|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - Canon 70-210 f4 MK1- pytanie
oldskull - Czw 26 Sty, 2012 Temat postu: Canon 70-210 f4 MK1- pytanie Jak w temacie - pytanie do ewentualnych byłych lub obecnych posiadaczy takiego obiektywu. Kupiłem ostatnio taki obiektyw - wizualnie w nienagannym stanie ale ma chyba? wadę?. Jak wiadomo jest to zoom "pompka". Staruszek ma przypadłość w postaci wysuwania sie i chowania pod własnym ciężarem. Dodatkowo pierścień ustawiania ostrości chodzi w manualu ze "skokowymi oporami" . Czy to wynik jego wieku, wady czy urody? Czy można coś z tym zrobić prócz nauczenia się z tym żyć?
kozidron - Pią 27 Sty, 2012
oldskull napisał/a: | Staruszek ma przypadłość w postaci wysuwania sie i chowania pod własnym ciężarem. |
to jest norma, niestety. Pamiętaj, że pare latek ma na karku
oldskull napisał/a: | Dodatkowo pierścień ustawiania ostrości chodzi w manualu ze "skokowymi oporami" . Czy to wynik jego wieku, wady czy urody |
miałem jeden egzemplarz w rękach i tak nie robił, jest to przypadłość twojego egzemplarza.
oldskull napisał/a: | Czy można coś z tym zrobić prócz nauczenia się z tym żyć? |
oczywiście, możesz próbować rozbierać, chociaż łatwiej jest nauczyć się z tym żyć
muzyk - Pią 27 Sty, 2012
oldskull napisał/a: | Czy to wynik jego wieku, wady czy urody? |
Wieku świadczącego o burzliwej przeszłości.
Mam coś takiego jeszcze - nieco gorszy optycznie od elki 70-200, oczywiście af w porównaniu z "L' prawie nie istnieje ... tubus się nie wysuwa, choć szkło jest bodajże z końca lat osiemdziesiątych.
Jeśli nie jest rozklekotany, af ostrzy jak trzeba (mimo jego opieszałości - zrób test najlepiej na nutach i trzech bateriach R6 ustawionych ok 15 cm po przekątnej jedna za drugą na kartce papieru milimetrowego - oczywiście ze statywu i najlepiej przy iso 100, może z podniesionym lustrem i albo wężykiem, albo samowyzwalaczem, trzy-cztery ogniskowe na f4, 5.6, f8), to przeskokami w MF i wysuwającym tubusem się nie przejmuj.
Coś za coś - czyli niezła optyka za małą kasę.
muzyk, po co robić test af-u, to już musztarda po obiedzie. Wystarczy sobie porównać na jakich przysłonach jest "zjadliwy" i cieszyć się ze zdjęć.
Ps. aha, sprostowanie miałem do czynienia z 2 sztukami (zapomniałem o sztuce kolegi muzyka)
muzyk, kurcze, u ciebie tubus się nie wysuwał, faktycznie tego nie zapamiętałem.
muzyk - Pią 27 Sty, 2012
kozidron napisał/a: | muzyk, po co robić test af-u, to już musztarda po obiedzie. Wystarczy sobie porównać na jakich przysłonach jest "zjadliwy" i cieszyć się ze zdjęć. |
Masz rację.
Z tego co pamiętam na f4 jest znośnie, lekka abberacja.
Wstyd się przyznać ale nie pamiętam na jakim hostingu wrzucałem test tego szkła vs. 70-200/4.0L a to mogloby rozjaśnić koledze oldskull jak powinien zachowywać się ten obiektyw.
muzyk - Pią 27 Sty, 2012
Mamy też Kena.
mozer - Pią 27 Sty, 2012
muzyk, przestań polecać robienie testu AF na nutach - to jest totalna pomyłka wprowadzająca w błąd nowych użytkowników.
muzyk - Pią 27 Sty, 2012
mozer napisał/a: | muzyk, przestań polecać robienie testu AF na nutach |
To nie jest totalna pomyłka, tylko szybki i bezproblemowy sposób na sprawdzenie paru rzeczy.
Jasne, jak chcesz dokładniej, to zestaw testowy.
hijax_pl - Pią 27 Sty, 2012
muzyk, po prostu nie każdy wszędzie nosi nuty
muzyk - Pią 27 Sty, 2012
hijax_pl napisał/a: | muzyk, po prostu nie każdy wszędzie nosi nuty |
No chyba, że tak. A szkoda
jurand - Pią 27 Sty, 2012
hijax_pl napisał/a: | nie każdy wszędzie nosi nuty |
jak to nie noszą ?
Ja właśnie na nutach stwierdzam że szkiełko ma o jedna 8 fronta
Znaczy jak ostrzę z ok 70cm przy 70mm/F4 na najdalszą z 4 ósemek to najostrzejsza jest przedostatnia.
Śę zastanawiam czy wysyłać Sigmę do kalibracji czy dać spokój? Przy 50mm lub większej przysłonie tego nie zauważam.
mozer - Pią 27 Sty, 2012
muzyk, spotkałeś się z obiektywami, które byłyby aż tak rozkalibrowane, żeby ostrość wyjechała daaaleko poza obszar całego czujnika AF? Przecież taka nuta raczej będzie mniejsza niż czujnik AF, a do tego dojdą efekty nieprostopadłej płaszczyzny. Naprawdę taki test może bardziej zaszkodzić użytkownikowi niż pomóc - szczególnie przy jasnych szkłach.
muzyk - Sob 28 Sty, 2012
Cytat: |
muzyk, spotkałeś się z obiektywami, które byłyby aż tak rozkalibrowane, żeby ostrość wyjechała daaaleko poza obszar całego czujnika AF? |
Spotkałem. Po sprawdzeniu w serwisie Canona, zamieniłem na nowy z gorszym światłem, ale też L...
mozer napisał/a: | Przecież taka nuta raczej będzie mniejsza niż czujnik AF, a do tego dojdą efekty nieprostopadłej płaszczyzny. |
Nuty są na pięcioliniach...
Do ogólnego widoku ostrości tekstu/nut można na szybko użyć. Prostopadle możesz coś ustawić do celowania, a na pięcioliniach widzisz efekt.
mozer - Sob 28 Sty, 2012
muzyk napisał/a: | Nuty są na pięcioliniach... |
Otóż to - to jeszcze bardziej komplikuje sprawę, bo nie wiesz na czym dokładnie zaskoczył AF.
muzyk napisał/a: | Prostopadle możesz coś ustawić do celowania, a na pięcioliniach widzisz efekt. |
No tak oczywiście można, ale to już wtedy nie jest "test na szybko"
muzyk - Sob 28 Sty, 2012
mozer napisał/a: | Otóż to - to jeszcze bardziej komplikuje sprawę, bo nie wiesz na czym dokładnie zaskoczył AF.
|
No, ale punkt odniesienia możesz sobie wyznaczyć
Jivul - Nie 29 Sty, 2012
Moja 70-210/4 nie wysuwa się pod własnym ciężarem, ale też ma lekkie problemy z pierścieniem ostrości, tzn przesuwa się gładko, ale jak się zatrzyma to potem są skoki jak się zaczyna znowu kręcić pierścieniem, szczególnie przy bliskich odległościach ostrzenia (zgaduję, że ma to coś związek ze współczynnikiem tarcia statycznego który jest większy od dynamicznego), no ale to dotyczy tylko trybu M, w AF jest już całkiem znośnie:
f 5,6, 1/30 s, iso 1600, (było ciemno) 210 mm, do bukietu jakieś... kilkanaście metrów
f 4,0 , 1/180s iso 400, 135mm, celowałem w "PI"(asecki), do chyba kawałek bliżej ustawiło, ale PI się załapało w GO więc jest ok... odległość z 2 metry albo mniej była
Jakiś taki podobny teścik sobie zrób...
muzyk - Pon 30 Sty, 2012
I komu wystarcza ten AF, to 70-200 f4 L nie musi kupować.
|
|