|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - d5100 a65 czy nex5
tobis94 - Nie 29 Sty, 2012 Temat postu: d5100 a65 czy nex5 Witam! Potrzebuje aparatu z niskimi szumami dobrymi filmami i dużych odbitek. Lubie bajery.
Dlatego interesuje się:
-NEX 5
-D5100
-A65 24 mpx to FF czy warto?
Obiektywy jakie mnie interesują to: 50/ 1,8 lub 18-135/ 3,5-5,6. No i jak tam z tym wizjerem OLED bo wwiem że w db świetle jest super a źle w cimnościach HELP
jaad75 - Nie 29 Sty, 2012
tobis94 napisał/a: | -A65 24 mpx to FF czy warto? | To nie jest FF. To po prostu mocno upakowane APS-C.
hijax_pl - Nie 29 Sty, 2012
tobis94 napisał/a: | Lubie bajery. | Skoro tak to: tobis94 napisał/a: | No i jak tam z tym wizjerem OLED bo wwiem że w db świetle jest super a źle w cimnościach HELP | Najlepiej będzie jak się przejdziesz do jakiegoś sklepu i sam zerkniesz przez ten wizjer. A jak nie masz możliwości i się boisz - kupuj przez sieć. Masz wtedy prawo do zwrotu bez podania przyczyny w ciągu 10 dni.
tobis94 napisał/a: | -NEX 5 | BTW, dlaczego nie 5N?
tobis94 napisał/a: | dużych odbitek. | Tak z ciekawości - jakie to są według Ciebie te duże odbitki?
tobis94 - Nie 29 Sty, 2012
no np. 1m * 1,5m. Więc może lepiej d5100 nie? niż A65. Albo n5.../
tobis94 napisał/a: | no np. 1m * 1,5m. Więc może lepiej d5100 nie? niż A65. Albo n5.../ | Skoro takie duże to lepiej chyba mieć więcej pikseli na matrycy, prawda?
hijax_pl napisał/a: | Skoro takie duże to lepiej chyba mieć więcej pikseli na matrycy, prawda? | I bardzo dobre obiektywy + najlepiej dodatkowe oświetlenie, bo dobrej jakości odbitki tej wielkości, to nie budźetowy zoom i wysokie ISO.
To insza inszość
A jeśli to ma być wysokie ISO, to lepiej już mniejsze matryce z większymi pikselami, czyli D5100 czy NEX5N.
Z drugiej strony wciąż nie wiadomo dokładnie co z tą rozdzielczością tej 24Mpx matrycy. Pomiary nie wyszły optymistycznie
muzyk - Pon 30 Sty, 2012
tobis94 napisał/a: | -NEX 5
-D5100
-A65 24 mpx to FF czy warto? |
D5100.
pan.tadeusz - Pon 30 Sty, 2012
zdecydowanie NEX 5N/7
http://www.cyberfoto.pl/r...n-mini-test.htm
tobis94 napisał/a: | No i jak tam z tym wizjerem OLED bo wwiem że w db świetle jest super a źle w cimnościach HELP |
http://www.youtube.com/watch?v=zf-8NYaQ9XQ
hijax_pl - Pon 30 Sty, 2012
pan.tadeusz napisał/a: | zdecydowanie NEX 5N/7 | Dlaczego? I jak się użytkuje takiego NEXa z obiektywem pokroju 18-105VR?
bo najlepiej spełnia założenia autora wątku
z naleśnikiem mieści się w kieszeni - D5100 nawet bez obiektywu nie będzie tak dyskretnym narzędziem, które zawsze można mieć przy sobie.
w linkowanym zestawieniu jest porównanie uzyskanego materiału z D7000 (foto oraz video), które powinno wystarczyć jako uzasadnienie możliwości.
masa przejściówek umożliwia podpinanie różnej maści szkiełek, a peaking w łatwy sposób opanować manualne ostrzenie.
z nową przelotką mamy dodatkowo dostęp do całej gamy obiektywów z bagnetem A i działającym AutoFocusem. do tego dostajemy dobrodziejstwo SLT - celny i szybki AF (również video) oraz zalety dobrego EVF/LV. dodatki w postaci poziomicy, dobrej AutoPanoramy z puszki czy użyteczny HDR też spełnią oczekiwania.
pan.tadeusz, to wszystko to wiadomo. Nie napisałeś nic o ergonomii zestawu NEX + 18-200.
MC - Pon 30 Sty, 2012
Pewnie jest fatalna.
Problem w tym, że mało osób takiego zestawu używa. I słusznie, bo sensu większego w tym nie ma.
Dla mnie fajny zestaw to Nex + garść m42 - najlepiej naleśników.
hijax_pl napisał/a: | pan.tadeusz, to wszystko to wiadomo. |
wiadomo? jakoś nie zauważyłem abyś o tym wspominał
ergonomia? a w jakim kierunku?
jeśli wygodna lustrzanka semi-pro to proponuję rozważyć A77
[ Dodano: Pon 30 Sty, 2012 10:21 ]
MC napisał/a: | I słusznie, bo sensu większego w tym nie ma.
|
tak jak w noszeniu D5100 w kieszeni
no ale tendencyjna argumentacja hijax_pl jakoś mnie nie dziwi...
zaraz dojdziemy do zestawu marzeń - D5100 i 18-105
btw. czy facet który najaktywniej udziela się w każdym wątku dotyczącym marki Sony to fanboy?
jaad75 - Pon 30 Sty, 2012
MC napisał/a: | Dla mnie fajny zestaw to Nex + garść m42 - najlepiej naleśników. | Pytanie, jak to się ma do: tobis94 napisał/a: | Lubie bajery. |
MC - Pon 30 Sty, 2012
No HDR i panorama będą chyba działały, nie?
pan.tadeusz napisał/a: | no ale tendencyjna argumentacja hijax_pl jakoś mnie nie dziwi... | Jaka argumentacja? Pytam o obiektyw, który wspomniał autor. Dla przypomnienia: tobis94 napisał/a: | Obiektywy jakie mnie interesują to: 50/ 1,8 lub 18-135/ 3,5-5,6. |
pan.tadeusz napisał/a: | jeśli wygodna lustrzanka semi-pro to proponuję rozważyć A77
| Proponuję jednak podkreślać, że to SLT, a nie klasyczny DSLR.
Fakt, bajerów tu najwięcej, tylko cena już trochę wysoka...
jaad75 napisał/a: | Pytanie, jak to się ma do: tobis94 napisał/a: | Lubie bajery. | |
zabawa tanimi manualami z peakingiem czy EVF?
kieszonkowy aparat z możliwościami matrycy na poziomie królującego obecnie K-5 i z powodzeniem zastępujący kamerę?
bajer
komor - Pon 30 Sty, 2012
Zanim się rozpędzicie w kierunku tym co zwykle, chciałem nadmienić, że czytam.
pan.tadeusz napisał/a: | zaraz dojdziemy do zestawu marzeń - D5100 i 18-105 | Słusznie.
tobis94, zestaw zaproponowany przez pana.tadeusza jest faktycznie bardzo ciekawy. Przynajmniej na początek.
I spełni Twoje wymagania co do sprzętu. Matryca taka sama jak w K-5 (czyli super obrazek). Z powodzeniem zastępujący kamerę. Bajery (specjalna nastawa EFFECTS na kole nastaw)
komor napisał/a: | chciałem nadmienić, że czytam. | Rany Boskie...
jaad75 napisał/a: | Fakt, bajerów tu najwięcej, tylko cena już trochę wysoka... |
biorąc pod rozwagę stare manualne szkiełka stosunek budżet/możliwości jest często znacznie korzystniejszy niż w przypadku klasycznej lustrzanki.
4 lata porządnego serwisu gwarancyjnego to też jakiś argument.
pan.tadeusz napisał/a: | biorąc pod rozwagę stare manualne szkiełka stosunek budżet/możliwości jest często znacznie korzystniejszy niż w przypadku klasycznej lustrzanki. | Fakt, o ile komuś nie przeszkadza ręczne ostrzenie i ustawianie przysłony (to znaczy rezygnacja z trybów automatycznych na korzyść A/M) pan.tadeusz napisał/a: | 4 lata porządnego serwisu gwarancyjnego to też jakiś argument. | Mówisz o gwarancji czy o ubezpieczeniu?
MC - Pon 30 Sty, 2012
Oczywiście, że o gwarancji.
MC, to znaczy chodzi o dodatkowo płatny program Serwis Extra? To działa tylko w SonyCenter o ile się nie mylę. Czy taki program ochrony serwisowej można dokupić do aparatu kupionego na przykład w FotoJokerze?
MC - Pon 30 Sty, 2012
Owszem, mylisz się.
Tak, można dokupić do każdego aparatu.
Choć czasami w SC rozszerzenie gwarancji dają gratis.
MC napisał/a: | Owszem, mylisz się. | Chodziło mi o to, że to specyficzny program SC i nie można go zakupić np w FJ. Rozumiem zatem, że można wykupić gdziekolwiek?
MC - Pon 30 Sty, 2012
Oczywiście. Od kilku lat co najmniej.
hijax_pl napisał/a: | Fakt, o ile komuś nie przeszkadza ręczne ostrzenie i ustawianie przysłony (to znaczy rezygnacja z trybów automatycznych na korzyść A/M) |
w dobie powszechnego AFu potrzeba ręczne ostrzenia to nawet bajer
hijax_pl napisał/a: | Mówisz o gwarancji czy o ubezpieczeniu? |
zerknij na baner reklamowy Sony Centre u góry strony
pan.tadeusz napisał/a: | w dobie powszechnego AFu potrzeba ręczne ostrzenia to nawet bajer | Wolę mieć i AF, i MF by samemu decydować co kiedy użyć pan.tadeusz napisał/a: | zerknij na baner reklamowy Sony Centre u góry strony | Aaaa.. I wszystko jasne.
Chciałem tylko przypomnieć, że mamy już 2012 rok i promocja gwiazdkowa się skończyła
MC - Pon 30 Sty, 2012
Ale promocja dotyczyła nieodpłatnego rozszerzenia gwarancji.
Tak - teraz trzeba zapłacić jeśli chce się mieć dwa dodatkowe lata ochrony serwisowej (lub wybrać opcję jednego roku lub trzech lat). Albo czekać do kolejnej promocji
MC - Pon 30 Sty, 2012
Gdy kupowałem A700 to przedłużyłem.
Aparat było dużo łatwiej sprzedać, a nabywca ma go jeszcze na gwarancji (do grudnia).
Za 319zł spokój... A w razie usterki wiemy ile sobie serwis życzy za naprawę
MC, a jak z prawnego punku widzenia różni się to od ubezpieczenia oferowanego przez np: RTV-Euro-AGD? Z punktu widzenia konsumenckiego różnic znaczących nie dostrzegam...
MC - Pon 30 Sty, 2012
Różnice są w warunkach. Trzeba poczytać co obejmuje umowa ubezpieczenia, a co zapewnia Gwarancja Extra.
Do A200 gwarancji extra nie opłacało się brać.
Ale przy A900 na przykład już zdecydowanie tak, bo koszt ubezpieczenia byłby bardzo wysoki.
I chyba trzeba wspomnieć, że oba te "programy" dotyczą tylko i wyłącznie osób, które zakupują sprzęt do celów niezwiązanych z działalnością gospodarczą czy zawodową.
MC - Pon 30 Sty, 2012
Co do Gwarancji Extra to nie wiem, nie pamiętam, nie interesowałem się tym.
Co do ubezpieczenia - zależy od ogólnych warunków umowy.
Ale pewnie faktycznie dotyczy tylko konsumentów.
hijax_pl, nie szukasz przypadkiem przysłowiowej "dziury w całym"?...
jaad75, absolutnie nie. Ciekawi mnie czym się różnią takie oferty. Tak mnie jakoś naszło...
Oczywiście to nie ma wpływu na bardzo pozytywną informacje o okazjonalnym, gratisowym dorzucaniu tych pakietów przez SC
MC - Pon 30 Sty, 2012
Warto jednocześnie dodać, że produkty Sony od pewnego czasu mają "bez łaski" 2 lata gwarancji.
MC napisał/a: | Warto jednocześnie dodać, że produkty Sony od pewnego czasu mają "bez łaski" 2 lata gwarancji. | Ale to akurat europejska norma.
MC - Pon 30 Sty, 2012
Czy ja wiem?
Canon ma rok. Nikon chyba też. Co do reszty - nie wiem.
Jeśli to norma, to tylko kurtuazyjna, bo przepisy nie regulują kwestii gwarancji.
Nikon ma rok, dwa daje promocyjnie na niektóre produkty.
Ale chyba gwarancja producenta jako taka w sumie jest łaską z jego strony, prawda?
MC napisał/a: | Canon ma rok. | W Polsce? MC napisał/a: | Nikon chyba też. | To akurat raczej niechlubny wyjątek. MC napisał/a: | Co do reszty - nie wiem. | Pentax ma zawsze 2, a do końca 2011 miał nawet 3 lata.
[ Dodano: Pon 30 Sty, 2012 13:32 ]
hijax_pl napisał/a: | Ale chyba gwarancja producenta jako taka w sumie jest łaską z jego strony, prawda? | Tak jak z naszej strony łaską jest, że kupujemy jego produkty...
hijax_pl napisał/a: | Wolę mieć i AF, i MF by samemu decydować co kiedy użyć |
i D5100 jest tego doskonałym przykładem
wracając do wyczerpujących informacji może warto uprzedzić nabywcę, że ten model w odniesieniu do droższych braci nie kręci śrubokrętem? ręczne ostrzenie z tym aparatem to niestety żadna frajda
warto wyjaśnić, że w dedykowanych NEXowi obiektywach (E) możesz wybierać pomiędzy AF/MF. podobnie jest z obiektywami na bagnet A podpinanymi przez odpowiednią przejściówkę. frajda z zabawy manualami jest bajera
MC - Pon 30 Sty, 2012
jaad75 napisał/a: | W Polsce? |
Tak.
pan.tadeusz napisał/a: | wracając do wyczerpujących informacji może warto uprzedzić nabywcę, że ten model w odniesieniu do droższych braci nie kręci śrubokrętem? | No i? To już od jakiegoś czasu jest marny argument w dyskusji... Owszem, to była spora wada D40, czy D60, ale stopniowo stawała się coraz mniej istotną i w tej chwili jej znaczenie zmalało praktycznie do zera.
[ Dodano: Pon 30 Sty, 2012 13:42 ]
Czyli co, 2 lata to wyłącznie rękojmia?
MC - Pon 30 Sty, 2012
Rękojmia też jest rok.
2 lata to niezgodność z umową.
No to lipa.
pan.tadeusz napisał/a: | wracając do wyczerpujących informacji może warto uprzedzić nabywcę, że ten model w odniesieniu do droższych braci nie kręci śrubokrętem? | Tak.
Tyle, że taki D90 wcale nie jest droższym bratem (można go kupić prawie w tej samej cenie, choć nie ma tylu bajerów co D5100), a z drugiej strony w zakresie amatorskiego sprzętu wszystkie istotne konstrukcje obiektywów są już odświeżone i mają wbudowany silnik. pan.tadeusz napisał/a: | ręczne ostrzenie z tym aparatem to niestety żadna frajda | Zgoda jeśli chodzi o frajdowatość. Skuteczność jednak jest taka sama jak z peakingiem w Sony. W moim odczuciu oczywiście. pan.tadeusz napisał/a: | warto wyjaśnić, że w dedykowanych NEXowi obiektywach (E) możesz wybierać pomiędzy AF/MF. podobnie jest z obiektywami na bagnet A podpinanymi przez odpowiednią przejściówkę. frajda z zabawy manualami jest bajera | Miałem w ręku C3 z podpiętą przez przejściówkę Sigmą 105/2.8. Fakt - frajda jest.. przez moment, ale do pracy się to nie nadaje. Zupełnie.
Z drugiej strony po przypięciu do statywu jakoś większych różnic nie zauważam między bezlusterkowcem a lustrzanką.
MC - Pon 30 Sty, 2012
hijax_pl napisał/a: | Miałem w ręku C3 z podpiętą przez przejściówkę Sigmą 105/2.8. Fakt - frajda jest.. przez moment, ale do pracy się to nie nadaje. |
Podpinałem ten obiektyw do A700, bez przejściówek. I, szczerze pisząc, też kiepściutko AF działał. Wolno, głośno. Choć celnie.
MC, na C3 próbowałem właśnie ustawiać ostrość ręcznie "na peaking". Problemem było to, że obracanie pierścieniem ostrości na obiektywie było dość upierdliwe ze względu na malutki rozmiar aparaciku. W zasadzie to wyglądało tak, że kręciło się aparatem trzymając za obiektyw i czekając na pojawienie się na wyświetlaczu czerwonych obwódek
hijax_pl napisał/a: | Problemem było to, że obracanie pierścieniem ostrości na obiektywie było dość upierdliwe ze względu na malutki rozmiar aparaciku. |
i tym sposobem doszliśmy do sytuacji w której warto rozważyć A65/77
pan.tadeusz napisał/a: | i tym sposobem doszliśmy do sytuacji w której warto rozważyć A65/77 | Który to też na samym początku tego wątku został już zaproponowany
muzyk - Pon 30 Sty, 2012
MC napisał/a: | Canon ma rok. |
2, ale widocznie nie w Polsce.
cybertoman - Wto 31 Sty, 2012
muzyk napisał/a: | 2, ale widocznie nie w Polsce. | W Hamburgu tez tylko rok.
|
|