupić speedlight 580ex i parasolkę czy wystarczy sama lampa skierowana w kierunku auta?

Czy nie lepiej kupić taki zestaw:

http://allegro.pl/zestaw-...2021255991.html

Kosztuje tyle co używany speedlight a mam dwie mocne lampy od razu.

hijax_pl - Nie 08 Sty, 2012

beumont napisał/a:
Tylko teraz się zastanawiam czy kupić speedlight 580ex i parasolkę czy wystarczy sama lampa skierowana w kierunku auta?
Jedną lampą to nie obstawisz auta - dlatego na przykładowym zdjęciu jest złożonych kilka ekspozycji... Możesz też ustawić długi czas (powiedzmy 10s) i pstrykać lampą chodząc dookoła samochodu ;)
beumont napisał/a:
Kosztuje tyle co używany speedlight a mam dwie mocne lampy od razu.
To do kompletu jeszcze coś takiego będziesz potrzebować:

albo przynajmniej to:

;)

No właśnie z zasilaniem tego widzę jest problem.

A co możecie mi polecić, bo wolałbym kupić zestaw składający się z dwóch parasolek, statywu i dobrych lamp błyskowych które mogę przenosić bez noszenia ze sobą agregatu :)

Jakieś manualne Nissiny czy YongNuo...
dcs - Nie 08 Sty, 2012

hijax_pl,
hijax_pl napisał/a:
Możesz też ustawić długi czas (powiedzmy 10s) i pstrykać lampą chodząc dookoła samochodu ;)

-Nie opanuje odblasków na lakierze.
Na każdym kolorze poza białym będzie lipa.

dcs napisał/a:
hijax_pl,
hijax_pl napisał/a:
Możesz też ustawić długi czas (powiedzmy 10s) i pstrykać lampą chodząc dookoła samochodu ;)

-Nie opanuje odblasków na lakierze.
Na każdym kolorze poza białym będzie lipa.

No właśnie, dlatego chyba potrzebuje parasolki?

[ Dodano: Nie 08 Sty, 2012 11:33 ]
A może taki wynalazek zastosuje, zrobię 3 zdjęcie a potem zrobię overlay?
http://allegro.pl/softbox...2023141073.html

beumont napisał/a:
No właśnie z zasilaniem tego widzę jest problem.
Zawsze możesz kupić lampy przystosowane do zasilania z przenośnych akumulatorów.
komor - Nie 08 Sty, 2012

Jeśli ten reporterski softboks nie ma podwójnego dyfuzora to raczej lipa. Da efekt w sumie podobny do parasolki, jedynie strumień światła bardziej ukierunkowany i bez strat światła z tyłu.
Ja bym proponował coś, co mi się dobrze sprawdza do różnych celów:
Parasolko-softbox rozpraszający 100cm

Do tego normalny statyw oświetleniowy, W-806:
http://www.funsports.pl/statyw-w806.html
I adapter do speedlightów, np. taki (nie kupuj tańszej tandety!):
http://www.funsports.pl/u...-parasolki.html

Przy małym budżecie możesz zacząć o tanich ale w miarę przyzwoitych lamp manualnych, np. Yong-Nuo YN-560:
http://www.mega-pixel.pl/...Nuo-YN-560.html
(aktualnie coś mi ta strona nie działa, nie wiem czy to chwilowe)

A mogę z tą parasolkę co mi napisałeś zastosować lampę 580ex?
komor - Nie 08 Sty, 2012

beumont, jak najbardziej tak, ja stosuję tę parasolkę właśnie z 580EX II jak i z YN-560. Mam wersję 80 cm, ale teraz kupiłbym jednak raczej 100 cm, taką jak z linku, który podałem.

Efekt, np. taki, z lekkim światłem wypełniającym z drugiej lampy:

Vemm 3744 by komor, on Flickr

No super :) O to mi właśnie chodzi :) Dzięki za pomoc. To już wiem w jakim kierunku iść z tymi lampami.

A rozumiem że te lampy uruchamiasz poprzez kabelek? Bo w tym to jestem totalnie zielony na blogu strobist trochę poczytałem ale on tam pisze że bez przewodowy jest bardzo drogi, jak wy uruchamiacie lampy?

beumont napisał/a:
ale on tam pisze że bez przewodowy jest bardzo drogi
Bo ten blog powstał w 2006 roku. Obecnie tanie wyzwalacze radiowe są tanie i dobre... :smile:
dcs - Nie 08 Sty, 2012

komor,
Takim parasolko-softboksem trzeba by było żeby ogarnąć -z większej odległości. A lampy słabe.
Lepiej Shoot-Through.

A jaki możesz polecić żeby uruchomić dwie lampy naraz?

Czy jak używam dwóch lamp z parasolkami to mam/mogę używać jeszcze lampy w samym aparacie?

Sorki że tak pytam, ale w internecie jest tyle informację z przeróżnych lat że nie wiadomo czego się trzymać i co stosować :(

Odblaski opanuje używając odpowiedni dyfuzor a na aparat polar ;-)

beumont napisał/a:
A jaki możesz polecić żeby uruchomić dwie lampy naraz?
W zasadzie dowolny współczesny np. Phottixa, czy Yongnuo, albo Pixela. W zasadzie wystarczy Ci para nadajnik odbiornik i fotocela do pozostałych lamp (przynajmniej w nocy, czy w pomieszczeniach).
beumont napisał/a:
Czy jak używam dwóch lamp z parasolkami to mam/mogę używać jeszcze lampy w samym aparacie?
Po co?

[ Dodano: Nie 08 Sty, 2012 13:22 ]
dcs napisał/a:
Lepiej Shoot-Through.
Fakt, w tym wypadku lepiej.

No to Shoot-Through czy odblask - co da efekt jak na zdjęciu z pierwszego posta?

beumont, w tym przypadku nie jest to aż tak istotne jeśli chodzi o efekt, bardziej chodzi o ilość światła - z shoot-through masz naturalnie krótszy dystans powierzchnia dyfuzyjna-obiekt, co daje więcej światła i relatywnie większe, a więc bardziej miękkie źródło światła.
dcs - Nie 08 Sty, 2012

beumont,
Te zdjęcie z linku jest oświetlone słabo /technicznie/.
Bok przepalony, cień na masce, cienie od zderzaka, kłów zderzaka, lusterka, cień na lewym lusterku :zalamany: ....

komor - Nie 08 Sty, 2012

dcs napisał/a:
komor,
Takim parasolko-softboksem trzeba by było żeby ogarnąć -z większej odległości. A lampy słabe.
Lepiej Shoot-Through.

Shoot-through robi taki spill do tyłu, że nie jestem pewien czy da więcej światła. Muszę kiedyś to zmierzyć, ale jak kiedyś postawiłem przy ścianie (równolegle do niej) białą shoot-through to na ścianie większy „ślad” został z tyłu niż z przodu, czyli więcej uciekło niż przeszło przez parasolkę.

dcs - Nie 08 Sty, 2012

komor,
Koc termiczny jest tani.
Samochód ma z 2x4,5m w rzucie podłużnym bocznym. Przy jednej z boku żeby ogarnąć /choćby 100 centymetrowej/ mało światła.

beumont - Pon 09 Sty, 2012

Witam,

znów się trochę naczytałem i teraz mam znów pytania do was :)

Skoro mam Canona 600d to co oznacza "Integrated Speedlite Transmitter, wireless multi-flash support" - że mogę bez przewodowo wyzwalać lampę 580ex ?

krisv740 - Pon 09 Sty, 2012

430 też........

A co powiecie o lampie YN-565EX, duża różnica do 580EX z canona?
mozer - Pon 09 Sty, 2012

Nie ma HSS, nie steruje innymi lampami, no i nie jest to Canon ;)

No właśnie widzę że tanio nie będzie a dopiero co kupiłem 17-55 2.8 a tu widzę niema końca w tej dziedzinie...
4motion - Pon 09 Sty, 2012

beumont napisał/a:
No właśnie widzę że tanio nie będzie a dopiero co kupiłem 17-55 2.8 a tu widzę niema końca w tej dziedzinie...

Fakt, worek bez dna ta fotografia, niestety.

beumont - Nie 22 Sty, 2012

Witam ponownie :)

Więc po kilku dniach lektur, szukania na internecie i porównywania efektów doszedłem do wniosku że zakupie następujący zestaw:
2x http://www.cyfrowe.pl/wyp...00---300ws.html
2x http://www.cyfrowe.pl/wyp...wersalnym-.html
http://www.cyfrowe.pl/wyp...owy-1200ws.html
http://www.cyfrowe.pl/wyp...atyw-w806-.html

Potrzebuje do tego coś jeszcze? Kable są w zestawie? Żeby softboxa zamontować z lampą na statywie jakieś adaptery są potrzebne czy wszystko będzie w zestawie?

Teraz moje pytanie, czym się różnią te softboxy? Bo są takie za 200zł i za 2000zł?
Czy 300ws to dużo? Wystarczy żeby oświetlić całe auto i lekko otoczenie? Czytałem że speedlight 580ex ma ok 60ws?
Czy wielkość softboxa jest odpowiednia? To oświetlenie auta chyba tym większe tym lepsze tylko pytanie czy do tej lampy?

jaad75 - Nie 22 Sty, 2012

beumont napisał/a:
Potrzebuje do tego coś jeszcze?
Przydałby się wyzwalacz.
beumont napisał/a:
Kable są w zestawie?
Tak.
beumont napisał/a:
Żeby softboxa zamontować z lampą na statywie jakieś adaptery są potrzebne czy wszystko będzie w zestawie?
Nie wiem co oznacza "adapter uniwersalny". Do tych lamp soft powinien mieć speedring pasujący do mocowania S Bowensa.
beumont napisał/a:
Teraz moje pytanie, czym się różnią te softboxy? Bo są takie za 200zł i za 2000zł?
Wielkością, materiałem, konstrukcją, wykonaniem, trwałością, dodatkowymi akcesoriami itd.
beumont napisał/a:
Czy 300ws to dużo?
Jak na lampę do domowego studio - zazwyczaj aż nadto, jak na lampę plenerową, ciut mało - nie wygasisz zastanego w jasny dzień.
beumont napisał/a:
Wystarczy żeby oświetlić całe auto i lekko otoczenie?
W nocy? Aż nadto... Pisalem już, że do tego wystarczą speedlighty.
beumont napisał/a:
Czytałem że speedlight 580ex ma ok 60ws?
Ok. 70Ws... Czyli 300Ws da Ci mniej więcej 2EV czyli czterokrotnie więcej światła w tych samych warunkach.
beumont napisał/a:
Czy wielkość softboxa jest odpowiednia?
Do typowego oświetlania samochodów - grubo za mała... :smile: Do amatorskich zabaw pewnie wystarczy, choć chyba łatwiej byłoby Ci, gdybyś użył dużych parasolek.
beumont napisał/a:
To oświetlenie auta chyba tym większe tym lepsze tylko pytanie czy do tej lampy?
W nocy to trochę mniej istotne, ale fakt, bardzo dużych modyfikatorów, to te lampy nie uciągną...

No myślałem nad speedlightem 580ex, ale to jest bardzo drogie, w tej cenie kupie sobie dwie lampy po 500ws, w sumie raczej tylko będę fotografował auta i raczej albo w ciemnych podziemnych garaż albo pod wieczór, wtedy to najlepiej wychodzi :)

A jaką przewagę mają parasolki nad tymi softboxami, i czy mówisz o parasolkach shoot-through?

beumont napisał/a:
No myślałem nad speedlightem 580ex, ale to jest bardzo drogie
Nikt Ci nie każe kupować 580EX - wystarczą choćby manualne Yongnuo. Przecież i tak będziesz ich używał w pełnym manualu.
beumont napisał/a:
A jaką przewagę mają parasolki nad tymi softboxami
Szerszy kąt i większą powierzchnię, przy niższej cenie i łatwiejszej obsłudze. Przypuszczam, że będzie Ci ciut łatwiej oświetlić cały samochód.
beumont napisał/a:
i czy mówisz o parasolkach shoot-through?
Tak.

Czyli uważasz że jak bym kupił speedlighty i parasolki shoot through to uzyskam lepsze naświetlenie niż z lampami studyjnymi? Bo zastanawiam się czy nie kupić 580ex jako master a chińczyka jako slave. Tylko czy przy zmierzchu to wystarczy żeby oświetlić chociaż część auta?

beumont napisał/a:
uzyskam lepsze naświetlenie niż z lampami studyjnymi?
Lepsze nie, podobne jeśli zastane nie jest mocne. To tylko dwie działki różnicy, 300Ws dadzą Ci więcej swobody (przy wyższej cenie i rozmiarach), ale nie jest to żadne wielkie halo.
beumont napisał/a:
Bo zastanawiam się czy nie kupić 580ex jako master a chińczyka jako slave.
Po co? Przecież i tak nie będziesz używał TTL-a...
beumont - Nie 29 Sty, 2012

Powiedzcie mi proszę jeszcze czym się różni YongNuo YN-560 od takiego canon 580ex który kosztuje 5x tyle? Parametry mi za bardzo nic nie mówią?
edmun - Nie 29 Sty, 2012

beumont, jest taki ładny temat o YN... dosyć długi i właśnie bogaty w wiedzę na ich temat.
http://forum.optyczne.pl/...t=17243&start=0