|
forum.optyczne.pl
|
 |
Serwis sprzętu i usterki - stare obiektywy sigmy a lustrzanki EOS D
oldskull - Pią 13 Sty, 2012 Temat postu: stare obiektywy sigmy a lustrzanki EOS D Witam.
Właściwie ni wiem czy ten dział jest odpowiedni ale gdzieś trzeba zacząć. Chciałem się podzielić spostrzeżeniami. Przygodę z aparatami EOS zacząłem od analogowego 50E w 1997 roku. Wtedy też kupiłem obiektywy SIGMY 28-80 i 70-300. Gdy przesiadłem się na 350 D okazało się, że moje antyki nie chcą już pracować z takim aparatem. Potem 400, i 450 D. utaj sytuacja się zmieniła bo przy utrzymaniu najniższej wartości przysłony obiektywy pracowały. Zdziwienie przyszło gdy założyłem je do 600D - okazało się, że pracowały w pełnych zakresach przysłony i nie wywalały żadnych błędów. No ale 600 D nie kupiłem tylko 60D - a tu historia powtórzyła się z wcześniejszych modeli a nawet było gorzej bo "mały" w ogóle nie zaskoczył. Zawsze wyskakiwał błąd 01 ale zdjęcie zostało zrobione i zapisane na karcie. Wygląda na to, że to nie jest jakiś błąd natury generalnej i może jest do obejścia skoro w 600 D nie ma problemu. Czy ktoś ma jakieś doświadczenie w tym temacie?
edmun - Pią 13 Sty, 2012
chodzi o informacje przekazywaną do styków. to wszystko. gdzieś był manual jakie styki należy spiąć lub zasłonić, aby nie było błędów... dobrze kojarzę?
oldskull - Pią 13 Sty, 2012
Zdecydowanie chodzi o styki. Próbowałem przysłaniać poszczególne. Niestety nie znalazłem złotego środka. W jednym wypadku jest niby OK ale nie działa AF więc może rzeczywiście jakieś połaczenie styków lub kombinacja zasłonięcia...
|
|