|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe lustrzanki - Canon + Tamron + Nissin
fever321 - Pią 27 Sty, 2012 Temat postu: Canon + Tamron + Nissin Nie wiem czy w dobrym dziale, bo rzecz dotyczy i body i obiektywu i lampy. Proszę ewentualnie moderatorów o zmianę działu. A rzecz w tym, że...
Przybyła mi na nowo ochota na robienie zdjęć w domu. Stała się rzecz niesamowita. Udało mi się po długim czasie opanować lampę
Ale po kolei. Mam body Canon 450D z obiektywem Tamron 17-50 VC i lampę Nissin Di622. Wesoło ogólnie. Wszystko oprócz lampy działało beż zarzuitu. Lampa też nieźle, ale bardzo losowo, raz ciemno raz jasno, raz za ciemno raz za jasno. Generalnie miałem ustawioną korektę +1 na body dla lampy na stałe. Postanowiłem sprawdzić jak to jest na canonowskim Kicie i się okazało, że jest super. Nie potrzeba korekcji błysku, fotki wychodzą pięknie. A co dalej? Podpiąłem tamiego i znów syf. Grzebię sobie w ustawienia aparatu i po pół godziny zmieniam w ustawieniach zaawansowanych rodzaj obsługiwanego e-TTL 2 z wielosegmentowego na uśredniony. Bingo, wszystko działa beż zarzutu.
muzyk - Pią 27 Sty, 2012
fever321 napisał/a: | Bingo, wszystko działa beż zarzutu. |
Więc w czym problem?
fever321 - Pią 27 Sty, 2012
W niczym problemu nie ma. Wrzuciłem swoje spostrzeżenia. Gdyby ktoś z podobną konfiguracją body/szkło/lampa miał podobne problemy.
komor - Pią 27 Sty, 2012
To przydatna informacja. Może jeszcze tylko ją zweryfikować, czy dotyczy tylko tego modelu obiektywu i/lub tylko tego modelu lampy czy też zależość jest bardziej skomplikowana.
fever321 - Pon 30 Sty, 2012
Trudno będzie mi cokolwiek więcej zrobić, jako że nie posiadam więcej sprzętu. Na obiektywie kitowym nie ma takiego problemu.
|
|