forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - AF 50mm 1,8D nie pasuje do D3100?????????????????????

fotka123 - Pią 13 Sty, 2012
Temat postu: AF 50mm 1,8D nie pasuje do D3100?????????????????????
witam,
wiedziałam, że13-go w piątek zakupów sie nie robi :cool:
przeczytałam mnóstwo info nt w/w obiektywu i napotkałam sie tylko z jednym problemem (dla mnie to nie problem), że nie ma silniczka i na moim d3100 bede musiała ustawiać ostrość ręcznie

poszłam do sklepu, podpięłam obiektyw i....wyskoczyła info ze należy zablokować obiektyw (na takim czerwonym guziczku na obiektywie) na najwyzszej wartości przysłony...w tym wypadku na f22. zablokowaliśmy i okazuje sie , że tylko na takiej przysłonie spust migawki działa....ale wybierając programy manualne i przekrecając pokrętłem na aparacie, moge regulowac juz normalnie zakres od 1,8 do 22...sprzedawca robi oczy, bo nie wie dlaczego...zasugerował, że moze trzeba przekłamac aparat i nie zważać na tą blokade

czy ktoś sie z tym spotkał, czy ktos ma d3100 i może 50tk AF....???

HELP!!!!!!!!!!!!

moronica - Pią 13 Sty, 2012

fotka123, owszem, przyslone na obiektywie nalezy zablokowac ale to nie znaczy, ze tylko na tej przyslonie obiektyw bedzie dzialal. po prostu jak juz obiektyw zablokujesz to bedziesz mogla sterowac wartoscia przyslony z poziomu korpusu

w obiektywach manualnych brak jakiejkolwiek komunikacji miedzy obiektywem i korpusem wiec nie da sie sterowac przyslona w korpusie i dlatego pozostaje manipulowac pierscieniem

sterowanie przyslona z korpusu ma jedna ogromna zalete - mozesz ja zmieniac o 1/3 lub 1/2 dzialki a nie tylko tak jak pozwala na to obiektyw (czesto jest to o pelna dzialke przyslony)

z tym silniczkiem to oczywiscie prawda, AF dzialac nie bedzie

jaad75 - Pią 13 Sty, 2012

Tak ma być.

[ Dodano: Pią 13 Sty, 2012 12:26 ]
fotka123 napisał/a:
sprzedawca robi oczy, bo nie wie dlaczego...zasugerował, że moze trzeba przekłamac aparat i nie zważać na tą blokade
Blokadę? Co to za sklep? :razz:
maput - Pią 13 Sty, 2012

To całkowicie normalne i typowe. Sprzedawca się nie popisał... Fotojoker ? MM ? Saturn ?

A do D3100 weź 50/1.8 G

moronica "owszem, przyslone na obiektywie nalezy zablokowac ale to nie znaczy, ze tylko na tej przyslonie obiektyw bedzie dzialal"
i ty to wiesz, a sprzedawca w sklepie foto nie :evil: no wiesz, mnie to mogło zaskoczyć, ale jego :roll:

jaad75 , maput dobrze typowałeś :cool: "F" :lol:

dlaczego D a nie G? ale G to pwenie AF-sjak tak, to kaski mi nie starczy chyba :roll:

G tez chyba był

fotka123, z G miałabyś AF...

właśnie dopisałam...budzet napięty

fotka123, sprzedawca to sprzedawca, nie musi wiedziec takich niuansow (tzn powinien ale realistycznie na to patrzac wcale nie dziwi, ze nie wie). ja wiem bo posiadam obiektywy AF i AF-D

w kazdym razie sie nie martw, wszystko dziala poprawnie

jozchr49 - Pią 13 Sty, 2012

fotka123,jeśli to jest obiektyw 50 mm 1:1,8 D to żeby ustawiać przysłonę z poziomu korpusu musisz zablokować pierścień przysłony tym czerwonym guziczkiem. Wszystkie starsze obiektywy z literką " D " nie posiadają silnika AF-u jak i korpusy E-L jak D3100 i D5100 też są pozbawione silnika do napędu A-F u = ostrzenie ręczne :cry: .Do Twojego korpusu to tylko obiektywy z silnikiem oznaczone literą " G " obiektywy te nie posiadają już pierścienia przysłon, przysłona jest ustawiana z poziomu korpusu no i działa A-F :wink:

fotka123 napisał/a:
Tyle, że Ty kupujesz obiektyw AF, tyle, że ten AF nie działa z Twoim korpusem... Skoro budżet aż tak napięty, to kup coś całkowicie manualnego, będzie Ci się lepiej ostrzyć i wyjdzie taniej...

jozchr49 napisał/a:
Do Twojego korpusu to tylko obiektywy z silnikiem oznaczone literą " G " obiektywy te nie posiadają już pierścienia przysłon, przysłona jest ustawiana z poziomu korpusu no i działa A-F :wink:

TO TYLKO - w sensie wygody, bo przecież D też bedzie dzialał, tylko sie pomęczę z ostrzeniem :cool:

jaad75, tyle ze wtedy pomiaru swiatla rowniez nie bedzie miala

moronica, fakt, systemy mi się pomyliły... :wink:

jaad75 napisał/a:
fotka123 napisał/a:
Tyle, że Ty kupujesz obiektyw AF, tyle, że ten AF nie działa z Twoim korpusem... Skoro budżet aż tak napięty, to kup coś całkowicie manualnego, będzie Ci się lepiej ostrzyć i wyjdzie taniej...

a co proponujesz? zależy mi na tym by był jak najjaśniejszym ob. (portret, reportaż)
wychodzi na to, że kupuje tylko jasność 1,8 -reszta nie bedzie u mnie działać, tak? :oops:

a jak nie to... uśmiechne sie do męża i może kupie ten AF S 1,8D :cool:

Cytat:
wychodzi na to, że kupuje tylko jasność 1,8 -reszta nie bedzie u mnie działać, tak? :oops:
Nie no, będzie działał wspomniany wyżej pomiar światła - to już coś...

fotka123 napisał/a:

jasnosc obiektywu nie ma nic do jego kompatybilnosci z danym korpusem

fotka123 napisał/a:
a jak nie to... uśmiechne sie do męża i może kupie ten AF S 1,8D :cool:

AF-S 1.8G

moronica nieee nooo, takiego szerokiego uśmiechu to ja nie mam :lol: :cool:

fotka123,uśmiechnij się może zadziała ale do 1,8 G czego Ci życzymy :smile:

fotka123, no to w takim razie AF 1.8D (nie istnieje wersja AF-S 1.8D)

tak, tak 1,8G....coś pogmatwałam, jak to...baba :lol:
ten G u nas stoi za 799 -to chyba dobra cena, tylko skąd ja taki uśmiech przykleje :lol: :cool:

fotka123, tu moze usmiech nie wystarczyc. trzeba wytoczyc ciezka artylerie - pieczen wolowa na niedzielny obiadek?

moronica napisał/a:
fotka123, tu moze usmiech nie wystarczyc. trzeba wytoczyc ciezka artylerie - pieczen wolowa na niedzielny obiadek?

HEHE, ja to i tak za dobrze sie z nim mam :cool: żeby to był mój jedyny zakup w tym miesiącu, to byłoby inaczej :roll: ale sam chciał, żebym znalazła sobie jakieś hobby :lol:

tylko żeto hobby tanie nie jest :cry:

fotka123, to moze wymagac domowej roboty kopytek do tej pieczeni ;)

moronicakopytka to on akurat zawsze sam robi :mrgreen:

z góry było wiadome, że domków z zapałek składać nie będę :lol:

dziekuje za pomoc wszystkim

spootnick - Czw 19 Sty, 2012

I chyba juz wiem dlaczego nieprzepadam za systemem Nikona. Za trudny jest by sie w tym polapac...
hijax_pl - Czw 19 Sty, 2012

spootnick napisał/a:
Za trudny jest by sie w tym polapac...
No tak. A wystarczy przeczytanie instrukcji...
moronica - Czw 19 Sty, 2012

spootnick, nie przesadzaj. system wybiera sie kierujac masa innych czynnikow niz to, czy ma sie na tyle dobra pamiec by sobie zapamietac ze obiektywy af-s maja wbudowany silnik
kozidron - Pią 20 Sty, 2012

spootnick napisał/a:
I chyba juz wiem dlaczego nieprzepadam za systemem Nikona. Za trudny jest by sie w tym polapac...

i po 12 latach zabaw z aparatami(info ze stopki jakby Ci przyszło do głowy kiedyś ją modyfikować) nie ogarniasz takiech rzeczy jak oznaczenia przy obiektywach? Rozumiem, że nikonowskiej instrukcji nie da się czytać, bo jest napisana przez megalomana słowotwórczego :wink:

spootnick, co to za system obsługujesz w którym przyswojenie oznaczeń na obiektywie jest niepotrzebne ?

ov_Darkness - Nie 22 Sty, 2012

@fotka123: G możesz dostać taniej niż 8 paczek, jak poszukasz, to poniżej 7 stówek używka, tylko go przestrzelaj. :)
A każdego faceta da się przekonać, bo każdy ma słaby punkt. Tylko nie płacz ;P

edmun - Nie 22 Sty, 2012

i nie dawaj tak wielu znaków zapytania w nazwie tematu.

p.s. jak tania puszka to potem drożej obiektywy. nie bez powodu akurat ta lustrzanka jest jako nowa w sklepach poniżej 2000 zł (albo była.. bo nie pamiętam kiedy to było)