|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - Sigma 10-20 ostrość- problemik
dżony - Czw 19 Sty, 2012 Temat postu: Sigma 10-20 ostrość- problemik Cześć.
Temat jest następujący.
Ostatnio strasznie się wkręciłem w panoramy. problemem jest brak statywu, ale oczywiście można i bez....
( no dobra )
Moja sigma 10-20 nie ma problemu z ostrzeniem z bliska, ale z daleka to już tragedia.
mam 50 D i niektóre zdjęcia wyglądają powiedziałbym mydlato, a nie tego oczekuje się od takiego tandemu.
Jakaś podpowiedź w jakim punkcie kadru ustawić ostrość dla poszczególnego zdjęcia i dla ujęć panoramicznych?
jak wiadomo szeroki kąt w wizjerze wygląda zawsze tak samo ostro dlatego polegam na AF, no ale..
Any help?
hijax_pl - Czw 19 Sty, 2012
dżony napisał/a: | Jakaś podpowiedź w jakim punkcie kadru ustawić ostrość dla poszczególnego zdjęcia i dla ujęć panoramicznych? | Panoramy nie robi się na AF ale MF
dżony - Czw 19 Sty, 2012
wspomniałem powyżej ;P
Wiem, że to co piszę jest głupie i mi wstyd i jest zaprzeczeniem wszystkich fotograficznych przykazań, ale podnoszę się z popiołów. Wiele rzeczy zapomniałem, ok. Af odpada. co dalej? aby nie było mydła. na razie pomijając statyw.
A co to za panoramy? Krajobraziki czy pomieszczenia?
dżony - Czw 19 Sty, 2012
krajobrazy, nie sferyczne, lecz statyczne.
I ustawiając na nieskończoność nie daje rady?
dżony - Czw 19 Sty, 2012
I'll try.
komor - Czw 19 Sty, 2012
dżony, a przysłona jaka? Bo jak ostrzysz na dalekie plany np. otwartym obiektywem, to nie spodziewałbym się specjalnej ostrości.
p0m - Czw 26 Sty, 2012
też mam sigmę i też canona, pojawia się taki sam problem jak u Ciebie. powiem Ci jedno - faktycznie, sigma ma dobry af, ale w pomieszczeniach. ma trudności z ostrzeniem powyżej 1m.
jakie jest rozwiązanie? ja daję f8 a ostrość gdzieś w połowie pomiędzy 1m a nieskończonością na manualu. i mam wszystko ostre. idę w góry bądź w miasto i nie włączam AF.
jeśli focę ludzi i gdzie odległość od przedmiotu nie jest duża, af włączam i śmiga bez problemu.
btw. nie wiem komu potrzebny AF w krajobrazie. no chyba, że ogniskowa to nie 10mm a 400.
a panoramy spokojnie można focić z ręki, jeśli tylko warunki świetlne na to pozwalają.
cygnus - Nie 05 Lut, 2012
p0m napisał/a: | też mam sigmę i też canona, pojawia się taki sam problem jak u Ciebie. powiem Ci jedno - faktycznie, sigma ma dobry af, ale w pomieszczeniach. ma trudności z ostrzeniem powyżej 1m.
(...)
btw. nie wiem komu potrzebny AF w krajobrazie. no chyba, że ogniskowa to nie 10mm a 400.
|
Jestem zdumiony. Nie wiem, komu potrzebne jest WYŁĄCZANIE AF bo źle działa. Świadczy to chyba o felernym sprzęcie a nie o niewłaściwym wykorzystaniu.
Czy opisana cecha dotyczy obiektywu, czy tandemu Sigma-Canon? Bo jestem zainteresowany tym obiektywem ale z Nikonem.
komor - Nie 05 Lut, 2012
Ta cecha dotyczy konkretnej kombinacji egzemplarzy, cygnus.
p0m - Pon 06 Lut, 2012
cygnus napisał/a: | Nie wiem, komu potrzebne jest WYŁĄCZANIE AF bo źle działa. |
Napisałem, że sigma z canonem, 10-20 + 450d potrafi nie trafić na dalekich odległościach. Wygląda mi to na ff, ale tylko właśnie na dalekich odległościach ostrzenia.
Więc po wyłączam? Jeśli w krajobrazie potrzebny jest af to gratuluję, bo mnie nie jest. Ustawiam hiperfokalną i nie martwię się o ostrość.
dżony - Pon 13 Lut, 2012
dobra, ogarnąłem
|
|