|
forum.optyczne.pl
|
 |
Edycja zdjęć cyfrowych i oprogramowanie - Wydruk zdjęcia 50x75 lub 40x60 przy 10mln pix z apsc
siosio - Nie 15 Sty, 2012 Temat postu: Wydruk zdjęcia 50x75 lub 40x60 przy 10mln pix z apsc Zastanawiam się nad dużymy wydrukami (jeszcze nigdy nie zamawiałem wydruku większego od 20x30). Mam sporo zdjęć robionych w pełnej rozdzielczości na matrycy 10 mln pix (EOS 400d).
Jak przygotować zdjęcie do takiego wydruku? Zostawić na 300DPI? Zmienić na rozdzielczość odpowiadającą danemu formatowi wydruku (musiałbym zwiększyć rozdzielczość, bądź zmniejszyć dpi) - czy zostawić tak jak jest czyli 300dpi i najwyższa rozdzielczość z 10 millionowej matrycy?
Znam zasadę przeliczania rozdzielczości przy danym dpi w cm.
Czy przy matrycy 10 mln pix warto wogóle bawić się w takie duże wydruki jak 40x60, czy 50x75 - czy to nie ma sensu, bo oryginalna rozdzielczość jest za mała.
Będę wdzięczny za rady.
[ Dodano: Nie 15 Sty, 2012 15:01 ]
Bo w sumie jak zmienię na inne dpi od 300 dpi to...... itak w labie drukarka skalibruje na 300dpi.....
[ Dodano: Nie 15 Sty, 2012 15:51 ]
Główne pytanie, to - zmniejszyć dpi, czy zwiększyć rozdzielczość. - z tego co się orientuje, to zmiejszyć dpi ale szukam jeszcze potwierdzenia.
Rzecz której do końca nie rozumiem
Skoro drukarka drukuje w 300 dpi a dam jej zdjęcie z np. 150 dpi to...... co się stanie?
Drukarka sama zmieni wartość mojego zdjęcia pod siebie i ustawi mu 300 dpi?
Czy też zostawi te 150 dpi, które nastawię i zrobi wydruk ze 150 dpi - tylko, dlaczego mówi się, że większość drukarek drukuje w 300 dpi - czy jest to po prostu maksymalna możliwość większości drukarek, która stała się również pewnym standardem? Czyli drukarki drukują w dowolnej gęstości dpi (w zależności jakie dpi zostanie ustawione na pliku zdjęciowym) do jakiejś maksymalnej wartości (w większości jest to 300 dpi) i jeśli jest ustawione 400 dpi to oprogramowanie drukarki zmienia na 300 dpi, a jeśli jest 150 dpi to drukarka nic nie zmienia tylko drukuje w tych 150 dpi...??
jaad75 - Nie 15 Sty, 2012
siosio napisał/a: | Czy przy matrycy 10 mln pix warto wogóle bawić się w takie duże wydruki jak 40x60, czy 50x75 - czy to nie ma sensu, bo oryginalna rozdzielczość jest za mała. | To zależy od jakości zdjęcia. Bardzo ostre zdjęcia na niskich czułościach skalują się przyzwoicie nawet do większych rozmiarów.
siosio - Nie 15 Sty, 2012
Iso jest głównie 100, a chodzi o zdjęcia krajobrazów - więc chyba są najbezpieczniejsze jak chodzi o ostrość.....
dragossani - Nie 15 Sty, 2012
Jak ze statywu i ostrym szkłem to te 10mpix pracowało efektywnie, a co za tym idzie takie 40x60 powinno wyglądać dobrze.
Z ręki robiłem .......... A gdy zmienię dpi w jpg to jest to gorzej aniżeli zmienię je w raw i stworzę nowe jpg z danym dpi?
komor - Nie 15 Sty, 2012
siosio, wszystko też zależy od odległości, z jakiej chcesz oglądać te zdjęcia. Wiadomo przecież, że i billboard da się zrobić bez problemu z takiej rozdzielczości, ale billboardu nie ogląda się z metra.
Co do dylematu czy lepiej zostawić mniej centrymetrów z większym dpi czy więcej centrymetrów z mniejszym dpi, to zależy od dogadania się z labem. Czy oni honorują wpisane centrymetry, skoro zamawiasz u nich konkretny rozmiar. Ważne jest, żebyś nie zmniejszał oryginalnej rozdzielczości zdjęcia tylko zostawił wszystko to, co jest. Ja bym przypisał docelową wartość w centrymetrach i dpi tyle ile wyjdzie z dostępnej ilości megapikseli.
moronica - Nie 15 Sty, 2012
siosio, DPI to tylko i wylacznie informacja dla drukarki, ile pikseli ma upchnac na calu wydruku. to bez roznicy na ktorym etapie zmienisz jego wartosc (pod warunkiem, ze odhaczysz opcje by wymiary zdjecia w pikselach pozostaly takie same). jak powyzej - zachowujac wymiary w px i przypisujac zdjeciu odpowiednie wymiary w cm (czy mm, to bez roznicy) zobaczysz, jaka wartosc DPI ci wyjdzie
Czyli drukarki drukują w dowolnej gęstości dpi (w zależności jakie dpi zostanie ustawione na pliku zdjęciowym) do jakiejś maksymalnej wartości (w większości jest to 300 dpi) i jeśli jest ustawione 400 dpi to oprogramowanie drukarki zmienia na 300 dpi, a jeśli jest 150 dpi to drukarka nic nie zmienia tylko drukuje w tych 150 dpi... Czy tak??
moronica - Nie 15 Sty, 2012
tak zle to nie jest
http://en.wikipedia.org/wiki/Dots_per_inch napisał/a: | An inkjet printer sprays ink through tiny nozzles, and is typically capable of 300-600 DPI. A laser printer applies toner through a controlled electrostatic charge, and may be in the range of 600 to 1,800 DPI. |
komor - Nie 15 Sty, 2012
Uzupełniając cytaty od moroniki, większe możliwości drukarki wykorzystuje się głównie do lepszego odwzorowania różnych jasności i kolorów, 300 dpi oznacza po prostu typową granicę dobrej jakości materiału wejściowego, z którego wychodzi dobry druk w technologii czy to rastra drukarskiego, czy kropeleczek rozpylanych przez drukarki atramentowe.
Co nie znaczy, że nie da się lub nie przydaje się sięgnięcie po wyższej rozdzielczości materiał wejściowy.
siosio - Wto 17 Sty, 2012
Zdecydowałem się na format 40x60. Większość fot, które chce powiększyć mam w rozdzielczości 3888x2592 z 350 dpi.
Zostawić tak jak jest czy zmniejszyć dpi do formatu 40x60?? - przy tej rozdz. to jest w przybliżeniu 245 dpi.
Kumpel, który pracuje w labie (ale u niego nie będę robił odbitek) mówi, żeby zostawić jak jest i nie zmieniać wartości dpi.
A co wy sądzicie?
jaad75 - Wto 17 Sty, 2012
siosio, nic nie zmieniaj, chyba, że chcesz własnoręcznie przeskalować i wyostrzyć pod lab.
siosio - Wto 17 Sty, 2012
No to w sumie po co tyle gadania o tym całym DPI...???
Lab za mnie dopasuje gęstość dpi?
jaad75 - Wto 17 Sty, 2012
siosio napisał/a: | No to w sumie po co tyle gadania o tym całym DPI...??? |
Cytat: | chyba, że chcesz własnoręcznie przeskalować i wyostrzyć pod lab. |
siosio napisał/a: | Lab za mnie dopasuje gęstość dpi? | Tak. I przeskalują sobie pod maszynę w razie potrzeby, choćby z automatu.
siosio - Sro 18 Sty, 2012
Przeskalować i wyostrzyć - to znaczy na nowo wywołać zdjęcie w rawie i stworzyć nowe jpg z 245 dpi ?
Ja te zdjęcia już obrabiałem w rawie i wyostrzałem - tylko, że wartość DPI mam w nich 350 (czas jakiś temu obrabiałem i nie przywiązywałem wtedy uwagi do dpi)
Sama zmiana wartości DPI nic nie da i trzeba na nowo zdjęcie wywoływać z RAW?
jaad75 - Sro 18 Sty, 2012
Sama zmiana DPI, bez przeskalowania, to mało istotny szczegół. Jeśli chcesz samemu przygotować plik pod zadany rozmiar i typ materiału, to należałoby go przeskalować do zadanej rozdzielczości (w pikselach) i wyostrzyć pod konkretne zastosowanie. Często nie wystarczy samo skalowanie z wołarki, czy PS-a i trzeba uciec się do wyspecjalizowanych programów/plug-inów (kiedyś popularnym był np. Genuine Fractals, teraz występujący pod nazwą Perfect Resize). Tyle, że to wymaga wiedzy i doświadczenia, z danymi urządzeniami drukujacymi, a przy stosunkowo niewielkich rozmiarach nie jest aż istotne, wiec IMHO, daruj sobie i oddaj jak jest - będzie dobrze. Wystarczająco dobrze.
Jak chodzi o rozdzielczość to nie mogę jej zmienić - gdyż i tak mam jej za mało .... na 40x60 przy standardzie czyli gęstości 300 DPI - (mogę ją zmienić ale to chyba w ogóle nie ma sensu w tym przypadku, gdyż nie zmniejszam jej tylko musiałbym ją zwiększyć, ponad swoją najwyższą rozdzielczość wychodzącą z 10mln pix).
Skoro przy przygotowaniu zdjęcia pod wydruk danego formatu nie wystarcza nawet PS.... To ja sobie rzeczywiście to podaruje....
hijax_pl - Sro 18 Sty, 2012
A na prawdę potrzebujesz te 300dpi przy tak dużym wydruku? Moim zdanie spokojnie wystarczy 250dpi o ile nie mniej...
Nie potrzebuję 300 dpi - więc jak już zmieniać, to zmieniłbym właśnie DPI..... na 245
Ale po tym co napisał Jaad75 - wychodzę z założenia, że nie trzeba nic zmieniać... - bo sama zmiana DPI niewiele da i musiałbym przeskalować i wyostrzyć w najlepiej Perfect Resize, gdyż PS do tego nie starcza, pod dany Lab (co mnie wszystko przerasta).
Jak puszczę tak jak jest to Lab sam sobie to przeskaluje, choćby na automacie i będzie w miarę git, gdyż format 40x60 nie jest, aż tak wielki formatem, żeby w razie jakichś nieperfekcyjnych przeskalowań było to bardzo widoczne....
Dobrze myślę?
A policz dokładnie ile Ci wyjdzie DPI przy znanej rozdzielczości w pikselach zdjęcia i docelowym rozmiarze wydruku w cm... Porównaj wynikowe DPI z... odległością oglądania tego wydruku. I będziesz wiedział, czy będzie OK, znośnie czy też będzie kicha i będzie trzeba zwiększać rozdzielczość zdjęcia np metodami fraktalowymi...
Przy rozdz. 3888x2592 wyjdzie mi w przybliżeniu 245 DPI dla 40x60.
To zmienić jednak na te 245 DPI?
[ Dodano: Sro 18 Sty, 2012 10:31 ]
Zdjęcia będą oglądane z około metra i mniej.
A nie 164?
No dobra byka walnąłem....
wychodzi w 163,3 DPI
[ Dodano: Sro 18 Sty, 2012 10:38 ]
To może zrobię na próbę 1fotę tak jak ją mam (a mam 350 DPI) i drugą ze 163 DPI....
siosio, we wrześniu dopytywałeś się o praktycznie te same tematy. Coś od tamtego czasu liznąłeś z DPI?
Pobaw się tym: http://www.fototv.pl/swf/mpixcalc.swf
A wystarczy, że wartość dpi zmienię w JPG?
Czy lepiej wywołać na nowo raw?
siosio napisał/a: | A wystarczy, że wartość dpi zmienię w JPG? | Wystarczy. Możesz też powiedzieć w labie by olali DPI i wydrukowali tak, by Twoje zdjęcie zajęło całą powierzchnię wydruku.
Przy okazji 160DPI przy oglądaniu z 1m będzie całkiem spoko
jaad75 - Sro 18 Sty, 2012
hijax_pl napisał/a: | Wystarczy. Możesz też powiedzieć w labie by olali DPI i wydrukowali tak, by Twoje zdjęcie zajęło całą powierzchnię wydruku. | I patrząc na tę dyskusję, to byłoby najlepszym rozwiązaniem...
hijax_pl napisał/a: | Przy okazji 160DPI przy oglądaniu z 1m będzie całkiem spoko | No, tylko jeszcze pytanie, jakim sposobem dany lab wykonuje tej wielkości odbitki/wydruki...
siosio, powtórzę..
Pobaw się tym kalkulatorkiem: http://www.fototv.pl/swf/mpixcalc.swf
Wprowadź różne dane (wielkość wydruku i odległość obserwatora) i zwracaj uwagę na wyznaczone rozdzielczości i efektywne DPI.
Wezmę najtańszą wersję czyli mat w Fotojokerze za 14,99 (to jest na papierze Kodak Royal) ...
Teraz mają jeszcze zniżkę na jakiś lepszy papier (fotoplakat XXL) i to też jest mat (ale nie wiem dokładnie co to za papier) 40x60 jest za 19,49
Na razie zamówię na próbę z dwa zdjęcia.
[ Dodano: Sro 18 Sty, 2012 11:46 ]
hijax_pl napisał/a: | siosio, powtórzę..
Pobaw się tym kalkulatorkiem: http://www.fototv.pl/swf/mpixcalc.swf
Wprowadź różne dane (wielkość wydruku i odległość obserwatora) i zwracaj uwagę na wyznaczone rozdzielczości i efektywne DPI. |
A rozdzielczość kątowa oka jest zawsze 60 - to jest jakaś stała wartość?
|
|