forum.optyczne.pl

Teleskopy, lunety i celowniki optyczne - Luneta do 350zł

Mariot35 - Czw 12 Sty, 2012
Temat postu: Luneta do 350zł
Witam

Czytałem posty "luneta do 300" i "Lunea do 400zł". Po przeczytaniu ich chciałbym zakupić lunetę o pełnej nazwie: Celestron 20-60x60 mm ZOOM. za 333zł Czy jest to dobry wybór do 350zł ? Potrzebuję lunety do obserwacji przyrody.

Dawid1984 - Pią 13 Sty, 2012

Ja myślę ze warto by było troszkę poczekać dozbierać i kupić co najmniej Celestron Ultima 65 .Wszak na razie sezonu lunetowego nie ma, więc masz trochę czasu na dozbieranie pieniędzy.
Mariot35 napisał/a:
Celestron 20-60x60 mm ZOOM.
Szału nie będzie ,statyw w tym zestawie to nieporozumienie,o walizce nie wspomnę.
Odnośnie lunet możesz zajrzeć na Birdforum i http://forum.przyroda.org...ptakow-vt68.htm

Mariot35 - Pią 13 Sty, 2012

Dziekuję Dawid za odpowiedź. Odnośnie lunety o której ja piszę, a Ty proponujesz duża jest różnica pomiędzy nimi (jasność obrazu, poruszanie na statywie, pole widzenia na 1000minne) ? Mogę wydać więcej jeżeli różnica jest większa. Jeżeli wybrałbym lunetę o której piszesz to:

Jaki statyw do niej ?

Obserwacji będę dokonywał cały rok, ponieważ moim zadaniem będzie również wykrywanie zamaskowanych stanowisk.

Używałem teleskopu Hercules firmy bresser do obserwacji księżyca (dla początkujących), i myslałem nawet przerobić co na lunetę, ale raczej nie da się.

Napisz wpierw ile masz maksymalnie na cały zestaw?Moim zdaniem warto dołożyć do lepszej lunety, często się lunet nie wymienia a czasem się kupuje na pol życia .Wiec to inwestycja na lata, kup tak żebyś nie musiał za jakiś czas zbierać na nowa.
Mariot35 - Pią 13 Sty, 2012

Dobrze, moja max. kwota ze statywem to 600zł.

To ja Ci napisze ze jak miał bym pieniądze to kupił bym Celestron Ultima 65 kątowa a na statyw dozbierał.Poniżej tego nie pakował bym się w lunetę.Może trochę brutalnie to zabrzmiało ale tak myślę.
RB - Pią 13 Sty, 2012

Mariot35 napisał/a:
Dobrze, moja max. kwota ze statywem to 600zł.

Statyw pod lunetę do obserowania przyrody to co najmniej ok. 200 pln... (aby był choć jako tako wysoki i jako tako stabilny i jako tako dał sie ustawić głowicę) jakiś velbon Sherpa czy coś w tym rodzaju.
Jak przebolejesz niewygody obserwacji prosta luneta z niskiego statywu to np. to:
http://www.ceneo.pl/8337659

Mariot35 - Sob 14 Sty, 2012

Napisz Dawid wiele lunet miałeś w swoich rękach, jak długie masz doświadczenie ? Ja miałem teleskop jak pisałem Hecules, pamiętam że problem był ze statywem, niewielkie drgania przy najmocniejszej soczewce wkurzały.

Zakładam że wybrałbym Celestron Ultima 65 prostą (kątówka wykluczona). Jaki do tego byłby statyw odpowiedni ?

Dawid1984 - Sob 14 Sty, 2012

Mariot35 napisał/a:
Napisz Dawid wiele lunet miałeś w swoich rękach, jak długie masz doświadczenie ?
Od roku posiadam lunetę Opticron ES80 GA ED v3 plus okular HDF x32
Lunety przez które obserwowałem :
Nikon Fieldscope ED 50
Swarovski 65-mm HD
Swarovskiego 80 ATS
Pentax PF-80ED A
Zeissa 85 T* FL
Kolejność według apertury
Mariot35 napisał/a:
Jaki do tego byłby statyw odpowiedni ?

Tak jak wyżej wspomniał RB, jakiś velbon Sherpa

kivirovi - Sob 14 Sty, 2012

Herkulesa sie nie da zastosowac do obserwacji ziemskich a malej (60mm) lunety na wprost do nieba. Moze lepiej jedna a dobra do zastosowan obu. Z luneta na wprost sie to nie uda.

Jesli ma to byc jednak koniecznie na wprost to jeszcze Samyang wchodzi do gry, nawet 80mm. Ultima to niezle rozwiazanie, ale to jest straszny plasticzak no i 80mm jest juz 2x drozsza niz zakladales.

RB - Sob 14 Sty, 2012

Mariot35 napisał/a:

Zakładam że wybrałbym Celestron Ultima 65 prostą (kątówka wykluczona). Jaki do tego byłby statyw odpowiedni ?

Do lunety prostej - jak najwyższy, nawet jak masz 165 cm wzrostu. Prawdę mówiąc aby był wysoki, stabilny i jeszcze naprawdę niedrogi to chyba tylko stary drewniak geodezyjny...
Ale to bardzo ciężki klocek. Inaczej to jesteś skazany na wyciąganie kolumny centralnej albo/i gięcie się wpół. Albo ja poczynienie wydatków, na które raczej sobie nie pozwolisz.

kivirovi napisał/a:
Ultima to niezle rozwiazanie, ale to jest straszny plasticzak no i
Może i plasticzak ale już bardziej sensowna luneta niż ta
Mariot35 napisał/a:
Celestron 20-60x60 mm ZOOM

[ Dodano: Sob 14 Sty, 2012 13:19 ]
RB, Tak z innej beczki , doszła do Ciebie ta szyna balastowa?

RB - Sob 14 Sty, 2012

BTW Mariot, bądx świadom , że z Twoim budżetem to maksymalne powiększenie jakie jest IMO używalne w celu oddawania się jakiej takiej przyjemności z patrzenia na przyrode to będzie x30 (a i to nie zawsze...). Na x45, czy x60 Ultimy to jest bardzo, bardzo tak sobie.

[ Dodano: Sob 14 Sty, 2012 13:25 ]
Dawid1984 napisał/a:

RB, Tak z innej beczki , doszła do Ciebie ta szyna balastowa?

Tak, doszła, ale nie mam właciwie czasu lunety użyć. W łykend Ci to sfotografuję, ale o poważniejsze wrażenia nie pytaj. W pokoju jest rewelacyjnie. Niestety, jeszcze czas jakis i tak nie będę mógł próbowac na poważnie, a już i nowy lumix fs10 jest do spróbowania (tylko musze wyzwalanie migawki zrobić samemu, bo to co sprzedaje Opticron to jakas kosmiczna bzdura jest...)

RB napisał/a:
W łykend Ci to sfotografuję,
Oki będę wdzięczny .
RB napisał/a:
a już i nowy lumix fs10 jest do spróbowania (tylko musze wyzwalanie migawki zrobić samemu, bo to co sprzedaje Opticron to jakas kosmiczna bzdura jest...)
Też używam tego Lumixa wraz z ta bzdurą z opticrona o której piszesz.I zdecydowanie odradzam jej kupno.Jak wykonasz jakiś wyzwalacz podrzuć mi tez zdjęcie jak możesz, sam bym może coś podobnego sklecił.
RB - Sob 14 Sty, 2012

Dawid1984 napisał/a:
Też używam tego Lumixa wraz z ta bzdurą z opticrona o której piszesz.I zdecydowanie odradzam jej kupno.Jak wykonasz jakiś wyzwalacz podrzuć mi tez zdjęcie jak możesz, sam bym może coś podobnego sklecił.

Tu nie ma żadnego kłopotu, do canona a590 skleciłem. Bierzesz kawał 1mm blachy aluminiowej, wycinasz, szlifujesz krawędzie, wiercisz 2 dziury na śrubę i na wkręcenie wężyka, wyginasz w odp. miejscach (2 gięcia). kombinujesz cuś do wkręcania węzyka (ja wymontowałem z Zenita) i wklejasz na zywicę dwuskładnikowa. Działa.

Może nieprecyzyjnie się wyraziłem, więc dopiszę, obserwacji będę dokononywał z pozycji leżącej.
RB - Sob 14 Sty, 2012

nawet nie próbowałem, więc nie wiem jak się to robi z luneta na leżąco, ale statyw rozkładany do poziomu 'zero' to zwykle juz sa koszta większe od Twojego budżetu na wszystko.
Stef22 - Sob 14 Sty, 2012

mam podobny problem mam kupić lunetę gdy używałem ich tylko na strzelnicach.

RB zakładam że biorę tego Celestona 65 jaki byłby koszt prostego i niebylejakiego statywu dla tej lunety ?

Satyw zalezy od Twojego wzrostu i sposobu uzytkowania. Ale za mniej niz 300zl bedzie trudno kupic wysoki statyw (160cm). Jesli do pozycji lezacej (50cm) to sie da zastosowac nawet dosc tanie statywy, np. Hama Traveler - kupilem ostatnio siostrze i powiedziala, ze jest za duzy, za ciezki i zbyt stabilny... Ja bym sie na Sherpe nie rzucal.

Cytat:
RB zakładam że biorę tego Celestona 65 jaki byłby koszt prostego i niebylejakiego statywu dla tej lunety ?
Ponad 200 zł ,podchodzące pod 300 .
kivirovi napisał/a:
zbyt stabilny
:shock:

Nie jest to zly statyw do sporadycznego uzywania, zwlaszcza za te pieniadze, ale jak przyszedl i rozpakowalem, to sie balem, ze sie nie spodoba jego chwiejnosc na pelnym wysowie, a ona mi na to, ze jest troche za ciezki i za duzy... A chcialem kupic cos 2x ciezszego... Takze rozne ludzie maja potrzeby.
RB - Sob 14 Sty, 2012

Mariot35 napisał/a:

Do patrzenia leząc niestety nie potrafie Ci nic polecić, nie próbowałem, nie wiem. To co znam i wiem, że będzie się nadawało (aczkolwiek nie mogę stwierdzć, ze to np. najlepsze rozwiązanie) jest drogie biorąc pod uwagę Twój budżet. Nie chcę Cie wpuszczać w bambuko, może są jakieś tańsze sposoby.

kivirov cto że za duży, cięzki mi nie przeszkadza, nie rozumiem natomiast co oznacza że za stabilny. Może mało płynnie da się go obracać o to chodzi ?

Dziwi mnie rozbierzność cen, kivirov proponuje statyw w cenie 35zł, Dawid ponad 200zł. Dawid możeż podać nazwy statywów niskich za kwoty pow. 200zł ? Porównam sobie je.

jakie 35zł, min. 200 jak nie 300 musisz dac, to jest ten (180zł):
http://www.agito.pl/staty...o.0.361483.html
To jest absolutnie najtaniej, jesli nawet juz nie za slaby statyw do lunety w ogole... Jak go calkowicie rozlozysz, to sie nie da raczej obserwowac, a z wysunieta kolumna to juz na pewno z niego nie skorzystasz, ale jak masz lezec na ziemi, to sie nada, a bedzie bardziej uniwersalny niz statyw niski. Glowica chodzi bardzo dobrze, plynnie, ale to jest kulowa, nie kazdy lubi. Problem w najcienszej sekcji nog i laczeniach miedzy sekcjami, to jest nie dosc stabilne na statyw obserwacyjny. Nadaje sie do okazjonalnego fotografowania kompaktem lub hybryda i tak uzywa go moja siostra.

Wpisałem wcześniejszą nazwę i wyskoczył mi ten za 35zł. Jednak ten co podałeś jest za wysoki. min. wysokość to 52cm, potrzebuję naprawdę jak najniższego statywu.

Nie wiem czy duzo nizej zejdzisz z wysokoscia niz 50cm, bo to nie kolumna, ale rozstawione nogi determinuja taka wysokosc. Przemyslales to dobrze? wydaje mi sie, ze z luneta na wprost i statywem 20cm to sie fajnie lezy na ziemi, ale i tak nic nie zobaczysz, bo kazda galez, trawa zasloni wszystko. Moze z reki? moze lornetka 12/16x50?

No wiec sprawdzilem to na moim sprzecie i twierdze, ze to sie nie da. Albo luneta musi byc pod katem, albo musisz siedziec przynajmniej. Inaczej kregi szyjne nie wydola dluzej niz minute.

To nic że statyw będzie nisko, mam na to swoje sposoby. Bardzo zależy mi na niskim statywie. Możesz mi coś polecić ??
RB - Sob 14 Sty, 2012

Własnie chodzi o to, aby nogi rozłozyć na płasko :-) Manfrotto 190 XB schodzi do 8 cm. Do tego głowica... 8-10 cm...
Niżej się praktycznie nie da. No, może nogami zejdziesz do 6 cm :-)
Ale te nogi co wyżej to bez głowicy 450 złotych...

RB, Manfrotto to schodzi do 8cm ale chyba tylko jak sie odwrotnie zamocuje glowice. Szkoda tyle pieniedzy, zeby statyw wymyslony do mozliwie wysokiego uzycia na sile sciagac do ponizej 50cm.
Moze rzeczywiscie Hama mini:
http://allegro.pl/hama-tr...2050683283.html
lub cos w ten desen:
http://allegro.pl/slik-mi...2055792592.html
lub calosc:
http://deltaoptical.pl/bl...osta,d1698.html

RB - Sob 14 Sty, 2012

kivirovi napisał/a:
RB, Manfrotto to schodzi do 8cm ale chyba tylko jak sie odwrotnie zamocuje glowice.

Nie. seria 190 i 055 XB, XProB ma łamaną kolumnę, wtedy ona leży poziomo. Głowica jest do góry. Nogi też poziomo. Statyw z odwrotnie zamocowana głowica nie schodzi na 8 cm... bo co byś do niego wtedy doczepił.

Akurat patent z łmana gowica nie jest specjalnie wygodny w obserwacjach...

RB napisał/a:
seria 190 i 055 XB, XProB ma łamaną kolumnę, wtedy ona leży poziomo.
Dokładnie.
RB napisał/a:
Akurat patent z łmana gowica nie jest specjalnie wygodny w obserwacjach...
Posiadam i potwierdzam .
Mariot35 napisał/a:
nie rozumiem natomiast co oznacza że za stabilny
Ktory w miarę tłumi drgania,i na wietrze zachowuje się w miarę poprawnie dzięki czemu nie drży Ci obraz w lunecie.
Mariot35 napisał/a:
mam na to swoje sposoby
Tzn?
Do patrzenia leżąc nie wiem co będzie dobre, ba myślę ze to trochę pomysł IMHO bez sensu.Strasznie ograniczający sposób obserwacji.

Mariot35 - Nie 15 Sty, 2012

Jakaś tańsza alternatywa statywu dla Celestrona ultima 65 ?
RB - Nie 15 Sty, 2012

Mariot35 napisał/a:
Jakaś tańsza alternatywa statywu dla Celestrona ultima 65 ?

Masz nietypowe wymagania. Kombinuj.

Mariot35 - Nie 15 Sty, 2012

coś wykombinuje z tym statywem. Takie pytanie mnie naszło teraz, czy okulary z teleskopu hercules: H20mm, H8mm, SR4mm do tej lunety ptrzy pomocy jakiejś przejściówki mozna podłaczyć ?
RB - Nie 15 Sty, 2012

daruj sobie. Ogniskowa ultimy 80 to 480 mm, ultimy 65 to 390 mm. te krótsze okulary to w tej lunecie absudr - dadzą Ci powiększenia rzędu 50 i 100, czego optyka lunety nie uciągnie. To nie astr, gdzie patrzysz na punkty a przyroda, gdzie słaby korpus na dużych powiększeniach po prostu daje słaba ostrość, wielka ciemność i ogólna niewygodę. To na co sie patrzy tez ma wielkie znaczenie!
Ta 20 z kolei daje dość rozsadne jeszcze powiększenia, lecz w sumie na tych powiększeniach to zoom Ultimy też jest znośny. A bezproblemowo nie wsadzisz okularu napewno, więc mi się nie chciałoby kombinować.

kivirovi - Nie 15 Sty, 2012

Wydaje mi sie, ze sa w standardzie 0,96" a nie 1,25" wiec nie pasuja w zasadzie do niczego. To sa tanie okulary w archaicznym standardzie.
Podobnie bedzie z Ultima, tez do niczego innego nie pasuja. Jesli chcesz kompatybilnosci tego rodzaju, to Celestron Regal jest najtansza opcja (1500-2500zl).

Mariot35 - Czw 19 Sty, 2012

Zakup Celestrona 65 i statywu dokonany. Po dłuższym użytkowaniu jak będę pamiętał wrzucę recenzję lunety jak i statywu.
Dawid1984 - Czw 19 Sty, 2012

Cytat:
Zakup Celestrona 65 i statywu dokonany
I jaki w końcu statyw kupiłeś?
Mariot35 - Pią 20 Sty, 2012

Tak ten za 35zł

[ Dodano: Pon 13 Lut, 2012 16:53 ]
Witam ponownie

Przetestowałem już lunetę Celestron ultima 65 i statyw (ten za 35zł). Na recencję lunety jest za wcześniej jednak na szybko napiszę że jest ona w porządku. Jednak statyw przydało by się wymienić. to oc w nim najgorsze to podatność na drgania. Chciałbym zakupić inny statyw, poniżej linki do nich:

www.foto.fz.pl/statyw/manfrotto-709b-digital,5584s
www.foto.fz.pl/statyw/slik-mini-pro-iii,2040s
www.foto.fz.pl/statyw/vel...pokrowiec,8777s
www.foto.fz.pl/statyw/vel...pokrowiec,8274s

Przypominam są to statywy niskie do obserwacji w pozycji leżącej. Moim faworytem byłby ten ostatni, znalazłem zdjęcie w książce gdzie brytyjski żołnierz mając inną lunetę ma ten sam statyw.

Który wybrać ? Może są inne ?