forum.optyczne.pl

Edycja zdjęć cyfrowych i oprogramowanie - przestrzeń barwowa - adobe RGB , sRGB czy PROFOTO ???

squier76 - Sob 28 Sty, 2012
Temat postu: przestrzeń barwowa - adobe RGB , sRGB czy PROFOTO ???
mam serdeczną prośbę proszę o radę : jaki dodać profil - adobe RGB, sRGB czy profotoRGB zdjęciu z wywołanego raw-a na jpg który masz iść do druku z laba czy mini laba, czy wybierając najgorszą opcje można zobaczyć różnicę w poszczególnych profilach ? z góry dzięki za pomoc :)
hijax_pl - Sob 28 Sty, 2012

squier76, najlepiej sRGB. I nie DODAĆ, ale SKONWERTOWAĆ do...
squier76 - Sob 28 Sty, 2012

no ale lightroom ma 3 profile przy zapisywaniu czy konwertowaniu do jpg , więc chyba po coś one są , pytanie który jest dobry do np.do galerii internetowych , albumów zdjęć na papierze ( czyli z tego laba) - w necie o przestrzeni barwowej jest masa informacji , ale nie znalazłem odpowiedzi jednoznacznej popartej jakąś logiką, jedyne go tłumaczy to poznać profil laba na którym będzie drukowane to jedyne sensowne mi się wydaje.
jaad75 - Sob 28 Sty, 2012

hijax_pl napisał/a:
najlepiej sRGB. I nie DODAĆ, ale SKONWERTOWAĆ do...

Dokładnie, ale jeśli mówimy o RAW-ach z np. Lightrooma, to końcowy eksport odbywa się właśnie z konwersją.
squier76 napisał/a:
czy wybierając najgorszą opcje można zobaczyć różnicę w poszczególnych profilach ?
Oczywiście, jeśli lab nie respektuje profili i uzna Twoje ProPhoto automatem za sRGB, to różnica będzie aż nadto widoczna... :razz:

Logika? No cóż... Wiesz jakie są różnice między tymi przestrzeniami? ;)

Web, lab, proste drukarki - sRGB
Monitory szerokogamutowe (skalibrowane), drukarki foto (niektóre) - AdobeRGB
Przestrzeń robocza (tymczasowa) - ProPhoto
Softoproofing - profil laba (można poprosić, by przekazali - jak nie mają lub nie chcą, to znaczy że nie warto im zlecać pracy ;) )

squier76 napisał/a:
pytanie który jest dobry do np.do galerii internetowych
sRGB
squier76 napisał/a:
albumów zdjęć na papierze ( czyli z tego laba)
najbezpieczniej sRGB
squier76 napisał/a:
jedyne go tłumaczy to poznać profil laba na którym będzie drukowane to jedyne sensowne mi się wydaje.
też można, ale sens ma to dopiero w LR4, gdzie możesz sobie zrobić softproofa. Tyle, że zapomnij o tym, jeśli nie masz skalibrowanego i oprofilowanego monitora.

jaad75 napisał/a:
ale jeśli mówimy o RAW-ach z np. Lightrooma, to końcowy eksport odbywa się właśnie z konwersją.
Oczywiście, tyle, że o LR nie było mowy od początku :D

hijax_pl napisał/a:
Oczywiście, tyle, że o LR nie było mowy od początku :D
Pisząc posta przewidziałem, że o niego będzie chodzić... :cool:
squier76 - Nie 29 Sty, 2012

czyli sRGB jest optymalnym rozwiązaniem , no chyba że wiemy jakie profile obsługuje lab.
wielkie dzięki za pomoc.

hijax_pl - Nie 29 Sty, 2012

squier76 napisał/a:
no chyba że wiemy jakie profile obsługuje lab.
Nie chodzi o to jakie obsługuje, bo kuriozalne by było gdyby nie obsługiwał sRGB ;)
Chodzi o to czy obsługa laba jest na tyle profesjonalna, że kalibruje maszyny i tworzy do nich profile...

squier76 - Nie 29 Sty, 2012

no dobrze , to załóżmy że nie wiemy nic o labie , klient chce aby mu zdjęcia przygotować do wydruku na labie : wiadomo 300 dpi a jaki profil przy konwersji ? srgb , profoto chyba całkiem odpada bo to ponoć do wersji roboczych jest profil a nie do końcowej konwersji no i zostaje adobe rgb
Usjwo - Nie 29 Sty, 2012

pewnie w 99% sRGB, o ile to nie jakis lab-drukarnia
hijax_pl - Nie 29 Sty, 2012

squier76, jak nic nie wiemy to sRGB. De facto sRGB to taki profil domyślny, to znaczy, że jeśli nie dołączysz go do zdjęcia, to zarządzana aplikacja powinna przyjąć, że zdjęcie jest w przestrzeni sRGB.