|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Do zdjec elektroniki w pokoju
adrian25 - Wto 17 Sty, 2012 Temat postu: Do zdjec elektroniki w pokoju Witam wszystkich
Poszukuje aparatu w przedziale 500-800 do zdjec elektroniki ( laptopy,telefony,plyty główne itp ) na allegro. Chcialbym aby wykonane fotki nie wymagały dodatkowej obróbki a wiec z tego co przeczytalem na forum Samsung EX 1 odpada.
Skłaniam sie delikatnie po recenzjach do Lumixa TZ20
Zdjecia muszą byc ostre mimo slabego ostwietlenia jakie mam w pokoju. Obecnie robie zdjecia na balkonie i to tez przy sprzyjającym świetle moim starym cyfrakiem
Dziekuje za pomoc
hijax_pl - Wto 17 Sty, 2012
adrian25 napisał/a: | Chcialbym aby wykonane fotki nie wymagały dodatkowej obróbki a wiec z tego co przeczytalem na forum Samsung EX 1 odpada. | Gruba przesada. adrian25 napisał/a: | Zdjecia muszą byc ostre mimo slabego ostwietlenia jakie mam w pokoju. | No to statyw...
adrian25 - Wto 17 Sty, 2012
Moja stara cyfrówka ma juz swoje lata oraz jeden wiekszy wypadek przez ktory rozmazuje mi wszystkie zdjecia makro tak wiec statyw niestety nie pomoże.
Wiem hijax ze masz EX1 i polecasz ale ja potrzebuje aparat ktorym zrobie szybko zdjecie i odrazu wstawie je na aukcje
adrian25 napisał/a: | Wiem hijax ze masz EX1 i polecasz ale ja potrzebuje aparat ktorym zrobie szybko zdjecie i odrazu wstawie je na aukcje | No i takie da się zrobić tym aparatem. Jak każdym innym.
Zresztą nie o EX1 chodzi. Dowolny aparat, który da się zamocować na statywie i który będzie miał samowyzwalacz, ustawienie ręczne balansu bieli i możliwość wyłączenia lampy błyskowej.
Jakaś podstawa (karton, płótno) dwie lampki biurkowe po obu stronach i będą cacy foty.
jaad75 - Wto 17 Sty, 2012
Jak się komuś nie będzie chciało dobrze oświetlić, to niestety, ale "cacy" będą mogły być tylko przez przypadek...
Fakt, choć biorę pod uwagę, że "cacy" w kontekście "fotka na allegro" to niezbyt wysoka poprzeczka
suso - Wto 17 Sty, 2012
nie zmieniaj aparatu kup statyw i zrób stół bezcieniowy , jakiś forumowicz się czymś takim chwalił na tym forum. Całkiem fajnie mu to wyszło
adrian25 - Wto 17 Sty, 2012
Panowie dziekuje wam za uwagi ale serio chce cos kupic powiedzmy ze przyda mi sie nie tylko do zdjec na allegro ale rowniez cos na wyjazdy itp . Stary cykacz juz nie domaga i te pare groszy chce zainwestować
dochodzi SX220 HS bo GPS w wiersji SX230 mi zdecydowanie zbędny
TomPL2 - Wto 17 Sty, 2012
No to może TZ18.
A nie wystarczy ci dobry aparat w telefonie komórkowym?
Simbi - Wto 17 Sty, 2012
Ja mam fz18 , którego osobiście używam do makro. Czasem jednak robię fotki elektroniki dla potrzeb mojego męża. Zdjęcia fajne, w przypadku konwertera makro nawet najmniejszy układ scalony ładnie można obejrzeć i odczytać. Co do zdjęć na dworze to też ładne. Jedyne do czego osobiście się doczepiam, to brak gorącej stopki, ale wyższy model w podobnych pieniądzach już ją ma . Myślę,że jak już koniecznie chcesz coś kupić to jest to dobry wybór, tyle tylko,że to nie kieszonkowiec, choć mały i lekki.
Co do tego czy zdjęcia nie będą wymagać obróbki - zależy od tego jak wykonasz zdjęcie Najlepszy aparat nie zrobi jej dobrze za Ciebie.
|
|