forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Firma WEBDEVELOPER WEBDESIGN MOVIE MAKER Canon EOS DX 1 ?

LogiArt - Czw 12 Sty, 2012
Temat postu: Firma WEBDEVELOPER WEBDESIGN MOVIE MAKER Canon EOS DX 1 ?
Witam wszystkich serdecznie

Chciałbym się poradzić bardziej doświadczonych fotografów (profesjonalistów) co do wyboru aparatu chciałbym podkreślić ze jestem raczej zielony w tych, tzn. uczę się dopiero i zbieram informacje , jak narazie posiadam aparacik SONY NEX-5 i parę akcesoriów do niego, do tej pory to była zabawa ale ze względu na to że mam w planach otwarcie firmy która będzie zajmować się tworzeniem stron www dla firm wraz z sesją zdjęciową pracowników oraz filmem o firmie, potrzeba mi profesjonalnego sprzętu i tu dochodzimy do sedna tematu mianowicie chciałbym módz robić zdjęcia i filmy w profesjonalnej jakości np tak jak na tym Filmiku <<<<-----

zastanawiam się nad canon eos dx 1 czy to dobry wybór ? , wiem ze cena jest wysoka ale wole raczej raz a dobrze i na dłużej .

No i co jeszcze do niego bym potrzebował żeby to było dopięte na ostatni guzik :)

Czekam z niecierpliwością na wasze odpowiedzi :) pozdrawiam

maput - Czw 12 Sty, 2012

Moim skromnym zdaniem spokojnie wystarczyłby Ci tańszy sprzęt. To nie są zadania wymagające wykorzystania topowego modelu.

LogiArt napisał/a:
chciałbym módz

Ała....

komor - Czw 12 Sty, 2012

LogiArt, aparat jak aparat. Przede wszystkim szykuj kasę na światło, osprzęt i obiektywy. Co do aparatu to 5D Mark II wystarczy z nadmiarem.
jaad75 - Czw 12 Sty, 2012

LogiArt napisał/a:
zastanawiam się nad canon eos dx 1 czy to dobry wybór ?
Do tego celu - totalna przesada. Pomijając, że jeszcze przez kilka miesięcy nie będzie dostępny... :roll:
mozer - Czw 12 Sty, 2012

Przede wszystkim jasne obiektywy z płynną regulacją przysłony. Nie sądzę, żeby pełna klatka była niezbędna do takich zastosowań. 1D-X to gruba przesada.

[ Dodano: Czw 12 Sty, 2012 11:35 ]
NEX-5 naprawdę takie kiepskie filmy kręci?

mozer napisał/a:
Przede wszystkim jasne obiektywy z płynną regulacją przysłony.
Nie sądzę nawet, żeby płynna regulacja przysłony była w tego typu zastosowaniach konieczna do czegokolwiek. Tak naprawdę, to wystarczy byle aparat z trybem preferencji przysłony, idealnie taki z pełnym manualem i parę jasnych szkieł. To komercyjne filmiki prezentacyjne, a nie etiudy do szkoły filmowej...
mozer - Czw 12 Sty, 2012

jaad75, masz rację - miałem na myśli, że "prędzej takie obiektywy, niż taki aparat" :)

jaad75 napisał/a:
Tak naprawdę, to wystarczy byle aparat z trybem preferencji przysłony, idealnie taki z pełnym manualem i parę jasnych szkieł.

NEX-5 nie spełnia tych warunków?

Dzięki za tak szybkie odp. :)

Niestety coś link do filmiku nie działa w opisie, wiedz daje jeszcze raz : http://vimeo.com/23383691

komor napisał/a:
aparat jak aparat. Przede wszystkim szykuj kasę na światło, osprzęt i obiektywy. Co do aparatu to 5D Mark II wystarczy z nadmiarem.

Czy mógłbyś mi napisać coś więcej o tym całym osprzęcie, świetle , obiektywach itd.

mozer napisał/a:

[ Dodano: Czw 12 Sty, 2012 11:35 ]
NEX-5 naprawdę takie kiepskie filmy kręci?

Myślę ze NEX-5 jest dobrym aparatem na rodzinne zdjęcia i filmy świetny aparat do nauki wszystko opisane w menu.

a i jeszcze takie coś wyszperałem http://www.youtube.com/wa...feature=related :)

Pozdrawiam:)

sigmiarz - Czw 12 Sty, 2012

może panasonic gh2 albo canon 60d ?

reszta z kasy którą dostaniesz z dofinansowania wydasz na lampy,
obiektywy, blendy itp.

mozer - Czw 12 Sty, 2012

Wg mnie lustrzanka nie jest wygodnym rozwiązaniem do kręcenia filmów, bo trzeba to robić "na zombie" :) Możesz wprawdzie dokupić taki wizjer mocowany do LCD, ale nie wiem jak to się sprawdza.

[ Dodano: Czw 12 Sty, 2012 13:47 ]
LogiArt napisał/a:
Czy mógłbyś mi napisać coś więcej o tym całym osprzęcie, świetle , obiektywach itd.

Czy Ty oczekujesz, że ktoś zrobi Ci tu cały kurs na temat filozofii robienia zdjęć i filmowania? :)

mozer napisał/a:

Czy Ty oczekujesz, że ktoś zrobi Ci tu cały kurs na temat filozofii robienia zdjęć i filmowania? :)

Posłuchaj mozer jeśli nie umiesz doradzić początkującym w doborze sprzętu i wskazania odpowiedniej drogi proszę niepisz...

mozer - Czw 12 Sty, 2012

LogiArt, chcesz porady, to może trochę grzeczniej, co? :zalamany:

To była łagodniejsza forma powiedzenia "nie znasz się na fotografii, to nie bierz się za poważny biznes", ale cóż...

mozer napisał/a:
LogiArt, chcesz porady, to może trochę grzeczniej, co? :zalamany:

To była łagodniejsza forma powiedzenia "nie znasz się na fotografii, to nie bierz się za poważny biznes", ale cóż...

ahhh masz racje chrzanić idę do fabryki robić dalej w końcu to polska :) narazie zal forum...

a tak nawiasem mozer ile masz lat ? jesli można wiedzieć chciałbym wiedzieć z jakim pokoleniem mam przyjemność rozmawiać .

mozer - Czw 12 Sty, 2012

Wiesz co... Chciałem być miły - doradziłem w sprawie aparatu, filmowania i szkieł...
Próbuję również Cię uświadomić, że sprzęt, choćby był za 50 tys., nie zrobi sam zdjęć - do tego trzeba solidnego przygotowania zarówno teoretycznego, jak i praktycznego. A już do zastosowania zawodowego to w ogóle...

Nie mam ochoty Ci się spowiadać, szczególnie w takim tonie - szczególnie komuś, kto pisze "żal forum"... :shock:

LogiArt napisał/a:
Chyba żartujesz... :roll:
mozer napisał/a:
Możesz wprawdzie dokupić taki wizjer mocowany do LCD, ale nie wiem jak to się sprawdza.
Dobrze się sprawdza.
mozer napisał/a:
I trudno się pod tym nie podpisać...

LogiArt, żeby brać się za to na poważnie, trzeba opanować warsztat w stopniu minimum zadowalającym. Sądząc z zadawanych pytań, jeszcze kawał drogi przed Tobą - cierpliwości...

moronica - Czw 12 Sty, 2012

pachnie dotacja...

LogiArt, zamiast prosic by ci ktos poopowiadal o sprzecie to po prostu poczytaj
obiektywy
oswietlenie

edmun - Czw 12 Sty, 2012

co do fimowania lustrzanką, to nie zawsze jest to na zombie.
nakładka na LCD zdaje się bardzo dobrze, do tego kilka stabilizatorów montowanych na siebie samego i wychodzi bardzo przyjemnie.
do LogiArt... przykro mi, ale na razie to Ty buraczysz na kulturalnym forum.
jak piszesz "żal"... to świadczy tylko o Tobie.

a, że kombinujesz jak tu dorwać dobry sprzęt z dotacji, aby później wrzucać byle za przeproszeniem "kał" na rynek... to już nie raz przechodziliśmy dyskusje skąd się tacy na rynku biorą i czemu ludzie podpisują z takimi umowy.

Tak jak wszyscy ładnie orzekli, sam aparat to nie rozwiązanie wszelkich problemów.
Do tego dochodzą właśnie takie fitcherki jak stabilizacja steady shot, wyciągniki, follow focus, szkiełka (w filmowaniu często stabilizowane), oświetlenie (często LED'owe) itp.
Ale podstawą jest bycie chociaż dobrym w fotografowaniu... nie wiem czy NEX dał Tobie taką możliwość, bo jako sprzęt - można go nawet wykorzystać odrobinę mocniej w stronę profesjonalną, jednakże ja NEX'a odbieram jako zabawkę dla bogaczy, którzy kupują wakacyjny aparacik i często ten sprzęt właśnie tak kończy.
Nie twierdzę, że tak było i w Twoim przypadku, jednakże ponownie wracam do meritum sprawy, sama puszka (body) nie dadzą nie wiadomo czego, bez umiejętności jego kreatywnego wykorzystania.
To tak jak byś teraz kazał osobie która ma 2 lata prawo jazdy i jeździ zazwyczaj Seicento, aby poprowadził Lamborghini Gallardo. Odpalić silnik może odpali, ale zazwyczaj kończy się szybkim rozbiciem pojazdu na pierwszym skrzyżowaniu

cierpliwości to ja mam dużo ale troszkę innej pomocy oczekiwałem od doświadczonych ludzi skoro widzicie z zadawanych pytań ze nie wiem co i jak, (zresztą pisałem na samym początku) dzieki... przepraszam za za to ze tak naszczekałem ...

LogiArt, nie ma się o co obrażać - po prostu zaczynasz ze złej strony. Najpierw nieco wiedzy i warsztatu, później firma, sprzęt i zarobek... Odwrotnie się nie da. Choć pewnie wielu by chciało...

:) jaad75 racja

wiedz od czego proponujesz ze bym zaczął naprawdę chcę żeby to było zrobione jak trzeba ... :)

LogiArt, nie wiem na jakim poziomie fotograficznym, a tym bardziej filmowym jesteś, ale w większości miast są kursy, które mogą bardzo pomóc w rozwoju - zwłaszcza początkującym... Można oczywiście dojść do wiedzy tam przekazywanej samemu, przy pomocy książek, czy kursów online, ale skoro Tobie zależy na czasie i szybkich efektach, to jest to chyba najprostsze rozwiązanie. Trudno, żebyśmy w tym wątku omawiali wszelkie możliwe zagadnienia i problemy z jakimi możesz się spotkać w tego typu pracy i doradzali Ci sprzęt jaki może pomóc w ich rozwiązaniu, zwłaszcza, że często będą to dywagacje i porady czysto teoretyczne...
Usjwo - Czw 12 Sty, 2012

Jak sie ma kase i zaciecie to mozna zaczac od sprzetu, a potem sie uczyc, uczyc, uczyc. Fotografia to nie tajemna nauka, ale pewne doswiadczenie jest potrzebne, zeby robic dobre zdjecia

Usjwo napisał/a:
Jak sie ma kase i zaciecie to mozna zaczac od sprzetu
Tylko może okazać się, że połowa tego sprzętu, to nietrafione zakupy... :roll:
Usjwo - Czw 12 Sty, 2012

jaad75 napisał/a:
Usjwo napisał/a:
Jak sie ma kase i zaciecie to mozna zaczac od sprzetu
Tylko może okazać się, że połowa tego sprzętu, to nietrafione zakupy... :roll:

Usjwo napisał/a:
Jak sie ma kase...
:razz:

Usjwo, wbrew pozorom, kasę ma się zwykle dzięki temu, że raconalizuje się zakupy... :smile:
komor - Czw 12 Sty, 2012

mozer napisał/a:
Wg mnie lustrzanka nie jest wygodnym rozwiązaniem do kręcenia
filmów, bo trzeba to robić "na zombie" Możesz wprawdzie dokupić taki wizjer mocowany do LCD, ale nie wiem jak to się sprawdza.

Na zombie to sobie można NEX-em filmować a nie lustrzanką…

Najprostsze i budżetowe rozwiązanie, to np.:

http://www.youtube.com/watch?v=8eq0WpwTsjE

http://www.youtube.com/wa...feature=related

http://www.youtube.com/wa...feature=related

hijax_pl - Czw 12 Sty, 2012

LogiArt napisał/a:
wiedz od czego proponujesz ze bym zaczął naprawdę chcę żeby to było zrobione jak trzeba ...

1 - kurs podstaw fotografii
2 - kurs fotografii studyjnej

mozer - Czw 12 Sty, 2012

komor napisał/a:
Na zombie to sobie można NEX-em filmować a nie lustrzanką…

Przeca napisałem, że są wizjery :)

maput - Czw 12 Sty, 2012

hijax_pl napisał/a:
LogiArt napisał/a:
wiedz od czego proponujesz ze bym zaczął naprawdę chcę żeby to było zrobione jak trzeba ...

1 - kurs podstaw fotografii
2 - kurs fotografii studyjnej

3 - kurs podstaw ortografii

komor - Czw 12 Sty, 2012

mozer napisał/a:
Przeca napisałem, że są wizjery :smile:

mozer, poza wizjerami (w sumie tylko na jednym zdjęciu jest wizjer) jest coś ważniejszego (na obydwu zdjęciach). Może słabo widać, bo zdjęcia nie są marketingowe tylko „z akcji”. :)

mozer - Pią 13 Sty, 2012

komor, spokojnie, dostrzegłem ten element :) Miałem na myśli to, że nawet mając sam wizjer już nie robimy tego na wyciągniętych rękach :)
LogiArt - Pią 13 Sty, 2012
Temat postu: Dla wszystkich którym śmierdzi dotacją :)
Dla wszystkich którym śmierdzi dotacją :)

a i nie jestem bogaty :p raczej ambitny i zapracowany na przekór wszystkim .....

pytanie co wy macie w głowie śmierdzi dotacją a gdyby i nawet pfff

różnica pokoleń ?

moronica - Pią 13 Sty, 2012

LogiArt, gdybys te lata ciezko przepracowal w branzy, za ktora sie bierzesz, to bys sie doczekal tu zupelnie innej reakcji. po prostu nie jestes tu pierwszy, ktory na hurra bierze sie za kupowanie topowego sprzetu przy znikomym przygotowaniu teoretyczno/praktycznym. odnosnie tej roznicy pokolen, ktora sobie probujesz wygodnie wszystko tlumaczyc, to wiedz ze czasy studenckie dawno za mna wiec mozesz o tym argumencie zapomniec i moze chociaz sprobowac sie zastanowic nad sensownoscia tego, co robisz, zamiast krytyczne uwagi tlumaczyc sobie zawiscia, dziecinada, itp
suso - Pią 13 Sty, 2012

Hehe opowiastka jest ciekawa , ale chyba przesadziłeś :) Ty odbierasz to osobiście .A dla forumowiczów ( przynajmniej tych z wiekszym stażem i doświadczeniem ) jesteś jednym z wielu zadającym idiotyczne pytania . Chyba nie przemawia za nimi zawiść tylko raczej irytacja że ktoś próbuje iść na łatwiznę . Ty sie tym nie przejmuj tylko rób swoje , pokażesz swoją rację nie takimi komentarzami , tylko dobrymi efektami swojej pracy :)
jaad75 - Pią 13 Sty, 2012

LogiArt napisał/a:
Dla wszystkich którym śmierdzi dotacją :)
Po prostu, zadajesz pytania jak kolejna osoba, której wydaje się, że pierwsza wpadła na ten pomysł na biznes... :smile:
To zwyczajnie nie jest takie proste jak zakup sprzętu za pieniądze z wiadomej dotacji...

suso dobre propsik :p

[ Dodano: Pią 13 Sty, 2012 12:44 ]
jaad75 i tu się mylisz niema wiadomej dotacji sam zapracuje na cały sprzęt :) i oczywiście że nie jest to takie proste ale książki,kursy,itd to tylko pomoc w nauce a na powietrzu się raczej nie nauczę prawda ?

dragossani - Pią 13 Sty, 2012

Ja mam wrażenie, że popularna mantra mówiąca iż "nie ma się co bać, jak ma się pomysł to należy go realizować, wszystko się uda - wystarczy determinacja" jest przez wielu brana zbyt dosłownie. Jest w tym oczywiście ziarno prawdy ale kluczowym elementem jest tutaj "pomysł". Jeśli jest on naprawdę pionierski to istnieje spora szansa, że silne dążenie do zrealizowania go, jest kluczem do sukcesu.

Zupełnie inaczej jest natomiast z tymi obszarami działalności, które są już dobrze zbadane i w których panuje silna konkurencja (dotyczy to też fotografii i filmowania). Tutaj nie ma szans na szybkie efekty bo kluczem do sukcesu jest doświadczenie. To ścieżka dla tych, którzy są w stanie zaakceptować, że przed nimi są lata nauki i praktyki, a śmietankę spija się na końcu (a sprzęt ma drugorzędne znaczenie).

suso - Pią 13 Sty, 2012

Cytat:

Zupełnie inaczej jest natomiast z tymi obszarami działalności, które są już dobrze zbadane i w których panuje silna konkurencja (dotyczy to też fotografii i filmowania). Tutaj nie ma szans na szybkie efekty bo kluczem do sukcesu jest doświadczenie. To ścieżka dla tych, którzy są w stanie zaakceptować, że przed nimi są lata nauki i praktyki, a śmietankę spija się na końcu (a sprzęt ma drugorzędne znaczenie).

Święta racja

LogiArt napisał/a:
jaad75 i tu się mylisz niema wiadomej dotacji sam zapracuje na cały sprzęt :) i oczywiście że nie jest to takie proste ale książki,kursy,itd to tylko pomoc w nauce a na powietrzu się raczej nie nauczę prawda ?
Więc tym bardziej nie masz co przeinwestowywać na początek. Kup przyzwoity korpus i szkła w docelowym systemie - z czasem będą służyć za backup, a potem bierz się za naukę.

wiedz jeśli ktoś mógł by mi napisać jaki korpus , bo jak piszecie canon eos d1 x to totalna przesada i przepłacam to jaki był by odpowiedni do uzyskania takiej jakości filmów http://vimeo.com/24534072
http://vimeo.com/23383691

oraz jakie szkła na start ....

LogiArt, nie korpus jest tu najistotniejszy, bo da się podobnej jakości klipy nakręcić dowolną filmującą lustrzanką/bezlusterkowcem, ważniejsze w tym wypadku były światło, scenografia, użyte ogniskowe i oczywiście pomysł na wykonanie, montaż i obróbkę. Możesz użyć np. tanich 550D/600D/60D (skoro celujesz w Canony), ale musisz mieć jasny ultraszeroki kąt i najlepiej jakieś stałki z zakresu portretowego...

[ Dodano: Pią 13 Sty, 2012 13:28 ]
W tym drugim linku, to akurat użyty sprzęt masz wypisany, ale wcale nie musi to być 5D2 - IMHO z powodzeniem wystarczą te wymienione wyżej.

AM - Pią 13 Sty, 2012

LogiArt - zatrudnij sie jako asystent. Nie idzie sie nauczyc fotografowac i filmowac z for internetowych i ksiazek, gdy nie jest to Twoja wielka pasja.

Gdyby to byla fotografia architektury to ja mam prawdopodobnie od polowy roku wakat.

Am bardzo dziękuje ale aktualnie przebywam na terenie uk ale to świetny pomysł zastanawiałem się nad tym ostatnio tylko ze nie wiem czy angol by na cos takiego poszedł a może ktoś zna kogoś w okolicach leicester z taką opcją :)
mozer - Pią 13 Sty, 2012

jaad75 napisał/a:
musisz mieć jasny ultraszeroki kąt

Co w tym wypadku rozumiesz jako "jasny"? Istnieje coś takiego pod aps-c? Tokina 11-16?

mozer napisał/a:
Co w tym wypadku rozumiesz jako "jasny"? Istnieje coś takiego pod aps-c? Tokina 11-16?
Wystarczy Tokina, IMHO.
komor - Sob 14 Sty, 2012

LogiArt napisał/a:
oczywiście że nie jest to takie proste ale książki,kursy,itd to tylko pomoc w nauce a na powietrzu się raczej nie nauczę prawda ?

Kubica też nie zaczynał od gokartów, tylko od razu kupił sobie bolid formuły 1 i na forum F-1 zapytał które przyciski do czego służą. :) Chłopie, naprawdę kwestia aparatu jest najmniej istotna w tym wszystkim, bo tyle samo lub więcej wydasz na odpowiednie szkła, a równie tyle samo potem wydasz na odpowiednie oświetlenie (jeśli chcesz coś robić we wnętrzach). No i potem jeszcze kwestia montażu i postprodukcji. Czyli jakiś sensowny komputer i zestaw oprogramowania…