forum.optyczne.pl

Lornetki - Test lornetki Fujinon 7x50 FMT-SX

Arek - Pią 27 Sty, 2012
Temat postu: Test lornetki Fujinon 7x50 FMT-SX
http://www.optyczne.pl/in...etki&test_l=257

Zapraszam do lektury i dyskusji.

Arek

madibar - Pią 27 Sty, 2012

:o
fajna,Królowa Nocy......

Arek - Pią 27 Sty, 2012

Dokładnie. Transmisja robi ważenie. Poza tym klasyczny wygląd w wersji bez gumy. FMT-SX to jedna z moich ulubionych serii lornetek.

a jak jest z głębią ostrości?
może być uciążliwie jeżeli nie jest duża,szkoda że nie ma wersji z centralnym ogniskowaniem,chociaż wówczas taki model nie spełniłby tych militarnych norm.

Arek - Pią 27 Sty, 2012

Ja jestem kiepski w ocenianiu głębi, bo dla mnie każda lornetka ma dużą. Nie dostrzegam tego problemu. W każdym razie w tym Fujinonie przy ustawieniu okularów na okolice 0 dpt widzę ostro od niespełna 10 metrów do nieskończoności.

no to ładnie,w moim EX10x50 do 50m może trochę dalej trzeba kręcić i kręcić
Guliwer - Pią 27 Sty, 2012

Nocni myśliwi i wodniacy nic lepszego w tej cenie nie znajdą.
W 7x ostrość, a tym samym głębię ostrości można ustawić raz na kilka lat. :mrgreen:
Jeśli AC jest takie jak w mojej 10x50, to ciut za dużo jak na tę klasę sprzętu, ale w nocy tego przecież nie widać. Chyba, że przy księżycu, jak leży śnieg.

stryjek - Sro 14 Lut, 2018

Zadałem pytanie Arkowi w komentarzach pod testem, ale pewnie tam rzadko zagląda, ostatnie wpisy z 2014, więc nie ma za bardzo po co...
W skrócie: czy w kwestii 7x50 coś się zmieniło na szczycie rankingu? Od 2012 minęło ładnych pare lat, a konkurencja nie śpi. Poza tym, Fujinon wprowadził nowa wersję, roboczo nazwaną SX2 (ponoc obecnie na rynku jest juz tylko nowy model, produkcje tego zamknięto około chyba 6 lat temu, o ile sie nie mylę). Jakie sa różnice w odniesieniu do starszej?

Arek - Sro 14 Lut, 2018

Nadal to jest top topów. Pojawił się nowy Steiner Commander z większym polem, ale też droższy.
Szkoda, że ceny Fujinonów poszły tak do góry. Ja za swój model 7x50, na dużej promocji, dałem 1699 zł.

stryjek - Czw 15 Lut, 2018

Szczęściarz... No cóż, tez poczekam na "promo". Może sie uda za 2700 :)
A może by dało rade wziąć tego Steinera na tapetę/stół operacyjny?

Arek - Czw 15 Lut, 2018

On był testowany:
https://www.optyczne.pl/2...ander_7x50.html