forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu bez lustra z wymienną optyką - nikon d5100 czy sony nex 5nk

redkca - Nie 29 Sty, 2012
Temat postu: nikon d5100 czy sony nex 5nk
Witam, juz od dluższego czasu zastanawiam się nad tymi modelami. Niestety się za bardzo nie znam na tym i chcialbym was prosić o pomoc.

Aparat ma mi posłużyć głównie do
-robienia zdjęć rodzinnych (w domu, jakiś wypad nad jeziorko,wakaacje itd itp)
-nagrywania filmów min.w hd (najlepiej zeby mialo juz full hd) (filmy najczesciej beda kręcone z udzialem dziecka pierwsze kroki itd itp)

(wiele osob pewnie napisze ze do nagrywania filmow sluzy kamera , ale ja nie mam tyle kasy zeby dwa sprzety kupować oraz nie chce mieć(nosic) dwóch urządzen.)

Chciałbym wydać jak najmniej maksymalnie 2800. Bo może coś lepszego mi zaproponujecie.
Czytalem testy obu aparatów i znacznie lepiej wypada w/w lustrzanka ale czy jest sens kupowania jej i warto zaoszczedzic i kupic nexa z mozliwoscia panoram 2d/3d.????/

jeszcze dodam ze mam okazje kupic
nikon d5100 18-55 mm za 2799
Sony NEX-5NK + 18-55 mm (srebrny) za 2299

ps. napewno nie będe rozbudowywał lustrzanki czy nexa o dodatkowe obiektywy niz kitowe 18-55

forrest - Nie 29 Sty, 2012

To porównanie powinno trochę rozszerzyć Twój pogląd. Możesz jeszcze obejrzeć testy tych aparatów. Nie wszystkie posiadają funkcję panoramy "z ręki", ale może przekonają Cię innymi funkcjonalnościami.
Nie miałem w ręku nex-5n, ale wydaje mi się nieporęczny (mam większe dłonie) dlatego preferuję też większe korpusy.