|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - zaawansowany mały kompakt z dużym zoomem
Nikonka - Wto 31 Sty, 2012 Temat postu: zaawansowany mały kompakt z dużym zoomem Witam
Potrzebuje małego, zwinnego kompakta z możliwością ustawień manualnych, najlepiej wszystkich jeśli w ogóle istnieje taki kompakt, zoom 10x i więcej, dobra jakość zdjęć, małe szumy w gorzej oświetlonych miejscach.. przyzwoite filmy, dość szybkie zdj seryjne.
na razie nie mówię w jakim przedziale cenowym muszę się zmieścić, chciałabym zebrać ogólną informację
dodam, że o fotografii mam jako takie pojęcie, potrafię posługiwać się lustrzanką ale nie wszedzie jestem w stanie ją zabrać, posiadam obecnie kompakta panas. tz5 ma już kilka lat, ale jakość zdjęć już mnie nie satysfakcjonuje. zaznaczam również, że nie interesują mnie hybrydy .
Pozdrawiam i czekam na cenne informacje
wielbicielxx - Wto 31 Sty, 2012
Jesli chcesz zoom 10x i więcej szkło będzie ciemne a wiec zdjęcia w słabym świetle słabe. Rzuć okiem na lumixa TZ20 ma wszystko czego szukasz poza dobrymi zdjęciami w słabym świetle- takiego kompaktu nie ma z dużym zoomem.
Są natomiast aparaty z małym zoomem i mają wszystko czego szukasz np. lumix LX5, Canon G12 lub nikon P7100- trochę większy zoom ale nie 10x no i nie są super małe
Canon S95 mały zwinny ale mały zoom.
hijax_pl - Wto 31 Sty, 2012
Nikonka napisał/a: | Potrzebuje małego, zwinnego kompakta z możliwością ustawień manualnych, najlepiej wszystkich jeśli w ogóle istnieje taki kompakt, zoom 10x i więcej, dobra jakość zdjęć, małe szumy w gorzej oświetlonych miejscach.. przyzwoite filmy, dość szybkie zdj seryjne. | Nie ma takich
Nikonka - Wto 31 Sty, 2012
hijax_pl napisał/a: | Nikonka napisał/a: | Potrzebuje małego, zwinnego kompakta z możliwością ustawień manualnych, najlepiej wszystkich jeśli w ogóle istnieje taki kompakt, zoom 10x i więcej, dobra jakość zdjęć, małe szumy w gorzej oświetlonych miejscach.. przyzwoite filmy, dość szybkie zdj seryjne. | Nie ma takich |
tak myślałam
hijax_pl - Wto 31 Sty, 2012
Nikonka, w skrócie mówiąc: albo duży zoom (x10) albo jakość obrazka (małe szumy).
Sterowanie manualne powinno kierować uwagę na kompakty klasy premium (EX1, ZX1, LX5, itd) tyle, że tutaj standard to ekwiwalenty z okolic 24-100mm.
Zdjęcia seryjne? Ale bez AF...
Aszex - Sro 01 Lut, 2012
Zerknij tutaj:
http://www.dpreview.com/r...lzoomgrouptest/
Jednak mają wyjść następcy, a sony chyba już się pojawił.
Lepszą jakość dają wymienione kompakty. Możesz zrobić też crop i ogniskowa się zwiększy, chociaż nie wiem jak to policzyć, gdy np z 12 do 4MP.
hijax_pl - Sro 01 Lut, 2012
Aszex napisał/a: | chociaż nie wiem jak to policzyć, gdy np z 12 do 4MP. | Podziel przez siebie długości jakiegoś boku...
|
|