|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Pomoc w wyborze lornetki
rudzik59 - Czw 12 Sty, 2012 Temat postu: Pomoc w wyborze lornetki Witam serdecznie,
chciałbym prosić o pomoc w wyborze lornetki, jaką uważacie za najlepszą w tym zestawieniu. Chcę dodać że często jestem w terenie z racji wykonywanego zawodu, bardzo często obserwuje ptaki z racji ulubionej pasji a mam ich wiele. Środowiskiem w jakim bywam to las, początkowo zależało mi na lekkiej ale dobrej lornetce gdyż 8-10 h na szyi robi swoje i często daje się we znaki. Lornetek miałem w swoim życiu dużo obecnie od 8 lat mam lornetkę RedHead Ascent 10 x 50 przywiezioną z USA za ładne pieniądze, obecnie czas na zmianę, mam na oku kilka pozycji oto one:
- najlepiej chciałbym Vixen Atrek HR 8x32 DCF-waga 390g- z racji wagi no i ładnie wykonana, parametrami też nie grzeszy.
- następnie Nikon Sporter 8x42 (przeraża mnie trochę waga-670g) gdyż posiadam obiektywy, lustrzanki, lunety i okulary z tej firmy i chciałbym tą tradycje pielęgnować, bo nigdy się nie zawiodłem
- dalej pojawiają się bracia Fujinon HCF 8x32, Fujinon HCF 10x32, jest to dopełnienie zestawienia, podobają mi się ze względu na wymiary jak i wagę 370 g,bo również o to mi chodzi.
- ostatnia pozycja to Fomei Hunter II 8x32 ale to przez to że ma bardzo ładny artykuł na optyczne.pl który mnie urzekł
Proszę was o wskazówki, mile widziane są też wasze typy do 500 zł gdyż tyle maks chce wydać.
kivirovi - Pią 13 Sty, 2012
Z tego zestawu nie widzialem zadnej.
Mysle, ze warto sie zastanowic nad porro, to jednak zawsze o wiele lepsza jakosc obrazu. Vortex Raptor 8,5x32 jest w Twojej cenie i madibar go chwali. Zreszta, po porownaniu z wspomnianym Atrekiem, ktory jak obstawiam jest najlepszy z calej trojki. Niestety sa problemy z dostepnoscia Raptorow w Polsce. Dobre recenzje ptasiarzy z USA i UK za swoja cene (500zł) ma Celestron Outland LX 8x32. Jak dachowka to bezpiecznie mozna celowac w przetestowanego Vixen New Foresta (800zł). Lornetka o 2 klasy wyzej. Wszystkie one waza jednak juz ok. 500g.
Dawid1984 - Pią 13 Sty, 2012
rudzik59, W Twojej sytuacji (mała waga, cena do 500 zł ) z tych wszystkich tu wymienionych celował bym w Raptora.Nie ma co zawracać sobie głowy dachówką w cenie do 500 zł.Chyba ze zwiększysz budżet.
kimek27 - Pią 13 Sty, 2012
W tej cenie obserwował bym zachodnie serwisy aukcyjne lub jeśli sprzęt ma być nowy to tylko porro.
Abs - Pią 13 Sty, 2012
W tej cenie trudno o coś bezkompromisowo dobrego a kompromisy są często przykre. Najgorzej gdy dotyczą jakości obrazu. Dorzucę jeszcze trzy opcje:
-Olympus 8x42 z bardzo dobrym obrazem, choć nieco wąskim i lornetka dość ciężka
-Nikon Travelite Ex 8x25
-Vortex Crossfire 8x32
madibar - Pią 13 Sty, 2012
nie wiem jak to jest z tymi tanimi dachami,ale te które widziałam sprawiały wrażenie jakby optykę tych lornetek umyto tanim(słabym) płynem do mycia okien.
jak już wspomniano w tym wątku,chwalę Raptora,bomba bino
kivirovi - Pią 13 Sty, 2012
Na niemieckim eBay Vixen new foresta i Steiner wildlife pro ida po 150euro. Steinery sa czesto, Vixeny bardzo rzadko.
madibar - Pią 13 Sty, 2012
new foresta wygląda atrakcyjnie a po zniżkach była po 799zł.
może warto dozbierać jak ktoś lubi dachy
rudzik59 - Sob 14 Sty, 2012
Dobrze powiedzmy że do 600 zł, co myślicie o
Vortex Crossfire 10x42 albo 8x42 macie coś lepszego, proszę o komentarz i wasze propozycje
Abs - Nie 15 Sty, 2012
Jak się nie ma co się lubi to Crossfire może być . Pewnie czytałeś test redakcji - jak nie to przeczytaj. Lornetka warta swojej ceny choć to najtańszy produkt dachowy w rodzinie Vortex, więc coś za coś. Z dwojga brałbym 10x42 chyba że 8x32 jako wariant mobilny.
kivirovi - Nie 15 Sty, 2012
Crossfire bedzie jak Artek lub Fomei, tyle, ze gwarancja dozywotnia.
kimek27 - Pon 16 Sty, 2012
Właśnie zniknął Nikon Sporter I 8x36 po kilku godzinach od wystawienia na ebay.
rudzik59 - Wto 24 Sty, 2012
Ostatecznie wybrałem http://www.optyczne.pl/in...ie=0&srednica=0 Jestem bardzo zadowolony, odpowiada mi kolor i niesamowita jasność obrazu, waga oraz pole lornetki, które jest niezwykle szerokie. Dziękuję wszystkim za pomoc, udział w dyskusji.
Serdecznie polecam
Arek - Wto 24 Sty, 2012
Z całym szacunkiem ale pole w tej lornetce nie jest niezwykle szerokie, ale wyjątkowo wąskie. Pole 5.8 stopnia przy lornetce powiększającej 8x to kompletna porażka. Ona powinna mieć pole na poziomie 7-8 stopni, żeby uznać je za szerokie. Okulary o polu własnym 46 stopni to dziurka od klucza - niestety.
Abs - Wto 24 Sty, 2012
Nie wiem czy z tym polem nie ma błędu w opisie lornetki bo model 10x42 także ma wpisane 5,8.
Arek - Wto 24 Sty, 2012
Nie wiem. Tutaj:
http://www.optics4birding...binoculars.html
też mają 5.8 stopni (a w zasadzie 303 stopy na 1000 jardów ale to dokładnie to samo).
Na stronie producenta:
http://www.barska.com/Bla...BINOCULARS.html
to samo (303 stopy i 101 m)
Może niech kolega powie co ma w papierach lornetki i na obudowie.
rudzik59 - Wto 24 Sty, 2012
no to kolega mówi że pole które ma być porażką według was głosi się na 6,8 stopni
Pozdrawiam
Arek - Sro 25 Sty, 2012
Porażką jest 5.8 stopni, ale jeśli jest faktycznie 6.8 stopnia, to oznacza, że producent sam źle je podaje na swojej stronie. Nawet jednak owe
6.8 stopni to nadal wynik przeciętny w lornetce powiększającej 8x. Taki Nikon Action 8x40 EX ma np. pole 8.2 stopnia.
Cieszę się, że jesteś zadowolony ze swojej lornetki. Używaj, ciesz się nią dalej, ale nie patrz raczej przez coś innego, żeby uniknąć rozczarowania. Modelu 8x42 nie miałem w rękach, ale testowałem 10x42:
http://www.optyczne.pl/12...k_10x42_WP.html
Jej wynik mówi sam za siebie. To jedna ze słabszych lornetek jaką miałem w rękach.
rudzik59 - Sro 25 Sty, 2012
oprócz tej lornetki jestem w posiadaniu lunety NIKON RA III 65WP i również jestem zadowolony. Co do lornetki Nikon Action 8x40 EX miałem go na oczach, bo prawie się na niego skusiłem, mówię prawie bo ma lekkie nieostrości na brzegach obrazu, co mnie troszku zraziło.
Arek - Sro 25 Sty, 2012
Bo lornetka, która ma duże pole widzenia i ostre do samego brzegu nie kosztuje 500 zł.
cerber6 - Sro 25 Sty, 2012
A ja myślę że koledze po prostu się udało a wy mu zazdrościcie.Słaba transmisja czyli aberracje mało widoczne.Małe pole widzenia czyli ostra do brzegu.Słowem można dobrze i tanio.
kivirovi - Czw 26 Sty, 2012
Nikon RA to dobra luneta. Kropka.
|
|