forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Olympus E-510 plus cały zestaw dal początkującego

yarotom - Sob 14 Sty, 2012
Temat postu: Olympus E-510 plus cały zestaw dal początkującego
Witam, mam zamiar kupić jakąś nie drogą lustrzankę bo to bedzie mój pierwszy aparat, Wcześniej używałem Minoltę H7i to był dobry aparat, używałem go przez 6 lat aż do momentu jak sie zepsuł. :(
Miałem jakis czas od kolegi wypożyczony Canon 400D i byłem jej zachwycony jej możliwości , stąd chcę kupić jakąś lustrzankę i znalazłem w allegro olympusa.
Dlaczego olympus a nie canona jak u kolegi? Bo żona życzy sobie żeby aparat miał live na ekranie ;) (szczerze mówiąc dla mnie to jest zbyteczna opcja ale dla żony bym kupił z taką opcją)
Proszę Was jako stali użytkownicy co sądzicie o tym aparacie i o jego akcesoriach podany link ponizej
http://aukcja.interia.pl/...2047975147.html

mozer - Sob 14 Sty, 2012

yarotom, wszystkie współczesne lustrzanki mają live view. Olympusy odradzam - mała matryca i kiepska jakość obrazu z wysokimi szumami.
MC - Sob 14 Sty, 2012

W dodatku Olympus już nie robi lustrzanek.
Sunders - Sob 14 Sty, 2012

yarotom napisał/a:
mam zamiar kupić jakąś nie drogą lustrzankę

yarotom mozesz sprecyzowac jaki masz budzet na ten zakup?

Suders, do 1000 zł i ewentualnie kilkadziesiat za przesykę ;)
Na nowa nie stać mi, więc pozostało zakup na jakiś używany :oops:

Temat postu: Re: Olympus E-510 plus cały zestaw dal początkującego
yarotom napisał/a:
Miałem jakis czas od kolegi wypożyczony Canon 400D i byłem jej zachwycony jej możliwości

"Zapoluj" na uzywanego canona 1000D.

Dzięki, spróbuje polować Canona 1000d :wink:
Mam drugą pytanie:
odnośnie canona 450D
http://aukcja.interia.pl/...2048196099.html

I jest wspomniane:
PO ZAŁOŻENIU W PEWNYM MOMENCIE OBIEKTYWU SIGMA 70-300mm STARSZEJ GENERACJI NIESTETY APARAT SIĘ ZBUNTOWAŁ
Co to znaczy? to znaczy że aparat jest uszkodzony? czy po prostu dobry tylko nie kompatobilny obiektyw starszego typu do w/w canona 450D?

Jeszce jedno pytanie, czy Olympus z pierwszego posta jest pokazane zdjęcie liczni przebiegu tego aparatu: czy ten przebieg dla aparatu jest już "zajechany" czy jeszcze jest mało?

yarotom, ten canon 450D wymaga wizyty w serwsie-IMO nie warto go kupowac, a tym olympusem juz sobie glowy nie zawracaj. Szukaj dalej :smile:

Sunders, nawet do tego e-510 cała mega akcesoria za taka kasa nie opłaca się? :shock: no nie... ale mnie zmartwił
jeśli olimp jest aż tak kiepski to rzeczywiście muszę poszukać jak mówiłeś 1000d z podobnymi akcesoriami no i o podobnej cenie... będzie chyba trudno znaleźć
Dzięki za pomoc i proszę o dalsze opinię albo namiar ciekawego aparatu :wink:

moronica - Sob 14 Sty, 2012

yarotom, czesc z tych "mega gratisow" to akcesoria, ktore dostajesz zawsze w komplecie z aparatem - kabel usb, pasek na szyje, instrukcja, plyta cd
mozer - Nie 15 Sty, 2012

yarotom, pamiętaj tylko, że w starszych modelach lustrzanek w trybie Live View nie było autofocusu - nie wiem, czy to usatysfakcjonuje Twoją małżonkę.
Sunders - Nie 15 Sty, 2012

W canonie 1000D w trybie live view AF jest :smile:
lotofag - Nie 15 Sty, 2012

Jakoś nie kojarzę takich modeli. Ewentualnie nie było CDAF tylko fazowy, czyli wiadomo - lustro w dół i ciemność widzę, ciemność... ;)
mozer - Nie 15 Sty, 2012

lotofag, przez "tryb live view" rozumiem ciągłe wyświetlanie sceny na LCD :) AF po podniesieniu lustra średnio się nadaje do normalnego użytku :)
lotofag - Nie 15 Sty, 2012

Toż o tym piszę ;)
LV sobie jest (ciągłe wyświetlanie sceny), tylko na czas działania AF lustro opada i potem znowu się podnosi. Tak to bywało rozwiązane w pierwszych implementacjach w lustrzankach.

yarotom - Nie 15 Sty, 2012

Ooo, ciekawa informacja :grin:
Jeśli rzeczywiście tak jest to rozumiem że używając aparat wizjerem będzie poprawniej działać AF? Jeśli chodzi o LV to nie mój problem bo i tak będę używał wizjerem.. to juz będzie problem mojej żony :lol: a po drugie to zawsze z jakieś ok 80 % przewaźniej ja używałem aparat
To co podałem link z pierwszego postu to mnie skusiło że za ok 1000 zł miałbym wszystko czyli oprócz body dwa obiektywy (to prawda że oba sa kitami) ale jeszcze do tego lampa błyskowa zewnętrzna, filtry UV czy polaryzujące i inne, którego nie musiałbym oddzielnie płacić np za lampę czy torbę czy filtry słono płacić :oops:
Oczywiście jeszcze się z tym zwlekam bo mam mętnik w oczach bo chciałbym kupić canona 400d a żona (z powody braku Live View) mi zabrania kupić i muszę liczyć ze słowa zony bo z przeciwnym razie lądowałbym z kupnem jakimś kompaktem :twisted: wrrrr
a tym w e-510 przy LV nie poprawnie działa AF to już nie problem :roll:

[ Dodano: Czw 19 Sty, 2012 08:49 ]
Witam ponownie :lol:
No dalej szukam jakiś ciekawy aparat... :roll:
No i znalazłem tym razem Pentax-a
Co sądzicie o tym ?
http://aukcja.interia.pl/...2057365304.html