forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Pierwsza lustrzanka, pomocy!

mikrus - Pon 23 Sty, 2012
Temat postu: Pierwsza lustrzanka, pomocy!
Witam.

Mam kilka pytań odnośnie pierwszej lustrzanki. Zbieram pieniądze, ale nie wiem co wybrać gry już uzbieram. Zainteresowałem się Canonem 550d. Sporo o nim czytałem, ale osobiście kontakt z lustrzanką miałem tylko raz i to przez chwilę. Wcześniej używałem jakiejś tam cyfrówki, ale to było dawno. Dodam, że jeżdżę na wózku, więc może lepiej zainteresować się Canonem 600d? Chcę robić zdjęcia makro, portretowe no i oczywiście takie hm.. "zwykłe - niezwykłe" (?) nie wiem jak to określić. Czy Canon 550d, ewentualnie 600d, w zestawie z podstawowym obiektywem (kitem) podoła temu? Boję się, że nie będę umiał robić zdjęć lustrzanką, że będą wychodziły zamazane i w ogóle... Czy potrzebnie się obawiam? Oprócz korpusu i obiektywu co muszę kupić na wstępie od razu? Proszę o pomoc, i z góry dziękuję.

moronica - Pon 23 Sty, 2012

w twojej sytuacji faktycznie odchylany ekran bedzie dobrym pomyslem. reszta juz zalezy od twojego zaciecia, praktyki i lizniecia podstawowej teorii, ktorej masa w necie (glownie ekspozycja i zaleznosci miedzy wartoscia przyslony, czasem naswietlania i ISO; podstawowe pojecia takie jak ogniskowa czy glebia ostrosci; cos tam o kreatywnej kompozycji mozesz poczytac)

musiec to nic nie musisz kupowac, zobaczysz co wyjdzie w praniu - czy bedziesz bardziej potrzebowal statywu czy lampy czy drugiego obiektywu. ciezko tak na sucho oceniac, co ci w ogole bedzie potrzebne. obiektywu jednego do wszystkiego nie ma, zazwyczaj to jednak kupuje sie obiektyw dedykowany do makro, inny do portretow, itd. ale to mozesz sobie zostawic na przyszlosc jak juz w ogole zobaczysz z czym to sie je. nie masz mozliwosci pozyczyc od kogos aparatu?

Hm... może i mógłbym pożyczyć od kogoś, ale nie będzie to Canon, bo większość moich znajomych, jeśli mają już lustrzanki to Sony.

na jakiejkolwiek lustrzance bedziesz mogl popraktykowac podstawowa fotograficzna wiedze nt zagadnien, ktore wymienilam powyzej

ech.. ciekawi mnie to wszystko, ale jak przyjdzie co do czego to muszę kilka razy przeczytać żeby zrozumieć o co chodzi :razz: . Co sprawdzonego mógłbym kupić do czyszczenia lustrzanek?

mikrus, jeszcze lustrzanki nie posiadasz a juz sie martwisz o zabrudzenia? swoja droga ja swojej lustrzanki jeszcze nie czyscilam a mam ja ponad 3 lata

nie martwię się, po prostu pytam :smile: :razz:
jurand - Pon 23 Sty, 2012

Witaj.
Też miałem podobne dylematy. Po większym wypadzie kupiłem dużą gruszkę (w aptece) bo mi się jakieś kłaczki do matówki przyczepiły. Więcej nie potrzebowałem jak dotąd.
Canon 600D lub Nikon d5100 mogą być wygodne w twoim przypadku. Tylko musisz wiedzieć że przy użyciu ekraniku (tryb LV) jest dość ślamazarne, ale do kwiatuszka czy ślimaczka wystarczy.
W przypadku Sony jest inaczej ze względu na inną zasadę działania AF. Jest szybciutko :wink: Czy dobrze nie wiem, nie miałem z tym do czynienia (poza A77 w sklepie).

Czytałem o lustrzankach Sony i.. chyba wolę zostać przy Canonie ; )
Wujek_Pstrykacz - Pon 23 Sty, 2012

600d jest w miarę lekki i z uchylnym ekranem LCD nawet poręczny do macro. Poza tym niewiele się różni od swojego starszego brata.
muzyk - Wto 24 Sty, 2012

mikrus napisał/a:
Czy Canon 550d, ewentualnie 600d, w zestawie z podstawowym obiektywem (kitem) podoła temu?

Jeśli musi być uchylny ekran, to 600D względnie 60D. Jeśli nie... kup używkę nawet - np. 40D, a resztę zainwestuj w dobre szkła.

Sunders - Wto 24 Sty, 2012

mikrus napisał/a:
jeżdżę na wózku, więc może lepiej zainteresować się Canonem 600d?

Tak, lepiej kupic 600D.

mikrus napisał/a:
Chcę robić zdjęcia makro, portretowe no i oczywiście takie hm.. "zwykłe - niezwykłe" (?) nie wiem jak to określić. Czy Canon 550d, ewentualnie 600d, w zestawie z podstawowym obiektywem (kitem) podoła temu?

Nie, nalezaloby dokupic conajmniej jeden obiektyw do makro i ew. drugi do portretow.

mikrus napisał/a:
Boję się, że nie będę umiał robić zdjęć lustrzanką, że będą wychodziły zamazane i w ogóle... Czy potrzebnie się obawiam?

Niepotrzebnie.

mikrus napisał/a:
Oprócz korpusu i obiektywu co muszę kupić na wstępie od razu?

Zapasowy akumulator, 2 karty po 8GB, sciereczke z mikrofibry, gruszke, pedzelek i torbe lub plecak.
:smile:

mikrus - Wto 24 Sty, 2012

muzyk napisał/a:
mikrus napisał/a:
Czy Canon 550d, ewentualnie 600d, w zestawie z podstawowym obiektywem (kitem) podoła temu?

Jeśli musi być uchylny ekran, to 600D względnie 60D. Jeśli nie... kup używkę nawet - np. 40D, a resztę zainwestuj w dobre szkła.

Wolałbym mieć jednak ten uchylny ekran, gdyż jak już pisałem jeżdżę na wózku i znacznie by mi to ułatwiło robienie zdjęć np. żyjątek w trawie - nie schylę się tak nisko.

hijax_pl - Wto 24 Sty, 2012

W zasadzie oprócz Canona 600D możesz jeszcze spojrzeć na Nikona D5100.
muzyk - Sro 25 Sty, 2012

mikrus napisał/a:
Wolałbym mieć jednak ten uchylny ekran, gdyż jak już pisałem jeżdżę na wózku i znacznie by mi to ułatwiło robienie zdjęć np. żyjątek w trawie - nie schylę się tak nisko.

Ach, wybacz!!! Nie doczytałem. :oops:

Jest jeszcze opcja, aby dokupić np taki monitor live wiev - aparat miałbyś np. na statywie, czy jakimś wysięgniku (może statyw z uchylną kolumną centralną) a kadrowałbyś poprzez dołączany live wiev. Problem, aby pasował do odpowiedniego aparatu - bo ten tu, ma ograniczone zastosowanie dla Canona.
Albo coś takiego.
Pytanie tylko o ostrzenie, bo w makro najczęściej nie używa się AF. :neutral:

sigmiarz - Sro 25 Sty, 2012

moronica, strasznie się wymądrzasz, dałaś jednego rozmaza i uważasz się za świetnego fotografa :)

mikrus, bierz nikona d5100 ma bardzo dobrą matrycę i uchylny ekran.

moronica - Sro 25 Sty, 2012

sigmiarz napisał/a:
moronica, strasznie się wymądrzasz, dałaś jednego rozmaza i uważasz się za świetnego fotografa :)

na pewno odnosisz sie do czegokolwiek w tym watku czy probujesz byc blyskotliwy i pijesz do czegos zupelnie innego?

komor - Sro 25 Sty, 2012

Też jestem ciekaw o co w sumie chodzi.
sigmiarz - Sro 25 Sty, 2012

moronica napisał/a:
sigmiarz napisał/a:

na pewno odnosisz sie do czegokolwiek w tym watku czy probujesz byc blyskotliwy i pijesz do czegos zupelnie innego?

:) o to że często powtarzasz wypowiedzi po innych, zawsze nieco innymi słowami,
"zgrzytnęło" mi to już wiele razy, Moronica wie o co chodzi a ta niezwykle dowcipna
dźwignia "probujesz byc blyskotliwy" rzadko jest skuteczna.

Kolejnych wyjaśnień w tej sprawie składał nie będę. :???:

komor - Sro 25 Sty, 2012

sigmiarz napisał/a:
Kolejnych wyjaśnień w tej sprawie składał nie będę.

Pozwól, że o tym to akurat ja zdecyduję. Chyba, że wolisz inne rozwiązanie.

sigmiarz, jesli masz propozycje jak w oryginalny sposob po raz 50ty odpowiedziec na podobne lub takie samo pytanie to zapraszam. bo tak to tylko smiecisz w watku komus, kto pyta o porade.

Małe ciach.

komor - Sro 25 Sty, 2012

moronica, nie rób drugiemu co Tobie niemiłe.
Intencją mojej interwencji w tym wątku jest ukrócenie osobistych docinków, które nie mają charakteru przyjacielskiego żartu. Sigmiarz nieco przegiął, ale nie odcinaj mu się tym samym. Dyskutujmy na argumenty, a nie na docinki.

komor, takie docinki to wrecz mi schlebiaja skoro kogos az tak ubodlo jakies moje zdjecie ;) fajnie by bylo sie tylko dowiedzec, ktore. w odpowiednim watku oczywiscie zamiast tak wyskakiwac niczym Filip z konopii tutaj. generalnie ochrony przed docinkami mi nie potrzeba ;)