forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Canon 60D plus... ?

wuhacz. - Nie 08 Sty, 2012
Temat postu: Canon 60D plus... ?
Witam serdecznie wszystkich użytkowników.
Sprawa ma się następująco. Po godzinach czytania komentarzy, testów i porównań, zestawieniu zdań z różnej strony barykady, zwolenników i przeciwników tego body wybór padł na Canona 60D.
Problem pojawia się w momencie wyboru szkieł do niego. Przeznaczenie to... praktycznie wszystko. Głównie reportaż, (także sportów motorowych), filmowanie również, troche fotografii reklamowej, mniej studyjnej bo nie mam znajomości ani pięniedzy na urządzenie sobie takiego miejsca. Zależy mi na celnym AF i niezłej ostrości. Mam już mętlik w głowie od tego przeglądania ofert.
Myślałem o Sigmie 70-200 2.8 lub polecono mi Sigme 50-150 2.8. Tylko co do tego? Chciałbym żeby jeden z obiektywów miał stabilizacje z racji chęci filmowania. Z racji ceny chyba odpada stabilizacja w tele. Czekam na Wasze propozycje dwóch szkieł w rozsądnych cenach, można powiedzieć w najlepszej opcji kategorii "cena-jakość". Z góry dziękuje za wszelkie chęci pomocy.
Pozdrawiam

edmun - Pon 09 Sty, 2012

przy filmowaniu i fotografii reklamowej to jak najbardziej wskażę np. Canona 10-22. bez stabilizacji bo bez, ale nie wyobrażam sobie kręcić wszystko za pomocą teleobiektywu, a w szczególności sportów motorowych.
Jeśli filmy/zdjęcia głównie na zewnątrz, to czemu Sigma 70-200 2.8 a nie np. Canon 70-200 f4 z IS ?

jurand - Pon 09 Sty, 2012

wuhacz. napisał/a:
Czekam na Wasze propozycje dwóch szkieł w rozsądnych cenach

Co to jest rozsądna cena ?

wuhacz. - Pon 09 Sty, 2012

edmun napisał/a:
przy filmowaniu i fotografii reklamowej to jak najbardziej wskażę np. Canona 10-22. bez stabilizacji bo bez, ale nie wyobrażam sobie kręcić wszystko za pomocą teleobiektywu, a w szczególności sportów motorowych.
Jeśli filmy/zdjęcia głównie na zewnątrz, to czemu Sigma 70-200 2.8 a nie np. Canon 70-200 f4 z IS ?

Czytałem o tym obiektywie. Dzięki za sugestie.
Sprecyzuję się troche jeszcze. Nie chcę wszystkiego robić na tele, w szczególnosci właśnie sportów motorowych dlatego pytam co jeszcze do np. tej Sigmy. Chciałbym, żeby to były szkła w miare uniwersalne bo z jednej strony wspomniany motorsport, a z drugiej np. w lipcu będę ogarniał festiwal muzyczny, gdzie trzeba będzie biegać zarówno pod sceną, jak i w środku, przy małej scenie.
Ten Canon o którym piszesz niestety jest poza moim zasięgiem $$$ chyba, że bez stabilizacji.

A rozsądna cena to dla mnie taka, że jak biore body za 3.5 to nie stać mnie na obiektywy za 10, 15k.