|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - nikon d70 vs pentx k 100 d
Tomasz12006 - Nie 18 Lis, 2007 Temat postu: nikon d70 vs pentx k 100 d co wybrać nikona d 70 czy pentax k 100 d nie stać mnie na szkła po kilka tysiaków, a kusi mnie w pentaxie możliwość podpinania starszych szkieł. Czy przy szkłach manualnych też działa stabilizacja, co znaczy głośny AF?
Proszę o pomoc w wyborze.
pdf100 - Nie 18 Lis, 2007
zdecydowanie k100d
jaad75 - Nie 18 Lis, 2007
Jeśli chodzi o szeroko pojętą ergonomię, to zdecydowanie wygrywa Nikon - K100D jak większość aparatów entry level ma dużo ważnych rzeczy uruchamianych z menu. Pentax ma za to znacznie lepszy wizjer i jest ciut lepiej wykonany IMHO, choć głównie chodzi tu chyba o wrażenie związane ze stosunkowo dużą masą małego aparatu...
Jakość zdjęć na korzyść Pentaxa - wyglądają po prostu lepiej. Lata dopracowywania obsługi tej matrycy robią swoje.
AF jest w K100D wolny jak na nowoczesne lustro, ale głośność pracy zależy raczej od podpiętego szkła. K100D Super z obiektywem SDM powinien być znacznie szybszy, ale jak rozumiem, te szkła są na razie poza Twoim zasięgiem.
Przy manualnych szkłach oczywiście działa stabilizacja, a także pomiar światła i potwierdzenie ostrości. I to nawet przy szkłach Nikona, z którymi same Nikony tego nie robią...
Jeśli chcesz bawić się głównie manualnymi szkłami, to wybór jest oczywisty.
pdf100 - Nie 18 Lis, 2007
lepszy wizjer i lepszą współprace z M42,
z tego co słyszałem o współpracy Nikonów z M42
to ja wolałbym zdecydowanie pentaxa
|
|