|
forum.optyczne.pl
|
 |
Warsztat foto, literatura, teoria, art - Raw vs sRAW1
cykacz - Sro 11 Sty, 2012 Temat postu: Raw vs sRAW1 Często można usłyszeć że matryce z dużą liczbą Mpx nie koniecznie produkują lepszy obrazek czy że posiadają mniejszą rozpiętość tonalną. D700 podobno ma większą rozp. ton. bo posiada 12 Mpx. W swoim aparacie posiadam 21 Mpx i mam możliwość zmniejszenia tej rozdzielczości do 10 Mpx. Zastanawiam sie czy moja matryca będzie miała większą rozpiętość tonalną? Czy zdjęcia w formacie sraw1 będą lepsze, gorsze czy takie same?
jaad75 - Sro 11 Sty, 2012
cykacz, poprawisz zakres tonalny poprzez uśrednienie szumów (jakiejkolwiek metody byś nie użył, niekoniecznie trzeba zapisywać sRAW w tym celu), ale dotyczy to tylko cieni, więc musisz uwzglęniać tę właściwość przy naświetlaniu i wywoływaniu.
komor - Sro 11 Sty, 2012
cykacz, może ten rozdział testu coś pomoże:
http://www.optyczne.pl/92...es_tonalny.html
Aszex - Sro 11 Sty, 2012
przypomniał mi się temat na jakimś forum komputerowym:
DRAM vs SRAM
już sobie idę...
hijax_pl - Sro 11 Sty, 2012
Aszex, nie za bardzo pojmuję skąd takie skojarzenia... Przybliżysz?
jaad75 - Sro 11 Sty, 2012
Ten rozdział to może tylko namieszać, bo pochodzi z czasów, gdy Optyczni sami nie wiedzieli, co i po co mierzą...
edmun - Czw 12 Sty, 2012
Aszex, również nie mogę skojarzyć po co wzmianka o tym
luke130 - Czw 12 Sty, 2012
jaad75 napisał/a: | Ten rozdział to może tylko namieszać, bo pochodzi z czasów, gdy Optyczni sami nie wiedzieli, co i po co mierzą... |
Zakładam, że testy na Optycznych dzielą się na te sprzed D7000 i po nim?
komor - Czw 12 Sty, 2012
Wiedzieli, nie wiedzieli co mierzą, ale z pomiaru wynika, że na wyższym ISO w sRAW1 jest lepiej z zakresem niż w pełnym RAW-ie. Trzeba tylko pamiętać, że tak naprawdę sRAW nie jest już niezdemozaikowanym RAW-em, jak pamiętamy z jakiegoś wątku.
cykacz, jeśli jesteś zainteresowany to tu jest trochę technikaliów:
Understanding What is stored in a Canon RAW .CR2 file, How and Why
Aszex - Czw 12 Sty, 2012
hijax_pl napisał/a: | Aszex, nie za bardzo pojmuję skąd takie skojarzenia... Przybliżysz? |
sraw>sram
jaad75 - Czw 12 Sty, 2012
Aszex napisał/a: | sraw>sram | Głębokie...
Aszex - Czw 12 Sty, 2012
to Twoje skojarzenie...
jaad75 - Czw 12 Sty, 2012
Czyżby?
Ja nie mam żadnych skojarzeń - uważam, że sens Twojej wypowiedzi jest "głęboko" ukryty... Bardzo głęboko...
|
|