forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - wybór Nikon 35 1.8 a 50 1.8

lukemeng - Sro 11 Sty, 2012
Temat postu: wybór Nikon 35 1.8 a 50 1.8
Witam. Jak w temacie zapytanie. Posiadam T 17-50vc, i zakres się pokryje, ale nosi mnie na jakąś z tych stałek. Miałem obydwie na korpusie, ale do końca nie wiem którą wybrać. Mógłbym poczekać na fundusze i kupić 50 1.4, ale chyba to się nie uda. A więc czekam na opinie i porady jak ugryźć temat.
moronica - Sro 11 Sty, 2012

lukemeng, ale to wszystko zalezy od tego ktora z tych ogniskowych tobie pasuje

hmm bardziej mnie w nich światło fascynowało, a zakres wyrabiałem mimowolnie w nogach i nie zauważyłem tego która będzie lepsza :(
moronica - Sro 11 Sty, 2012

to zaden problem sprawdzic to na obecnie posiadanym obiektywie ;)

moronica, no właśnie to zrobiłem, ta 50 to już trochę ciasnawo w pokoju a przy 35 jest chyba lepiej - mieszczę się tam gdzie chce. Głównie zależy mi na tych zdjęciach wewnątrz pomieszczeń.Czytałem testy i jedni chwalą szybkość i celność, inni zaś "psioczą". Mi zależy na jednym i drugim, no i na trzecim czyli na wszystkim ;) . A poważnie to jak one stoją "klasowo" w stosunku do siebie?
lotofag - Sro 11 Sty, 2012

Mowa o 50/1.8D czy G? ;)

Nikt za Ciebie nie dokona wyboru - dwa rózne obiektywy, a nikt nie będzie znał Twoich potrzeb/nawyków/oczekiwań lepiej od Ciebie.

Sunders - Sro 11 Sty, 2012

lukemeng napisał/a:
Głównie zależy mi na tych zdjęciach wewnątrz pomieszczeń.

Wybór najpierw 35mm wydaje się bardziej racjonalny, tym bardziej, że masz już 85mm.

jaad75 - Sro 11 Sty, 2012

lukemeng napisał/a:
A poważnie to jak one stoją "klasowo" w stosunku do siebie?
Tak samo - obie to budżetowe stałki.

lotofag napisał/a:
Nikt za Ciebie nie dokona wyboru

zgadza się, ale sugestie i wskazówki - bezcenne ;)
Sunders napisał/a:
Wybór najpierw 35mm wydaje się bardziej racjonalny, tym bardziej, że masz już 85mm.

no te moje zakresy szkieł zamykają się, ale światła nigdy za wiele :)
jaad75 napisał/a:
Tak samo - obie to budżetowe stałki.

a jak w praktyce to wygląda?

komor - Sro 11 Sty, 2012

W praktyce każdą z nich da się zrobić zajefajne zdjęcia. To napisz może jeszcze co Cię interesuje – portret czy coś innego? Mając 85 mm ja bym wolał mieć 35 niż 50.

no kiedyś już pytałem o to jaki obiektyw w pomieszczeniach i polecono mi 35. Głównie to będą zdjęcia okolicznościowe i ludzie w pomieszczeniach, nierzadko grupowe.A tak naprawdę to życie pokaże... :)
P.S. jednak przede wszystkim to będę miał prywatnego modela w czerwcu, jak wszystko będzie dobrze :)

edmun - Sro 11 Sty, 2012

do APS-C to brałbym 35 1.8.... 50-tka mi się przejadła o takim świetle :)
jaad75 - Sro 11 Sty, 2012

lukemeng napisał/a:
Głównie to będą zdjęcia okolicznościowe i ludzie w pomieszczeniach, nierzadko grupowe
No to odpowiedź jest oczywista... :roll:
maput - Czw 12 Sty, 2012

jaad75 napisał/a:
lukemeng napisał/a:
Głównie to będą zdjęcia okolicznościowe i ludzie w pomieszczeniach, nierzadko grupowe
No to odpowiedź jest oczywista... :roll:

No nie wiem, 35 też będzie za ciasno ;) Ale 50tka odpada.

jaad75 - Czw 12 Sty, 2012

maput napisał/a:
No nie wiem, 35 też będzie za ciasno ;) Ale 50tka odpada.
Oczywista w kontekście wyboru 35/50mm... :smile:
moronica - Czw 12 Sty, 2012

byla jakas plota ze Nikon ma wypuscic, byc moze calkiem niedlugo, jakas szersza DXowa stalke o swietle 1.8. tylko nie moge sie dogrzebac o jaka ogniskowa dokladnie chodzilo. albo 20 albo 24
jaad75 - Czw 12 Sty, 2012

Pewnie 24, żeby mieć DX-owy odpowiednik klasycznej 35-tki...
mozer - Czw 12 Sty, 2012

Jak tak dalej pójdzie, to kupię drugie body Nikona, żeby mieć szeroką stałkę :P
moronica - Czw 12 Sty, 2012

http://nikonrumors.com/20...he-d800d4.aspx/ napisał/a:
I am also getting some tips that a new Nikkor AF-S 24mm f/1.8G DX (no VR) lens is currently being tested. With the success of the AF-S 35mm f/1.8G DX, I will not be surprised if Nikon releases another DX prime lens.