|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe kompakty - Test rozdzielczości - analiza wyników
malinowy89 - Czw 19 Sty, 2012 Temat postu: Test rozdzielczości - analiza wyników Witam serdecznie,
Nie jestem zaawansowanym fotografem, jednak mam zadanie sprawdzić rozdzielczość MTF aparatu cyfrowego. Wyniki pozyskałem za pomocą programu Imatest. Nie wiem jednak jak interpretować wyniki, które otrzymałem za jego pomocą
oto niektóre z wykresów:
Za udzieloną pomoc serdecznie dziękuję i pozdrawiam,
malinowy.
hijax_pl - Czw 19 Sty, 2012
malinowy89, a wiesz co to MTF?
Po co sprawdzałeś ileś tam czułości? Test robiłeś na JPGach?
malinowy89 - Czw 19 Sty, 2012
MTF, nie mam pojęcia. muszę po prostu przeprowadzić test rozdzielczości tego aparatu
Zdjęcia były w JPG.
Poczytaj zatem. Tu jest dość przystępnie opisane: http://www.cambridgeincol...-resolution.htm
malinowy89 - Czw 19 Sty, 2012
Główną nieprzystępnością tej strony jest, jak dla nie, to że jest ona po angielsku...
Genaralnie chodzi mi o wskazówki na temat na co trzeba zwrócić uwagę podczas interpretacji. Jakie dane zawarte na tych wykresach warunkują rozdzielczość zdjęć?
Zdjęcia zostały wykonane tym samym aparatem ze zmiennym ISO.
Po pierwsze to wykonywałeś zdjęcia przy zmiennych warunkach. Zdjęcie dla najniższego ISO nie ma zbyt dużego kontrastu - to może zakłócić znacząco pomiar.
Po drugie analizujesz tylko jedną składową.
Po trzecie JPGi masz wyostrzone - to zakłóca pomiar
Po czwarte wykonywałeś zdjęćia w formacie 1920x1080, który nie jest natywną rozdzielczością matrycy - powinno być 3648 x 2736
Na wykresie masz podany wynik: 576 lp/ph. Podałeś wielkość sensora?
|
|