forum.optyczne.pl

Lornetki - Atak wielkiej trójki

Arek - Sro 18 Sty, 2012
Temat postu: Atak wielkiej trójki
Najpierw Swarovski:
http://www.optyczne.pl/index.php?news=4574

potem Zeiss i Leica:

http://www.optyczne.pl/index.php?news=4582
http://www.optyczne.pl/index.php?news=4583

Dzieje się :)

kivirovi - Sro 18 Sty, 2012

Wlasnie o tym myslalem. Bedziesz mial co testowac... za 3 lata jak wejda na nasz rynek :)
Stara trinovid powiem szczerze podobala mi sie bardziej, ale juz stary Conquest mniej. Ale Conquest ma wiecej do odrobienia, wiec moze wyjdzie z tego sensowna lornetka. Moim zdaniem jest to zapowiedz, ze zaraz bedzie nowy Victory i to bedzie zwyciezca plebiscytu 2012...

Arek - Sro 18 Sty, 2012

No właśnie chyba nowe Victory muszą wyjść. Bo sytuacja robi się ciekawa. Conquesty HD mają duże pola i są robione teraz w Niemczech, a poza tym są nowe. Wszystkie argumenty za Victory straciły rację bytu.

Trinovidy mają być gorsze od Ultravidów HD ale mają podobno kosztować 60% ich ceny. Więc mogą być fajną propozycją.

Leica za 3500zł? Chyba nie bedzie gorsza niz stara Trinovid! Chyba ktos w Leica przetlumaczyl Twoje aluzje z 2007r na niemiecki:
http://www.optyczne.pl/10...st_10x40_T.html

HD przy Conquest sugeruje, ze poprawili aberracje. W starym nie bylo nawet tak zle, wiec moze powstalo rzeczywiscie cos fajnego... No a okulary Zeiss, jak sie porowna dystorsje z Nikonem EDG i Swarovision tez musza byc pilnie poprawione w nowym Victory.
Nie potrafie sobie wyobrazic Zeissa w wersji open, ale biorac pod uwage ile to juz lat nic z nim nie robia, to chyba szykuje sie jakas wieksza zmiana.

Arek - Sro 18 Sty, 2012

W nowych Trinovidach chyba właśnie ceną będą musieli walczyć, bo w parametrach nie brylują:

http://www.optyczne.pl//p...=1452&add2=1140
http://www.optyczne.pl//p...=1453&add2=1141

Pole najmniejsze, odległość ogniskowania największa, waga też największa... No ale Swarek kosztuje 8 kzł, jak Leica będzie kosztowała 4000 zł, to będzie na nią popyt. Stare Conquesty 8x40 i 10x40 kosztowały w granicach 4000 zł, więc nowe na pewno będą droższe. Leica ma szansę być najtańsza z tej grupy.

A swoją drogą nowe Leiki i Zeissy zupełnie mi się nie podobają... Leica daleko odeszła od tego jak wyglądały Trinovidy, teraz mamy w zasadzie kopię Ultravidów. A nowy Conquest wygląda jak jakieś Kenko... Design leży...

Leica najtansza? To se ne da; chyba ze jakiegos strasznego knota wypuscili. Swarek, z ktorym bedzie konkurowal Trinovid, to raczej SLC New, za 5-6tys. niz Swarovision.
Jesli chodzi o design, to trudno tu cos nowego i ladnego wymyslic. Tyrolska firma od bizuterii jest nie do pobicia.

EDIT. O kurde SLC WB HD kosztuje prawie 8 tys... nieco mniej niz Swarovision

Arek - Sro 18 Sty, 2012

Ale SLC HD kosztuje właśnie 8 kzł: http://lornetki.pl/karta_...?idProdukt=3426
SLC New w klasie 42 mm już nie ma...

Swarovision kosztuje 10 kzł...

Z Zeissem nie jest źle:
http://www.orniwelt.de/Fe...iss/Conquest-HD

850-900 Euro a więc u nas 3700-4000 zł. Podobnie jak stare Conquesty. Fajnie!

Pisza, ze ona wchodzi do segment premium (czyli ma zastapic obecne Victory?), wiec maja na bank cos za 2.000 Euro w zanadrzu, o czym napisza, ze "wyznacza nowe standardy pozostawiajac konkurencje daleko w tyle".
Jezeli Conquest i Trinovid sa niegorszej jakosci jak stare Trinovid, to Swaro sie moze tylko krysztalkami ratowac.

To przeniesienie produkcji z powrotem do Niemiec, to chyba jakis trend. To samo niedawno zrobil Minox.

Arek - Sro 18 Sty, 2012

No cóż... Zobaczymy jak dojdą do sklepów w Polsce.

Ale przynajmniej walka w Plebiscycie na Produkt Roku 2012 będzie fajna. Dotychczas wielka trójka bezpośrednio ze sobą nie walczyła.

Jeszcze cytat stąd:
http://www.wellreadnatura...ovid-binocular/

Initially available in both 8x42mm and 10x42mm models, these new Trinovids are expected to sell at a retail price far lower that what those familiar with Leica binoculars might expect.

Dawid1984 - Sro 18 Sty, 2012

Arek napisał/a:
Dzieje się :)
Teraz może jakiś impuls będzie dla innych firm, może Kowa coś nowego w końcu wypuści.
Arek - Sro 18 Sty, 2012

Zeiss zapowiada, że jeszcze w sierpniu b.r. pokaże Conquesty HD 8x32 i 10x32.

Z tego co wiem Leica też nie powiedziała jeszcze ostatniego słowa w tym roku.

Niemcy i Austryjacy chyba chce skorzystac z niskiego kursu Euro/USD i zdobyc dotad pomijany segment przed-najwyzszy w USA.

Kowa moglaby teoretycznie fluoryt wlozylc do lornetek; w Genesis sa XD jak w lunecie 77mm a seria lunet 88 nie ma odpowiednika w lornetkach. Byloby to drogie jak Nikon EDG a ten sie chyba nie sprzedaje za dobrze, na e-bay uzywane względnie tanio ida. Także sądzę, że wątpię. Do tego szkodzi im kurs jena.

Arek - Sro 18 Sty, 2012

Pewnie sporo nowości pojawi się przed marcową IWA. Kowa, Steiner, Fujinon, Minox, Leupold, Meopta, Bushnell... Trochę jeszcze znanych firm zostało.
michaelandro - Sro 18 Sty, 2012

Panowie, czy mogę zapytać przy okazji o Waszą opinię na temat Leica ULTRAVID 10x42 HD? Jest obecnie w promocji za 6900, co przy Swarovision wydaje się być ofertą bardzo dobrą. Nie miałem możliwości zaznajomienia się z tą lornetką, ale po pierwszym kontakcie ze swarkiem 8,5x42 byłem porażony jej fantastycznym obrazem. Czy leica ma szansę w tym starciu?
kivirovi - Czw 19 Sty, 2012

Ze Swarovision, to chyba nikt nie ma obecnie zadnych szans... zwlaszcza jesli chodzi o brzegi szerokiego pola widzenia i obudowę.
Ale Zeiss Victory jest lepszy jesli chodzi o transmisje i od Swarovision i od Ultravid HD. Ma co prawda sporą dystorsje, ale jak dla mnie nie mialoby to decydujacego znaczenia, skoro jest pare stów tanszy od Ultravid, a 3 tys. od Swara a innymi parametrami nie odstaje. Zdecydowanie moj faworyt w wielkiej trojce. Leica jest chyba jednak najsłabsza z nich, zwlaszcza wychodzi to na brzegu pola. Ma też najmniej szczątkową aberracje chrom. Chwyt tez nie jest tak dobry jak u Swarka. No ale Leica to Leica...
A Ranking przejrzałeś?

michaelandro - Czw 19 Sty, 2012

Zeiss nie jest już zdaje się tańszy. Po nowym roku zmieniły się ceny u chyba wszystkich producentów.
Mam w głowie kompletny mętlik. Chciałbym dokonać dobrego wyboru, ale z drugiej strony najlepszy wybór ma przesadnie wysoką cenę ;) Nie da się go dostać za mniej niż 8tys zł. Akceptowalne granice to dla mnie właśnie 6-7tys.

Arek - Czw 19 Sty, 2012

Leica jest najmniejsza i najporęczniejsza, ale też ciut gorsza optycznie od Zeissa i Swarovision. Tyle, że to wciąż udany sprzęt:
http://www.optyczne.pl/po...dd1=77&add2=903

Pomyśl jeszcze o starszym Swarku SLC New 10x42 lub Nikonie HG 10x42 lub SE 10x42. Można też poczekać na nowe Trinovidy. Mają być już w lutym.

Chyba rzeczywiscie zostaly tylko oferty wirtualne... Ale w Niemczach Zeiss tez jest najtanszy z tej trojki. Na forum przyroda wlasnie wystawiono ale Victory 8x32, za 3900zl:
http://forum.przyroda.org...c97b8ba72a96e0c

Arek - Czw 19 Sty, 2012

http://allegro.pl/lnterfo...2040780069.html

To może to? Firma InterFoto jest dość długo na rynku. Jakieś 10 lat temu kupowałem u nich obiektyw. Pewnie jakąś gwrancję rozruchową dadzą jak się potargujesz.

Czarno srebrna... bardzo ładna.

Ale to model bez HD, już na niego zerkałem :) Za 6900 pojawia się też na Allegro Zeiss Victory FL 10x56. To duża lornetka, ale cena chyba niezła całkiem...
Arek - Czw 19 Sty, 2012

Nie ma jakiejś porażającej różnicy pomiędzy Ultravidem bez HD a tym z HD.

A jeszcze taniej jest tu:
http://allegro.pl/leica-t...2042461340.html
w dzień się sprawdzi.

Arek - Czw 19 Sty, 2012

http://www.orniwelt.de/Fernglaeser/Leica/Trinovid

Są już ceny nowych Trinovidów.

Czyli mamy Conquesty za 900 Euro, Trinovidy za 1200 Euro i Swarki SLC HD za 1700 Euro. Szczerze powiedziawszy nie wiem na co liczy Swarovski.

No to jeszcze zależy co w rzeczywistości pokażą te lornetki. Przecież nikt jeszcze przez nie nie zerkał. Tak czy inaczej- różnica w cenie ogromna!

Arek chyba bedzie pierwszym, ktory zerknie, bo na pewno juz zamowil ;)
To mi wyglada na zmowe Niemcow przeciwko Austryjakowi. Zastanawiam tez ile bedzie wkrotce kosztowal Nikon HD. Z dobrym Conquestem przegra marketingowo, tak jak EDG z Swarovision.

Arek - Pią 20 Sty, 2012

No Leiki mają być w lutym, więc one pójdą na pierwszy rzut.
madrax2 - Pią 20 Sty, 2012

.....no chyba,że dystrybutor nie udostępni sztuk do testów......
kivirovi - Pią 20 Sty, 2012

O to szybko, 1,5 miesiaca od ujawnienia i juz premiera.
Najbardziej to ja wyczekuje testow: Celestron Nature, ZenRay i Vortex Razor HD. Ale nie powiem, Trinovid tez bym obejrzal...

[ Dodano: Pią 20 Sty, 2012 18:39 ]
Arek, chyba jestem chory na Ultravid z Twojego linka. Czy wszystkie one byly produkowane w Portugalii?

madibar - Pią 20 Sty, 2012

vortex to chyba w ciemno można.......................
Arek - Sob 21 Sty, 2012

kivirovi, a nie wiem gdzie były produkowane. Leika to jednak Leika - kontrola jakości jest na pewno dobra. Ta lornetka wisi już na Allegro dłuższy czas więc się potarguj z nimi troszkę :)

madrax2, nie ma powodów aby nie udostępnił. Akurat z Leiką nie ma żadnych problemów, bo dystrybutor poważny.

Abs - Sob 21 Sty, 2012

kivirovi napisał/a:
O to szybko, 1,5 miesiaca od ujawnienia i juz premiera.
Najbardziej to ja wyczekuje testow: Celestron Nature, ZenRay i Vortex Razor HD. Ale nie powiem, Trinovid tez bym obejrzal...
...

Jest rzeczą naturalną, że większość redakcji (jakichkolwiek) woli testować sprzęty z wysokiej półki niż produkty popularne...wyjście ponad szablon, poszukiwanie czegoś lepszego to normalny, ludzki odruch. Proszę nie traktować tego w kategoriach zarzutu.
Cóż, zawsze można sobie poczytać o Leicach, autach Ferrari, kilach golfowych 18 tys/sztuka. Można się także tym poekscytować - nasze prawo.

PS. Lornetki akurat nie należą do tych najdroższych produktów. 7000zł? - jak przysłowiowy Kowalski zechce to może sobie kupić, wszak więcej wydaje z żoną rocznie na papierosy.

Arek - Sob 21 Sty, 2012

To jest tak, że ja też patrzę na testy trochę ponad polskim rynkiem. Na Allbinos znacznie więcej ludzi przeczyta test Leiki niż Celestrona.
kivirovi - Sob 21 Sty, 2012

Co do Leica sie zgadzam. Sprzet flagowy musi byc przetestowany jako uklad odniesienia. Ale mysle, ze sie czesciowo mylisz Arek. Przy takim (pragmatycznym) podejsciu testowanie Delta Optical calkowicie jest bez sensu, a wlasnie wszystkie marki globalne np. Celestrony, Nikony, Vorteksy itp. powinienes przetestowac.

Ci ktorzy kupuja produkty z najwyzszej polki kieruja sie w mniejszym stopniu wynikiem testow, jak tez sie nim nie dowartosciowuja. Moj najswiezszy przyklad, to potwierdza: Uwazam ze Swarki i Zeissy sa lepsze optycznie niz Leica, a ta srebrna sklonila mnie do roznych obliczen na koncie, co sie Z i S nie udalo... Ludzie, ktorzy musza wyscibolic 100 dolcow beda czytac dziesiatki testow, analizowac, a potem szukac potwierdzenia, ze dobrze zrobili. Jesli wiec liczy sie liczba odwiedzin, to sadze, ze testujac sprzet tani uzyskasz znacznie, znacznie wiecej. Jesli zas chcesz miec wiekszy rozglos to masz racje, test Leica bedzie mial wiekszy wydzwiek medialny.

Edit: mozesz ujawnic, ktore testy sa najczesciej a ktore najrzadziej czytane w Polsce i/lub na Allbinos?

Arek - Sob 21 Sty, 2012

Ja staram się testować sprzęt najróżniejszych marek, ale wpływa na to wiele czynników:

1. dostępność w Polsce
2. współpraca z dystrybutorem,
3. moja chęć zabawy danym sprzętem,
4. potencjalna oglądalność testu.

Kolejność przypadkowa.

cerber6 - Sob 21 Sty, 2012

Przykra ta wasza dyskusja bo skończyła się na pieniądzach .Czy lepiej sprzedać 10 chlebów a może jedną szynkę.Efekt ekonomiczny ten sam a ile roboty mniej.Zero bezinteresowności pasji zaangażowania tylko pieniądz ma znaczenia a lornetki to tylko kolejny środek do zarabiania pieniędzy.
Arek - Sob 21 Sty, 2012

To Ty tak to zinterpretowałeś. Głodnemu chleb na myśli ;)

Swoją drogą spróbuj zrobić taki portal jak nasz bez pasji, bezinteresowności i zaangażowania. Powodzenia.

michaelandro - Sob 21 Sty, 2012

A mnie wydaje się właśnie, że testy sprzętu najwyższej klasy to jednak wyznacznik jakości portalu. To tutaj jest największe pole do popisu. Bo i wymagania sprzętu są największe. Jeśli Zeiss i Swarovski są doskonałe- to jak wybrać ten najlepszy?
Poza tym testowanie światowego standardu pełni doskonałą funkcję edukacyjną- czytelnicy mogą chcieć się rozwijać w tym kierunku i wybierać to co raz to doskonalszy sprzęt. Mogą być bardziej świadomi swoich wyborów.

Arek - Sob 21 Sty, 2012

Tym bardziej, że testowanie najtańszych egzemplarzy ma najmniejszą wartość, bo jest najmniej miarodajne. Rozrzut z modelu na model jest zwykle spory, przez co to co dostaje do ręki kupujący może różnić się wyraźnie od tego co dostał testujący. W klasie Leiki, Swarka, Zeissa czy Steinera nigdy takich różnic nie widziałem. Choć Kahles z kłakiem kurzu przyklejonym na stałe do wewnętrznej soczewki okularu mi się trafił, a to przecież firma skoligacona ze Swarovskim.
Abs - Sob 21 Sty, 2012

Arek napisał/a:
...

Swoją drogą spróbuj zrobić taki portal jak nasz bez pasji, bezinteresowności i zaangażowania. Powodzenia.

Właśnie. Rola redakcji, którą reprezentuje Arek nie jest łatwa...jest jak "instalacja odgromowa", w którą uderzy wszelka krytyka a jak mówi przysłowie "jeszcze się taki nie narodził co by wszystkim dogodził".
Dobrze poczytać testy Zeissów i innych transparentnych ale pamiętajcie o lornetkach klasy popularnej, które mają zdecydowanie więcej nabywców.
Robicie dobrą robotę. Życzę powodzenia.

Cerber6, nie biadol jak stara baba na rowerze. Zamiast pisac aktualnosci czy ploteczki musieliby inaczej dorabiac, a my bysmy nie mieli co czytac. Kto by na tym zyskal?

Zaslanianie sie niepowtarzalnoscia produkcji? ChRL to nie ZSSR. Jakos kompakty za 500zl mozna testowac. Jak pralka kosztuje 1500zl to tez testuja i naklejaja naklejki co wyszlo, a nie tylko Miele. Bylo wiele ciekawych odkryc: Olympus EXWP, Vortex Viper, Fujinon, Nikon SE, Vixen New Foresta... Czyzby Ci sie Minolta 10x50 rozpadła? :???: Glodnemu chleb na mysli a sytemu szyneczka...

Dostepnosc w Polsce i ogladalnosc na AB sie raczej wykluczaja. Ale rozumiem te wszystkie uwarunkowania.

Arek - Sob 21 Sty, 2012

Dlatego musimy kombinować. Choć trzeba przyznać, że jestem obecnie w sytuacji że sprzętu do testów mam więcej niż jestem w stanie przetestować. Myślę, że sytuację polepszy trochę redakcyjny spektrofotometr, który mam być dostępny do końca lutego. Jego obecność powinna przyspieszyć wykonywanie testów.

A jaki ten spektrofotometr? i czy na stałe?
Arek - Sob 21 Sty, 2012

Drogi :) Bo robiony na zamówienie specjalnie dla nas z dużą celą pomiarową, która powinna pozwolić na mierzenie lornetek klasy 100 mm i potężnych obiektywów :) I na stałe. Więc jeśli firma, która go wykonuje dla nas sprawi się dobrze wykresy transmisji będą już na stałe we wszystkich lornetkach, obiektywach, lunetach, teleskopach, okularach, filtrach itp.
Dawid1984 - Sob 21 Sty, 2012

Arek napisał/a:
lornetkach, obiektywach, lunetach, teleskopach, okularach, filtrach itp.
To może i lunety się załapią :smile:

O matko, nareszcie lunety i telepy. Nowa era. Gratulacje.
Czy z publikacja testow 8x42czekasz wlasnie na ten spektrofotometr?

Dawid1984 - Nie 22 Sty, 2012

kivirovi napisał/a:
O matko, nareszcie lunety i telepy
A ja to przeoczyłem wczoraj i jeszcze pytam czy się załapią .A w poscie Arka jak byk napisane są lunety, ehh zmęczenie to czekamy na lunety :mrgreen:
Arek - Nie 22 Sty, 2012

kivirovi napisał/a:
Czy z publikacja testow 8x42czekasz wlasnie na ten spektrofotometr?

Nie. One się jeszcze procesują po staremu. Ale przez to powoli, bo tempo testów transmisji nie zależy teraz ode mnie.

kivirovi - Nie 22 Sty, 2012

To dobra wiadomosc, bo nowy sprzet tez nie ruszy zaraz po dostawie. W kazdym razie wypatruje pierwszej jak kania dżdżu.
Arek - Nie 22 Sty, 2012

kivirovi napisał/a:
To dobra wiadomosc, bo nowy sprzet tez nie ruszy zaraz po dostawie.

Cieszę się, że to rozumiesz :)

michaelandro - Pią 06 Kwi, 2012

Halo halo! Atak wielkiej trójki przypuszczony, lornetki już na półkach u sprzedawców, a testów i opinii brak! Planujecie coś w tym temacie?