forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Co kupić dla żony, żeby się cieszyła???Aparat do 2 tysięcy.

pablooo - Wto 31 Sty, 2012
Temat postu: Co kupić dla żony, żeby się cieszyła???Aparat do 2 tysięcy.
hej koledzy! Potrzebuje zakupić aparacik dla żony, uwielbia ona robić zdjęcia i zwykły aparat jej już nie wystarcza...Przydał by się jej już jakiś konkretny:) Bardzo jej się podobają Sony Alfa ale nie wiem czy kasy starczy i czy warto.
Przeznaczenie aparatu:
Żona sprzedaje pościele na allegro i aparat głównie będzie służył do ich fotografowania. Piękne kolorowe pościele.
No i fajne zdjęcia rodzinne:) fotografowanie dzieci:)

Na razie bajerów dodatkowych typu dodatkowe obiektywy nie będziemy kupować (brak kasy). Najlepiej przydał by się w miarę uniwersalny niby sony daje dużo na dzień dobry??

Kwota to 1700-1900 zł może

Bardzo proszę o pomoc!

Aparacik ma być na prezent imieninowy na 5 lutego więc czasu mało zostało.

jaad75 - Wto 31 Sty, 2012

pablooo napisał/a:
Najlepiej przydał by się w miarę uniwersalny niby sony daje dużo na dzień dobry??
Skąd się bierze ta miłość do Sony u większości świeżaków? Reklamy tak na Was działają? Dobra (kompletnie bez uzasadnienia zresztą) reputacja marki? "Opinie" sprzedawców? O co w tym chodzi?
Usjwo - Wto 31 Sty, 2012

Reklama, reklama, reklama... Poza tym oferta Sony to w wiekszosci aparaty EL, ktore kupuje sie na zasadzie "bardziej zaawansowanego" kompaktu z jednym obiektywem i ladna torba. Taka strategia firmy, wejsc w rynek kompaktow.
maput - Wto 31 Sty, 2012

Też nie moge pojąć skąd to przekonanie amatorów, że Sony to najlepszy wybór, no ale wystarczy się przejść do FJ i podsłuchać kilka rozmów. Takiej reklamy im nawet Martyna nie zapewni.
Może z jakiegoś tańszego NEXa (16Mpix) w kicie z zoomem by się żonka ucieszyła ;)

hijax_pl - Wto 31 Sty, 2012

pablooo napisał/a:
Żona sprzedaje pościele na allegro i aparat głównie będzie służył do ich fotografowania. Piękne kolorowe pościele.
O ile chcesz by te pościele na ekranie prezentowały się tak jak w rzeczywistości to ważniejsze będzie poprawne oświetlenie. A aparat? Najlepiej by miał jak najwięcej manualnych nastaw. Żadnych automatów do balansów beli itd.

Sony są znane z tego, że są dość kapryśne w warunkach studyjnych... Ale do domu, na jakąś imprezkę u Cioci będą OK.

Jak masz zamiar kupić aparat z kitowym obiektywem 18-55 to w zasadzie nie ma to znaczenia czy to będzie Sony, Nikon, Canon czy Pentax...

Dobrze kolega wyżej napisał, że jeśli chodzi o sony to i reklama i FJ robi swoje. Nie znam się na aparatach dla tego pytam Was koledzy co by było dla niej najlepsze. Już kiedyś kupiłem aparat w FJ właśnie od sony i lipa straszna strasznie rozmazuje zdjęcia.

może coś takiego:

http://allegro.pl/canon-e...2083163863.html

Bardzo proszę o pomoc

MC - Wto 31 Sty, 2012

To, że rozmazuje zdjęcia to wina osoby, która nie potrafi go obsługiwać. Taki efekt można uzyskać aparatem za kilkadziesiąt tysięcy, bez większych problemów.

W zasadzie to... możesz kupić cokolwiek. Nawet podstawowe lustrzanki obecnie dostępne na rynku dadzą dobre rezultaty, o ile użytkownik nauczy się ich używać.

Jeszcze myślałem nad Sony SLT-A35K, ale cena większa zastanawiam się jak on się ma do CANON EOS 1100D ??
maroos - Wto 31 Sty, 2012

To już raczej Fujifilm FinePix X10 lub Nikon Coolpix P7100 - zmieszczą się w torebce.

żona właśnie chce taki konkretny, żeby było co w ręce trzymać:) I zależy jej na jakości wielkość nie ma znaczenia. Ale ten Coolpix P7100 bardzo ładnie się prezentuje.

A może taki kompakt http://allegro.pl/aparat-...79691734.html??

pablooo, a żona wie, że żeby ładne i nie rozmazane zdjęcia wychodziły, to trzeba przede wszystkim oświetlić?

Zdjęcia się rozmywał nawet robione w plenerze tak jak by stabilizacji nie było trzeba było idealnie mocno trzymać aparat.
maput - Wto 31 Sty, 2012

Trzeba było skrócić czas naświetlania/podnieśc ISO :P
To że nie opanowaliście obsługi nie znaczy że aparat jest zły...

j.w.
Za "rozmyte" czyt. poruszone zdjęcia w 99% wypadków odpowiada użytkownik i warunki, a nie aparat.

całkiem możliwe koledzy. Jednak temat dotyczy zakupu aparatu i zwracam się do Waś z prośbą bo wiecie w czym rzecz.
O Sony Alfa 350 teraz doczytałem i chyba nie był by to dobry zakup.

pablooo napisał/a:
O Sony Alfa 350 teraz doczytałem i chyba nie był by to dobry zakup.
Ale zdajesz sobie sprawę, że wymieniony wcześniej A35, to zupełnie co innego, niż A350?
Z wymienionych aparatów, nalepszy był 1100D, ale nie oznacza to, że żona będzie z niego zadowolona, zwłaszcza, że z tego co piszesz Wasza wiedza w kwestii technicznej obsługi aparatu jest niewielka.

maroos - Wto 31 Sty, 2012

Dlatego nie warto się łapać za lustrzanki - kompakt wystarczy, a do tego będzie bardziej praktyczny /w tym oczywiście przypadku/. Hybryda soniacza jest mniej poręczna od tych które podałem wcześniej /moim oczywiście zdaniem/- w tym przypadku już lepiej na lustrzankę wydać.

No właśnie już to dostrzegłem że to dwa różne aparaciki i ten A35 wychodzi dużo lepiej.
Co do lustrzanki to myślę, że małymi kroczkami będzie się uczyć - jest ambitna. Kupie jej troszkę literatury na ten temat... no i jest forum optyczne.pl gdzie można sporo się po edukować:) Więc skłaniał bym się ku lustrzance bo od czegoś trzeba zacząć, a myślę że jakość zdjęć będzie znacząco lepsza niż przy kompakcie. Może z czasem dokupimy inny obiektyw i lampę.

Jeszcze mam jedno pytanie czy w tej kwocie kupie jakiś aparacik z obiektywem ze stabilizacją ??

ov_Darkness - Wto 31 Sty, 2012

D200+ 50/1.8D, albo 35/1.8DX
Dobry obrazek, na stałce łatwiej się nauczyć świadomej fotografii, jest co trzymać.
NO chyba, że musi być nówka. Wtedy zostają kompakty, bo nowe lustra w tej cenie to plastik i wizjery pentamirror... :???:

ov_Darkness napisał/a:
Widzę, że masz dzisiaj kiepskie jarzenie... :razz:

[ Dodano: Wto 31 Sty, 2012 12:40 ]
Cytat:
Jeszcze mam jedno pytanie czy w tej kwocie kupie jakiś aparacik z obiektywem ze stabilizacją ??
Tak. Szukaj takich z oznaczeniami IS (Canon) lub VR (Nikon). Pentax i Sony mają stabilizowane matryce, więc nie muszą mieć stabilizacji w obiektywie.

Czy taka stabilizacja dużo daje?? Może faktycznie zakupić coś takiego??http://allegro.pl/sony-alpha-slt-a35k-obiektyw-sony-dt-18-55-mm-fv-i2081565928.html

Przepraszam, że tak drąże masło maślane, ale nie chciał bym wywalić pieniędzy na darmo.

ten mi się podoba ale cena spora http://allegro.pl/canon-e...2066357809.html

pablooo napisał/a:
Czy taka stabilizacja dużo daje??
2-4EV, w zależności od systemu i obiektywu, czyli pozwala wydłużyć czas naświetlania od 4 do 16 razy. Oczywiście nic nie pomoże na poruszające się obiekty - te będą "rozmazane zawsze", jeśli będą poruszały się odpowiednio szybko i czas naświetlania nie będzie do szybkości ruchu dostosowany. Krótko mówiąc, stabilizacja to podręczny ekwiwalent statywu, przy umiarkowanych (w stosunku do ogniskowej) czasach naświetlania.

Czyli do zdjęć pościeli przydała by się ta stabilizacja ?

Znalazłem tego canona (100 zł więcej chyba warto dodać do stabilizacji) i jeszcze soniaka (sony z tego co czytałem jest taki bardziej masywniejszy w ręku a canon troszkę plastikowy).

Który z tych dwóch ??
http://allegro.pl/canon-1...2091099666.html

http://allegro.pl/sony-al...2081565928.html

moronica - Wto 31 Sty, 2012

pablooo, ja bym raczej pomyslala o statywie chyba ze sie zatroszczycie o dobre swiatlo. przy kiepskim swietle i ciemnym obiektywie stabilizacja nie wystarczy, czasy beda zbyt dlugie

Będziemy napewno przerabiać jedne pokój na studio do zdjęć. Zobaczcie sami zdjęcia robione aparatem za 400 zł

http://agatisss.ovh.org/pd3.jpg
http://agatisss.ovh.org/pd111.jpg

Czasem wychodziły tak (brak odpowiedniego oświetlenia):

http://agatisss.ovh.org/dysne7777.jpg

Może będzie prościej, który aparacik do tego typu zdjęć??

hijax_pl - Wto 31 Sty, 2012

pablooo, a jaki wynik chciałbyś uzyskać? Tzn te przedstawione są wg Ciebie kiepskie, dobre, wystarczające, do wyrzucenia?

te dwa z góry są w miarę ok, ale to ostatnie już np. nie. Te pościele w rzeczywistości są bardziej kolorowe i dużo ładniejsze. Wszystko po zrobieniu trafia do photoshopa i tam trzeba już sporo kolorować.

pablooo napisał/a:
te dwa z góry są w miarę ok, ale to ostatnie już np. nie
To ostatnie to przewaga światła błyskowego od strony aparatu - było niewiele zastanego, stąd taki, a nie inny efekt. Bez choćby minimalnego zasobu wiedzy, zmiana aparatu nic tu nie da.

Tak jak wyżej pisałem, będziemy się szkolić:) Jednak potrzebuje jakiś aparacik troszkę lepszy od tego co mamy.

W takim razie kup dowolny aparat z dający możliwość pełnej manualnej kontroli nad parametrami ekspozycji i pozwalający na wyzwalanie lamp, czyli posiadający gorącą stopkę lub gniazdo synchronizacji. Jeśli chcesz koniecznie kupić lustrzankę (każda posiada wyzej wymienione cechy), to może to być np. wspomniany Canon, ale na tym etapie może być również Nikon, Pentax, Sony, Olympus, czy cokolwiek innego. Jeśli nie przeszkadza Ci używka i faktycznie będziecie się szkolić, to lepiej kupić coś z wyższej półki, czego ergonomię użytkowania docenicie za jakiś czas, ale wciąż obawiam się, że póki co zbyt wcześnie dla Was nawet na entrylevelowe lustro, bo po prostu będzie Wam się fotografowało trudniej, niż kompaktem, a na tym etapie efekty najprawdopodobniej nie będą lepsze.

Żona uparła się na lustro i ciężko z nią wygrać . Proszę mi jeszcze napisać jeśli chodzi o kompakcik to który był by bardzo dobry może ją jakoś przekonam ?

Ja niezmiennie polecem Panasonika LX5, ale w podobnej kategorii dobry jest też Samsung EX1, czy choćby Olympus XZ-1... Mają wszystko czego potrzeba do świadomego fotografowania, pozwolą się bez problemu rozwijać, a przy tym są małe, poręczne i bez problemu zmieszczą się w cenie. Oczywiście sugerowałbym zaopatrzenie się w najbliższej przyszłości w sprzęt oświetleniowy.
konczako - Wto 31 Sty, 2012

Jak dla żony to taki Olympus PEN powinien dać jej dużo frajdy. Reszta to już zależy od niej.

http://allegro.pl/piekny-...2068703818.html

masza - Wto 31 Sty, 2012

A ja - w cenie, którą podajesz - kupiłabym żonie pentaksa k-x.
:)

moronica - Wto 31 Sty, 2012

pablooo napisał/a:
Żona uparła się na lustro i ciężko z nią wygrać

a ja (jak zwykle w takim wypadku) proponuje jednak by za zone nie wybierac, skoro to ona chce i potrzebuje aparat to niech szuka, czyta, pyta, maca w sklepie. tylko tak mozna miec jakakolwiek pewnosc, ze kupi to co jej najbardziej odpowiada

zbierz ja w imieniny (moja imienniczna pewnie ;) ) do sklepu i powiedz "kotku, wierze w twoj zdrowy rozsadek, wybierz sobie cos co ci pasuje tylko nas nie zrujnuj" ;) . wybieranie sprzetu to spora czesc frajdy, serio

Sunders - Wto 31 Sty, 2012

masza napisał/a:
w cenie, którą podajesz - kupiłabym żonie pentaksa k-x

Lepiej takiego k-m:

http://www.fotografuj.pl/.../720/height/578

:mrgreen:

masza - Wto 31 Sty, 2012

Sunders, zależy, co kto lubi. Nudny nieoryginalny czarny egzemplarz (stylizacja na profeskę) też można nabyć. ;)
moronica napisał/a:
wybieranie sprzetu to spora czesc frajdy, serio

I że nikt na to nie wpadł wcześniej?! Wstyd! :)

Usjwo - Sro 01 Lut, 2012

moronica napisał/a:
...wierze w twoj zdrowy rozsadek...

Na zakupach???
Rady udzielane na formum powinny byc, jezeli juz nie prawdziwe, to przynajmniej prawdopodobne :wink: :razz: :mrgreen:

moronica pogratulowac meza !!!

MC - Sro 01 Lut, 2012

Gdybym miał żonie kupować aparat do 2tys. to pewnie bym poszukał jakiegoś lekko używanego 600D lub 550D.
Bobby - Sro 01 Lut, 2012

moronica napisał/a:
pablooo, ja bym raczej pomyslala o statywie chyba ze sie zatroszczycie o dobre swiatlo. przy kiepskim swietle i ciemnym obiektywie stabilizacja nie wystarczy, czasy beda zbyt dlugie
Dokladnie. Do fotografowania obiektow statycznych - statyw. I nie ma potrzeby zawracac sobie glowy stabilizacjami. Do fotografii reklamowej poscieli, trzy najwazniejsze rzeczy to: 1) swiatlo; 2) swiatlo; 3) swiatlo. Posciel ma wygladac tak zeby zachecala do jej kupowania, a nie tak jakby dopiero co ktos z niej wylazl. Wiec swiatlo wiecej niz jedno. Np., spotlight czyni cuda.

pablooo napisał/a:
Żona uparła się na lustro i ciężko z nią wygrać .
I nic w tym zlego. Kupic lustro i nie kombinowac.
moronica napisał/a:
skoro to ona chce i potrzebuje aparat to niech szuka, czyta, pyta, maca w sklepie. tylko tak mozna miec jakakolwiek pewnosc, ze kupi to co jej najbardziej odpowiada
Przekonasz do czego innego, a potem bedziesz latami wysluchiwal, ze to "przez Ciebie" zostal zakupiony nieodpowiedni sprzet.
moronica - Sro 01 Lut, 2012

Usjwo napisał/a:
moronica pogratulowac meza !!!

moj "maz" wie, ze absolutnie nie wolno mu kupowac mi sprzetu foto ;) choc zawsze chetnie przyjmuje donacje. ostatnia rozmowa przy lunchu

- noo to ile bedzie kosztowalo to twoje nastepne szklo?
(tu pada pokazna liczba)
(chwila konsternacji)
- wiesz, ono bedzie lepsze od obecnego w kazdym aspekcie
- mozna sie nim chociaz bronic?
- tak
- chociaz cos

;)

pablooo - Sro 01 Lut, 2012

Żona jednak zdecydowała się na dobry kompakcik bo na dobre nowe lustro trzeba dać min 2,5 tyś. a narazie tyle nie mamy.Panasonic Lumix DMC-LX5

Co myślicie o tym Panasonic Lumix DMC-LX5?? Będzie dobry do fotografowania tych pościeli i rodzinnych zdjęć?

http://www.electro.pl/pro...291285,229.html

Czy lepiej takiego soniaka?

http://www.e-fotojoker.pl...18-55mm-czarny/

lub
http://www.e-fotojoker.pl...14-42mm-czarny/

http://www.e-fotojoker.pl...-coolpix-p7100/

hijax_pl - Sro 01 Lut, 2012

pablooo, jak zapewnisz dobre światło to każdym aparatem zrobisz porządne zdjęcie.

pablooo napisał/a:
Czy lepiej takiego soniaka?
To Olympus, a nie Sony ;)
pablooo - Sro 01 Lut, 2012

dzięki, poprawione:)

[ Dodano: Czw 02 Lut, 2012 14:16 ]
Jeszcze ponudze tych co maja moc:) Co bedzie lepsze Nikon Coolpix P7100 czy Panasonic LX5??

ov_Darkness - Czw 02 Lut, 2012

jaad75 napisał/a:
ov_Darkness napisał/a:
Widzę, że masz dzisiaj kiepskie jarzenie... :razz:

Co masz do zarzucenia takiej kombinacji?

jaad75 - Czw 02 Lut, 2012

ov_Darkness napisał/a:
Co masz do zarzucenia takiej kombinacji?
Nic, choć akurat D200 to dziś już mało atrakcyjne body. Piszę w kontekście całości tego wątku... :smile:
pablooo - Pon 06 Lut, 2012

Noo dobra:) Zakup zrobiony zabrałem ją do sklepu i zgadnijcie co wybrała sobie?

Sony Nex 5N nie wiem czy to dobry aparat bo jeszcze nie doczytałem i nie było czasu na testy. Wczorajsza niedziela spędzona była w sklepie z aparatami 6 godzin wybierania.

hijax_pl - Pon 06 Lut, 2012

pablooo napisał/a:
nie wiem czy to dobry aparat
Aparat sam w sobie nie jest zły. To jaki będzie bardziej zależy co do niego przypniecie ;)

No i mam małe wątpliwości co do przydatności w fotografowaniu pościeli ;)
(w takim sensie, że oprócz jakości samej matrycy zasadniczo nie pozwoli na więcej niż tym kompaktem co teraz macie, )

jaad75 - Pon 06 Lut, 2012

hijax_pl napisał/a:
w takim sensie, że oprócz jakości samej matrycy zasadniczo nie pozwoli na więcej niż tym kompaktem co teraz macie
Niestety...
Sunders - Pon 06 Lut, 2012

pablooo, mam wrazenie ze niestety zmarnowales dobre checi i czas radzacych :roll:

Żona zapisała się na szybki kurs fotografii. Taki sobie wybrała. Ja chciałem Nikona 7100.

Bez umiejętności robiłem parę zdjęć w domu i są o niebo lepsze niż z mojego starego aparatu. Są bardzo ostre i pięknie kolorowe.

To chcecie powiedzieć że np. Panasonic dmc-lx5 Czy Nikon P7100 są lepszymi aparatami??

Gościu w sklepie był tak miły że robiliśmy taki mały teścik w sklepie.

Panasonic dmc-lx5, Nikon P7100, G12 trafiły na statyw i fotografowaliśmy na auto ladę ze sprzętem i pierdułkami.

I jeśli chodzi o ostrość kolory i szumy aparaty klasyfikowały się tak:

Lx5: zdjęcia były najmniej ostre, kolory całkiem całkiem, P7100 kolory piękne ostrość i szczegółowość na największym poziomie.G12 wypadł najsłabiej kolory blade i np. napisy na opakowaniach rozmazane.
Na koniec sprawdziliśmy jeszcze tego Soniaka: ostrość- szczegółowość porównywalna do 7100, ale lepiej odzwierciedlał kolor były bardziej nasycone no i dodatkowo super nagrywa filmy.

maput - Pon 06 Lut, 2012

Biorąc pod uwagę, że ostrość i kolory koryguje się na komputerze, do tego "badaliście" jpgi prosto z puszki, robione na auto, to ten test jest, mówiąc delikatnie, bez sensu :P
Sunders - Pon 06 Lut, 2012

pablooo napisał/a:
Gościu w sklepie był tak miły że robiliśmy taki mały teścik w sklepie.

Panasonic dmc-lx5, Nikon P7100, G12 trafiły na statyw i fotografowaliśmy na auto ladę ze sprzętem i pierdułkami.

I jeśli chodzi o ostrość kolory i szumy aparaty klasyfikowały się tak:

Interesujace.Ciekawe co to za sklep, kto robil te zdjecia, czy ostrosc ustawial na ten sam punkt i tak samo sie przykladal,jakich programow automatycznych na poszczegolnych aparatach uzywal i jak te kolory,szumy i ostrosc ocenialiscie :???: Mozliwosci manipulacji szerokie :smile:

no wiecie...piszę jak było:/ Nie znam się na tym za bardzo.To co aparat jest dużo gorszy od 7100??
RB - Pon 06 Lut, 2012

maput napisał/a:
Biorąc pod uwagę, że ostrość i kolory koryguje się na komputerze, do tego "badaliście" jpgi prosto z puszki, robione na auto, to ten test jest, mówiąc delikatnie, bez sensu :P

Nie. Absolutnie nie. Test był jak najbardziej sensowny! Uzytkownik pragnął sie dowiedzieć który aparat uzywany w sposób zdeterminowany przez umiejętności oraz uświadomione sobie potrzeby użytkownika da subiektywnie najlepsze efekty... i się dowiedział. Chyba o to właśnie chodzi w wybieraniu, nieprawdaż?

MC - Wto 07 Lut, 2012

RB, nie.
Chodzi o to, aby oświeceni doradzający byli zadowoleni. Zadowolenie nabywcy jest sprawą drugorzędną, a wręcz uboczną.