forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Test obiektywu Canon EF 300 mm f/2.8 L IS II USM

Arek - Pon 30 Sty, 2012
Temat postu: Test obiektywu Canon EF 300 mm f/2.8 L IS II USM
http://www.optyczne.pl/in...ywu&test_ob=249

Zapraszam!
Arek

p0m - Pon 30 Sty, 2012

mnie się podoba fakt, że zaczęliście testować szkła z najwyższej półki jakościowej i cenowej.

u mnie linki do zdjęć nie działają.

ophiuchus - Pon 30 Sty, 2012

Poślinię się trochę :D Fajna armata.
maput - Pon 30 Sty, 2012

Nie mój system, szkło kompletnie dla mnie nieprzydatne, ale fajnie wiedzieć, że są jednak obiektywy idealne ;) Widać jakie mogłyby być wszystkie szkiełka, gdyby przy projektowaniu nie zwracano uwagi na cenę.
MC - Pon 30 Sty, 2012

Jak ktoś go zakupi, to z całą pewnością nie będzie żałował.
cybertoman - Pon 30 Sty, 2012

A ja tak z ciekawosci popatrzylem jakie wyniki ma ten zestaw na DXO i albo sie nie znam na odczytywaniu tamtejszych wykresow, albo testowaliscie super udany egzemplarz (choc zazwyczaj macie pecha...) bo przebiegi MTF50 sa solidnie rozbiezne.

Obiektyw fajny...

Wujek_Pstrykacz - Pon 30 Sty, 2012

Ale on kosztuje tyle co u Sony, stanowczo za dużo :neutral:
RB - Pon 30 Sty, 2012

o przepraszam, S jest w naszym kraju nawet o jakieś 4% tańsze :mrgreen:

Ojoj, zawsze było droższe :wink: , ale tak już poważnie to marzy mi sie 300/2,8, a le stać mnie tylko na poprzednią wersję i do tego używaną. Ta jest wspoaniała, poprzednia ponoć niewiele gorsza :razz:
RB - Pon 30 Sty, 2012

Cóż.... ja nie mam na Minoltę 400/4.5.. pojawiła się we Wrocku... ale dychy na cito nie skołuję :-(

To było kiedyś moje marzenie, piękna lufa, bardzo użyteczna, przy tej ogniskowej 4,5 jasności spoko wystarczy. Chyba to "grzechotą" nazywają, czy tak jakoś :razz:
RB - Pon 30 Sty, 2012

Ja myślołech, że wszystkie G-... ne :wink: Minolty to były grzechotki

Ja tam nie bywam na forumach minoltowosonowskich więc się nie orientuję czy wszystkie, ale te 400/4,5 to zacne szkło, ale dostac go będzie ciężko i drogo zapewnie.
Tak jak zreszta poprzednika testowanej 300/2,8 w dobrym stanie :smile:

Arek - Pon 30 Sty, 2012

Fakt KM 4.5/400 to fajne szkło. Ostatnio znajomy sobie sprawił i strzelaliśmy jakieś próbne fotki z TC 1.4. Bardzo ładnie to wyglądało nawet na pełnej dziurze.

Bardzo bym chciał aby takie nowe ulepszone 4.5/400 pojawiło się w ofercie jakiegoś producenta.

maput - Pon 30 Sty, 2012

cybertoman napisał/a:
...albo testowaliscie super udany egzemplarz...

Skoro pożyczył go do testu Canon, można chyba domniemywać, że nie jest to pierwsza lepsza sztuka ;) Inna sprawa, że przy tej klasie rozrzut duży być nie powinien.

muzyk - Pon 30 Sty, 2012

25 000 ... hmm, :razz:
MM - Pon 30 Sty, 2012

Co do KM 4.5/400 to używa jej Tomek Pacan. Efekty widać po zdjęciach i wydanych albumach.

Do meritum. Coś mi się zdaje, że Arek testował szkło któe było wcześniej w Łodzi na testach w KWP. Do kompletu mieliśmy jeszcze większego brata 400/2.8. Ze względów praktycznych (głównie zdjęcia z powietrza) wygrało właśnie 300/2.8 choć optycznie oba obiektywy rysowały identycznie.
Zalety zostały już opisane, ja się w tym obiektywie zakochałem, zakup został skierowany do realizacji i mam nadzieję, że niedługo będę mógł na nim pracować.
Jak się sprawował w praktyce, dość brutalnej praktyce. Testowany w kiepskim świetle, przy wstrząsach i wibracjach, z telekonwerterami 1.4 i 2.0 w najnowszych wersjach, najczęściej na pełnych dziurach...
Optyka jak już wiecie jest REWELACYJNA, praktycznie bez wad. Cropy z gołego szkła bez TC i aparatu 7D pokazują na co stać matrycę tego aparatu. Ten obiektyw wyciska z niej soki i mnóstwo detali. To o tyle ważne, że cropy będą często używane. Szybkość ostrzenia piorunująca, spada po założeniu telekonwerterów. Choć przy TC2 spowolnienie jest znaczące, to obiektywnie i tak ostrzy szybko. To dlatego, że "na goło" jest błyskawica. Niestety z TC spada też ostrość, z wersją 1.4 jest dalej dość dobra, z 2.0 już zauważalnie gorsza, ale do założonych celów wystarczają. Stabilizacja faktycznie bardzo skuteczna. Robiłem ostre zdjęcia o północy przez lekko ciemne szyby samochodu postaciom oświetlonym słabą latarnią. Kolega dziwił się po co sięgam po aparat. Do tej pory z tej odległości i w takich warunkach nie dało się niczego dokumentować. Do tej pory... Idą piękne czasy :mrgreen: To naprawdę jest 4 EV, identycznie to działa w 400/2.8. Kolejna sprawa to mała masa obiektywu. Bardzo przydatna sprawa bo bez problemu daje się tym długo pracować z ręki. Jeszcze większy zysk na wadze osiągnięto w 400/2.8, ale tam dłuższą pracę z ręki daje się już odczuć. Na krótką metę - rewelacja.
Obudowa, walizeczka, bajery do ustawiania tego i owego, to szkło ma wszystko czego dusza zapragnie. Mnie brakowało tylko jednego.... jakiegoś dekla na przednie szkło,takiego zakładanego na szybko i to na goły obiektyw bez osłony. To co dostarcza producent jest mało praktyczne bo ja na bank będę używał obiektywu niemal zawsze bez osłony a warunki użytkowania będą sprzyjać przypadkowemu porysowaniu przedniej soczewki. Szkoda.
Jeszcze co do ceny. Jest wysoka, bardzo wysoka. Nowe szkło z najnowszej dostawy nie ma prawa kosztować 26 koła, znam ceny Canona. Jeżeli jest tyle to ze starej dostawy, w styczniu w Canonie ceny poszły do góry o 4% , w innych firmach zresztą podobnie. Takie czasy :sad:

komor - Pon 30 Sty, 2012

MM napisał/a:
ja na bank będę używał obiektywu niemal zawsze bez osłony a warunki użytkowania będą sprzyjać przypadkowemu porysowaniu przedniej soczewki.

Zróbcie sobie „obrzyna” z oryginalnej osłony. :) 5-10 centymetrów powinno już ochronić soczewę przed największymi zagrożeniami, co?

hijax_pl - Pon 30 Sty, 2012

Przy takiej rozdzielczości szkła można by też nalepić taką folię zabezpieczającą jak na ekrany LCD się nalepia ;) :mrgreen:

A na poważnie - zacne szkło. Bardzo zacne. Tak samo jak cena...

mir - Pon 30 Sty, 2012

A teraz wyobraźmy go sobie z nowym Canonem 1X, co to będzie.....
Usjwo - Wto 31 Sty, 2012

mir napisał/a:
A teraz wyobraźmy go sobie z nowym Canonem 1X, co to będzie.....

Puste konto i mieszkanie pod hipoteke :razz:
Ja ostatnio kupilem TC2, wiec ten mnie nie interesuje :wink: :mrgreen:

Mozna powzdychac, ale dla amatora poza zasiegiem. Ciekawy jestem ile takich obiektowow sprzedaje sie w Polsce?

MC - Wto 31 Sty, 2012

Z całą pewnością sprzeda się ich więcej niż analogicznych Minolt/Sony :wink:

Szczerze mówiąc, to cena 25k jakoś mnie nie powaliła na kolana. Może dlatego, ze wiem ile w moim poprzednim systemie kosztował...

as... - Wto 31 Sty, 2012

Dawno nie było w testach tak genialnego szkła!
podoba mi się że optyczny w końcu testują szkła HiEnd.

mir - Wto 31 Sty, 2012

Canon 100/2,8 L był bez wad. Stabilizacja trochę gorsza no i ogniskowa 3-krotnie mniejsza, za ostro rysuje jak na portrety, AF wolniejszy. Ale za to jest 8-krotnie tańszy.
maput - Wto 31 Sty, 2012

mir napisał/a:
Canon 100/2,8 L był bez wad. Stabilizacja trochę gorsza no i ogniskowa 3-krotnie mniejsza, za ostro rysuje jak na portrety, AF wolniejszy. Ale za to jest 8-krotnie tańszy.

A ogniskową ma trzykrotnie krótszą. I co z tego wynika ?

hijax_pl - Wto 31 Sty, 2012

mir napisał/a:
za ostro rysuje jak na portrety
Bo to nie jest szkło do portretów :D
jaad75 - Wto 31 Sty, 2012

hijax_pl napisał/a:
mir napisał/a:
za ostro rysuje jak na portrety
Bo to nie jest szkło do portretów :D
Poza tym nie ma czegoś takiego jak szkło za ostre do portretów - jest tylko nieumiejętna tych portretów obróbka... :smile:
MM - Wto 31 Sty, 2012

komor napisał/a:

Zróbcie sobie „obrzyna” z oryginalnej osłony. :) 5-10 centymetrów powinno już ochronić soczewę przed największymi zagrożeniami, co?

Tego nie zrobię na pewno :razz:
Jak już bym coś przerobił to przemalował go na czarno. Pewnie go czymś takim okleję. Niestety biały kolor jest widoczny z daleka a akurat dla mnie to jest wada... :wink:
Gdyby Nikon wypuścił godnego następcę D300s to pewnie bym wybrał tę firmę. Niestety... nie wypuścił. Nic straconego. Drugi zestaw z pewnością też się przyda :mrgreen:

lenny-foto - Wto 07 Lut, 2012

Marzenie takie szkiełko, oj powzdychać można :) przy moim 300 mm f/4 IS wygląda jak armata :) Co tu zrobić teraz, kupić auto czy obiektyw ? dylemat duży bo czym dojadę na zdjęcia w teren chyba nie na rowerze hehe bo z tą badzuką na plecach to się zaj...:). Może za parę lat cena spadnie i będzie dostępna dla szerszej ludzi amatorów fotografii przyrodniczej.Test fajny ale jak już ktoś wspomniał brakuje testu rozdzielczości na Canon Extender EF 1.4x III i Extender EF 2x III może spadek jakość nie będzie taki tragiczny. Póki co to pozostanie mi dobrze przetestować moje szkiełko 300 mm f/4 IS pod koniec kwietnia nad Biebrzą, może zapomnę o tym, że brak w portfelu 25 tysi :P
moronica - Wto 07 Lut, 2012

lenny-foto, obiektywu przynajmniej tankowac nie trzeba ;)

moronica, fakt bynajmniej na raty do banku będzie :)
maput - Wto 07 Lut, 2012

przynajmniej :P

Jak się trzymamy tabelek to porównanie dwóch obiektywów nowszej wersji i starszej, gdzie widać, jak nowszy model szkła przewyższa rozdzielczością : http://www.the-digital-pi...omp=0&APIComp=0
oraz z Extenderem c. 1.4x III :
http://www.the-digital-pi...omp=3&APIComp=1
z Extenderem c. 2.0x III :
http://www.the-digital-pi...omp=4&APIComp=1

Wnioski wyciągnijcie sami :)

MM - Sro 08 Lut, 2012

Pracowałem z nowym 300/2.8 i najnowszymi TC. Jak ktoś lubi detale w ptactwie i super żylety z aparatu bez godzin obróbek to TC2 nie polecę. Jeżeli nie jest kropowym onanistą to już tak. Z TC 1.4 daje radę wszędzie.
Introverder - Pon 13 Lut, 2012
Temat postu: -
C 500/4 IS 2 + TC spisze się lepiej niż zestaw C 300 IS 2 + TC 1.4/2.0, ze względu na ogniskową, bo jednak te mm są często b. istotne (+kwestia jakości po użyciu TC 2.0 w przypadku C 300 i szybkości AF i zwiększenia innych wad po użyciu TC-ów..), choć zastanawiam się czy waga i poręczność takiego zestawu do chodzenia w terenie byłaby odpowiednia..

Choć w sumie dochodzą jeszcze kwestie warunków atmosferycznych ( przejrzystości powietrza) + wspomniana waga, a przede wszystkim cena i te dodatkowe 300 mm nie wiem czy w pewnych syt. by pomogły, na bielika szczerze wątpię, trzeba albo się zaczaić i czekać albo mieć dużego farta myślę (nawet znając miejsce, w którym lubi się pojawiać - rewir, który "penetruje"..). Na inne ptaki, typu sójki, dzięcioły te mm mogą wydatnie myślę pomóc.

Myszołów od orła jest troszkę mniej płochliwy, przynajmniej te z moich okolic - jeden nawet przyleciał na drzewo, koło którego stałem (wcześniej jak przyszedłem to odleciał, z tym, że nie jestem pewien czy to był na pewno ten sam).

P.S. Chodzę z C 400/5.6L + C 70-200 2.8 IS 2 USM (z TC 1.4), ale ten drugi zestaw jest zdecydowanie zbyt krótki na dzikie ptaki..