forum.optyczne.pl

Lampy błyskowe i oświetlenie - Która książka o lampach błyskowych?

kajlen - Wto 31 Sty, 2012
Temat postu: Która książka o lampach błyskowych?
Witam.

Przymierzam się do zakupu lampy błyskowej (wreszcie). Będę jej używał do doświtlania zdjęć makro, ale głupio byłoby używać normalnej lampy tylko w tym celu tak więc chciałem poczytać trochę, doedukować się na temat podstaw użytkowania tego rodzaju sprzętu. I tutaj moje pytanie: czy ktoś jest w stanie polecić mi z czystym sumieniem jakąś dobrą książkę? Zanim zacząłem w ogóle robić zdjęcia czytałem książki Bryana Petersona "Ekspozycja bez tajemnic" i"Czas naświetlania bez tajemnic". Bardzo mi one pomogły dlatego teraz szukam czegoś podobno tyle, że o lampach właśnie.
Mam na oku trzy pozycje:

http://www.galaktyka.com.pl/product,,384,8.html
http://www.galaktyka.com.pl/product,,355,8.html
http://www.galaktyka.com.pl/product,,404,8.html

Czy ktoś czytał te książki? Jeśli nie te to jakie inne? Bardzo proszę o rady, bo mam niewiele czasu na decyzję w tej sprawie (konkretnie do czwartku).

jaad75 - Wto 31 Sty, 2012

kajlen, poczytaj to:
http://neilvn.com/tangent...sh-photography/
i to:
http://strobist.blogspot....ghting-101.html

Książki nie będą Ci już potrzebne.

hijax_pl - Wto 31 Sty, 2012

kajlen napisał/a:
Czy ktoś czytał te książki?
ŚWIATŁO W FOTOGRAFII. MAGIA I NAUKA możesz spokojnie moim zdaniem zakupić. To bardzo fajna pozycja dość dobrze porządkująca wiedzę.
kajlen - Wto 31 Sty, 2012

@ jad75 Dzięki za linki. Jestem tradycjonalistą, wolę wersje papierowe :) Zajrzę do linków jak już poczytam kssiążki ;)

@ hijax_pl Również dzięki. Napisałeś "porządkująca" wiedzę. Boję się,że ja tej wiedzy jeszcze nie mam. Nigdy nie używałem zewnętrznej lampy błyskowej. Czy mimo tego wszystko będzie dla mnie jasne podczas czytania tej pozycji?

kajlen napisał/a:
Zajrzę do linków jak już poczytam kssiążki ;)
Zajrzyj najpierw tam - masz podstawy naprawdę wyczerpująco wyjaśnione. Potem potrzebujesz już tylko praktyki.

kajlen napisał/a:
Boję się,że ja tej wiedzy jeszcze nie mam.
To poznasz. Dość czytelnie są przedstawiane poszczególne elementy. Poza tym ta książka nie traktuje o błysku, ale o oświetleniu jako takim. I dlatego warto ją przeczytać. I zrozumieć ;)

hijax_pl napisał/a:
Poza tym ta książka nie traktuje o błysku, ale o oświetleniu jako takim.
Dlatego uważam, że nie jest najlepszą dla kogoś kto kupuje pierwszą lampę i zapewne początkowo będzie używał jej na stopce, łącząc błysk z zastanym i usiłując uzyskać naturalne efekty. IMHO, to nie ten etap. A kolejnym etapem powinno być sciągnięcie lampy ze stopki i tu pomoże zarowno Strobist, jak i McNally, Zack Arias, czy dziesiątki podobnych pozycji.

jaad75, a ja myślę, że dobrze wiedzieć o co chodzi z tym światłem, zanim zacznie się je modelować - jakimkolwiek sposobem ;)
maroos - Wto 31 Sty, 2012

od niedawna też jest http://www.galaktyka.com.pl/product,,508,8.html - zawsze sobie w empiku można pomacać - a fragnent tu: http://www.fotopolis.pl/i...agmenty-czesc-i

hijax_pl, a ja obawiam się, że dla kogoś kto kupuje pierwszą lampę, to może być początek od niekoniecznie interesującej strony... :wink:
kajlen - Sro 01 Lut, 2012

Byłem wczoraj w Empiku, oglądałem ŚWIATŁO W FOTOGRAFII. MAGIA I NAUKA i... Książka sprawiała wrażenie podręcznika do fizyki. nie mam nic przeciwko fizyce, tylko szukałem raczej czegoś w styl książek Petersona, nazwijmy to "opowiadanych" językiem, który każdy zrozumie. Z drugiej strony nie chcę też najpierw czytać tych stron internetowych po angielsku, bo raz, że czytanie z ekranu do przyjemnych nie należy, a dwa, że boję się, że czegoś nie zrozumiem :/ Może macie jeszcze jakieś propozycje książkowe?
hijax_pl - Sro 01 Lut, 2012

kajlen napisał/a:
Książka sprawiała wrażenie podręcznika do fizyki.
Na szczęście tylko sprawia - mnie się ją czytało całkiem lekko :)
kajlen napisał/a:
tylko szukałem raczej czegoś w styl książek Petersona,
To w kontekście światła możesz jeszcze spojrzeć w Empiku na książkę Freemana "Światło i oświetlenie w fotografii cyfrowej".
jaad75 - Sro 01 Lut, 2012

hijax_pl napisał/a:
To w kontekście światła możesz jeszcze spojrzeć w Empiku na książkę Freemana
Freeman, to jest zazwyczaj nudny jak flaki z olejem... Chociaż akurat tej pozycji nie znam - może być lepsza niż inne.
broczek - Sro 01 Lut, 2012

Mam kilka tytułów tego Pana, jak również ten wyżej wspomniany. Kolejnych nie kupię. Nie wniosą nic więcej do mojego życia :) (również zacząłem bawić się lampami). Merytorycznie nie powalają.

Jedyne co mnie zastanowiło to czy "światowi fotografowie" mają zrobionych tak niewiele dobrych zdjęć, żeby używać tych samych przykładów w różnych książkach?

jaad75 - Sro 01 Lut, 2012

kajlen napisał/a:
Z drugiej strony nie chcę też najpierw czytać tych stron internetowych po angielsku, bo raz, że czytanie z ekranu do przyjemnych nie należy
To sobie wydrukuj... :razz:
kajlen napisał/a:
a dwa, że boję się, że czegoś nie zrozumiem
To dopytasz na forum... :cool:
hijax_pl - Sro 01 Lut, 2012

broczek napisał/a:
Nie wniosą nic więcej do mojego życia :)
90% książek w obiegu to pozycje typu: wstępniak. Nic w tym dziwnego (i nie tyczy się to tylko fotografii)
kajlen - Sro 01 Lut, 2012

@ jaad75 Dzięki za rady :D Ja jednak wolę standardowe książki. Aparat cyfrowy, ale ksiązki "analogowe" ;)

Na tę chwilę jestem najbliższy propozycji hijaxa_pl (tej pierwszej - ŚWIATŁO W FOTOGRAFII. MAGIA I NAUKA). Choć nie widziałem jeszcze tej drugiej, nie było okazji. No i ostateczna decyzja którą i czy w ogóle, zapadnie pewnie jutro w księgarni na dworcu PKP tuż przed odjazdem pociągu :)

luke130 - Czw 02 Lut, 2012

kajlen napisał/a:
@ jaad75 Dzięki za rady :D Ja jednak wolę standardowe książki. Aparat cyfrowy, ale ksiązki "analogowe" ;)

Na tę chwilę jestem najbliższy propozycji hijaxa_pl (tej pierwszej - ŚWIATŁO W FOTOGRAFII. MAGIA I NAUKA). Choć nie widziałem jeszcze tej drugiej, nie było okazji. No i ostateczna decyzja którą i czy w ogóle, zapadnie pewnie jutro w księgarni na dworcu PKP tuż przed odjazdem pociągu :)

Szczerze polecam tą pozycję. Tym bardziej przydatna, że gros książki to światło błyskowe.

konczako - Czw 02 Lut, 2012

A co sądzicie o "Z Pamiętnika Lampy Błyskowej. Wielka Siła Małych Fleszy"? Dobre to??
jaad75 - Czw 02 Lut, 2012

konczako, McNally jest dobry, ale czy dobra jest jego książka, to nie wiem... :smile:
kajlen - Czw 02 Lut, 2012

Kupiłem "swiatło w fotografii - magia i nauka". Niestety w księgarni nie było najnowszego wydania (w tej chwili chyba nie jest dostępne, bo się rozeszło, a wznowienie będzie w marcu), mam jakieś z 2009 roku, ale w tej kwestii chyba wiele się przez ten czas nie zmieniło, prawda?

Zabieram się do czytania. Dziękuję za rady :)

mozer - Pią 03 Lut, 2012

No nie wiem... Ostatnio Słońce coś słabo świeci i tak jakby bardziej czerwono... ;)
aelirenn - Pią 23 Mar, 2012

Byłam dziś w empiku i przeglądałam ''Z pamiętnika lampy błyskowej'' McNally'ego. ''Światła w fotografii'' niestety nie było. Zastanawiam się, czy McNally będzie dla mnie użyteczny, skoro jestem początkująca i planuję dopiero zakup pierwszej lampy... Większość ''przepisów'' w jego książce opiera się na wykorzystaniu większej ilości lamp, niewielki tylko rozdział jest poświęcony fotografii z użyciem jednej lampy.
Może na początku skupić się na świetle w ogóle i zabrać się za podstawy, czyli za ''Światło...''? Trochę mnie przeraził poprzedni komentarz, że książka sprawia wrażenie podręcznika do fizyki... :-/ Ja z fizyki byłam bardzo cienka, w ogóle jestem nietechniczna. McNally jest jednak bardzo przystępnie napisany.
Ktoś ma porównanie obu tych pozycji i może doradzić, co lepsze dla amatora, który nigdy nie miał do czynienia z lampą błyskową? :-)

A, dodam że teraz czytam sobie w pdf ''Strobist Lighting 101''

fatman - Sob 24 Mar, 2012

Polecam "Siła Fleszy" Autor: Syl Arena.
Książka wybitnie dla posiadaczy lamp Canona (speedlighterów) :mrgreen:
Ale ... wiedze można zaadaptować do innych lamp.
Porządnie wydane tomiszcze przez Galaktykę. Ponad 400 stron. Błyszczący, ciężki papier i wysokiej jakości fotografie oddające subtelne gierki z lampą.
http://www.galaktyka.com.pl/product,,508.html

Luke_S - Wto 03 Kwi, 2012

aelirenn napisał/a:
Byłam dziś w empiku i przeglądałam ''Z pamiętnika lampy błyskowej'' McNally'ego. ''Światła w fotografii'' niestety nie było. Zastanawiam się, czy McNally będzie dla mnie użyteczny, skoro jestem początkująca i planuję dopiero zakup pierwszej lampy...

Bez problemu dasz sobie radę z tą książką. Jej zaletą jest to, że nie trzeba czytać jej całej - wybierasz tylko to, co Cię interesuje. Jeśli pracujesz z jedną lampą, nie musisz wiedzieć o pracy z kilkoma lampami. Polecam.