|
forum.optyczne.pl
|
 |
Edycja zdjęć cyfrowych i oprogramowanie - W jakiej przestrzeni barw robicie zdjęcia
siosio - Sob 28 Sty, 2012 Temat postu: W jakiej przestrzeni barw robicie zdjęcia sRGB czy adobe RGB??
Nigdy nie używałem adobe RGB (bo słaby monitor mam) - w profesjonalnej fotografii tylko ten profil przestrzeni barw się używa?
Niektóre dobrze obrobione zdjęcia mają niesamowite kolory - czy to przez adobe RGB?
komor - Sob 28 Sty, 2012
Ustawienie sRGB/AdobeRGB dotyczy zdjęć robionych w JPG. Pliki RAW są zapisywane w natywnej przestrzeni aparatu. Niesamowite kolory nie są raczej wynikiem większej przestrzeni barwnej tylko jednego lub więcej z tych warunków: dobrych kolorów w naturze, dobrych warunków oświetleniowych, dobrej obróbki.
Jak mam ustawione AdobeRGB, tak „na zapas”, na wszelki wypadek, ale zdjęcia od dawna robię tylko w RAW/sRAW, więc problemem przestrzeni przy rejestracji się nie martwię.
mozer - Sob 28 Sty, 2012
A jak ktoś pstryka w JPGach to i tak ten format bardziej "zjada" materiał niż zyskuje on dzięki AdobeRGB
jaad75 - Sob 28 Sty, 2012
Mam dla JPG ustawione sRGB w aparacie, ale nigdy nie używam JPG z aparatu... A sieciowe zdjęcia zawsze eksportuję w sRGB.
Co do bardziej nasyconych kolorów, to w prawidłowo zarządzanym środowisku, na szerokogamutowym monitorze, kolory Adobe RGB będą faktycznie mogły być bardziej nasycone, w zarządzanym systemie, na monitorze sRGB, kolory zdjęcia w Adobe RGB będą wyglądały tak samo jak te w sRGB, natomiast w niezarządzanym środowisku na szerokogamutowcu, zarówno sRGB, jak i Adobe RGB będą żarówiaste, a np. na wąskogamutowcu Adobe RGB będzie mniej nasycone od sRGB (jeśli oprogramowanie respektuje przestrzeń zdjęcia, ale ignoruje profil monitora)...
siosio - Nie 05 Lut, 2012
komor napisał/a: | Ustawienie sRGB/AdobeRGB dotyczy zdjęć robionych w JPG. Pliki RAW są zapisywane w natywnej przestrzeni aparatu. Niesamowite kolory nie są raczej wynikiem większej przestrzeni barwnej tylko jednego lub więcej z tych warunków: dobrych kolorów w naturze, dobrych warunków oświetleniowych, dobrej obróbki.
Jak mam ustawione AdobeRGB, tak „na zapas”, na wszelki wypadek, ale zdjęcia od dawna robię tylko w RAW/sRAW, więc problemem przestrzeni przy rejestracji się nie martwię. |
Przeglądając swoje zdjęcia z analoga(EOS 300V) dostrzegam dużo lepsze kolory w zdjęciach (głównie krajobrazów) od zdjęć z APS-c (EOS 400D, EOS 50D).... Czy to efekt pełnej klatki? Dodam, że część porównywanych zdjęć była robiona w zbliżonych warunkach oświetleniowych.... Fakt, że swoje Rawy raczej lekko obrabiam, żeby nie przesadzać... Ale nawet przy mocniejszej obróbce trudno byłoby uzyskać takie ładne nasycenie kolorów..... I trochę denerwuję się, bo o wiele łatwiej było mi zrobić ładne zdjęcie analogiem.... Różnica w jakości zdjęć wychodzi głównie w krajobrazach...
hijax_pl - Nie 05 Lut, 2012
A jaką kliszę stosujesz?
MM - Nie 05 Lut, 2012
Kolory z kliszy zależą od ... kliszy. Niektóre rodzaje filmów były wręcz dedykowane to krajobrazów. W cyfrówce to jest tylko kwestia obróbki, zastosowanego balasnu bieli czy odpowiednio skalibrowanego monitora.
siosio - Nie 05 Lut, 2012
Focę na zwykłych negatywach z ISO 200. Najwięcej robiłem na Konice. Teraz rzadziej robię zdjęcia analogiem.
mozer - Nie 05 Lut, 2012
siosio, fajnie by było jakbyś pokazał jakieś przykłady - np. skan z negatywu vs plik z cyfrówki. Wtedy można by coś konkretnego doradzić.
hijax_pl - Nie 05 Lut, 2012
siosio, ale .. jaki negatyw?
ophiuchus - Pon 06 Lut, 2012
siosio, negatywy analogowe są tworzone pod konkretne zastosowania. Kalibruje się je również do oświetlenia, inaczej wyjdą zdjęcia z negatywu dedykowanego do naturalnego światła wykonane w sztucznym niż zrobione z takimi samymi parametrami ekspozycji, ale na błonie do światła sztucznego. Popularne klisze amatorskie (superia, czy wszelkie inne koniki minolty) pewnie są tak kalibrowane jak jpgi w aparatach - zdjęcia mają z nich wyglądać "ładnie" Po to się robi RAWy, żeby potem dostosować do własnych potrzeb zdjęcie, trzeba tylko poświęcić czas na przygotowanie sobie stanowiska pracy - monitora, oświetlenia w pokoju, drukarki. Do tego w wypadku kliszy dochodzi sposób wołania i wykonania odbitki. Automatyczne minilaby też się przecież jakoś ustawia. :]
Quaint - Sob 11 Lut, 2012 Temat postu: Re: W jakiej przestrzeni barw robicie zdjęcia
siosio napisał/a: | Niektóre dobrze obrobione zdjęcia mają niesamowite kolory - czy to przez adobe RGB? |
NIE, to jest tylko obróbka.
edmun - Sob 11 Lut, 2012
plus odpowiednia pora roku, pora dnia itp
|
|