forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Do wszystkiego po trochu, Canon 600D zamiast kita

uniqe15 - Sob 14 Sty, 2012
Temat postu: Do wszystkiego po trochu, Canon 600D zamiast kita

EF50 mm f/1.8 IS II czy 55-250mm f/4-5.6 IS

Więc jestem w pewnym... można by powiedzieć dylemacie otóż nie wiem który obiektyw wybrać. Nie mam zamiaru fotografować sportu, ścigających się samochodów czy piłkarzy, jednak chciałbym chociaż trochę ostrego nieporuszonego zdjęcia. Myślę że 50mm mógłby mnie znudzić dość szybko, cóż 55-250mm mam lekko "dalsze" możliwości ale tu mam dylemat, czy będę mógł zrobić jasne, nieporuszone zdjęcie (pomimo IS) przy pomocy 55-250mm? Zapomniałbym powiedzieć że krajobrazy czy inne szerokie kadry nie wchodzą w moją wyobraźnię. Cóż jak pewnie zauważyliście zaczynam przygodę z fotografią, nie mam zamiaru też wydawać 3-4 000 zł na pierwsze szkło bo może też się okazać nieudana inwestycja. Także jak już mówiłem, ludzie, trochę portretów, przyrody bliższej i dalszej. Osobiście wybrałbym obydwa ale budżet nie pozwala (800 zł)

moronica - Sob 14 Sty, 2012

uniqe15, posiadasz juz ten korpus z jakims obiektywem? jesli tak to nalezaloby sie najpierw zastanowic, skad te problemy z ekspozycja i poruszeniem zdjec, a dopiero potem inwestowac w dalszy sprzet

Nie, nie posiadam. Kupiłem samo body, po przeczytaniu paru artykułów uznałem że lepiej będzie kupić któryś z w/w obiektywów niż zwykły 18-55mm.

Dodam że nie chce wywalić pieniędzy w błoto, tak się wyrażę.

do portretow zdecydowanie 50mm f/1.8. przyroda (ta dalsza) to juz grubsza inwestycja

Tak, tylko chodzi mi miej więcej o to czy uda mi sięna 55-250mm uzyskać coś zbliżonego do 50mm?

ogniskowa taka sama tak (mniej wiecej, 55mm vs 50mm), uzyskasz. otwor przyslony a co za tym idzie - rozmycie tla, oczywiscie nie
uniqe15 - Nie 15 Sty, 2012

Jeszcze jedno pytanie jeżeli mam ogniskową podniesioną do maximum, 250mm to czy zdjęcie będzie gorszej jakości? nie mówię tu akurat o świetle a szczegółach i szumie.
moronica - Nie 15 Sty, 2012

http://www.optyczne.pl/11...%87_obrazu.html

ostrosc bedzie nieco gorsza na 250mm, szum bedzie taki sam gdyz nie zalezy od obiektywu

lotofag - Nie 15 Sty, 2012
Temat postu: Re: Do wszystkiego po trochu, Canon 600D zamiast kita
uniqe15 napisał/a:
jednak chciałbym chociaż trochę ostrego nieporuszonego zdjęcia.

To zależy co masz na myśli pisząc "nieporuszonego". Zdjęcie moze być poruszone np. z powodu drgań Twojej ręki, lub też z powodu dobrania zbyt długiego czasu ekspozycji jeśli fotografowane obiekty się poruszają, itp.
W żadnym wypadku nie kojarz "zamrażania" ruchu jako efektu działania stabilizacji.

Szkoda, że przy tak ograniczonym budżecie nie wziąłeś jednak zestawu z 18-55IS, który wtedy kosztuje grosze, bo tak naprawdę nie masz funduszy by go czymś sensownym zastąpić. Może i nie preferujesz szerokich kątów, ale kupując jedynie teleobiektyw, nie masz nie tylko szerszego kąta, ale nawet "standardu" (okolice 35mm).
Taki Canon 55-250 to szkło tej samej "klasy" co 18-55, a miało być lepiej prawda? Chyba, że "lepiej" to głównie dłuższe ogniskowe.

50/1.8 może być niegłupim pomysłem, o ile egzemplarz będzie przyzwoity i się nie zrazisz jego stałoogniskowością. Masz szansę poznać co to jasne szkło, ale z drugiej strony trzeba będzie potrenować panowanie nad małą GO jesli chcesz wykorzystywać jego jasność ;)

Sunders - Nie 15 Sty, 2012

uniqe15 napisał/a:
Kupiłem samo body, po przeczytaniu paru artykułów uznałem że lepiej będzie kupić któryś z w/w obiektywów niż zwykły 18-55mm.

IMO lepiej kup sobie używanego EF-S 18-135IS lub EF-S 17-85IS USM.
http://forum.optyczne.pl/...?t=1578&start=0
:smile:

mozer - Nie 15 Sty, 2012

Sunders, czy testy przypadkiem nie wskazują, że 17-85 jest gorszy od obiektywu kitowego? Poza tym po jakiego grzyba polecasz koledze uniwersalne zoomy, skoro wyraźnie napisał, że nie potrzebuje szerokiego kąta?

uniqe15, jeśli chcesz mieć coś dającego rzeczywiście lepszy obrazek niż obiektyw kitowy, to lepszym wyborem jest 50tka. Chyba, że chcesz robić dzikie zwierzęta - wtedy tele będzie konieczne.

mozer

1.
mozer napisał/a:
czy testy przypadkiem nie wskazują, że 17-85 jest gorszy od obiektywu kitowego?

Tak, ale jest gorszy przy takich ogniskowych, których uniqe15,jak sam wspomniałeś, nie potrzebuje.

2.
mozer napisał/a:
po jakiego grzyba polecasz koledze uniwersalne zoomy, skoro wyraźnie napisał, że nie potrzebuje szerokiego kąta?

Ponieważ z opisu tego, co zamierza fotografować IMO wynika, że źle ocenia swoje potrzeby, biorąc pod uwagę mozliwość zakupienia canona 55-250IS jako jedynego obiektywu.

mozer napisał/a:
uniqe15, jeśli chcesz mieć coś dającego rzeczywiście lepszy obrazek niż obiektyw kitowy, to lepszym wyborem jest 50

I tu się z Tobą zgadzam, z podanej przez uniqe15 dwójki do wyboru, wybór 50/1,8 też wydaje mi się lepszym od 55-250IS :smile:

mozer - Nie 15 Sty, 2012

Sunders napisał/a:
Tak, ale jest gorszy przy takich ogniskowych, których uniqe15,jak sam wspomniałeś, nie potrzebuje.

Naprawdę nie wiem co na to odpowiedzieć ;)

Sunders napisał/a:
Ponieważ z opisu tego, co zamierza fotografować IMO wynika, że źle ocenia swoje potrzeby

No można gdybać, ale ja akurat nie widzę sprzeczności między fotografią ludzi i przyrody, a chęcią posiadania długiego obiektywu.

mozer napisał/a:
ja akurat nie widzę sprzeczności między fotografią ludzi i przyrody, a chęcią posiadania długiego obiektywu

Ja też nie, ale jako jedynego posiadanego zamiast kitowego 18-55 - już tak :smile:

nie ma obowiazku posiadania obiektywow z zakresu uwazanego za standardowy. ja naprawde rzadko uzywam ogniskowych ponizej 50mm
mozer - Nie 15 Sty, 2012

Ludzie różne mają upodobania i nie można im na siłę narzucać własnego światopoglądu :)
lotofag - Nie 15 Sty, 2012

Oczywiście, że nie ma, ale w tym wypadku istnieje domniemanie, że autor wątku jeszcze za bardzo nie wie jaki zakres kątów widzenia da mu tele pokroju 55-200 i czy będzie to ok jako jedyny obiektyw. Przynajmniej ja to tak odbieram i chyba nie tylko ja ;)

lotofag, moze tak, moze nie. jak autor twierdzi, ze zakres ponizej 50mm mu po nic, no to juz jego decyzja i poradzic mu mozna inaczej ale upierac sie, by bral 18-xx, to juz moim zdaniem na wyrost
cybertoman - Nie 15 Sty, 2012

moronica napisał/a:
ale upierac sie, by bral 18-xx,
Upierac nie, ostrzec warto. Sam mialem taki przypadek jako "doradca" i po trzech tygodnia do zestawu c550 i 70-200 kupowalismy nastepny obiektyw do "takich normalnych zdjec, bo jedziemy na urlop".

moronica napisał/a:
autor twierdzi, ze zakres ponizej 50mm mu po nic

moronica, czy nie za bardzo nadinterpretujesz tego co rzeczywiście "autor twierdzi"

uniqe15 napisał/a:
krajobrazy czy inne szerokie kadry nie wchodzą w moją wyobraźnię

:???:

moronica napisał/a:
poradzic mu mozna inaczej ale upierac sie

moronica, na jakiej podstawie twierdzisz, że się upieram :?: Mi się wydaje, że robię tak jak to odebrał cybertoman:

cybertoman napisał/a:
Upierac nie, ostrzec warto.

:roll:

P.S.
moronica napisał/a:
rzadko uzywam ogniskowych ponizej 50mm

Ale jednak przynajmniej dwa takie obiektywy w "razie czego" posiadasz :smile:

Spokojnie spokojnie ^^ Wyposażyłem się w heliosa 44m-4 z światłem 2, narazie go próbuję a decyzja nad 55-250 nie zapadła chociaż możliwe że będę mógł go tanio kupiuć(ok 200 zł) Także zastanowię się jeszcze i napiszę dalsze przemyślenia

uniqe15 napisał/a:
Wyposażyłem się w heliosa 44m-4 z światłem 2, narazie go próbuję

I jak, zdjęcia wychodzą Ci ostre i nieporuszone?

uniqe15 napisał/a:
nad 55-250 nie zapadła chociaż możliwe że będę mógł go tanio kupiuć(ok 200 zł)

Jeśli jest na "chodzie" i z pewnego źródła, to się za długo nie zastanawiaj, bo ta cena jest aż podejrzanie atrakcyjna :smile:

od wujka więc nawet mogę go pomacać... a co do Heliosa bardzo jasny obiektyw, przynajmniej jak dla mnie ma ciekawą głębię kolorów jak na tak stary obiektyw. Zdjęcia niektóry wydają się lekko maślane może dlatego że już wymaga bardziej precyzyjnego ustawienia. Powiem szczerze jest naprawdę dobry. Czytałem gdzies że można bardzo łatwo przekształcić na obiektyw makro wywalając 1 soczewkę a 2 i 3 zamieniając miejscami ale narazie będę się cieszył działającym obiektywem ze strychu który mi w tej chwili wystarcza. Ale nie powiem, brakuje mi zbliżenia się do oddalonych obiektów.

Co prawda to deszczu perfekcyjnie nie zamrożę przy pochmurnym dniu ale nie jest źle czy nawet słabo.

Jeszcze mam pytanie, jak to jest z nową linią albo po prostu macie jakieś info na temat nowych aparatów (pewnie jakieś 600d po "lifcie") od canona? Z tego co mi wiadomo to mają być wypuszczone w lutym, będą miały coś rewolucyjnego?

hijax_pl - Pon 16 Sty, 2012

uniqe15 napisał/a:
ma ciekawą głębię kolorów
A co to? :)
uniqe15 napisał/a:
Zdjęcia niektóry wydają się lekko maślane może dlatego że już wymaga bardziej precyzyjnego ustawienia.
...ostrości, albo po prostu Twój Helios nie jest najwyższych lotów i trzeba go przymknąć do np f/4 czy f/5.6.
uniqe15 napisał/a:
Czytałem gdzies że można bardzo łatwo przekształcić na obiektyw makro wywalając 1 soczewkę a 2 i 3 zamieniając miejscami ale narazie będę się cieszył działającym obiektywem ze strychu który mi w tej chwili wystarcza. Ale nie powiem, brakuje mi zbliżenia się do oddalonych obiektów.
To już lepiej dokup sobie za parę złotych pierścienie pośrednie do M42.
uniqe15 napisał/a:
Co prawda to deszczu perfekcyjnie nie zamrożę przy pochmurnym dniu ale nie jest źle czy nawet słabo.
A dlaczego? I co ma z tym wspólnego obiektyw?
uniqe15 napisał/a:
Z tego co mi wiadomo to mają być wypuszczone w lutym, będą miały coś rewolucyjnego?
O ile mi dobrze wiadomo to na tym forum nie ma wróżek...
uniqe15 - Pon 16 Sty, 2012

Nie ma wrozek ale jest cos takiego jak plotka co z reguly w promocji nowych produktow sie sprawdza...
hijax_pl - Pon 16 Sty, 2012

uniqe15 napisał/a:
Nie ma wrozek ale jest cos takiego jak plotka co z reguly w promocji nowych produktow sie sprawdza...

http://www.canonrumors.com