|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Coś do portretu. Dylemat - M42 czy standard Canona
KwusheR - Wto 17 Sty, 2012 Temat postu: Coś do portretu. Dylemat - M42 czy standard Canona Witajcie. Mam pewien dylemat. Zakupiłem sobie już jakiś czas temu do nauki Canona 400d + zestaw obiektywów z podpisu. Jescze wtedy mało wiedziałem o fotografii, ale cena była na tyle konkurencyjna, że przygarnąłem do siebie to małe działko.
Teraz pytanie:
Dysponuję dosyć małym budżetem (maks. 400 zł) i chcę zakupić szkło do nauki portretowania. Z tego co widzę dobrym wyjściem byłoby kupno podstawowej stałki 50 mm 1.8 Canona. Trochę czytałem o tym szkle i nie przeraża mnie jego nieszczelność. Podobają mi się również sample.
Druga alternatywa to M42. Przejściówka z potwierdzeniem i dobrej klasy szkło. Powiem szczerze, że mam chęć na pełen tryb manualny z racji tego, że będę się na tym szkle uczył.
Nakierujecie mnie w jakiś sposób?
hijax_pl - Wto 17 Sty, 2012
KwusheR napisał/a: | Trochę czytałem o tym szkle i nie przeraża mnie jego nieszczelność. | A to chcesz robić portrety rybkom podczas nurkowania?
KwusheR - Wto 17 Sty, 2012
Haha, nie Ponoć kurz się szybko dostaje do środka.
hijax_pl - Wto 17 Sty, 2012
Ja tam bym nie kombinował i brał tę 50kę canonową...
cybertoman - Wto 17 Sty, 2012
Jesli wybierzesz egzemplarz ktory celnie ostrzy z Twoim korpusem to uwazam, ze 50-tka Canona jest lepszym wyjsciem od manualnego ostrzenia na kropke, bo matowka z klinem i "dobrej klasy szkło" sie w budzecie nie zmiesci. Ale - " Powiem szczerze, że mam chęć na pełen tryb manualny" oznacza, ze kupisz sobie m44, bo "checi" trudno jest do czegokolwiek przekonac.
muzyk - Sro 18 Sty, 2012
Kup sobie Porst 55 1.4 do tego m42/eos z dandelionem - oczywiście takim, żeby miał przysłonę 1.4 ustawioną. Zachwycisz się tym szkłem.
Postaram się kilka fotek zrobić.
Co do 50 1.8II - zawsze warto mieć, bo jest dobry, ale od kiedy go dałem w prezencie, nie kawapię się do zakupu ponownie, po tym, jak pofociłem trochę tym porstem...
Już na 1.4 zaskakuje!
KwusheR - Czw 19 Sty, 2012
Chyba wybiorę Canona... będę miał solidną bazę, a porsta kupię kiedyś do zabawy. Dzięki wszystkim za wypowiedzi : )
Sunders - Czw 19 Sty, 2012
KwusheR napisał/a: | Chyba wybiorę Canona... będę miał solidną bazę, a porsta kupię kiedyś do zabawy. |
KwusheR, jesli chcesz miec cos solidnego, to raczej kup porsta, a nie canona 50/1,8 II
muzyk - Czw 19 Sty, 2012
Sunders napisał/a: | KwusheR, jesli chcesz miec cos solidnego, to raczej kup porsta, a nie canona 50/1,8 II |
No właśnie
Canona to kupujesz ze względu na AF.
|
|