|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe kompakty - Canon G1X - 4/3 od Canona
MC - Pon 09 Sty, 2012 Temat postu: Canon G1X - 4/3 od Canona Specyfikacja + zdjęcia + opis
Szkoda tylko, że obiektyw ciemny jak ***
hijax_pl - Pon 09 Sty, 2012
No , ale jaka duża matryca...
Ciekawe czy to taki rywal dla oplotkowanego EX2
Aszex - Pon 09 Sty, 2012
taka malutka... hmm... kompak? w testach pewnie zestawią go z bezlusterkowcami...
ceny: $799, £539
czy długi koniec nie może być jaśniejszy?
Aszex napisał/a: | czy długi koniec nie może być jaśniejszy? | Zagroziłby sprzedaży takim aparatom EL jak 1100D
Aszex - Pon 09 Sty, 2012
Kto wie czy tego nie zrobi... W sumie ma prawie taką samą jasność jak większość kitów (na końcu), a jest 1.5x dłuższy...
Aszex napisał/a: | Kto wie czy tego nie zrobi.. | Tyle, że w DSLR EL możesz wciąż założyć coś innego od kitowego szkła
ophiuchus - Pon 09 Sty, 2012
Ciekawe jak będzie z winietą i dystorsjami. Jak tak czytuję testy, to konstruktorzy nawet wysokopółkowych kompaktów nie zaprzątają sobie takimi "bzdurami" głowy, tylko wszystko zostawiają oprogramowaniu. No i skoro obiektyw i tak nie chowa się całkowicie w obudowę, to mogli zrobić manualny pierścień zmiany ogniskowej, bardzo by to przyspieszyło obsługę. Ale w ogólności - fajny aparat.
ophiuchus napisał/a: | No i skoro obiektyw i tak nie chowa się całkowicie w obudowę | Jest tak jak np w EX1 samsunga - ten widoczny pierścień to tylko zabezpieczenie gwintu, do którego da się dokręcić tuleję do filtrów czy osłonę przeciesłoneczną ophiuchus napisał/a: | Ale w ogólności - fajny aparat. | Fajny jak się mu urwie szkiełko. Taki ZX-1 na długim końcu (ekw 112mm) ma całe f/2.5
No ale przy tak dużej matrycy to chyba i tak wyczyn zrobić taki kompaktowy obiektyw...
mrawi - Pon 09 Sty, 2012
No to i X10 ma konkurenta. Jeden ma to, drugi tamto, a cena oscylować będzie na podobnym poziomie. G1X bardzo porządny sprzęt. Obiektyw jest dobry, bo duża matryca nadrobi. Wszystko zależy jeszcze jakie fotki z niego będą wychodzić, ale czuć na odległość, że będzie dobrze. Jeszcze niewiadomo jak obiektyw będzie ciemniał.
mrawi napisał/a: | Jeszcze niewiadomo jak obiektyw będzie ciemniał. | Po gabarytach widać, że dość szybko zatem teza typu: mrawi napisał/a: | Obiektyw jest dobry, bo duża matryca nadrobi | jest.. dość naciągana.. .
Luke_S - Pon 09 Sty, 2012
X10 jest do kupienia za niewiele ponad 2000 zł, a ten Canon ma kosztować 899$. Jaki konkurent??? To raczej konkurencja dla lustrzanek, i to wcale nie tych najtańszych.
kufel - Pon 09 Sty, 2012
fakt, obiektyw trochę ciemny na końcu. nie wiem czy na przeszkodzie ku temu by był jaśniejszy nie stały ewentualne gabaryty. w końcu to spory zakres ognikowej (ekw 28-112) i matryca duża.
sam kompakt i tak robi wrzenie. w końcu migawka ma więcej niż 15 sek naświetlania, bo aż 60. jak to ma miejsce np w g11/ g12.
teraz tylko ciekawy jestem pracy matrycy.
panmarecq - Pią 13 Sty, 2012
http://www.focus-numeriqu...ronique-12.html
widzieliście? Wydaję się być całkiem nieźle pod względem czułości.
MC - Pią 13 Sty, 2012
Ależ ciężko było się spodziewać czegoś innego. Matryca całkiem spora, to i na wyższych iso daje radę.
panmarecq - Pią 13 Sty, 2012
No tak ale wg mnie to Canon wygrywa tutaj z b.ważnymi konkurentami którymi są Sony nex 5n, Fuji x100 i Panasoniciem gx1, które mają trochę większe matryce.
cybertoman - Pon 16 Sty, 2012
Tryb nocny -> usrednianie kilku klatek dotarlo i tutaj.
jaad75 - Pon 16 Sty, 2012
panmarecq napisał/a: | No tak ale wg mnie to Canon wygrywa tutaj z b.ważnymi konkurentami którymi są Sony nex 5n, Fuji x100 i Panasoniciem gx1, które mają trochę większe matryce. | Z X100 akurat nie bardzo wygrywa...
cybertoman - Sro 18 Sty, 2012
U Bratankow tez testuja.
hijax_pl - Sob 21 Sty, 2012
Ciekawi mnie z czym będzie G1X w teście porównany:
- przez pryzmat niewymienności obiektywu z czymś pokroju EX1/LX5?
- a może przez pryzmat wielkości matrycy z NEX/NX czy nawet K5?
- a może przez pryzmat ceny z np V1/Q?
goltar - Sob 21 Sty, 2012
A może z każdym z wymienionych Ja bym porównywał z G12, mikro4/3 i NEX-em.
A może nie porównywać wcale? Niech każdy czytelnik sobie porówna do tego co uważa za zasadne?
goltar - Sob 21 Sty, 2012
Ale oczywiście każdy może sobie porównać wg własnego uznania, wszystkie testy są dostępne. Do G12 powinno być porównanie, choćby dlatego że po nim przejęto korpus.
mrawi - Sob 21 Sty, 2012
A po co porównywać? Najlepiej tak jak na imaging-resource.com, są fotki i samemu można zestawić konkretne modele i sobie sprawdzić.
IR nie ufałbym bo można się srogo zawieźć po zakupie
mrawi - Sob 21 Sty, 2012
Ja sie nie zawiodłem i ufam IR w całej rozciągłości i ze wszechmiar .
mrawi napisał/a: | ufam IR w całej rozciągłości i ze wszechmiar | W zakresie ergonomii korpusów też?
mrawi - Sob 21 Sty, 2012
W zakresie jakości zdjęć.
A są też gdzieś testy w zakresie ergonomii korpusów? Ciekawe jak są punktowane wyniki? Pewnie zależnie od wielkości dłoni i preferencji użytkowych. To musi być spora baza danych .
hijax_pl - Wto 31 Sty, 2012
DXO wzięło i pomierzyło i zawyrokowało:
Cytat: | A great camera but no specific improvement of the Canon sensor |
a dokładniej to:
Cytat: | Overall the G1X is definitely an excellent point and shoot cameras. But, now for the bad news in this review: The G1X’s sensor itself shows no measurable improvement. As proof, we need to take a look at the results of the Canon EOS 7D vs Canon PowerShot G1X. Why this comparison?
- The G1X and the 7D sensors make use of the same size pixel (4.2 µm).
- The Canon EOS 7D is a bit dated, but the Canon APS-C cameras that came after it didn’t have any new sensor features (see the results for the Canon EOS 600D and 60D).
Normalized results (print mode):
- As explained here, DxOMark scores are normalized for a 20 x 30 print at 300 dpi. The Canon EOS 7D’s sensor surface format is slightly superior and thus it logically ends up better placed in the low-light rankings.
Non-normalized results (screen mode):
- Here we are interested only in pixel quality, so let’s take a look at the curves for SNR 18%, dynamic range, and color sensitivity when we toggle to screen mode.
The results are surprising: The G1X pixel provides identical results for SNR 18% and color sensitivity as the Canon EOS 7D, and only very slightly inferior results for dynamic range. |
http://www.dxomark.com/in...view/Conclusion
cybertoman - Wto 31 Sty, 2012
Musze sie podszkolic w wolaniu RAWow, bo z mojej, wyzej notowanej przez DXO 50D nie potrafie uzyskac takich jpg'ow na ISO 3200 jak w przykladowych zdjeciach G1X.
Cytat: | The best compact camera ever made | To moge zamienic 15-85 na G1X, na rower jak znalazl.
komor - Sro 01 Lut, 2012
hijax_pl napisał/a: | The G1X’s sensor itself shows no measurable improvement. |
Ale w porównaniu do lustrzanki 7D, a nie w porównaniu do poprzednich kompaktów z serii G, co? To chyba dobra wiadomość w sumie…
hijax_pl - Sro 01 Lut, 2012
komor napisał/a: | To chyba dobra wiadomość w sumie… | Dobra, że taka sama matryca jest w kompakciku.
Ale niefajna, jeśli się pomyśli, że to ta sama technologia tylko trochę mniejszy chip - ja bym wolał widzieć jakiś postęp jednak...
cybertoman - Sro 01 Lut, 2012
hijax_pl napisał/a: | że to ta sama technologia | Tak byl/jest przeciez reklamowany - technologia z 600D.
hijax_pl napisał/a: | ja bym wolał widzieć jakiś postęp jednak... | U Canona? Cos mi sie nie chce wierzyc....
Sunders - Sro 01 Lut, 2012
cybertoman napisał/a: | hijax_pl napisał/a:
ja bym wolał widzieć jakiś postęp jednak...
U Canona? Cos mi sie nie chce wierzyc.... |
Mi tez nie
jaad75 - Czw 02 Lut, 2012
Ja też miałem nadzieję na rzeczywisty postęp, widząc te JPG-i... Trzeba przyznać w takim razie, że engine JPG dopracowali kapitalnie.
Bilbo - Pią 03 Lut, 2012
pozwolę sobie zdublować swój post z tematu o EX1, ponieważ to bardziej dotyczy G1X
na imaging-resource.com są już porównania sampli Canona G1X (narazie niepełne), jest też NEX 7.
mz jakość tych dwóch powyższych bardzo zbliżona. Sony trochę gorzej (z racji 24 mpix).
Canona można bardziej zbliżyć do NEX 5 N.
porównałem też G1X do 1100 D. - G1X mniej szumi od lustra ale widać to większym odszumianiem (brak ostrości i utrata intensywności koloru). Zakres tonalny w obu słabszy niż w NEX (widać na "świecących" białych niciach.
NEX7 w porównaniu do NEX5 N to porażka. Ale gdyby przeskalować do rozmiaru 16 mpix może byłoby podobnie, więc żadnej rewelacji nie ma.
Warto zwrócić uwagę w tych porównaniach w szumach na czarnym kubku oraz szczegółowość faktury na czerwonej serwecie.
Gdyby 1100D był w tej samej cenie co G1X , brał bym tego drugiego.
światło 2,8 to duża zaleta, dla osób które nie chcą dokupywać dodatkowych szkieł.
hijax_pl - Pią 03 Lut, 2012
G1X to taki dziwny twór. Z jednej strony duża matryca dająca nadzieję na małe GO, a z drugie ciemny obiektyw i nadzieja pryska. Duża matryca i niski dzięki temu szum rekompensuje kiepskie światło obiektywie...
Po prostu taki małoszumiący porządny kompakt.
sigmiarz - Sob 04 Lut, 2012
ten obiektyw ma bardzo kiepską transmisję, widać to na samplach z pleneru.
[ Dodano: Sob 04 Lut, 2012 11:28 ]
tym samym nie jest to jakiś uniwersalny kompakt dla fotoartystów, raczej wyczynowy
wycieczkowiec jak dotychczas seria G
cybertoman - Sob 04 Lut, 2012
Dla zainteresowanych instrukcja.
Na str. 132 Cytat: | "Mozna okreslic, jakie informacje sa widoczne w poszczegolnych trybach wyswietlania oraz czy pojawiaja sie na monitorze LCD, czy w wizjerze". | Wizjerze?
[ Dodano: Sob 04 Lut, 2012 11:45 ]
A Transmisja jest istotna dla fotoartystow.
hijax_pl - Sob 04 Lut, 2012
cybertoman napisał/a: | Wizjerze? | Idąc tokiem myślenia co poniektórych forumowiczów (tych od punktowania testów Sony) w tym momencie Canon przestał być wiarygodny nie tylko w kontekście tej instrukcji, ale jako cała firma
komor - Sob 04 Lut, 2012
Ten aparat ma wizjer.
http://www.optyczne.pl/in...p=dowolny&sort=
hijax_pl - Sob 04 Lut, 2012
komor, ale to optyczny tunelik. Jak znam tego typu aparaty to jeśli się coś w nim wyświetla to jest ewenement. Może Szymek potwierdzi, skoro się nim bawił...
Luke_S - Sob 04 Lut, 2012
komor napisał/a: | Ten aparat ma wizjer. |
Nazywanie tego wizjerem to przesadny eufemizm.
cybertoman - Sob 04 Lut, 2012
komor napisał/a: | Ten aparat ma wizjer. | Tak, wiem. Tylko trudno mi sobie wyobrazic, ze jest mozliwosc wyswietlania tam parametrow zdjecia czy tez siatki. Niezbyt precyzyjny zapis w instrukcji? W planach byl inny wizjer ale nie zdazyl na premiere? Bedzie jakis dodatkowy gadget do aparatu?
komor - Sob 04 Lut, 2012
Ale osochozi, przecież nigdzie nie jest napisane, że tam cuda wianki są wyświetlane, tylko zdziwienie było, że wizjer?
cybertoman - Nie 05 Lut, 2012
Jak nie jest napisane, jak jest napisane. W instrukcji. Kazda funkcje (Nastawy fotogr, linie siatki, poziom elektr., Histogram) mozna indywidualnie wybrac do wyswietlania. I ponownie, w polowie strony 132 : Cytat: | W menu [Monitor/wizjer] (str. 43) mozna wlaczyc wyswietlanie lub ukrywanie tych informacji na monitorze LCD lub w wizjerze {...} | . Zdziwienie bylo, ze w wizjerze, a nie, ze wizjer jest. Przynajmniej tak mialo byc.
W angielskiej i niemieckiej instrukcji tez tak jest. Porownanie do oryginalu wykracza poza moje mozliwosci lingwistyczne.
sigmiarz - Nie 05 Lut, 2012
... dziurka nie jest duża, ale kto wie co tam w środku
hijax_pl - Nie 05 Lut, 2012
sigmiarz napisał/a: | ale kto wie co tam w środku | Redaktor Szymon wie
Dominika - Nie 05 Lut, 2012
canon+dobry wizjer w kompakcie+wyświetlanie w nim czegokolwiek= zjawisko tak epickie, że można uznać za niewystępujące.
MC - Czw 16 Lut, 2012
Depriwju umieścił do porównania swoje studyjne jotpegi i... RAWy.
Bardzo ładne osiągi.
goltar - Czw 16 Lut, 2012
Tak, też przeglądałem, ładnie to wygląda.
hijax_pl - Czw 16 Lut, 2012
Cóż można powiedzieć. Matryca jak z lustrzanki to i efekty bardzo dobre. Brawa dla Canona.
Tylko ta ciemnica szkła
No ale rozumiem, że inaczej nie dało by się zrobić takiego kompaktowego obiektywiku. Dlatego też priorytem było użyteczne ISO6400 a GO wyszła jak... z kompaktu
W porównaniu do takiego EX-1 to niewielki jednak krok na przód (dzięki bardzo jasnemu szkiełku w samsungu).
TolekBanan - Pon 12 Mar, 2012
Witam,
Pod artykułem na portalu widziałem sporo narzekania na brak skokowego zoom otóż uspokajam "narzekaczy" G1x ma możliwość skokowego ustawiania ogniskowej 28, 35, 50, 80, 100 i 112.
Sterowanie prawie identyczne jak w G11, bardzo dobra sprawa to poziomica dla mnie to ważny dodatek taki sam miałem w Ricoh gx200. Ma sporo bajerów typu efekt rybie oko czy hdr. Zniknęło pokrętło ISO ale dostęp do ISO jest pod kciukiem i wystarczy jedno wciśnięcie aby wybrać ISO. Po raz pierwszy mam do czynienia z aparatem z auto ISO i szczerze mówiąc ta funkcja powoduje to, że do ustawień ISO sięga się rzadko.
Do 1600 zdjęcia idealne do 3200 bardzo dobre. Jakość zdjęć moim zdaniem dużo lepsza niż w moim wiekowym 20D. Autofocus zauważalnie szybszy niż w G11 ale demonem prędkości to on nie jest.
Praktycznie brak makro samym aparatem nie da rady zrobić zdjęcia macro takiego jak z G11 ale ze względu na rozmiar matrycy można zrobić takie oszukane kadrowane w ps mi to wystarcza.
Ja głównie fotografuję kompaktami pomimo posiadania całkiem przyjemnego zestawu obiektywów tak mi się jakoś od kilku lat porobiło. Człowiek na starość robi się wygodny i niestety leniwy.
Dla miłośników kompaktów to świetny sprzęt.
Pozdrawiam
lukas.skov - Pon 19 Mar, 2012
Skąd takie rozbieżności między jakością wyświetlacza i wytrzymałością baterii w testach optycznych i fotopolis?
W tamtym teście nie przekroczyli 200 zdjęć na jednym ładowaniu, jak również o wyświetlaczu nie wypowiadali sie zbyt pochlebnie.
komor - Pon 19 Mar, 2012
Ponieważ pojawił się test Canona G1 X na Optycznych, to niniejszy temat zamykam i dalszą dyskusję prowadzimy w wątku dotyczącym testu.
|
|